cyrróweczka :)

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Jeśli chcesz to wrzuć mi na priv ostatnią klatkę. Co prawda teraz muszę wyjść. Ale chętnie wieczorem sprawdzę czy jest coś nie tak.
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Ok, podrzucę, dzięki.
Awatar użytkownika
Keczup

Już się dowiedziałem, nie sprawdzi się tego w opandzie dla 400d. Dzwoniłem do kanoniera i twierdzi, że tylko serwis ratuje. Choć radzi aby pogrzebać jeszcze na "migawka info", czy "cuś" i spróbować dociągnąć programik pod canona, jeśli jest. Nie wiem co to takiego, sprawdzę w wolnej chwili, bo dziś już jestem na imprezce. No to chlup za Twojego potomka ;)
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Dzięki wielkie.

W sumie taka pierdoła, a tyle problemów!
Awatar użytkownika
Keczup

I pomyśleć, że utopili tyle kasy w tę technologię, ale trzeba mieć na uwadze, że póki co to plotka:
http://fotoinformator.pl/newsy/szokujac ... ami-aps-c/
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Sony nie daje rady w telewizorach z Samsungiem i LG, w telefonach z Apple i Samsungiem, a teraz w paparatach z Nikonem i Canonem. Czy jest coś, poza walkmanem, w czym Sony było mocne? ;-)
Awatar użytkownika
Keczup

Tłucze matryce do nikona ;) ale dla mnie może się wziąć za produkcję choćby prezerwatyw. Ktoś wreszcie krzyknie, że kochał się w sony :D
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Nie chciałbym Ci wypominać, ale jakiś czas temu - tu na tym forum - obwieszczałeś śmierć lustrzanek i rewolucję w postaci półprzepuszczalnych luster sony. Pamiętasz co wtedy pisałem? :-P
Awatar użytkownika
Keczup

Pamiętam, a w tytule wątku postawiłem znak zapytania ;). Ewentualna rezygnacja sony z tej technologii nie dyskwalifikuje logiki postawionego zapytania ;).
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

co będzie to bezlusterkowce w bardziej ergonomicznych obudowach.

Sens istnienia lustrzanki bierze się z dóch rzeczy:
- analogowego AF
- wizjera z matówką

Cyfrowe AF są coraz lepsze więc pierwszy powód odpada co włąsnie zauważyło Sony
Co do drugiego powodu - cóż - technologia wyświetlaczy LCD i OLED poszła mocno do przodu, nie dziwi juz nikogo 5calowy FullHD, więc i przewaga matówki przestaje być oczywista.

Stąd ja wróżę bezlusterkowce w ergonomicznej "lustrzankowej" obudowie (takiej jak kompaktowe superzoomy sprzed kilku lat)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

gb pisze:A mnie się wydawało, że podstawowym sensem/powodem stworzenia lustrzanki (jednoobiektywowej) była chęć uzyskania możliwości widzenia przez wizjer dokładnie takiego obrazu jaki zostanie zapisany na materiale światłoczułym ("patrzenie przez obiektyw").
W technologii cyfrowej możliwe jest to do zrealizowania w inny sposób niż poprzez lustro.
Czyli w jaki?

A zastąpienie matówki wyświetlaczem pozbawia "możliwości widzenia przez wizjer dokładnie takiego obrazu" na rzecz możliwości widzenia obrazu cyfrowego. A, że to nie to samo, to chyba każdy wie :-)
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Przeniesienie wyświetlacza do wizjera nie stanowi problemu. Problem stanowi sam wyświetlacz. Tak to już jest, że wygrywają rozwiązania funkcjonalne, proste i tańsze. A póki co, chyba nie ma takich małych wyświetlaczy dorównujących matówce (rozdzielczość, plastyka, zachowanie jakości przy ograniczonym świetle, efekt opóźnienia, no i koszty). Zupełnie subiektywnie - patrząc na ekran smartfona z rozdzielczością HD, wcale nie odnoszę wrażenia, że wyglądam przez okno. Ale skoro efektem końcowym dzisiejszej fotografii jest obraz cyfrowy, to i pewnie niedługo wszelkie elementy analogowe z aparatów zwyczajnie powymierają w drodze ewolucji ;-)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

sęk w tym, że wyświetlacz może lepiej oddać to co wyjdzie na zdjęciu niż matówka. Tylko wyświetlacz musi być odpowiedniej jakości.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

mefistofeles pisze:Sens istnienia lustrzanki bierze się z dóch rzeczy:
- analogowego AF
- wizjera z matówką

Cyfrowe AF są coraz lepsze więc pierwszy powód odpada co włąsnie zauważyło Sony
Nie rozumiem. Znam system AF oparty na detekcji fazy, albo na detekcji kontrastu. Ten pierwszy - wykorzystywany właśnie w lustrzankach, jest zdaje się szybszy i pewniejszy. Ten drugi wykorzystywany w kompaktach i lustrzankach podczas pracy w trybie LiveView. To co takiego odkryło Sony?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

o ile wiem ten drugi był mocno niedoskonały dawniej co wyklucząło go z zastosowań profesjonalnych. Z naciskiem na był i dawniej.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Pamiętajcie! Utrzymanie sprzętu w czystości gwarantuje jego długą żywotność :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Jadzia

Post autor: Jadzia »

:think: :think: :think:

a to oznacza, ze zawsze robiłam to źle
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Nie dość, że świetny, to jeszcze piękny: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17849
Awatar użytkownika
Keczup

Zgadzam się, bajeczka, idę wystawić jakieś organy na allegro ;)

http://kenrockwell.com/nikon/df/f-mount-lenses-1200.jpg
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Keczup pisze:organy na allegro
mogą Ci się jeszcze przydać, trzeba przyrost powiększać, bo nie będzie miał kto na emerytury pracować.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
ODPOWIEDZ