WOŚP

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:
Zakochani w Tatrach pisze:Ta zasada obowiązuje niestety w rządach wszystkich - bez wyjątku - opcji.
Tak, choć ostatnio robi się to wyjątkowo bezczelnie (przykład pewnej fundacji co napisała raport o niedozywionych dzieciach i zaraz zjawiły się w niej wszystkie kontrole)
I okazało się że fundacja przede wszystkim utrzymuje swoich właścicieli :D

To chyba dobrze że skontrolowano ... a może się mylę, Mefi ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze: takich numerów robiono mniej a jęslito nie tak bezczelnie.
Mefi i jego kolejne pierdu, pierdu. Konkrety jakieś masz ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Ciii!!! Spisek!!! Tajne służby w akcji!!! Nie zabijajcie nas!!!

PS.
A mecenas rozstał się z prezesem. Powód - wątpił w dwa wybuchy. Mecenas oczywiście.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

andy67 pisze: Mefi i jego kolejne pierdu, pierdu. Konkrety jakieś masz ?
No właśnie nie znam, jakoś ten okropny kaczyzm walczył z demokracją metodą strajku włoskiego. Nawet Tomusiowi Liskowi, kóry skarżył sie, że za antykaczystowskie poglądy wyleciał z Polsatu dali kontrakt w kaczystowskiej TVP (możnaby to uznac nawet za próbę przekupstwa, ale nikt mu problemów nie robił potem).

A teraz takie akcje są na porzadku dziennym.
andy67 pisze: I okazało się że fundacja przede wszystkim utrzymuje swoich właścicieli
Tak podały media. A jaka jest prawda - to się pewnie nie dowiemy, bo i skąd?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

mefistofeles pisze:Tak podały media. A jaka jest prawda - to się pewnie nie dowiemy, bo i skąd?
:think: ... Czyli krótko : Kontrole kontrolami.... badania badaniami.... ustalenia ustaleniami – a prawda i tak musi być po naszej stronie :D .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze: Mefi i jego kolejne pierdu, pierdu. Konkrety jakieś masz ?
No właśnie nie znam, jakoś ten okropny kaczyzm walczył z demokracją metodą strajku włoskiego. Nawet Tomusiowi Liskowi, kóry skarżył sie, że za antykaczystowskie poglądy wyleciał z Polsatu dali kontrakt w kaczystowskiej TVP (możnaby to uznac nawet za próbę przekupstwa, ale nikt mu problemów nie robił potem).

A teraz takie akcje są na porzadku dziennym.
andy67 pisze: I okazało się że fundacja przede wszystkim utrzymuje swoich właścicieli
Tak podały media. A jaka jest prawda - to się pewnie nie dowiemy, bo i skąd?
Mefi - aktualne konkrety, aktualne. Jak to ten zły Tusk i jego siepacze tępi niewiniątka, i takie tam ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Andy - największy - rozpieprzenie Rzeczpospolitej i Uważam Rze.

Pewnie sprawy nie znasz to opowiem. Rzepa należała w 51% do spółki MECOM, w 49 doskarbu państwa. Ponieważ nie była rządową propagandówką przedstawiciel skarbu państwa tyle ile mógł sabotował działanie spółki. MECOMchciał wykupić mniejszościowy pakiet,ale skarb państwa się na to nie godził, w zamian skąłdał wnioski o... rozwiązanie spółki. W końcu MECOM uznał, że interesów w ten sposób robić nie chce i ogłosił, że swoją część sprzedaje. Kupił ją kumpel ministra Grasia, pan Hajdarowicz. Nagle się okazało, że mniejszościwoy pakiet jest jednakna sprzedaż więc za pożyczone od Presspubliki pieniądze Hajdarowicz wykupił resztę. Oczywiście oficjalnie mówił, że robi to dla biznesu ale jak było - wiadomo. Sprzedaż Rzepy poleciała na pysk, Uważam Rze po zmianie naczlenego tak samo (tymczasem dwa tygodniki co z uważam Rze wypączkowały po akcji Hajdara mają sprzedaż taką jak URze dawniej). Ale najważniejszy dziennik został spacyfikowany.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:Andy - największy - rozpieprzenie Rzeczpospolitej i Uważam Rze.

Pewnie sprawy nie znasz to opowiem. Rzepa należała w 51% do spółki MECOM, w 49 doskarbu państwa. Ponieważ nie była rządową propagandówką przedstawiciel skarbu państwa tyle ile mógł sabotował działanie spółki. MECOMchciał wykupić mniejszościowy pakiet,ale skarb państwa się na to nie godził, w zamian skąłdał wnioski o... rozwiązanie spółki. W końcu MECOM uznał, że interesów w ten sposób robić nie chce i ogłosił, że swoją część sprzedaje. Kupił ją kumpel ministra Grasia, pan Hajdarowicz. Nagle się okazało, że mniejszościwoy pakiet jest jednakna sprzedaż więc za pożyczone od Presspubliki pieniądze Hajdarowicz wykupił resztę. Oczywiście oficjalnie mówił, że robi to dla biznesu ale jak było - wiadomo. Sprzedaż Rzepy poleciała na pysk, Uważam Rze po zmianie naczlenego tak samo (tymczasem dwa tygodniki co z uważam Rze wypączkowały po akcji Hajdara mają sprzedaż taką jak URze dawniej). Ale najważniejszy dziennik został spacyfikowany.
Mefi, nie odkrywaj Ameryki, toć to wszyscy znają.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:
Mefi, nie odkrywaj Ameryki, toć to wszyscy znają.
bo to przykład widowiskowy. na małą skalę to ostatnia afera z fundacją Maciuś czy kontorle u paprykarzy po tym gdy jeden ośmielił sie psytac premiera "jak żyć". Każdy się dwa razy zastanowi zanim się po czymś takim wychyli.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

W miejscu gdzie pracuję kontrole z różnych instytucji kontrolnych (NIK, PIP, RIO, chyba kilkanaście innych ) są właściwie prawie bez przerwy, jedna wychodzi to kolejna przychodzi. Jest to uciążliwe, ale trzeba jakoś z tym, żyć i robić to co się robi uczciwie i uważnie, zgodnie z prawem to się nikt nie przyczepi.

Natomiast fakt, że szefowie fundacji wydawali kasę na swoje prywatne potrzeby uważam za absolutnie skandaliczny i dobrze, że to wyszło na jaw.
Prawdę mówiąc nie mam specjalnie zaufania do organizacji, które kryją się pod nazwą "stowarzyszenie" czy "fundacja" za wyjątkiem tych, które znam dobrze, bo w dużej części służą tylko do omijania fiskusa.

Swoje 1 % podatku daję zawsze na leczenie konkretnego (znajomego) dziecka i mam sygnał zwrotny że te pieniądze dotarły do osoby dla której je przeznaczyłam.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Darycjusz

Post autor: Darycjusz »

1% robi się teraz niezłym biznesem. Niektóre - zazwyczaj duże OPP wydają nie mało kasy na działania promocyjne, marketingowe itp we wszystkich możliwych mediach. To nie są małe kwoty, wiele firm komercyjnych nie stać na tak rozbudowane kampanie jak te wybrane stowarzyszenia. No i zazwyczaj im się to zwraca. Owczy pęd działa, i ludzie wklepują swój 1% dla najbardziej wypromowanej marki OPP, o której trąbi się na okrągło w mediach.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Darycjusz pisze:Owczy pęd działa,
Nigdy nie kieruję się tzw. owczym pędem :) .

Ja przekazuję swój 1 % dla TOPR-u.
Mam wielki szacunek dla ich bardzo niebezpiecznej pracy.
Czasem giną bezsensownie z powodu czyjejś tragicznej głupoty :? .

Trudny jest wybór komu przekazać te środki …..potrzebujących jest tak wielu.... ale ponieważ jestem mocno związana uczuciowo z Tatrami więc daję im z potrzeby serca.

Dodatkowo – warunkiem wypełnienia Pitów innym członkom mojej rodziny, jest przekazanie ich 1 % również dla TOPR-u.

Tak więc, ode mnie dostają trochę :)) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: Swoje 1 % podatku daję zawsze na leczenie konkretnego (znajomego) dziecka i mam sygnał zwrotny że te pieniądze dotarły do osoby dla której je przeznaczyłam.
I ja tak samo.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Biorąc pod uwagę jak wiele jest różnych fundacji i jak nikły procent z nich jest porządnie sprawdzony można mieć wrażenie, że jest to po prostu dobry sposób na spory zarobek.
Każdemu jego Everest...
komorfil

Post autor: komorfil »

Niczego nie przesądzam, ale głęboko wierzę, że w każdym przypadku rosnącej wrzawy coś może być na rzeczy.
Prawica rozpętuje antyowsiakową histerię, a ten się miota, lejąc wodę na ich młyn - "jakby był czysty, to by spokojnie zaprzeczył. Widocznie trafiliśmy w czuły punkt - celnym ślepakiem".

Ogólnie - bo mój post ma bardziej wydźwięk ogólny - pokazuje to, czym żyjemy.
Żenująco stacza się nasza realność, media, komentarze - w miejsce, gdzie liczy się tylko fakt medialny.

Człowiek zupełnie merytorycznie nieprzygotowany potrząsa ministrem zdrowia, tworzy standardy, łaja cały system, wypowiada się w omnipotencji.
Jego zdecydowanie pozytywne i szlachetne działania, imponujące skalą jako - nie da się ukryć - autorskie dzieło jednego pozytywnego świra- dają.........0.5 % (tak, pół procenta) pieniędzy wydawanych systemowo na cele zdrowotne (tak wiem że Owsiak nie płaci pensji pracownikom systemu, tylko kupuje sprzęt, więc ta proporcja wypadnie realnie nieco lepiej na jego korzyść, trzeba by zestawić dla pełnej uczciwości z kwotą wydawaną przez system na sprzęt).
Piszę to by uzmysłowić że realnie, trzeźwo i na zimno patrząc - to trzeba by zapytać "ale o czym w ogóle mowa?" "gdzie jest news?".
I to w ogóle w odniesieniu do Owsiaka (przynoszącego sporą jak na autorską fundację, ale mikroskopijną globalnie - sumę pieniędzy), jak i w odniesieniu do jego oponentów.
Innymi słowy: kim takim hiper jest Owsiak, by był news? No i oczywiście - tacy oponenci, jaki podmiot ich krytyki.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Tak, Komorfilu, zdaję sobie sprawę z tych cyfr, podawano również, zresztą przez ludzi Owsiakowi przyjaznych, że cała roczna zbiórka WOSP to równowartość środków wydawanych przez NFZ w ciągu jednej godziny.
Moim zdaniem nie jest jednak istotne, dla mnie się liczy jedno - w kraju, w którym powszechnie się twierdzi, że istnieje społeczna znieczulica komuś udaje się zorganizować 110 tys. wolontariuszy i miliony ludzi, co do puszek tych wolontariuszy wkładają mniejszą lub większą kwotę.
Oczywiście ów "system" o którym piszesz, nie pęknie gdyby Owsiak zlikwidował WOSP, ale społeczna strata będzie olbrzymia, jeszcze jedna klęska ludzi przyzwoitych.
Antoni Słonimski pytany o to jak należy się zachować gdy nie za bardzo się wie jak, odpowiedział, że należy się zachować przyzwoicie. Staram się tak trzymać.

PS.
Kończę czytanie książki Piotra Zychowicza - Obłęd 44. Bardzo sugestywna i przekonująca, tylko jedno - co z legendą Armii Krajowej, która dla ludzi mojego pokolenia była tak ważna? Jeśli autor ma rację to AK była zbieraniną głupoli kierowaną przez nieudaczników a kto wie, może nawet i świadomych zdrajców sprawy narodowej.

Skąd ten wpis w tym wątku o WOSP? Ano dlatego, że coś mi się wydaje, że pewna grupa ludzi chce jeszcze bardziej skłócić Polaków i bynajmniej nie mam tu na myśli Owsiaka i ludzi go popierających.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Jeśli autor ma rację to AK była zbieraniną głupoli kierowaną przez nieudaczników a kto wie, może nawet i świadomych zdrajców sprawy narodowej.
Skąd ten wpis w tym wątku o WOSP?
A to akurat bardzo ciekawe spostrzezenie, choć wnioski mogą być inne niz byś chciał.

Pisałem już kilka lat temu - WOŚP się skończył, choć jeszcze o tym nie wie. Jeśli NFZ może oszacować ile WOŚP zbierze (circa 50mln), wie na co jest zbiórka to może uwzględnić to przy planowaniu budżetu. Inaczej mówiąc - pomoc WOŚP jest marnotrawiona. Ofiara dzieciaków, które stoją pół dnia na mrozie (a w niedizleę piździło jak w kieleckiem) idzie na marne. I dlatego analogia z obłedem44 jest całkiem trafna.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Żadna ofiara nie idzie na marne. Ty - jako katolik i chrześcijanin - powinieneś o tym wiedzieć, a przede wszystkim być o tym wewnętrznie przekonany...
No zupełnie na marne to nie, ale zderzenie z rzeczywistością może poskutkować zniechęceniem do dalszej aktywności.

Nie zamierzam przyłączać się do chóru atakujacych WOŚP po całości, twierdzę tylko, że formułą się wyczerpała przynajmniej kilka lat temu.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:twierdzę tylko, że formułą się wyczerpała przynajmniej kilka lat temu.
Piękny ogólnik.
Każdemu jego Everest...
KubaR

Post autor: KubaR »

Janek pisze:Tak, Komorfilu, zdaję sobie sprawę z tych cyfr,
Janek, k..wa, ty edukowany jeszcze w miarę normalnie, zdajesz sobie sprawę z cyfr? Że istnieją? jest ich 10?

A nie chodziło Ci czasem o liczby które podawał Komorfil?

Kuba

P.S. Nie mogłem się powstrzymać.....
P.S.2. Tak jak piszesz największą wartością WOSP jest to, że ludzie potrafią się zmobilizować do jakiegoś pozytywnego działania. Sprzętu pominąć nie można, a zwłaszcza pewnego "kopa" jakiego jego dostarczenie daje miejscom w którym się pojawił.
ODPOWIEDZ