Sprawa ks. Lemańskiego
Jeżeli wszechświat jest skończony, to co jest poza nim? Jeśli natomiast jest nieskończony, to jak to jest możliwe?
Jeżeli Pan Bóg jest wszechmocny, to czy może Siebie unicestwić?
PS.
To nie ja wymyśliłem, to jeden facet z okolic Podhala w dwudziestoleciu międzywojennym.
PS2.
Muzułmanie powiadają - Insz Allah, czyli będzie tak jak Allah zechce. Mają rację i jestem przekonany, że Allah coś wymyśli mądrego w obliczu nieuchronności metody in vitro.
PS3
Jak mi się zdaje, to tutaj chyba nikt nie "legitymacji" do dyskusji na ten temat bo jest szcxzęśliwą mamą lub szczęśliwym ojcem dziecka poczętego w tradycyjny sposób. A kto ma taką legitymację? Ano ci co chcą mieć własne dziecko, dziecko z ich genami (czasami bywają "rakowe") a mija kolejny trzeci, czwarty, piąty... enty rok i nic z tego nie wychodzi.
PS4
Osobiście jestem przeciwnikiem metody in vitra, jednakowoż spór czy zarodek ma duszę czy też nie, jakby mnie mało podnieca. Ja się boję potencjalnych możliwości, jeszcze nie dziś ale kto wie czy nie za np. 5 lat, manipulacji genetycznych
Jeżeli Pan Bóg jest wszechmocny, to czy może Siebie unicestwić?
PS.
To nie ja wymyśliłem, to jeden facet z okolic Podhala w dwudziestoleciu międzywojennym.
PS2.
Muzułmanie powiadają - Insz Allah, czyli będzie tak jak Allah zechce. Mają rację i jestem przekonany, że Allah coś wymyśli mądrego w obliczu nieuchronności metody in vitro.
PS3
Jak mi się zdaje, to tutaj chyba nikt nie "legitymacji" do dyskusji na ten temat bo jest szcxzęśliwą mamą lub szczęśliwym ojcem dziecka poczętego w tradycyjny sposób. A kto ma taką legitymację? Ano ci co chcą mieć własne dziecko, dziecko z ich genami (czasami bywają "rakowe") a mija kolejny trzeci, czwarty, piąty... enty rok i nic z tego nie wychodzi.
PS4
Osobiście jestem przeciwnikiem metody in vitra, jednakowoż spór czy zarodek ma duszę czy też nie, jakby mnie mało podnieca. Ja się boję potencjalnych możliwości, jeszcze nie dziś ale kto wie czy nie za np. 5 lat, manipulacji genetycznych
Jestem gorszego sortu...
To może jeszcze bardziej skomplikuję: Czy dusza zarodka obarczona grzechem pierworodnm bardzo cierpi w piekle, skoro zarodek nie wykształcił nawet tyci tkanki nerwowej ?Gabriel pisze:A dlaczego nie?dagomar pisze:Jak wygląda dusza zarodka ? , czy jest tak samo "boska" , jak ukształtowanego człowieka ?
Żeby nie było wątpliwości, jestem wierzący i do tego chyba nieźle przygotowany teologicznie w stosunku do średniej, ale denerwuje mnie powszechna w Polsce ludowość wiary, jej infantylność, kazania w koło macieju takie same, o poziomie jak do półidiotów, łączenie wiary z tzw patriotyzmem w dziwnym konglomeracie Okopu Świętej Trójcy, braku odwagi stawiania pytań, podciągania pod kanony wiary wszystkich niewygodnych lub zbyt skomplikowanych odpowiedzi.
Historia ks. Lemańskiego jest właśnie przykładem powyższego
luknij na moje panoramy i galerie
Podobnymi pytaniami bulwersowałem księdza w pierwszej licealnej. I na tym się moje uczęszczanie na religię zakończyło.dagomar pisze:To może jeszcze bardziej skomplikuję: Czy dusza zarodka obarczona grzechem pierworodnm bardzo cierpi w piekle, skoro zarodek nie wykształcił nawet tyci tkanki nerwowej ?Gabriel pisze:A dlaczego nie?dagomar pisze:Jak wygląda dusza zarodka ? , czy jest tak samo "boska" , jak ukształtowanego człowieka ?
Żeby nie było wątpliwości, jestem wierzący i do tego chyba nieźle przygotowany teologicznie w stosunku do średniej, ale denerwuje mnie powszechna w Polsce ludowość wiary, jej infantylność, kazania w koło macieju takie same, o poziomie jak do półidiotów, łączenie wiary z tzw patriotyzmem w dziwnym konglomeracie Okopu Świętej Trójcy, braku odwagi stawiania pytań, podciągania pod kanony wiary wszystkich niewygodnych lub zbyt skomplikowanych odpowiedzi.
Historia ks. Lemańskiego jest właśnie przykładem powyższego
Każdemu jego Everest...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- Idą dwa koty przez pustynięmefistofeles pisze:Dag - google: limbus
- Jeden w pewnym momencie mówi
- Wiesz, ja tej kuwety nie ogarniam
...................
- mefistofeles
-

- Kontakt:
i tak doceniam, mnie w Tatrach tego typu problemy nie " troszczą mnie wcale"
Moim (ale tylko moim zdaniem) należałoby przyjąć coś w rodzaju definicji śmierci à rebours. Skoro jesteśmy w stanie przyjąć definicję śmierci człowieka jako śmierć pnia mózgu (i kościół się z nią zgadza), która nie jest w tym samym momencie co śmierć biologiczna całego organizmu (znaczna część komórek jeszcze żyje, ba nawet całe organy) to logicznym początkiem życia powinno być rozpoczęcie pracy centralnego układu nerwowego czy też jego wykształcenie.Gabriel pisze: Jakich cech nie posiada zarodek, które 2 sekundy później posiada już człowiek, że jesteś w stanie go tak nazwać ? Co dzieje się tam w brzuchu że uznajesz że w pewnym momencie kawałek galarety to już jest człowiek ??? Jak to sobie tłumaczysz? Pytam poważnie chciałbym ujrzeć Twój punkt widzenia bo do tej pory nie było to możliwe...
Dlatego, że również wielcy Twojego kościoła mieli z tym problem. Dywagacje na temat duszy wegetatywnej, potem wegetatywnej i zmysłowej, a na koniec wegetatywnej, zmysłowej i rozumnej są ciut moim zdaniem naciągane.Gabriel pisze:A dlaczego nie?dagomar pisze:Jak wygląda dusza zarodka ? , czy jest tak samo "boska" , jak ukształtowanego człowieka ?
Warto też zauważyć, że chrześcijaństwo nie równa się katolicyzm, jak byście tego nie chcieli, a stosunek innych kościołów (nawet prawosławnego) do in vitro jednoznacznie negatywny nie jest.
O to, to właśnie... Swoją drogą to ja akurat wierzący nie jestem, do tego niezbyt mi się chrześcijaństwo, a w szczególności Kościół Katolicki podoba. Pomimo, że resztę rodziny mam praktycznie w 100% katolicką, a często swoją babę opierdzielam, że do spraw praktykowania wiary podchodzi zbyt na luzie - w końcu podpisałem, że będę dzieci wychowywał po katolicku (a przynajmniej nie stawiał przeszkód).dagomar pisze: Żeby nie było wątpliwości, jestem wierzący i do tego chyba nieźle przygotowany teologicznie w stosunku do średniej, ale denerwuje mnie powszechna w Polsce ludowość wiary, jej infantylność, kazania w koło macieju takie same, o poziomie jak do półidiotów, łączenie wiary z tzw patriotyzmem w dziwnym konglomeracie Okopu Świętej Trójcy, braku odwagi stawiania pytań, podciągania pod kanony wiary wszystkich niewygodnych lub zbyt skomplikowanych odpowiedzi.
I dotarliśmy do miejsca gdzie zza horyzontu wystawały trąby słoni na których świat stoi.mefistofeles pisze:Dag - google: limbus
Kuba
Byłbym ostrożny na Twoim miejscu - Uszba to bardzo konkretna, zasadnicza i uparta osoba, a co zrobisz, jak materiał do rozśmieszania kiedyś się skończy, a zacznie proza życia pod pantoflem ?andy67 pisze:Kusząca propozycja
I z tego powodu nie było Szkła w TVN24 i opóźnili 07 w TVP1.krzymul pisze:Kate urodziła ( pewnie nie in vitro było ), a Wy tu pierdu, pierdu o zarodkach, otchłaniach i przyjemnościach. To jest dopiero info dnia.andy67 pisze:A zarodki doświadczają tam przyjemności typowych dla zarodków ?
Nasze media pokazały że też są "światowe"
Żeby ten dzieciak chociaż czarny był albo co ...
Każdemu jego Everest...
chodzi o księdza przybyłego z Afryki ( Czarnego lądu ) do korporacji rzymskokatolickiej znajdującej się w Europie ?dagomar pisze:nie czarny tylko afroeuro
Ostatnio zmieniony wt 23 lip, 2013 przez krzymul, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.