Pedofile atakują

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

A tak swoją drogą ciekawy tekst o moim pokoleniu i o tym dlaczego nie jest ono takie nowoczesne i "europejskie" jak chcieliby starzy:

http://forsal.pl/artykuly/700648,mlodzi ... _chca.html
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: Panowie proponujecie trzeci model: poprzez zakaz nauczania i karanie uczących...
Kolega się przejdzie na wykład z logiki.
Grzegorz Braun
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Kto pisał o tej demagogii?
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Ja już logikę dosyć dawno zdałem
Chyba do skupu makulatury.
Grzegorz Braun
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Janek pisze:
Żabi Koń pisze:to dajmy im broń
No trafiłeś w sedno, choć pewnie przypadkiem: właśnie doniesiono, że w Stanach pięciletni chłopiec zastrzelił dwuletnią siostrę. Rodzice kupili mu taką "młodzieżową" strzelbę sprzedawaną przez firmę,, która swoje wyrobu sprzedaje pod hasłem reklamowym "Twoja pierwsza strzelba". Nikt w domu nie sprawdził, czy w magazynku są naboje. Był jeden - dodawany jako bonus przez wytwórcę,

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 22818.html
Duży kraj, to fakt, ale wychodzi na to, ze co tydzień słyszę o takim incydencie w USA.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:No własnie Janku - wprowadźmy zajęcia ze strzelectwa w przedszkolu, by dzieci wiedziały jak sie obchodzić z bronią palną.
Nie ma co się śmiać - potężny i wspaniały kraj a tak się wpędził w pułapkę powszechnego dostępu do brani palnej. I to pod hasłem wolności.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Nie ma co się śmiać - potężny i wspaniały kraj a tak się wpędził w pułapkę powszechnego dostępu do brani palnej. I to pod hasłem wolności
Czy ja wiem czy pułapkę? Zależy od stanu. Ale wbrew pozorom wcale nie jest tak, że jak się broni zakaże to przestępczość maleje - jest wręcz odwrotnie, bo uczciwi obywatele spluwy oddadzą a nieuczciwi - zostawią.

No ale wolność to nie tylko prawa, to także obowiązki i odpowiedzialność.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

To też pisz, że to pułapka. A jak ktoś 5-latkowi kupuje broń, z której można strzelać na prawdę, to jest już dewiacja.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:To też pisz, że to pułapka. A jak ktoś 5-latkowi kupuje broń, z której można strzelać na prawdę, to jest już dewiacja.
Zgadzam się. Problem jest jednak natury kulturowej. W USA broń jest elementem kultury i zakazać po prostu nie można, bo wybuchnie rewolta. W Europie kultury broni nie ma więc zakaz nikogo nie razi. Póki co w USA każda próba ograniczenia dostepu do broni na szczeblu federalnym (bo na szczeblu lokalnym bywa róznie, szczególnie w miastach) konczy się źle dla tych co próbują. W USA jest tak, że feedback od społeczeństwa do władzy jest dużo wyraźniejszy, każdy kongresmen odpowiada przed swoimi wyborcami. W Polsce w systemie proporcjonalnym tego kompletnie nie ma.
gb pisze:Ale w przypadku innych dziedzin życia społecznego - chcesz zakazywać.
Ależ czemu manipulujesz? Krótki kurs logiki:

Mamy zdanie:
jestem przeciw nakazowi
To zdanie nie jest równowaznością zdania:
Jestem za zakazem

A skoro jesteśmy w temacie kultury to jak uczy historia i teraźniejszość przeszczepianie jednej kultury na grunt drugiej to proces niezwykle trudny i długotrwały.

Nie da się wprost zaprowadzić w Iraku zachodniej demokracji, w USA europejskiego zamordyzmu, w Euroipie amerykańskiego kultu wolności czy w Polsce zachodnioeuropejskich zwyczajów.

Zwracam tez uwagę, że w Polsce nie było rewolucji seksualnej. Komuna była bardziej pruderyjna niż ZChN a gdy upadła - to już było dawno po ptokach. Edukacja seksualna na zachodzie miała na celu rozwiązać problemy, które powstały w wyniku rewolucji (nie rozwiązała), u nas zaś tych problemów nie było.

i ostatnia już rzecz - rewolucja seksualna zaistniała na Zachodzie dlatego, że w protestanckich spoęłczeństwach seks był tematem tabu. W Polsce (ale tez we Włoszech) podejście do seksu było bardziej swobodne i można rzec - normalne.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:jeśli to zdanie nie jest przejawem zakazu
Alez ja nie zabraniam edukowac seksualnie wg tych wytycznych dzieci tych, którzy wyrażają na to zgodę. Ja nie wyrażam. Tak trudno ci to zrozumieć?
gb pisze:Chciałbyś zjeść ciastko (scedować wychowanie i naukę na rzecz szeroko rozumianego państwa, społeczności)
Nie, chce by ten obowiązek spoczywał na rodzicach, którzy mogą - jeśli zechcą - scedować go na szkołę. Jak ktoś sobie życzy by jego dziecko uczyć w podstawówce seksu oralnego i odgrywać sceny orgazmu i znajdzie szkołę, która takie zajęcia poprowadzi - jego sprawa.

Naprawdę, czy Ty już nie umiesz myslec w kategoriach totalitarnych?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:w kategoriach totalitarnych
Ale po co ta nowomowa?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Ale po co ta nowomowa?
Bo niektórzy widzą tylko dwie opcje: nakaz albo zakaz. To jest totalniactwo.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:To jest totalniactwo.
Kolejna nowomowa. Znasz kogoś normalnego, kto mówi takim językiem? Poza portalem 24 i jemu podobnymi. Jesteście gorsi niż nieboszczka PZPR, nawet w niej tak poczynając od roku 1960 unikano takiego żargonu. Bogiem a prawdą to już wolę narodowców, mówią po prosty, że chcą dać ci w mordę. Prynajmniej wiadomo o co chodzi. A język portalu24 czyli niby tej cywilizowanej prawicy to wypisz, wymaluj żargom PPR i ZMP z pierwszej połowy lat 50-ych. Cholernie mnie to bawi ilekroć to słyszę. Brakuje tylko "precz z imperializmem" i "rewizjonizm nie przejdzie".
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Kolejna nowomowa. Znasz kogoś normalnego, kto mówi takim językiem?
Tak, mojego brata, co takich portali na pewno nie czytuje.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze: Twoje pierwsze listy mówiły wyraźnie coś innego. Ty nawet - do momentu, w którym napisał to Janek - nie miałeś świadomości, że możesz takiej zgody nie wyrazić.
Nie mówimy o tym co jest teraz a o propozycjach zmian, które mnie tej możliwosci pozbawią - tak trudno to zrozumiec?
gb pisze:Nie zrozumiałeś niczego, z tego co pisałem ja, Basia, Janek - ale w sumie nie należało się tego spodziewać.
Obawiam się, że sam tego nie rozumiesz.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze:nie istnieje taki potworek jak "totalniactwo"
W chwili obecnej się zaprowadza końcówka -niactwo, to zresztą kalka z wczesnych lat 50-ych z wydawnictw Związku Młodzieży Polskiej, szczególnie "Poradnika młodego agitatora:,
Biedny Orvell nie przewidział, że nowomowa komunistyczna po kilkudziesięciu latach niemal idealnie się powtórzy, jedynie skróty esemesowe to coś nowego.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Jarosław Kaczyński, szczególnie w wersji "smoleńskiej" lub "antytuskowej" to wypisz, wymaluj Gomułka. Ta sama mimika, dykcja, sposób artykulacji (potrafi jednak czasami odejść od wzorca, wtedy jest dowcipny i sympatyczny. Natomiast Macierewicz a także Brudziński to coś same w sobie - nawet największy beton pezetperowski unikał aż takiej ekspresji. Bawi mnie Hofman, takich było od metra, szczególnie na niższym pułapie - chłopiec na posyłki, dobry do każdej roboty. No i chyba przypadek, że w PiS-ie, równie dobrze mógłby teraz być w podobnej roli w PO lub SLD - jak to śpiewali Starsi Panowie - "piosenka jest dobra na wszystko".

Publicyści prawicowi to żywa kopia tych z Trybuny Ludów i Życia Literackiego - Machejek i inni, natomiast ci z GW, to kontynuacja zespołu Rakowskiego z Polityki. A wybór między Rakowskim a Machejkiem jest chyba oczywisty,
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze: A to nie jest takie proste, na skutki trzeba będzie poczekać. Choć ja - jak wielokrotnie pisałem- nie jestem entuzjastą szkolnej katechezy, głównie ze względu na dramatycznie niski poziom tych lekcji - a o rzeczach tak ważnych nie można uczyć źle. Ale znam przykłady pozytywne.
Religia w szkołach jest od około 20 lat (dokładnie nie pamiętam, ale obaj moi synowie - roczniki 1986 i 1991 mieli ją już w przedszkolu i potem od I klasy).
Moim skromnym zdaniem niedouczenie i nie przygotowanie pedagogiczne dużej części wykładających ją nauczycieli zrobiła wiele złego - a konkretnie odstraszyła i odstręczyła od kościoła wielu młodych ludzi.

To widzą już również biskupi, tylko chyba jak na razie nie mają pomysłu na to co z tym fantem zrobić dalej.

Religia jest w prawie wszystkich szkołach jakie znam (w tym w szkole katolickiej) lekcją na której odrabia się inne lekcje, czyta pod ławką książkę itd. Raczej się nie rozrabia i nie dokucza księdzu czy katechetce, bo to nie ten poziom, ale jest po prostu lekcją, którą się uważa za "piąte koło u wozu". Mało jest takich księży czy nauczycieli, którzy potrafią ją prowadzić w sposób ciekawy.
Na około 8 katechetów czy księży, którzy moich synów uczyli religii w kolejnych klasach i szkołach chyba tylko dwóch to byli nauczyciele z powołania.

Z tego co słyszałam, ale nie znam z autopsji - to w szkołach typu "zawodówka" wygląda to jeszcze znacznie gorzej.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

Basia Z. pisze:Moim skromnym zdaniem niedouczenie i nie przygotowanie pedagogiczne dużej części wykładających ją nauczycieli zrobiła wiele złego - a konkretnie odstraszyła i odstręczyła od kościoła wielu młodych ludzi.
Badz powazna ,przeciez wiesz ze nie kazdy (ma)( musi)myslec jak ty i byc super religijnym ,dlaczego tobie tak zalezy zeby inni byli bardzo religijni?
Basia Z. pisze:Religia jest w prawie wszystkich szkołach jakie znam (w tym w szkole katolickiej) lekcją na której odrabia się inne lekcje, czyta pod ławką książkę itd. Raczej się nie rozrabia i nie dokucza księdzu czy katechetce, bo to nie ten poziom, ale jest po prostu lekcją, którą się uważa za "piąte koło u wozu
to bardzo zdrowa reakcja ,znaczy ze z mlodzieza jest wszystko ok
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

caatoosee, a dlaczego Tobie tak zależy, żeby wszyscy byli ateistami ?... uważasz, że Twój pogląd to jedyny zdrowy pogląd, nie bądź śmieszny. Każdy ma wybór, a niekiedy młodym ludziom trzeba pomóc w wyborach ( nie tylko wyznaniowych ), a nieprawidłowe podejście wychowawcy/pedagoga/rodzica może wypaczyć młodego człowieka na dobre i na złe.
Zaraz zapytasz co jest normalne, a co nie....podkreślam nie chodzi mi tylko o wiarę.... tak ogólnie. Nie od dziś wiadomo, że środowisko kształtuje młodego człowieka. Z kim przestajesz, takim się stajesz.... czy jakoś tak.
to bardzo zdrowa reakcja ,znaczy ze z mlodzieza jest wszystko ok
to świadczy o Twoim fanatyzmie ateistycznym ;-) :D

...i żeby nie było sam nie jestem religijny, ale nikogo nie przyszło by mi do głowy kierunkować anty.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
ODPOWIEDZ