Jak to jest z "niedozwolonymi" szczytami?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

tomek.l pisze:Troche szersze grono to nie znaczy wszyscy.
A tak szczerze... wierzysz w to "szersze grono"? Bo ja jakoś nie...
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

W jakim sensie mam wierzyć?
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

tomek.l pisze:W jakim sensie mam wierzyć?
Czy wierzysz w to, że poszłoby tam tylko szersze grono, a nie tłumy?
tomek.l

Kontakt:

Jeśi by to było odpowiednio zorganizowane
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

tomek.l pisze:Jeśi by to było odpowiednio zorganizowane
Czyżbyś miał jakiś pomysł? :think:
tomek.l

Kontakt:

No przecież podałem Ci linka do wątku gdzie napisałem jak by to mogło wyglądać. Taki luźny pomysł.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

no no... już wiem :cwaniak:
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

tomek.l

Kontakt:

No tak już to czytałem
Tylko co to oznacza dla biednych pozaszlakowców ;)
Na razaie nie ma nic o sposobie rozróżniania wspinacza od pozaszlakowaca.
No chyba że nie będą rozróżniać
Ale czytałem i to
http://www.jkw.pl/forum/read.php?1,2210,2218#msg-2218
ewidentnie łamie regulamin firefox ctrl +
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

"szwendanie się osób, których wyposażenie jednoznacznie bedzie wskazywało, że nie chodzi o wspinanie czy kwalifikowaną turystykę we właściwym tego słowa rozumieniu, będą stosowane pouczenia bądź mandaty"-czyli co...wystarczy się obwiesić szpejem,żeby swobodnie chodzić :? ..no i kogo określić mianem "turysty kwalifikowanego"?
komorfil

Post autor: komorfil »

AdiK pisze: Wydawałoby się, że celowości istnienia na świecie przepisów czy norm nie trzeba nikomu tłumaczyć, a tu niespodzianka...
Prosze, wybaczcie odgrzewanie starych watkow, ale uslyszalem dzis rewelacyjny tekst i przypomnialem sobie powyzsza wypowiedz z tego forum (a jej odnalezienie okazalo sie nie tak trudne jak przypuszczalem).
Tekst powyzszy jest tak naiwnie rozczulajacy, ze do dzis go wspominam, tak jak AdiK mysli wielu (moze to nie zle, ale to nie jest "skuteczne" myslenie; bowiem nie pomaga w odkryciu prawdy o swiecie).

A oto tekst, ktory jest na to swietna odpowiedzia:

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze
przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Przy czym ja raczej widze sie w tym porownaniu na miejscu bydla. Chodzi mi bardziej o trafnosc metafory.

Pozdrawiam, jeszcze raz przepraszam za przywolanie zeszlorocznego sniegu (a nawet sniegu sprzed 2 lat) ;)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Ponieważ nie każdy wie, z daleka zresztą trudno dojrzeć, za Konia robią i Lodowy Zwornik, i Śniezny Szczyt więc pozwoliłem sobie na zaznaczenie swojej koncepcji :)

Obrazek
świster

Post autor: świster »

dagomar pisze:z daleka zresztą trudno dojrzeć,
Z bliska też ;-)

I moim skromnym zdanie to coś nie zasługuje nawet na miano kucyka... :D
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

masz rację, (pierwszy raz doszedłem na wierzchołek cały czas czekając na Niego ze strachem) ale czy nie należy się jakiś ukłon w stronę tradycji ?
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Koń jaki jest , każden jeden widzi ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Pozdrawiam serdecznie z gór, piękna pogoda, wczoraj na pierwszy dzień zafundowaliśmy sobie wycieczkę 17 godzin ( 6-23 ) po dol. Ciężkiej, Spadowej i Żabiej Grani. Po pierwsze szlag mnie trafia po raz kolejny, gdy z Roztoki muszę dyrdać do Łysej, by drugim brzegiem Białki wejść w jej dolinę.
Nie schodziłem nigdy jeszcze ze Wyżniej Spadowej Przełączki do Czarnego Stawu, w przewodnikach "łatwo dołem nieco trudno". Niech się wypchają, Od samej góry do samego dołu strome kruche żleby, progi i grzędy, w kilku miejscach spuszczanie się na linie, owszem, technicznie może i nietrudno, ale nagromadzenie tego, brak chwili odpoczynku każą mi w moim prywatnym rankingu ustawić tę trasę na czołowym miejscu pod względem trudności. Kończyliśmy już po zmroku, powrót do Roztoki przy latarkach, a dzisiaj schodziłem bokiem ze schodów. Nie myślałem, że jeszcze kiedykolwiek tego doświadczę.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Ooooo, ja założyłam ten temat. ;)

Dag, uważajcie na siebie, trafiliście idealnie pogodowo.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Ula

Kontakt:

Post autor: Ula »

dagomar pisze:Nie schodziłem nigdy jeszcze ze Wyżniej Spadowej Przełączki do Czarnego Stawu, w przewodnikach "łatwo dołem nieco trudno". Niech się wypchają, Od samej góry do samego dołu strome kruche żleby, progi i grzędy, w kilku miejscach spuszczanie się na linie
Byłam tam jakiś tydzień temu, tyle tylko że ja szłam do góry, a tę poręczówkę założyli rok temu bodajże. To pomyśl sobie gdyby nie było tej liny tam w tym miejscu? byłoby jeszcze trudniej.
Nie marudź dagomar, przynajmniej tam masz święty spokój w porównaniu do szlaków turystycznych. :-) Ja tam lubię takie spuszczanie się na linie... :-P
Bo, gdy sobie przypomnę zatłoczony szlak na Rysy, którym musiałam się przemieścić, by potem zboczyć na bezdroża, tam to jakiś koszmar... ;-)

A co do trudności według WHP to zawsze musisz wziąć poprawkę. 8)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Do góry bym wszedł bez tego sznurka, ale w dół śmierć w oczach. Poza tym zawsze, no prawie zawsze noszę ze sobą kawałek 20 m liny, ale jak to zwykle bywa, akurat tego dnia nie miałem. Nie wspomniałem jeszcze, że na Niżnią Spadową Przełączkę nie trafiłem wychodząc na grań jakieś 50 m na zachód, a że wracać się nie chciało, to i zafundowaliśmy sobie dzięki temu również ciekawe zejście z luftowym okraczaniem żebra na żywca, gdy wszystkie chwyty są odrobinę za daleko, czego wyjątkowo nie lubię
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

dagomar pisze:Do góry bym wszedł bez tego sznurka, ale w dół śmierć w oczach. Poza tym zawsze, no prawie zawsze noszę ze sobą kawałek 20 m liny, ale jak to zwykle bywa, akurat tego dnia nie miałem. Nie wspomniałem jeszcze, że na Niżnią Spadową Przełączkę nie trafiłem wychodząc na grań jakieś 50 m na zachód, a że wracać się nie chciało, to i zafundowaliśmy sobie dzięki temu również ciekawe zejście z luftowym okraczaniem żebra na żywca, gdy wszystkie chwyty są odrobinę za daleko, czego wyjątkowo nie lubię
Dokładnie - coś co nosimy ze sobą "prawie zawsze" okazuje się być potrzebne najbardziej wtedy gdy właśnie "wyjątkowo" tego czegoś nie zabraliśmy.
Miałem tak parę razy w Tatrach - raz z rękawiczkami (wtedy musiałem śmigać w skarpetkach na dłoniach po zalodzonych marznącym deszczem łańcuchach na OP) i z czołówką (zejścia z Krywania, z Czerwonych Wierchów, z Koziego). A przecież rękawiczki i czołówka nic nie ważą i wydaje się że mam je w plecaku zawsze ;)
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ