WSCHODY I INNE NIZINNE OBRAZKI ........

W kraju i na świecie - byliśmy, widzieliśmy, polecamy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

WSCHODY I INNE NIZINNE OBRAZKI ........

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Nadmorskie wschody słońca swoim urokiem dorównują zachodom, choć to trochę inne zjawisko.
Wybraliśmy się kilka razy wczesnym rankiem i muszę przyznać że się opłaciło wyleźć z ciepłego łóżka.
Jakoś dziwnie było oglądać słońce wyłaniające się z morza w przeciwnym do zwykle oglądanego kierunku.
Jego tarcza wędruje w górę i nabiera ostrości bardzo szybko, nie pozwala długo na siebie popatrzeć na bezchmurnym niebie ....
Za to plaża cudownie pusta, mnóstwo ptaków i rześkie powietrze....

Warto nie dospać ….

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5.
Obrazek

6.
Obrazek

7.
Obrazek

8.
Obrazek

Dzienne spacery brzegiem morza też mogą dostarczyć wielu pięknych wrażeń takimi widokami :

9.
Obrazek

10.
Obrazek

11.
Obrazek

12.
Obrazek

13.
Obrazek

14.
Obrazek

15.
Obrazek

16.
Obrazek

17.
Obrazek

18.
Obrazek

19.
Obrazek

20.
Obrazek

21.
Obrazek

2.
Obrazek

23.
Obrazek

24.
Obrazek

Kiedyś u rybaków w Chłopach widzieliśmy rybkę, która na swoje nieszczęście wpadła im w sidła – choć pożytek z niej żaden.... no może do oglądania jako ciekawostka dla wczasowiczów.
Rybacy mówią na nią zając … nie wiadomo dlaczego akurat tak ??
Wygląda jak gumowa piszcząca zabawka dla dzieci, ponieważ jej brzuch – to wielka okrągła przyssawka, którą przyczepia się do dużych ryb i tak sobie wędruje pasożytniczo na gapę po morzach i oceanach.

26.
Obrazek

Jerzykowy sejmik na wysokości …

27.
Obrazek

A tego prąd nie popieści....

28.
Obrazek

Bardzo sympatyczne są nasze Forumowe spotkania i nie ważne czy odbywają się one na górskich szlakach czy w całkiem innych okolicach – zawsze są fajne.
Tym razem kilka razy odwiedził nas w Gąskach Janek z którym na pogawędkach przy piwku spędziliśmy miłe chwile.

29.
Obrazek

30.
Obrazek

31.
Obrazek

W lipcu – około 22 - była tzw. duża pełnia księżyca. Znajdował się w tym czasie najbliżej Ziemi. Jego wielkie koło przy wschodzie robiło wrażenie .

32.
Obrazek

33.
Obrazek

Kiedyś o wschodzie słońca - mój Anioł Stróż Górski zlitował się nad duszą spragnioną widoku Tatr pokazał mi je na horyzoncie.
Nie wiem jak to zrobił bo przecież to nie ten kierunek – ale sprawił mi wielką frajdę
I nie była to fatamorgana ;) ....

34.
Obrazek

Dwa miesiące spędzone nad morzem zleciały nie wiadomo kiedy.
Wielkimi krokami zbliża się koniec sezonu – dni coraz krótsze, pustoszeją pola namiotowe, widok wczasowiczów z bagażami oczekujących na wyjazd nie należy do rzadkości. W budkach i na straganach przeceny i wyprzedaże, ulice już nie takie ludne....widać więcej starszych osób które już dawno, dawno zapomniały o szkolnych obowiązkach swoich dzieci.
Kończą się wakacje i nadmorskie wczasy … w tym roku wyjątkowo słoneczne i ciepłe.

Jeszcze kilka dni i trzeba będzie pożegnać spokojne, cichutkie Gąski....
Polubiłam to miejsce, spacery plażą, wspaniałe świeże ryby …. i pewnie będzie żal je opuszczać........

Pocieszę się szybko Tatrami …. mam nadzieję :D.

Ala :).
Ostatnio zmieniony ndz 06 mar, 2016 przez Zakochani w Tatrach, łącznie zmieniany 1 raz.
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Nie wiem czy wzrok mnie zawodzi czy wyobraźnia pracuje ale na pierwszym zdjęciu na horyzoncie blisko słonka widzę cienie ludzi ? :think: :?

Alu jakże pięknie te wschody słońca i księżyca się prezentują :)

A te Tatry :O no to poszalał wasz Anioł
Cudne zdjęcia i zapewne udane dwa miesiące. To teraz zapewne krótki pobyt w domu i jak pogoda pozwoli znów powędrujecie na szlaki :-)
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
jacob.p.pantz

Post autor: jacob.p.pantz »

Angie84 pisze:Nie wiem czy wzrok mnie zawodzi czy wyobraźnia pracuje ale na pierwszym zdjęciu na horyzoncie blisko słonka widzę cienie ludzi ? :think: :?
IMVHO farma wiatrowa (na 2gim także) (-;

(a zdjęcia smakowite)

Serdeczności,

Kuba
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

jacob.p.pantz pisze:IMVHO farma wiatrowa (na 2gim także)
Ano. W Darłówku
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Poza górami to ja również bardzo lubię morze. A najbardziej miejsca, gdzie góry i morze są na raz :) - ale to akurat nie w Polsce.
Lubię ten charakterystyczny "morski" zapach, lubię chodzenie boso po mokrym piasku na brzegu morza, bardzo lubię kąpiel w morzu przy sporych falach, ale nie lubię tłoku.
Moim marzeniem jest przejechanie na rowerze wzdłuż całego polskiego wybrzeża, nie koniecznie po samym brzegu (bo słona woda niszczy rower) ale czasem 10-12 km od morza w głąb lądu, no i zwiedzanie, zwiedzanie, zwiedzanie.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

mefistofeles pisze:jacob.p.pantz napisał/a:
IMVHO farma wiatrowa (na 2gim także)

Ano. W Darłówku
Jacob rzeczywiście teraz się przyjrzałam. Czyli jednak do okulisty i psychiatry jeszcze nie muszę iść. :D

Piszecie że w Darłówku... cóż kiedy tam byłam jakieś 13 i 17 lat temu to pamiętam że były tylko jakoś 3-6 wiatraków, więcej tylko pod Władysławowem widziałam. Jak teraz tam jest to nie wiem trzeba kiedyś będzie sprawdzić :-)
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Bardzo klimatyczne jest morze wieczorem. Te wiatraki widoczne na horyzoncie w Darłówku migają czerwonymi światłami, poniżej widoczne są oświetlone promenady w Mielnie i Sarbinowie. Z drugiej strony „mruga” latarnia morska w Gąskach. Jeszcze tydzień temu sporo osób na plaży puszczało kolorowe lampiony.... ciepła woda, aż się nie chciało stamtąd wychodzić …..
Od dwóch dni przypłynęły jakieś zimne prądy i woda zrobiła się tradycyjnie lodowata .

Ścieżki rowerowe są tu wspaniałe, prowadzą równolegle do morza przez urocze laski.
Proste jak stół . Jazda nimi to czysta przyjemność i uciecha. Nie trzeba się utytrać na podjazdach jak w górach :) .

Dziś wybrałam się na latarnię, ponieważ wczasowiczów mało i można w spokoju podziwiać widoki.
Niedawno trzeba było stać w kolejce, niczym na Kasprowy :)).

Obrazek

Obrazek

Chętnych na świeżą rybkę nie brakuje....

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz 06 mar, 2016 przez Zakochani w Tatrach, łącznie zmieniany 1 raz.
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Słuchajcie no, Zakochani w Morzu, dość już tych morskich kąpieli, czas zmienić klimat na wysokogórski. Tym bardziej, że w górach dupówa, a ad morzem lampa. Pora odwrócić sytuację pogodową. ;-)

PS. Zdjęciami pozamiataliście. :-)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

krzymul pisze:Słuchajcie no, Zakochani w Morzu, dość już tych morskich kąpieli, czas zmienić klimat na wysokogórski. Tym bardziej, że w górach dupówa, a ad morzem lampa. Pora odwrócić sytuację pogodową. ;-)

Jak dupówa, jest zimno ale ładnie.
W sobotę jadę na 1-dniówkę w Tatry, na Szeroką Przełęcz Bielską, musi być ładnie :)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

krzymul pisze:Słuchajcie no, Zakochani w Morzu, dość już tych morskich kąpieli, czas zmienić klimat na wysokogórski. Tym bardziej, że w górach dupówa, a ad morzem lampa. Pora odwrócić sytuację pogodową. ;-)

Jaka dupówa, jest zimno ale ładnie.
W sobotę jadę na 1-dniówkę w Tatry, na Szeroką Przełęcz Bielską, musi być ładnie :)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Basia Z. pisze:

Kamery ... i moi znajomi którzy tam akurat są mówią że dupówa.

Z tym że znajomi używają słów nieco mocniejszych. :))
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Słuchajcie no, Zakochani w Morzu, dość już tych morskich kąpieli, czas zmienić klimat na wysokogórski. Tym bardziej, że w górach dupówa, a ad morzem lampa.
:? Nie wiesz - jak bardzo mi się chce w Tatry.....

Nawet jak mi się pokazały na horyzoncie nad morzem, mój małżonek sprowadził mnie na ziemię brutalnie, stwierdzając, że trzeba mieć niezłego p...dolca, żeby wszędzie widzieć Tatry :?

:)) :)) :))
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
luna19

Kontakt:

Post autor: luna19 »

Piekne fotki nadmorskie ale wcale mnie nie kuszą tak jak Tatry :)
Nad morzem swoje juz chyba wysiedziałam :)
ǝןz oןʎq ǝıu ıɯ ʎq ıɯɐbou ʎɹọb op oןǝuɐʇs ǝıɔʎz
Awatar użytkownika
andy67

Zakochani w Tatrach pisze:

Słuchajcie no, Zakochani w Morzu, dość już tych morskich kąpieli, czas zmienić klimat na wysokogórski. Tym bardziej, że w górach dupówa, a ad morzem lampa.
:? Nie wiesz - jak bardzo mi się chce w Tatry.....

Nawet jak mi się pokazały na horyzoncie nad morzem, mój małżonek sprowadził mnie na ziemię brutalnie, stwierdzając, że trzeba mieć niezłego p...dolca, żeby wszędzie widzieć Tatry :?
Dawno temu trafiłem na takie "górskie" chmury jadąc na wieś z Gdańska. Blisko zachodu słońca było i taki wał chmur nad zachodnim horyzontem. Aż się zatrzymałem żeby popatrzeć, przypominało to trochę znany widok Gąsienicowej otwierający się przed wszystkimi idącymi z Jaworzynki lub Boczania.

Ale czasy dawne to były, komórki raczkowały, a zwykłego aparatu ze sobą nie miałem, niestety.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Piekne fotki nadmorskie ale wcale mnie nie kuszą tak jak Tatry
Bo to całkiem inne klimaty..... do których też można się przyzwyczaić i je pokochać - złaszcza, jak się tu przebywa tak długo jak my teraz.
Ale Tatry i tak są u mnie numerem jeden i odliczam dni kiedy będę mogła je zobaczyć.
Lekkim pocieszeniem jest dla mnie byle jaka pogoda tam w drugiej połowie sierpnia, podczas, gdy tu było - i jest nadal - cały czas pięknie.
Jutro ma być ponoć koniec - chwilowy, do wtorku - tej sielanki, ale prognozom nie do końca można wierzyć... w środę miał być deszcz i burza, a było cudnie, błękitnie od rana do wieczora i w nocy na dodatek.
Dziś - tak samo :D .
jacob.p.pantz pisze:(a zdjęcia smakowite)
Angie84 pisze:Alu jakże pięknie te wschody słońca i księżyca się prezentują
Angie84 pisze:Cudne zdjęcia
:D Dzięki, do "Zachodów" też kilka zdjęć dołożyłam - zapraszam do oglądania :-)
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

andy67 pisze:
Basia Z. pisze:

A jednak dupówy nie było, tylko bardzo ładna pogoda :) - chłodno, trochę słonecznie, trochę chmur.
Polecam trasę Zdziar - Szeroka Przełęcz Bielska - Przednie Koperszady - schronisko pod Szarotką, Tatrzańska Kotlina, dla tych co jeszcze jej nie robili.
Widzieliśmy około 40 kozic, które chyba szczególnie polubiły tamten rejon.
I możecie mi zazdrościć, że byłam w Tatrach :-P
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Basia Z. pisze:I możecie mi zazdrościć, że byłam w Tatrach
Ja zazdroszczę :? :-( ......

Myślę jednak , że niedługo tej zazdrości..... wczoraj wróciłam i kilka dni muszę "pomieszkać" w domu , ale wrzesień zapowiadają piękny :D .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

I znów debrug :x ..
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
andy67

Zakochani w Tatrach pisze:I znów debrug :x ..
Deb(r)ug, nasz wróg ;-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Basia Z. pisze:
andy67 pisze:
Basia Z. pisze: Jaka dupówa, jest zimno ale ładnie.

A jednak dupówy nie było, tylko bardzo ładna pogoda :) - chłodno, trochę słonecznie, trochę chmur.
Polecam trasę Zdziar - Szeroka Przełęcz Bielska - Przednie Koperszady - schronisko pod Szarotką, Tatrzańska Kotlina, dla tych co jeszcze jej nie robili.
Widzieliśmy około 40 kozic, które chyba szczególnie polubiły tamten rejon.
I możecie mi zazdrościć, że byłam w Tatrach :-P
Do piątku włącznie powyżej 2000 były chmury, deszcz i takie tam. Tak przynajmniej brzmiały relacje moich znajomych.
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ