Sprawa ks. Lemańskiego

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: fakt, że pedofilia jest praktycznie nieznana wśród duchownych protestanckich i prawosławnych powinna dać Hierarchii sporo do myślenia.
Powinien gdyby był prawdziwy - a nie jest. Tylko media nie lubią tego nagłaśniać tak jak u księży katolickich. Natomiast jak ktoś temat śledzi to znajdzie informacje i o prawosławnych i o protestanckich, ba - ostatnio było nieco głośno o rabinie co tez lubił niewinne młode ciała. Pedoile będa wszedzie tam gdzie dorośli spędzają dużo czasu z młodzieżą, chyba nie ma drugiego tak nasyconego pedofilami zawodu jak wuefista/trener.
Janek pisze: Jedna moja ciotka, z jednej strony bardzo pobożna ale z drugiej strony bardzo trzeźwo myśląca określała to jednym słowem "zgorszenie". Z tego co słyszę, dzisiaj uzyskanie unieważnienia małżeństwa jest znacznie tańsze a i sądy kościelne są jakby mniej dociekliwe - ciotka, gdyby żyła pewnie by powiedziała "zgorszenie do kwadratu lub zgnilizna", choć nadal byłaby bardzo pobożna.
Bo niestety tak jest. Kogo chcą oszukać - Pana Boga?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Ojcze nasz, któryś jest w niebie
święć się imię Twoje;
przyjdź królestwo Twoje;
bądź wola Twoja jako w niebie tak i na ziemi;
chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj;
i odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy;
naszym winowajcom;
i nie wódź nas na pokuszenie;
ale nas zbaw ode złego.
[Albowiem Twoje jest Królestwo i moc, i chwała na wieki wieków.]
Amen.

Wielu biblistów twierdzi, że fragment pogrubiony jest nie dość precyzyjnym tłumaczeniem tekstu greckiego i jest sprzeczny z duchem ewangelii św. Mateusza i powinien brzmieć raczej - "I nie wystawiaj nas na próbę".

Dlaczego o tym piszę? Piszesz, Mefi, że osoba żyjąca w związku niesakramentalnym jeśli chce być nadal wiernym Kościołowi to powinna wyrzec się współżycia bo taka jest litera prawa kościelnego. Ok -no to wyobraź sobie taką wcale nie wymyśloną sytuację - małżeństwo zawarte cywilnie i sakramentalnie rozpadło się, powiedzmy z winy tylko jednej strony - znalazł/a sobie drugą kobietę/mężczyznę i umknął/a w siną dal i przeprowadził/a cywilny rozwód. Porzucona strona znalazła sobie drugiego partnera/partnerkę i zawarła związek małżeński, cywilny oczywiście, pojawiło się też dziecko, jedno lub więcej. Wg Ciebie trwają w grzechu, nie obiecują poprawy a te dzieci są "owocami grzechu"? Wybacz, ale to mi się trochę kłóci z Ewangelią, wszak Bóg jest miłosierny a nie okrutny i chce nas wystawiać na próbę, jeśli ona jest, jak w tym przypadku, okrutna.

Apostoł Paweł, który jest dla mnie autorytetem napisał "a gdybym miłości w sobie nie miał to byłbym jako ta miedź brzdąkająca...". Wybacz, ale jak czytam, Mefi, Twoje niektóre teksty to od razu przychodzi mi na myśl - "miedź brzdąkająca"...

Wracając do ks. Lemańskiego - powiązanie jego z problemem in vitro nastąpiło gdy zwrócił się do tej dziewczyny a raczej dorosłej już kobiety, zrodzonej z zapłodnienia in vitro, która poczuła się być odrzuconą z powodu stanowiska Hierarchii i nazwaną w jej rozumieniu dzieckiem grzechu, i postanowiła odejść z Kościoła. Tylko jeden ks. Lemański zwrócił się do niej - "nie rób tego", co bynajmniej nie oznaczało, że on, ks. Lemański, jest zwolennikiem stosowania in vitro, bo co ona jest temu "winna"? Tylko on jeden okazał się nie być "miedzią brzdąkającą".

Jest takie ludowe powiedzonko - "modli się pod figurą a diabła ma pod skórą" - jakie to nadal aktualne i powiedziałbym, że coraz bardziej aktualne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze: Tylko media nie lubią tego nagłaśniać tak jak u księży katolickich.
Jesteś nie do pobicia! Prawdziwy Pudzianowski. Wybacz, ale to robi się zabawne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Wg Ciebie trwają w grzechu, nie obiecują poprawy a te dzieci są "owocami grzechu"?
Nie znam takiego pojęcia.
Janek pisze: Wielu biblistów twierdzi, że fragment pogrubiony jest nie dość precyzyjnym tłumaczeniem tekstu greckiego i jest sprzeczny z duchem ewangelii św. Mateusza i powinien brzmieć raczej - "I nie wystawiaj nas na próbę".
Bo tak jest, w tekscie Ewangelii jest to przetłumaczone obecnie lepiej, w liturgii zostało po staremu.
Janek pisze:Apostoł Paweł, który jest dla mnie autorytetem napisał "a gdybym miłości w sobie nie miał to byłbym jako ta miedź brzdąkająca..."
To poczytaj co apostoł Paweł pisał o rozwodach - 1 Kor 7,10-16 czy 1 Kor 7,39
Janek pisze:Wybacz, ale to mi się trochę kłóci z Ewangelią, wszak Bóg jest miłosierny a nie okrutny i chce nas wystawiać na próbę, jeśli ona jest, jak w tym przypadku, okrutna.
A co taki Hiob miał powiedzieć?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze: A co taki Hiob miał powiedzieć?
Jest jednak dość zasadnicza różnica pomiędzy Starym Testamentem o Nowym Testamentem.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Jest jednak dość zasadnicza różnica pomiędzy Starym Testamentem o Nowym Testamentem.
Tylko w rozłożeniu akcentów.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Tomku - zadaję bardzo poważne pytanie - czy Kościół zmierza do likwidacji narodu polskiego?

Przestudiuj te dane - http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus ... y_2012.pdf

W roku 1980 orzeczono ok. 40 tys. rozwodów i tendencja na tej wysokości utrzymała się do 2000 roku. W roku 2005 to już prawie 68 tys. rozwodów a w 2011 nieznacznie mniej bo prawie 65 tys. Suma sumarum można założyć, że w latach 1980 - 2010 orzeczono około 1.4 miliona rozwodów.
W jakim są rozwodzący się - znakomita większość w przedziale 20 - 35 czyli w wieku, w którym w małżeństwach na ogół rodzą się dzieci.
Hierarchia twierdzi, że ok. 90% populacji to katolicy, ergo podobnie jest wśród tych rozwodzących. Nie znalazłem danych ile z tych rozwodów dotyczy małżeństw zawartych również w trybie sakramentalnym ale szacuję to tak gdzieś na 70%. Nie wiem także jaki procent z tych rozwodników zawiera ponowny związek, podejrzewam, że znaczny choć może w sporym procencie tylko partnerski.

Do czego prowadzę - gdyby ci ludzie na serio wzięli zalecenie a raczej wymóg Kościoła aby w nowym związku powstrzymać się od współżycia seksualnego to w Polsce nastąpiłaby TOTALNA KATASTROFA DEMOGRAFICZNA i jako naród w szybkim tempie dokonalibyśmy aktu samozagłady. A i tak z naszą demografią jest nie najlepiej.

Powiesz oczywiście, że co ma demografia wspólnego z 10 przykazaniami? Ale to najłatwiej.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:Incydentalne złamanie VI przykazania nie jest problemem, ale trwanie w grzechu - już tak.
:D :D

Jak to było u Koterskiego ?

"raz to nie zdrada" ;-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku - powiem tak - znam kilka wielodzietnych rodzin, wszystkie mocno zaangażowane religijnie więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - nie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Aha, zapomniałem - to oczywiście wszystko wina Tuska, Michnika i Gazety Wyborczej. Jak tylko PiS dojdzie do władzy, jaka szkoda, że dopiero za dwa lata, szkoda każdego dnia, to morale ludu polskiego tak wzrośnie, że rozwodów będzie może 200 lub 300 w roku, wszystkie małżeństwa będą miały po co najmniej 4-o dzieci, a małżeństwa członków PiS conajmniej ośmioro i to pod rygorem usunięcia z partii (Boże, co z prezesem - wyleją biedaka) i w krótkim czasie staniemy się pierwszą potęgą w Europie i wtedy pokażemy cholernym Moskalom i Szwabom gdzie raki zimują. Czechom i Słowakom zresztą też ale inaczej - jak się nauczą po polsku i wyrzekną swojej śmiesznej gwary to ich łaskawie uznamy za Polaków.

To oczywiście głupoty, ale znacznie mniej szkodliwe od tych, co wypisuje Mefi.

PS.
Do tej pory w tej dyskusji warzyłem słowa ale ten przykład z Hiobem mnie dobił.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Janku - powiem tak - znam kilka wielodzietnych rodzin, wszystkie mocno zaangażowane religijnie więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - nie.
Kapelusze z głów, Panie i Panowie - oto przykład pokrętnego udzielania odpowiedzi na konkretne pytania.

Ja oczywiście zdaję sobie sprawę, że ta statystyka jest przerażająca, co więcej mam swoje przemyślenia co do jej przyczyn, ale to nie zmienia tego, że takie są fakty a z faktami dżentelmeni nie dyskutują.
No i spróbuj sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego ilość rozwodów skoczyła o przeszło 50% wstosunku do czasów bezbożnej komuny?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:No i spróbuj sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego ilość rozwodów skoczyła o przeszło 50% wstosunku do czasów bezbożnej komuny?
bo komuna była cholernie pruderyjna. To raz. Dwa - za komuny społeczeństwo przekornie było bardziej religijne - to dwa. Po trzecie - i najważniejsze - zmieniła się mentalność ludzi, są bardziej egoistyczni, mniej skłonni do poświęceń - wszak wszystko jest łatwo dostepne.

PS Ludzie mają dzieci jak czują się bezpiecznie finansowo. I to jest problem polskiej demografii.
Grzegorz Braun
KubaR

Post autor: KubaR »

mefistofeles pisze:KubaR - naiwne to co piszesz, wspomnane media tego rozróżnienia nie stosują - walą w Kościół jak sie da, czasem faktycznie udając fałszywą troskę, w praktyce chcac maksymalnie podzielić i skłócić. Po prostu - wartości które są przez te media hołubione są w sprzecznosci z wartościami chrześcijańskimi.
Mefi, czy Ty w zyciu miałeś w ręce GW czy Politykę? Newsweeka nie czytuję więc nie polemizuję. Wybacz, ale moim zdaniem albo opierasz się głównie na zdaniu Twoich mentorów albo nadal nie rozróżniasz ataku na kościół od ataku na Kościół.

Kuba
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Ludzie mają dzieci jak czują się bezpiecznie finansowo. I to jest problem polskiej demografii.
Uwielbiasz proste odpowiedzi. No to poczytaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C ... aturalnego

Pierwsza dziesiątka pod względem przyrostu naturalnego to po kolei: Niger, Uganda, Burundi Zjednoczone Emiraty Arabskie, Kuwejt, Etiopia, Demokratyczna Republika Konga, Zambia, Burkina Faso, Madagaskar.
Tylko ZEA i Kuwejt potwierdzają Twoją teorię.

Powiesz zapewne, że inne czynniki działają. No to wrócmy do Europy:

Polska - 0,05
Niemcy - 0.06
Hiszpania +0,58

Czyli bogate Niemcy, o niewielkim bezrobociu, znakomitym socjalu gorsze od Polski. A Hiszpania o kolosalnym bezrobociu wśród młodych roczników sporo do przodu.

Łatwe rozwiązania - to majsztersztyk tzw. niepokornych publicystów, w których tak namiętnie wierzysz.

PiS teraz drze szaty z powodu "dziury Rostowskiego", zapomnieli obłudnicy, że sami w 2009 roku nawoływali do zwiększenia deficytu. Nie twierdzę, że była to zła rada, w końcu to sposób Obamy i jak na razie dobrze na tym wyszedł, ale czy by równie dobrze wyszedł na tym każdy duży kraj europejski to sprawa dyskusyjna. Ale oburza mnie obłuda PiS-u.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

KubaR pisze:Mefi, czy Ty w zyciu miałeś w ręce GW czy Politykę? Newsweeka nie czytuję więc nie polemizuję. Wybacz, ale moim zdaniem albo opierasz się głównie na zdaniu Twoich mentorów albo nadal nie rozróżniasz ataku na kościół od ataku na Kościół.
@Kuba - toż Mefi jest najwierniejszym wyznawcą teorii Kalego. Jak gazeta prawicowa napisze, że burmistrz Pikutkowa rodem z PO sfabrykował dziecko swojej urzędniczce to jest to kolejny dowód na degrengoladę partii Tuska, ale jak GW napisze, że jakiś ksiądz z Pikutkowa ma dziwną skłonność do 10-latków, szczególnie płci męskiej to jest to atak na Kościół..

Ja natomiast uważam, że za dużo się pisze o takich pierdołach, zapominając o sprawach istotnych.
Dzisiejszą sensacją jest, że trzeźwy 6-latek woził po sadzie Polonezem spitego tatusia (półtora promila) i rąbnął w jabłonkę. Czy to przypadkiem nie atak na świętość rodziny?

PS.
No i co z tego, że by Mefi poczytał Politykę lub GW - toż to lewactwo i cześć - Ziemkiewicz locuta, causa finita.
Tylko jedno - poczytać tak wnikliwie cztery Ewangelie - to jest dopiero lewactwo!!!!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

A mnie nic chyba nie wkurza bardziej niż hipokryzja.
Jeżeli Palikot lub ktoś z jego partii się rozwodzi lub ma kochankę - to jego sprawa.

Jeżeli natomiast robi to samo ktoś kto ma pełne usta sloganów o świętości rodziny - to zadaniem dziennikarzy jest wytknąć mu wszelkie odstępstwa od tych sloganów w jego własnym życiu osobistym.
Jeżeli ktoś mówi publicznie o obowiązkach bliźniego, niechże sam tych obowiązków przestrzega. A polityków którzy mówią co innego a robią co innego mam w głębokiej pogardzie.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Janek

Wiadomy element, był w tym roku na Powązkach cichszy, ale głos wydał, mimo usilnych próśb Starego Żołnierza. Wstyd!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

no i co Wy chcecie udowodnić, przecież jak jest - każdy widzi .... i każdy ma swój rozum, nawet tacy jak Rostowski. :-)

PS. Ma już polskie obywatelstwo ?, ... pewnie ma, bo inaczej nie był by ministrem.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

[...] jaki jest, każdy widzi...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:A polityków którzy mówią co innego a robią co innego mam w głębokiej pogardzie.
Bo - jak śpiewa jeden mój znajomy - politycy maja wiele skór. Czy też skór wiele.
Janek pisze:Jak gazeta prawicowa napisze, że burmistrz Pikutkowa rodem z PO sfabrykował dziecko swojej urzędniczce to jest to kolejny dowód na degrengoladę partii Tuska
Janku, z tak prymitywną szkołą manipulacją to nawet w koszalińskim dodatku do GW by cię nie chcieli, musisz się bardziej postarać. Żołnierz Wolności już się chyba nie ukazuje.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ