PENDOLINO...

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

andy67 pisze:I gdzie są wyliczenia że pociąg taki byłby "kilkukrotnie tańszy" oraz badania wykazujące że "bardziej niezawodny" ?
Może z kilkukrotnie przesadziłem. Ale zauwazalnie tańszy, bo to zupełnie inna technologia projektowania i produkcji. A przy tym wygodniejszy, bo Pednolino jest wąskie (z racji zwęzanego kadłuba pozwalającego zmieścić sie w skrajni gdy jedzie w przechyle, kadłub jest taki sam nawet gdy tilta nie zamonotwano)

Jest jeszcze trzecia opcja - pośrednia. PKP ma lokomotywy dostosowane do 230km/h. Te same lokomotywy są częscią skąłdów Railjet - normnalnych skąłdów wagonowych zdolnych jeździć 200km/h - też dużo tańszych od Pendolino a nieporównywalnie bardziej komfortowych. Ostatnio koleje austraickie się pozbywały kilku takich składów - były do wzięcia bardzo tanio.
andy67 pisze:A "wychylne pudło które pozwala szybciej jeździć na krętych trasach" być może po prostu nie jest u nas potrzebne ? Nie leżymy w Alpach, ani nawet w Apeninach.
No nie jest. Ale to tak jakby zamawiając Porsche poprosić o włożenie silnika 1.6. Mozna tylko po co?

Porównując z samochodami. Ktoś uparł się by kupić Porsche, włożyc słaby silnik i jeździć nim po mieście. Podczas gdy do tego celu wystarczyłby Fiat Panda. PIC* na wodę i zabawka.

*PIC czyli PKP InterCity
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

No i się rypło - Krzymul pali papierosy. Ta namiętna obrona o czymś świadczy.

Natomiast co do "pewnych" informacji Mefiego, szczególnie w zakresie łapówek, przetargów itp. - zawsze się zastanawiam, czy Mefi należy do grupy biorącej w łapę czy też dającej w łapę? Bo wiedzę ma jak cholera. Ja ani nie daję, ani nie biorę to i nie wiem.

PS.
A co do Pendolino - pośpieszono się. Chociaż... Pendolino to nie samochód osobowy, czyli te 15 lat żywotności, to co najmniej ponad 50 lat eksploatacji a pewnie i więcej - pierwsze wyjechały na początku lat 80-ych i są eksploatowane do tej pory...

PS.
W odróżnieniu od chyba wszystkich pozostałych użytkowników przez cztery lata pracowałem w firmie produkującej tabor kolejowy i jeszcze trochę pamiętam co do dyrektyw projektowania w aspekcie długowieczności. Powtarzam, to nie samochód osobowy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: W odróżnieniu od chyba wszystkich pozostałych użytkowników przez cztery lata pracowałem w firmie produkującej tabor kolejowy i jeszcze trochę pamiętam co do dyrektyw projektowania w aspekcie długowieczności. Powtarzam, to nie samochód osobowy.
Ale też trwalość dziesiejszych pojazdów nie jest taka jak 50 lat temu. 20-30 lat i zaczyna się robić bardzo drogo - pogadaj z maszynistami co jeżdżą nowymi wynalazkami - wszystko delikatniutkie. |Niestety praktyka planowego postarzania i w tej branży się zadomowiła.
Janek pisze:A co do Pendolino - pośpieszono się. Chociaż... Pendolino to nie samochód osobowy, czyli te 15 lat żywotności,
Prezes Newagu mówi, że za 10-15 lat sami będą w stanie wyprodukowac taki pociąg. Wiec może lepiej było poczekać?

Nawiasem - PESA też się przymierzała do systemu wychylnego pudła. głośno tego nie mówią, ale dowód jest ewidentny - zwężany kadłub składów ED74
Grzegorz Braun
Gabriel

Post autor: Gabriel »

andy67 pisze:Gabriel napisał/a:

tam poszła taka łapówa żeby Ci konto rozsadziła

Rozumiem że doniesienie do odpowiedniej prokuratury już skierowałeś, skoro wiesz że poszła.
Nie wiem.

BTW. Kupiłbyś ferrari gdyby w Polsce zamiast dróg były tylko szutry, a pierwszą autostradę planowano wybudować za 7 lat ? Gdzie tu logika to nie wiem :)
Nesek

Post autor: Nesek »

Zakochani w Tatrach pisze:Nigdy nie zapomnę toalety w pociągu Kraków-Kołobrzeg.
Choć w moim dość długim życiu już różne rzeczy widziałam - czegoś takiego nigdy :?
Jechałem ostatnio (czyli w sezonie wakacyjnym) krótki odcinek tym pociągiem i powiem jedno - nie chciałbym jechać nim całej trasy nawet jakby mi ktoś dopłacał. Takiej hołoty w jednym składzie już dawno nie widziałem...
Poza tym wydaje mi się, że gros osób podróżujących pociągami to tacy co nie potrafią wytrzymać godziny bez chlania i palenia papierosów.
Zakochani w Tatrach pisze:Co Wy na to ?
Czy nasze społeczeństwo dojrzało do użytkowania takiego "cuda" , czy po kilku jazdach będzie wyglądał tak, jak nasze pociągi dalekobieżne ?
Nasze pociągi dalekobieżne klasy IC są na ogół dosyć czyste. TLK najczęściej nie. Dlaczego tak jest: mówiąc delikatnie inny "profil" podróżnych.

Wracając do sedna to ja w ogóle nie widzę sensu kupowania takiego "cuda" ;-) A przynajmniej na chwilę obecną.
http://wyborcza.pl/1,75248,14429160,Z_W ... dzine.html
Koszt tych 20 pociągów to 400 mln ojro, a taką trasę np. z Wawy do Krk będzie jechał 2:15.
Więc moje pytanie brzmi - po co, na co i komu kupować takie drogie zabawki?

Raz.
To, że bilet będzie można kupić za 49 zł to chyba nikt nie ma złudzeń, że to jest zwykły chwyt marketingowy. Bilet na IC na drugą klasę w tej relacji kosztuje obecnie 127 zł. Kiedyś była promocja "super bilet" (z której często korzystałem) w ramach której faktycznie było do kupienia parę biletów na IC po 29, 39, 59 i 79 zł, ale została oczywiście zlikwidowana. Teraz mamy jedynie mega promocje typu kup bilet miesiąc wcześniej a zapłacisz 10% mniej czyli w omawianym przypadku 115 zł....Można więc przypuszczać, że koszt biletu na Pendolino będzie oscylował na poziomie 200 zł. Kogo będzie na taką przyjemność stać? Nielicznych oczywiście...

Dwa.
http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 63638.html
Wychodzi na to, że za cenę 20 Pendolino można by wyremontować około 600 wagonów (klimatyzacja, gniazdka elektryczne, WC z zamkniętym obiegiem oraz urządzenia wzmacniające sygnał telefonii komórkowej)!!!
Na czym przeciętny podróżny więcej by skorzystał odpowiedź jest chyba prosta!

Trzy.
W połowie lat 90 rozkładowy czas przejazdu między Warszawą a Krakowem wynosił bodajże 2:30 min (z tym, że często pociągi przyjeżdżały nawet 5-8 minut przed czasem i czekały przed stacją docelową) i to bez Pendolino czy nawet lokomotyw Husarz, które mogą przecież osiągać prędkość ponad 200 km/h. Czy warto wydawać kupę kasy tylko po to żeby było szybciej o 10 minut w porównaniu do tego co było w 1995 roku (po dokończeniu modernizacji infrastruktury CMK spokojnie ten czas czyli 2:30 można byłoby osiągnąć, a może nawet poprawić na dotychczasowym taborze)? Chyba tylko w myśl zasady "Zastaw się, a postaw się"!

Podsumowując - czy naprawdę było warto wydawać blisko 400 mln euro na 20 sztuk Pendolino po to żeby było 5 minut szybciej i odrobinkę bardziej komfortowy niż w zwykłym IC (do komfortu których i tak nie można narzekać: cicho, chłodno i przyjemnie)?
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze: Prezes Newagu mówi, że za 10-15 lat sami będą w stanie wyprodukowac taki pociąg. Wiec może lepiej było poczekać?
[/url]
Równie dobrze za 10-15 lat może tej firmy w ogóle nie być.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Gabriel pisze:
andy67 pisze:Gabriel napisał/a:

tam poszła taka łapówa żeby Ci konto rozsadziła

Rozumiem że doniesienie do odpowiedniej prokuratury już skierowałeś, skoro wiesz że poszła.
Nie wiem.

BTW. Kupiłbyś ferrari gdyby w Polsce zamiast dróg były tylko szutry, a pierwszą autostradę planowano wybudować za 7 lat ? Gdzie tu logika to nie wiem :)
O łapówkach pisz skoro zacząłeś, a nie o Ferrari na szutrze.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

gb pisze: Kiedyś - bardzo dawno temu - były trzy główne rodzaje połączeń: osobowe, pośpieszne i ekspresy :)
... oraz jedna firma - PKP.

I komu to przeszkadzało ?

;-)
Każdemu jego Everest...
Nesek

Post autor: Nesek »

Zakochani w Tatrach pisze:Nigdy nie zapomnę toalety w pociągu Kraków-Kołobrzeg.
Choć w moim dość długim życiu już różne rzeczy widziałam - czegoś takiego nigdy :?

Do dziś jestem w szoku :)) ....
Czy to był ten pociąg?
http://www.youtube.com/watch?v=OZ7bkBtxhy8
;-)
Gabriel

Post autor: Gabriel »

andy67 pisze:O łapówkach pisz skoro zacząłeś, a nie o Ferrari na szutrze.
Łapówki to ciężki temat jesli Pani Pitera sobie nie poradziła to ja tym bardziej.
Aby podwątek zamnkąć, powiem głośno, to tylko moje domniemanie i nie mam dowodów na to aby podczas przetargu na pendolino miała miejsca korupcja. Za to powiem więcej w Polsce nie istnieje korupcja a wszyscy którzy w to wątpią bądź krytykują nawet najgłupsze decyzje władz winni się tłumaczyć i przedkładać dowody winy - najlepiej nagrania video w jakości HD w czasie podpisywania kontraku połączone z czynnością liczenia gotówki na stole, tak aby nikt nie miał wątpliwości że mamy do czynienia z korupcją a nie z zachowaniem noszącym znamiona korupcji.. :))

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andy67

Gabriel pisze:
andy67 pisze:O łapówkach pisz skoro zacząłeś, a nie o Ferrari na szutrze.
Łapówki to ciężki temat jesli Pani Pitera sobie nie poradziła to ja tym bardziej.
Aby podwątek zamnkąć, powiem głośno, to tylko moje domniemanie i nie mam dowodów na to aby podczas przetargu na pendolino miała miejsca korupcja. Za to powiem więcej w Polsce nie istnieje korupcja a wszyscy którzy w to wątpią bądź krytykują nawet najgłupsze decyzje władz winni się tłumaczyć i przedkładać dowody winy - najlepiej nagrania video w jakości HD w czasie podpisywania kontraku połączone z czynnością liczenia gotówki na stole, tak aby nikt nie miał wątpliwości że mamy do czynienia z korupcją a nie z zachowaniem noszącym znamiona korupcji.. :))

Pozdrawiam
Oskarżenia pod twoim adresem też byś tak na luzie przyjmował ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Andy drogi - tu nie ma oskrązęń pod żadnym konkretnym adresem, ale widac efekt. Zresztą nie tylko tu - przy kązdej większej publicznej inwestycji są takie kwiatki. Winnych zwykle nie idzie ustalić, bo odpowiedzialność się rozmywa, ale to, że ktoś gdzieś coś posmarował - widać jak na dłoni. Szczegóły to zadanie dla CBA.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:Andy drogi - tu nie ma oskrązęń pod żadnym konkretnym adresem, ale widac efekt. Zresztą nie tylko tu - przy kązdej większej publicznej inwestycji są takie kwiatki. Winnych zwykle nie idzie ustalić, bo odpowiedzialność się rozmywa, ale to, że ktoś gdzieś coś posmarował - widać jak na dłoni. Szczegóły to zadanie dla CBA.
A, czyli po prostu "oczywista oczywistość" :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:A, czyli po prostu "oczywista oczywistość
a żyj sobie w naiwnym przeswiaqdczeniu, że Twoje pdatki są dobrze wydawane a wszystkie polskie fortuny - zarobione uczciwie.

Ale przypomnij sobie jak nie mogłeś uwierzyć w przekręt ze stalexportowym odcinkiem A4 i tajnym protokołem, który już tajny nie jest.
Grzegorz Braun
lukka

Post autor: lukka »

mefistofeles pisze:polskie fortuny - zarobione uczciwie
Połowa firm na GPW ma korzenie w FOZZ.
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze:A, czyli po prostu "oczywista oczywistość
a żyj sobie w naiwnym przeswiaqdczeniu, że Twoje pdatki są dobrze wydawane a wszystkie polskie fortuny - zarobione uczciwie.
Czyli w/g ciebie to że zwracam uwagę jak łatwo rzuca się u nas ciężkie oskarżenia oznacza iż "żyję sobie w naiwnym przeswiadczeniu, że moje pdatki są dobrze wydawane a wszystkie polskie fortuny - zarobione uczciwie" ?

Wiem że lubisz uogólniać, ale miarkuj się trochę :))
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

- Ale śmierdzi! Ktoś puścił bąka
- a fe! Jak możesz rzucać tak ciężkie oskarżenia!?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

oj naiwny, naiwny ... :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Trochę pojeździłem ostatnio po nadmorskich miejscowościach wypoczynkowych w pasie Środkowego Wybrzeża. Przecierałem oczy ze zdumienia ile powstało nowych pięknych obiektów i ile starannie zmodernizowano starych, również tych z przed 1945 roku. Jeszcze jeden dowód na to, że kraj jest na krawędzi przepaści i ostateczny jego upadek jest bliski.

Proponuje aby kilka nowych tygodników oraz zasłużonych portali podjęło wnikliwe badania ile i na jaką sumę zapłacono łapówek za pozwolenia na budowę. No i jeszcze dobrze by było, aby ktoś (może IPN?) zbadał jaki procent z inwestorów tych obiektów dorobił się na FOZZ. Zbrodniarzy trzeba pochwycić, surowo ukarać a obiekty najlepiej zniszczyć aby ich widok nie raził oczu Prawdziwych Polaków pochylonych nad losem nieszczęsnej Ojczyzny.

PS
Niestety nie zauważyłem aby postawiono jakiś nowy pomnik. I jak tu żyć w tym kraju?
Ostatnio zmieniony ndz 25 sie, 2013 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Przecierałem oczy ze zdumienia ile powstało nowych pięknych obiektów i ile starannie zmodernizowano starych, również tych z przed 1945 roku. Jeszcze jeden dowód na to, że kraj jest na krawędzi przepaści i ostateczny jego upadek jest bliski.
wszystko na kredyt...
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ