OLYMPUS E-510 - Bardzo ważne :)

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
ODPOWIEDZ
wędrowiec

OLYMPUS E-510 - Bardzo ważne :)

Post autor: wędrowiec »

Witam. Mam do kupienia uzywany aparacik OLYMPUS E-510 w cenie 950 zl. Dane techniczne sa nastepujace:

czułość ISO - do 1600
wielkość wyswietlacza do 2,5 clai
format RAW- obsługa RAW
pamieć - CompactFlash

dodatkowe informacje: wbudowana lampa błyskowa, bilans bieli, zdjęcia sekwencyjne, zdalne sterowanie, tryb makro, wyjscie video, akumulator, ładowarka w zestawie, karta pamięci w zestawie, kolor obudowy czarny.

w zestawie: body+ obiektyw kit,
zasilanie - akumulator dedykowany,
matryca - liveMos

Ilość wykonanych fotek to 6434
ilość wykonancych fotek z lampą błyskową 3254
ilość uruchomień sysytemu SSWF 1783

z dwoma obiektywami 14-42 oraz 40-150.

Teraz prosba......czy oplaca się za taka cene i czy długo jeszcze posłuży ????
Bardzo bym prosil i dodam ze zależy mi na czasie tez. Pozdrawiam wszystkich :)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Nie znam tego konkretnego modelu ale dwa lata temu kupiłam za 600 zł używanego OLYMPUS-a SP-570UZ i służy mi bardzo dobrze. Mój nie jest lustrzanką, ale ma wiele ciekawych funkcji.
Jedna poważna wada - ma nietypową kartę pamięci dedykowaną tylko dla Olympus-a o pojemności 2 MB. Tak wiec mieści się na niej co najwyżej około 400 zdjęć w formacie JPG lub ewentualnie około 70-80 w formacie RAW.
Nie da się kupić większej karty - nie produkują, a w ogóle z zakupem zapasowej są poważne problemy. Również Olympus odstąpił w swoim czasie od jej stosowania.
Tak że zorientuj się jaka tam jest karta.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
luna19

Kontakt:

Post autor: luna19 »

aparat wydaje sie ok a o tych kartach to nie slyszalam ... dobrze wiedziec
ǝןz oןʎq ǝıu ıɯ ʎq ıɯɐbou ʎɹọb op oןǝuɐʇs ǝıɔʎz
wędrowiec

Dziekuje bardzo i chętnie tez poczytam opinie innych :) co do tej karty to niestety nie jest podane jaka to jest ale pamięć aparatu jest "CompactFlash" jeżeli wam to cos mowi :)
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Aparat już trochę leciwy, ale mało zdjęć ma napstrykane i pewnie bardzo amatorsko (świadczyć może fakt, że połowa z lampą). CF to karty bardzo popularne, zdaje się, że aparat ma jeszcze jeden slot, mniej przydatny - na karty xD.
Mimo wszystko poszukałbym czegoś innego z analogicznego okresu produkcyjnego. Pewnie trzeba by było nieco dopłacić za nikona czy canona w dobrym stanie, ale mimo wszystko warto. Oly robi kwadratowe zdjęcia ;-)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Ja mam E-420, ten mój to chyba starszy model. Jestem zadowolony. W moim są dwie kieszenie na karty

Alan - o co chodzi z tymi kwadratowymi?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

wędrowiec pisze:Witam. Mam do kupienia uzywany aparacik OLYMPUS E-510 w cenie 950 zl. Dane techniczne sa nastepujace:
Przyjrzyj się nikonowi d80. Można kupić w podobnych pieniądzach w naprawdę niezłym stanie. Kiedyś był w sferze moich marzeń ;)
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co= ... 4&add1=310
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Janek pisze:Alan - o co chodzi z tymi kwadratowymi?
O nietypowy format 4/3. Matryce olympusów są nieco mniejsze, niż w przypadku formatów APS-C innych systemów.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Aha - wędrowiec - to, że w ofercie, którą masz są dwa obiektywy to zaleta. Wprawdzie trochę mozołu z wymianą, ale przynajmniej nie ma zniuekształceń jak w przypadku obiektywów jednocześnie bardzo krótkich i bardzo długich.

Tak nawiasem - skąd informacja o ilości wykonanych zdjęć? Jest jakiś licznik? Nie zauważyłem w swoim.
Jestem gorszego sortu...
wędrowiec

Janek pisze:Aha - wędrowiec - to, że w ofercie, którą masz są dwa obiektywy to zaleta. Wprawdzie trochę mozołu z wymianą, ale przynajmniej nie ma zniuekształceń jak w przypadku obiektywów jednocześnie bardzo krótkich i bardzo długich.

Tak nawiasem - skąd informacja o ilości wykonanych zdjęć? Jest jakiś licznik? Nie zauważyłem w swoim.
Wlasnie ja tez sam nie wiem skad ta informacja ale pytałem się znajomego po kursach i mowil ze jest tam jakas taka opcja która pokazu ale nie mam pojęcia gdzie. bardzo interesujące sa wasze opinnie ale jeszcze poczekam na kogos jeszcze :) dzięki wielkie...
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Janek pisze:Tak nawiasem - skąd informacja o ilości wykonanych zdjęć? Jest jakiś licznik? Nie zauważyłem w swoim.
Nie ma żadnego licznika, są do tego odpowiednie programy, które należy ściągnąć. Np. opanda, skuteczna do nikona czy canona. Nie wiem, bo nie sprawdzałem jak się ma do olympusa.
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
ODPOWIEDZ