Sprawa ks. Lemańskiego

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
Basia Z. pisze: Po prostu nie życzę sobie aby ktoś o konkretnych, niezgodnych z moimi poglądach politycznych mówił, że mnie reprezentuje.
Ale co ma do tego ta chorągiewka? Pamiętają - to chyba dobrze?
A gdyby tak ktoś w groby Twoich bliskich powbijał chorągiewki z napisem "Biedronka - niskie ceny" i z logo "Biedronki" oraz z napisem - "pamiętamy" chyba by Ci się też nie podobało - prawda ? A przecież firma "Biedronka" też w ten sposób może wyrazić swój szacunek.

To jest po prostu reklama swojego ugrupowania - "bo my jesteśmy tacy świetni, że pamiętamy" a Wy (tzn. Rodziny) już nie jesteście ważni.

Nie miałabym nic przeciwko wbiciu w grób przez obojętnie kogo polskiej flagi, bez żadnych napisów, ale reklama swojego ugrupowania na czyimś grobie przekracza moją wrażliwość.

Co innego gdyby zmarły był za życia członkiem jakiegoś stowarzyszenia - wówczas zarówno uczestnictwo sztandarów w jego pogrzebie, jak i ewentualna szarfa na grobie jest jak najbardziej na miejscu.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
lukka

Post autor: lukka »

Do PiSu mam żal bo to za ich czasów przeszła modernizacja kolejki na Kasprowy Wierch. Pamiętam słowo w słowo jak Jarosław Zbaw Polskę Kaczyński mówił: - Trzeba uatrakcyjnić Tatry.
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
lukka

No i jego przydupas pan Skorupa...
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

lukka pisze:Do PiSu mam żal bo to za ich czasów przeszła modernizacja kolejki na Kasprowy Wierch. Pamiętam słowo w słowo jak Jarosław Zbaw Polskę Kaczyński mówił: - Trzeba uatrakcyjnić Tatry.
Akurat modernizacja kolejki mi się podoba, choć Kaczyńskiego bym w to nie mieszał ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:A gdyby tak ktoś w groby Twoich bliskich powbijał chorągiewki z napisem "Biedronka - niskie ceny" i z logo "Biedronki" oraz z napisem - "pamiętamy" chyba by Ci się też nie podobało - prawda ? A przecież firma "Biedronka" też w ten sposób może wyrazić swój szacunek.
A to co innego. Tych chorągiewek nie wciskał zarzad klubu Legia tylko kibice, czyli społeczność.
Basia Z. pisze:To jest po prostu reklama swojego ugrupowania - "bo my jesteśmy tacy świetni, że pamiętamy" a Wy (tzn. Rodziny) już nie jesteście ważni.
To bardzo krzywdzacy osąd.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
lukka

andy67 pisze:Kaczyńskiego bym w to nie miesza
Zapytam retorycznie... kto był pierwszy do uroczystego otwarcia zmodernizowanej kolejki?
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
lukka

Jak na złość pogoda nie dopisała (miałem wtedy radochę).
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Lukka - nie masz racji - kolejkę trzeba było albo zmodernizować albo rozebrać. Pierwsze - dlatego, że to groziło wypadkiem - technika ma swoje ograniczenia. Drugiego - choć miewam poglądy radykalne, to nie aż takie.

Skorupa grał na swoją kasę, to potrafię zrozumieć - każdy lubi pieniążki. Natomiast z jaczejki Kaczyńskiego znacznie szkodliwszy był taki cizio z Bydgoszczy, Tokarczuk chyba sięnazywał, co to głosił "Tatry dla Polaków a nie świstaków" a był od tego ministrem. Chciałbym tu od razu powiedzieć, że równie nie zgadzam się z hasłem "Tatry dla świstaków a nie dla Polaków" a są i tacy co tak mówią - wszelki brak umiaru jest szkodliwy i podobno źle wpływa na erekcję.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:A to co innego. Tych chorągiewek nie wciskał zarzad klubu Legia tylko kibice, czyli społeczność.
Basia Z. napisał/a:
To jest po prostu reklama swojego ugrupowania - "bo my jesteśmy tacy świetni, że pamiętamy" a Wy (tzn. Rodziny) już nie jesteście ważni.

To bardzo krzywdzacy osąd.
Tomku - nie rżnij głupa. Cholernie nie lubię jak ktoś kogo mam za inteligentnego faceta w imię jakiegoś pokrętnego ideolo udaje, że w to wierzy.

A jeszcze bardziej nie lubię jak ktoś uważa chyba zdecydowaną większość koleżanek i kolegów za głupów, którzy taki kit kupią.

Można mieć krytyczny stosunek do Powstania, ten spór nigdy się nie skończy, przynajmniej do czasu gdy żyje moje pokolenie i trochę młodsi, ale to nie zmienia faktu, że poległo w nim (tak, tak - w tym wypadku słowo "poległo" jest jak najbardziej na miejscu) ok. 200 tys. osób i należy im się cześć i szacunek oraz milcząca modlitwa lub zaduma. Piski, gwizdy, ryki i buczenie oraz oklaski przydupasów dla swojego szefa to najwyższy poziom chamstwa, chamstwa właściwego motłochowi. A te chorągiewki to kompletny humbug.

A teraz napisz coś o Kwaśniewskim, Niesiołowskim lub "żołnierzu Wolności" - wisi mi to.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

dagomar pisze:Mefi, a może byś coś powiedział o Sasinie, jakie masz osobiste zdanie na temat obrażania pamięci Powstańców przez przyglupów z Pisu, co o tym sądzisz, wszak o tym jest dyskusja
No to się odniósł ;-)

Z drugiej strony, co tu gadać, Sasin to wyjątkowy prymityw, nawet jak na PiS.
Awatar użytkownika
Janek

Alan pisze:Z drugiej strony, co tu gadać, Sasin to wyjątkowy prymityw, nawet jak na PiS.
A tu bym się nie zgodził. Sasin to taki specjalny facet prezesa od kontaktów z inteligencją. Starszy facet, nobliwy wygląd, pozornie nienaganne maniery - po to aby prezes mógł robić "oko" do inteligencji - "no panowie, nie mam tylko "bokserów" jak Brudziński, przygłupów jak Błaszczak czy agent Tomek, impertynentów jak Hofman, oto pan Sasin, intelektualista, przyjaciel zmarłego prezydenta itd.". No i pan Jacuś nawet z pewnym powodzeniem usiłuje takim być, ale od czasu do czasu ,jak z gejzera w Yellowstone tryska z niego strumień jadu, żółci i zwykłego gówna. To nie jest prymitywny facet, ale tymbardziej jest szkodliwy.

Macierewicz też pozuje na człeka nienagannych manier ale to jest już taki cyrk i kabaret, że średnio inteligentny człowiek nie daje się na to nabierać. Cała bieda w tym, że tych ćwierć, jedna ósma, jedna szesnasta itd inteligentów jest w kraju ok. 40% i to jest ta "wielka nadzieja" Kaczyńskiego.

Z drugiej strony, jak sobie pomyślę, jak bardzo Kaczyński w głębi duszy musi tą całą hołotą gardzić to mi trochę straszno. Bo gardzi z całą pewnością, to widać na każdym kroku
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

dagomar pisze:Mefi, a może byś coś powiedział o Sasinie, jakie masz osobiste zdanie na temat obrażania pamięci Powstańców przez przyglupów z Pisu, co o tym sądzisz, wszak o tym jest dyskusja

... a ja myślałem, że o k/K...ościele i ks. Lemańskim. :D

Jak łatwo zdradzić wiarę na rzecz polityki.I jak tu nie mieszać wiary z polityką ? :D
Janek pisze: Sasin, Brudziński, Błaszczak, agent Tomek, Hofman, Macierewicz, Kaczyński
No i Janek odniósł się do meritum dyskusji...., tak dagomarze, "wszak o tym jest dyskusja"

PS. Pominąłeś chyba paru przygłupów. :-)

PS1. Jak to miło dowiedzieć się na forum górskim, kto przygłup, a kto mędrzec. Odnoszę wrażenie, że tu piszą sami mędrcy, a ci o których oni piszą to przygłupy.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:PS. Pominąłeś chyba paru przygłupów.
Nie prowadziłem aż tak wnikliwych badań, Moim zdaniem PiS (zresztą PO również, tylko trochę inaczej) powiela w dość idealny sposób strukturę nieboszczki PZPR. Jest prezes (dawniej nazywany I-ym sekretarzem), który decysuje o wszystkim, nawet o drobiazgach, jest Biuro Polityczne - aktualnie twór nieformalny - ci pojawiający się dość regularnie w mediach oraz bezimienna grupa tzw. BMW - czyli biernych, miernych, ale wiernych, potrzebnych jedynie aby naciskać na właściwy guzik w Sejmie. Od czasu do czasu, głównie w Biurze Politycznym pojawia się grupa lub grupka facetów i facetek, którzy podnoszą bunt - dawniej ich nazywano rewizjonistami albo grupą antypartyjną. Oczywiście są wyrzucani na zbity pysk. Różnica jest jedynie tylko taka, że dawniej rozpływali się w rzeczywsitym niebycie a teraz tworzą partykę, która nie zaliczy 5% przy wyborach i bierze się za inną robotę. Co sprytniejsi przechodzą do "konkurencji"

Istnieje jeszcze inna grupa - to faceci z pozoru wierni ale podejrzani, że mogą zagrozić prezesowi. Dawniej taki facet szedł w anbasadory, dzisiaj na ogół idzie na "wygnanie" do Brukseli i jeżeli jest oszczędny to uciuła sporą kwotę na ew. rozwinięcie własnego byznesu

Tak naprawdę to się nic, Drogi Krzymulu nie zmieniło.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Janek pisze:Sasin, Brudziński, Błaszczak, agent Tomek, Hofman, Macierewicz, Kaczyński
krzymul pisze: PS. Pominąłeś chyba paru przygłupów
Pierwsze garnitury pisowskiej inteligencji, no może brakuje Fotygi, która wprawdzie aż tak błyskotliwa nie jest, ale nadrabia wyrazem twarzy.

Obrazek
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku - bo jak mówi jeden mój znajomy - zamiast jednego PZPRu mamy teraz 5. Nie nowość. Dopóki o obsadzie mandatów decyduje prezes partii a nie wyborcy - nic się nie zmieni.

BTW - oglądałem sobie wczoraj Szkło Kontaktowe z woodstock. I żal patrzeć jak "zbuntowana" młodziez spija słowa z ust salonowych dziennikarzy. Na jarocinie gdyby ktoś spróbował sprowadzić gwiazdy Dziennika Telewizyjnego to by się skończyło grubą rozróbą. A tu znalazł się tylko jeden odważny :)

http://www.youtube.com/watch?v=Zo_rcnAFixE
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze: A tu znalazł się tylko jeden odważny
Nie wiedziałem, że teraz chuligana nazywa się odważnym. Cóż, człowiek całe życie się uczy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Nie wiedziałem, że teraz chuligana nazywa się odważnym. Cóż, człowiek całe życie się uczy.
Krzywdy nikomu nie zrobił (choć mógłby) - "bicie" było udawane. IMHO sam napis TVN kłamie by wystarczył, ale wtedy pewnie by tego nie pokazali.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Janek pisze:Nie wiedziałem, że teraz chuligana nazywa się odważnym. Cóż, człowiek całe życie się uczy.
Bo to retoryka typowa dla PiSu i środowisk skrajnie prawicowych.
Chuligani na wykładach i stadionach to przecież prawdziwi patrioci. Zatem nie powinno Cię dziwić, że młody mefistofeles szybko się uczy od swoich idoli :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Alan pisze:Chuligani na wykładach i stadionach to przecież prawdziwi patrioci.
Za to pijana hołota szczająca na znicze i kopiąca modlące się staruszki to "rozbawiona nowoczesna młodzież". a lepienie krzyża z puszek piwa to "artystyczny perormance". No to rozbawiony młody człowiek tez na woodstocku zrobił performance.
Ostatnio zmieniony sob 03 sie, 2013 przez mefistofeles, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze: BTW - oglądałem sobie wczoraj Szkło Kontaktowe z woodstock. I żal patrzeć jak "zbuntowana" młodziez spija słowa z ust salonowych dziennikarzy. Na jarocinie gdyby ktoś spróbował sprowadzić gwiazdy Dziennika Telewizyjnego to by się skończyło grubą rozróbą. A tu znalazł się tylko jeden odważny :)

http://www.youtube.com/watch?v=Zo_rcnAFixE
Wiesz co ... ech, szkoda słów.

Jeśli tak pojmujesz odwagę, to nie dziwi mnie już twoje pojmowanie patriotyzmu.

"salonowi dziennikarze" - posłuchaj może paru rozmów Miecugowa w "Innym punkcie widzenia", no chyba że to za trudne.

A przy okazji - co konkretnie znaczy w/g ciebie "salonowy dziennikarz" ?
Ostatnio zmieniony sob 03 sie, 2013 przez andy67, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ