Sprawa ks. Lemańskiego

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

gb pisze:z prawem - właśnie - korporacji...
po co pisać korporacja, napisz od razu sekta .... to brzmi bardziej przekonująco.

...ja pracuję w korporacji i nie zauważyłem tam stosowania zasad zbliżonych do kościelnych.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

krzymul pisze:...ja pracuję w korporacji i nie zauważyłem tam stosowania zasad zbliżonych do kościelnych.
I dlatego żadna korporacja nie ma szans tak długo przetrwać ;)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:Poczytaj o praktyce eutanazji np w Holandii. Teoretycznie potrzebna jest zgoda pacjenta, w praktyce zgoda bywa wymuszana lub fałszowana a włos z głowy mordercom nie spada.
krzymul pisze:Prowadził - to czas przeszły, więc... Akcja T4.
Przyznam się, że nie wziąłem pod uwagę Niemiec hitlerowskich i Związku Radzieckiego bo to już historia a dywagacja Mefi sugerowała, że chodzi o czas aktualny. Owszem, Niemcy miały takie "grzechy i Rosja stalinowska też - dziś wiadomo, że Głód na Ukrainie był zaplanowany i sterowany.
Natomiast co do Holamdii i eutanazji - po pierwsze to nie masowa praktyka. Po drugie natomiast nie ma to podłoża ekonomicznego. Mówiąc szczerze tacy faceci jak ja, którzy przekroczyli zaplanowany w systemie emerytalnym wiek emerytalny a w dodatku jeszcze czasami chodzą do lekarza i otrzymują leki o znacznym stopniu refundacji to wielkie obciążenie do budżetu. Finanse publiczne a więc i nauka Waszych dzieci i wasze przyszłe emerytury zyskałyby wiele gdyby rząd (oczywiście PO bo przecież nie PiS) wydał polecenie - nie leczyć starucha i jeszcze obciąć mu emeryturę - niech zdycha, byle szybko - trzeba wyp... gnoi, jak to powiedziano w jednym mieście na północy. Robi ktoś coś podobnego? Nie!!!! I dlatego protestuję przeciw takim uogólnieniom, że świat zmierza do zabijania ludzi starych i chorych bo to jest normalna bzdura.

PS.
Co do tzw. korporacji - ten termin jest nadużywany i jest to typowa nowomowa a także rodzaj "czarnego luda" do straszenia publiczności. W czasach wczesnej komuny takim "czarnym ludem" był "amerykański imperialista" i "niemiecki rewizjonista" dybiący na biednego Polaka i wielu głupoli nawet w to wierzyło.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Ty masz Janku ciepłą emeryturkę i jest gites, a ja zastanawiam się co będzie jutro.
Ostatnio zmieniony śr 10 lip, 2013 przez krzymul, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Po drugie natomiast nie ma to podłoża ekonomicznego.
Ma, ale w skali mikro - rodzina liczy na spadek.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Ale burza w Lublinie....
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:a ja zastanawiam się co będzie za kilka lat.
A co to ma wspólnego z tzw. korporacją? Sprawa jest prosta - jak będziecie produkować niesprzedażny towar to splajtujecie. Proste? Żyjesz dostatecznie długo aby wiedzieć, że socjalizmu głównym problemem było z czego towar zrobić i mieć ludzi do roboty. Z sprzedażą nie było najmniejszego problemu, wszystko się sprzedawało. Natomiast za kapitalizmu materiałów do produkcji jest pod dostatkiem, ludzi do roboty do upojenia (inna sprawa, czy nadają się do roboty, ale to było i za socjalizmu) natomiast gorzej ze sprzedażą - jeśli gówno produkujesz to i gówno sprzedasz.

PS.
Krótko przed ostatecznym krachem komuny rozmawiałem z takim panem Krzysiem, co miał w mieście opinię genialnego zaopatrzeniowca, zresztą całkowicie uzasadnioną, takiego co to z pod ziemi potrafi załatwić taki poszukiwany towar jak np. śruby M14 czy elektrody spawalnicze itp. Pan Krzyś był też opozycjonistą i narzekał na komunę. Powiedziałem wtedy tak - "czy pan, panie krzysiu, nie ryje pod sobą, za kapitalizmu zakup śrub M14 przestanie być problemem, wystarczy zadzwonić gdzie trzeba i sami dowiozą - pańskie talenty będą potrzebne jak dziura w moście. Odpowiedział tak - przerzucę się na sprzedaż i też będę miał sukcesy. Spotkałem go dziesięć lat później - siedział jako stróż w budce na parkingu i obrzucał gównem Wałęsę. A tak go wielbił poprzednio.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Ale burza w Lublinie....
Wina Tuska. Ta awaria komputrów na Okęciu też. Zamierzam głosować na Jarka, jak dojdzie do władzy to aniburz nie będzie ani komputry się nie będą psuć.

PS.
Lenin kiedyś powiedział czy też napisał, że "socjalizm to władza rad plus elektryfikacja kraju". No to czym jest socjalizm w wydaniu jarkowym - "Władza Jarka plus orbanizacja kraju". Wiadomo - Lenin wiecznie żywy, teraz w wydaniu Jarka. Ale jest i dobra informacja - Radwańska się rozebrała - mamy nową Natalkę Siwiec. :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:A co to ma wspólnego z tzw. korporacją? Sprawa jest prosta - jak będziecie produkować niesprzedażny towar to splajtujecie. Proste?
To nie jest takie proste jak Ci się wydaje, bo to nie jest tylko kwestia jakości wyrobu ... niestety. Główną role odgrywa tutaj polityka i włazidupstwo w amerykańskie tyłki.
Swoją drogą dziwię się, że kraj będący w UE jest tak dalece odseparowany gospodarczo od Unii .... patrz chociażby wybór myśliwców dla wojska. To samo będzie, ze śmigłowcami ... tak mnie się wydaiiii. Nie wspomnę o korzyściach z udziału w wojnie Irackiej i Afgańskiej oraz korzyściach z offsetu za zakup F16 ... po prostu polityka palce lizać.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Zamierzam głosować na Jarka
...bardzo słusznie.
Janek pisze:Wina Tuska.
Na szczęście Tusek nie ma wpływu na okludujący front atmosferyczny, ... musi się jeszcze dużo uczyć od Putina, ... ale uczniem jest pilnym. ;-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:To nie jest takie proste jak Ci się wydaje, bo to nie jest tylko kwestia jakości wyrobu ... niestety. Główną role odgrywa tutaj polityka i włazidupstwo w amerykańskie tyłki.
Swoją drogą dziwię się, że kraj będący w UE jest tak dalece odseparowany gospodarczo od Unii .... patrz chociażby wybór myśliwców dla wojska. To samo będzie, ze śmigłowcami ... tak mnie się wydaiiii. Nie wspomnę o korzyściach z udziału w wojnie Irackiej i Afgańskiej oraz korzyściach z offsetu za zakup F16 ... po prostu polityka palce lizać.
Syndrom "Wielkiego brata". Czesi go nie mają. Skoda ma się dobrze i nawet się nie nazywa VW.

PS.
Ostatnio się dłużej przespacerowałem między spożywczymi półkami TESCO. Owszem, jest wiele nowych marek ale i te stare trzymają się dobrze - fala upadłości jakoś ominęła przemysł spożywczy, tylko właściciele się zmienili. Oczywiście pan Duda i inne naiwne solidaruchy woleliby aby to były "spółki pracownicze" a fabryczny szef Solidarności zastąpiłby dawnego sekretarza POP PZPR. Tylko w jakiej fabryce, bo taka "pracownicza" by padła w trybie błyskawicznym.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:..bardzo słusznie.
No to muszę się zastanowić czy nie jednak na Millera...
krzymul pisze: musi się jeszcze dużo uczyć od Putina, ... ale uczniem jest pilnym.
Mówisz poważnie? Gdyby tak było naprawdę to by Kaczyński z Hofmanem już dawno siedzieli w pierdlu z obostrzonym nadzorem. Jak np. Chodorkowski.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Oczywiście pan Duda i inne naiwne solidaruchy woleliby aby to były "spółki pracownicze" a fabryczny szef Solidarności zastąpiłby dawnego sekretarza POP PZPR. Tylko w jakiej fabryce, bo taka "pracownicza" by padła w trybie błyskawicznym.
Przyznam, że to co napisałeś nijak się ma do posta, który ja pieczołowicie wysmarowałem powyżej.
Janek pisze:Syndrom "Wielkiego brata". Czesi go nie mają. Skoda ma się dobrze i nawet się nie nazywa VW.
...też nie na temat i w oderwaniu od meritum....no przykro mi, ale chyba nigdy się nie zrozumiemy. Na tym kończę. :-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze: Na tym kończę
Ja też. I serdecznie radzę - udaj się na pustynię. Pustynia koi wzburzony umysł i sprowadza rzeczy do właściwych proporcji - człowiek staje się malutki i jakby bliżej Boga.Ale to nic nowego - niejaki E.T. Lawrence stwierdził to prawie sto lat temu i potem napisał dwa sążniste tomy pt. "Siedem filarów mądrości" - czytam do poduszki otwierając książkę w dowolnym miejscu. Poprzednio w tym celu Trylogię, też ładna.

PS.
Aha, poczytaj Keynesa bo chyba wchodzi znowu w modę a neoliberalne bzdury wkrótce trafią na właściwe miejsce czyli na śmietnik.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

mefistofeles pisze:Nie jesteśmy zwierzetami
krzymul pisze:homo sapiens trochę się różni od Twoich przykładów
fakt trudno szukać tyle przemocy (masowych mordów, wojen o podłożu religijnym) u dzikich zwierząt, pod tym względem nie jesteśmy zwierzętami pewnie nawet na to miano nie zasługujemy

powiedzmy, że w Tajlandii rodzina poświęca jedno z dzieci - dla ułatwienia niech to będzie córka - i powiedzmy w wieku lat 12 sprzedaje ją do domów publicznych dzięki temu reszta jej rodzeństwa ma szanse "powstać" jak i przeżyć, być może części z nich się w życiu powiedzie, jeśli rodzice tego nie zrobią mogą prawie zapomnieć o prokreacji
z usług tych najczęściej korzystają ludzie z państw w których poziom życia jest dużo wyższy a mnogość potomstwa niekoniecznie jest szansą na przetrwanie

czym są noworodki w zamrażarkach, beczkach itp miejscach - jak nie działaniem podobnym do kangurzycy ?
matka wiedząc, że w tej konkretnej sytuacji nie wychowa kolejnych dzieci "morduje" każde kolejne

czy tego chcecie czy nie moi drodzy rozmówcy człowiek jest zwierzęciem
Awatar użytkownika
ketivv

krzymul pisze:...ja pracuję w korporacji i nie zauważyłem tam stosowania zasad zbliżonych do kościelnych.
wybieracie prezesa w demokratycznych wyborach ?

czy wybiera go rada nadzorcza która z waszym głosem się nie liczy ?

czy polski odział twojej formy ma całkowitą niezależność względem centrali w innym państwie czy jest jednak zależny a odpowiedzialny za ten odział jest wyznaczony i odpowiada za cele wyznaczone w centrali ?

czy to wy pracownicy możecie odwołać sobie szefa polskiego oddziału czy raczej odwrotnie to on "przysłany" przez centralę z obcego kraju może zwolnić was ?

czy możesz w ramach referendum odwołać szefa firmy w której pracujesz ?

mefistofeles pisze:I dlatego żadna korporacja nie ma szans tak długo przetrwać
co to znaczy długo ?

starożytny Egipt trwał jakieś 3500 lat
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Niestety obecnie duża korporacja niewiele się różni od państwa socjalistycznego lat siedemdziesiątych. Rozmyta i rozproszona własność powoduje, że nadzór właścicielski staje się fikcją, zyski dzielą między siebie członkowie zarządu, premiowani są pracownicy lojalni, kwitnie pozamerytoryczna walka o wpływy i stołki, a wszelkie moralnie i prawnie niedopuszczalne chwyty prowadzące do krótkotrwałego zwiększenia zysku są akceptowane i, co więcej, oczekiwane.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: aby to były "spółki pracownicze"
Takie jak np PESA? Czemu nie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ketivv pisze:starożytny Egipt trwał jakieś 3500 lat
Do worka pod tytułem "starozytny Egipt" wkładamy kilkanaście róznych państw istniejących na tym terenie przez ten czas.
gb pisze:Ale one nie są zakazane dlatego, że w ramach 10 przykazań były wymienione i że są uznawane za grzech.
Oczywiście, bo to działa w drugą stronę. Są zakazane bo są złe - obiektywnie i niezaprzeczalnie.

Widzisz, świat nie jest czarno-biały, ale nie jest też szary. Czerń i biel - zło i dobro i istnieją. I zadaniem ludzi - cywilizowanych - jest umieć te dwie rzeczy rozpoznać i właściwie nazwać.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ketivv

mefistofeles pisze: Janek napisał/a:
aby to były "spółki pracownicze"

Takie jak np PESA? Czemu nie.
"92% akcji PESY jest w rękach ośmiu prywatnych inwestorów"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pojazdy_Sz ... _Bydgoszcz

"Dzisiaj Tomasz Zaboklicki, Zenon Duszyński i Zygfryd Żurawski mają po 24,78 procent udziałów w PESA Holding, a ta ma większościowy pakiet w spółce Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz."
http://100najbogatszychpolakow.forbes.p ... 5,1,1.html

pocieszę Cię "spółek pracowniczych" gdzie znaczną lub całą część udziałów (akcji) posiada grupa kilku pracowników wysokiego szczebla jest wiele :-)
ODPOWIEDZ