Mały fragment Małych Pienin

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Mały fragment Małych Pienin

Post autor: Alan »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do dyskusji na temat noblistów, mniejszości seksualnych oraz prawdziwej demokracji ;-)
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Zdjęcia bardzo ładne, ale jeśli podciągałeś kolory to troszkę za mocno. Bo wyszły dość sztucznie i nienaturalnie. Jeśli taka kolorystyka po prostu wtedy była, to inna sprawa.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Nie wliczając ostatniego zdjęcia, cała reszta była robiona albo tuż przed zachodem słońca (1 i 2 zdjęcie) albo w czasie zachodu (3, 4, 5, 6) albo po zachodzie (7 zdjęcie). Stąd te kolory.
Jako ciekawostkę zrobiłem zrzut z lightrooma dla przykładowych dwóch rawów przed i po obróbce. Lightroom pozwala sobie taki widok ustawić i porównać efekt obróbki. Te po lewej są przed, a te po prawej - po. Można więc ocenić kolorystykę.

Obrazek

W drugim przypadku widać, że w zasadzie jest to standardowe wywołanie rawa, poprawione poziomy. I ten stopień obróbki dotyczy wszystkich moich zdjęć, poza jednym - tym, które dałem jako pierwsze do porównania. Tutaj na pierwszy rzut oka zmiany są największe, ale... to złudzenie, bo zmianie uległa głównie temperatura barwowa. Po prostu aparat podczas robienia zdjęć, gdzie jest śnieg i kolory zachodzącego słońca wariuje przy WB auto.

Inną sprawą jest, czy słodkie kolory podczas zachodów słońca, na tle śniegu są atrakcyjne czy nie :D
Kwestia gustu.
uszba

Post autor: uszba »

Alan pisze:Po prostu aparat podczas robienia zdjęć, gdzie jest śnieg i kolory zachodzącego słońca wariuje.
Super że to pokazałeś na tych przykładach bo myślałam że to tylko u mnie tak :O

Mam jednak jeszcze inny problem, którego nie widzę na Twoich zdjęciach. dotyczy to głównie zdjęć śnieżnych. Winieta....w rogach powstaje coś w rodzaju winiety. Nieładne to to bo śnieg wygląda taki zabrudzony i nijak tego usunąć się nie da- Pewnie trzeba zapobiegać ale jak?
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

To jest pewnie winietowanie obiektywu. Niektóre obiektywy mają bardzo wyraźny spadek EV w rogach, a na białym tle będzie to bardziej widoczne. Poza tym winietowanie wzmaga się najczęściej przy kombinacji ustawień: duży otwór przesłony+krótka ogniskowa.
Nie wiem jaki masz program do obróbki, ale np Lightroom ma świetne narzędzie do walki z efektami winietowania.
uszba

Post autor: uszba »

Alan pisze:Nie wiem jaki masz program do obróbki,
Digital Photo Professional, był już do mojego aparatu w "zestawie" . Objektyw Tamron 1:2.8.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Tamron 17-50? Raczej winietuje dość typowo dla tego rodzaju obiektywów - czyli znacząco.
Natomiast co do programu to nie znam. Jeśli nie ma w nim korekcji winietowania, to może jakieś gradienty. W każdym razie takie winietowanie nie jest problematyczne w usuwaniu. A może ten program ma coś takiego jak korekcja automatyczna dla poszczególnych modeli obiektywów? Warto to sprawdzić, bo wtedy z automatu masz korekcję winietowania, aberracji oraz dystorsji.
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

DPP „widzi” chyba większość canonowskich eL-ek i radzi sobie z automatu z dystorsjami i innymi przekłamaniami tych szkieł. Ale to działanie z automatu coś podobnego do powstawania jpega w aparacie ;)

W zaproponowanej dyskusji o fotach… dlaczegoż to wśród noblistów jest ok. 20% Żydów podczas gdy nacja ta to około 0,2% populacji globu?

Szóstka piękna ...bo Tatry widać!
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Kert pisze:W zaproponowanej dyskusji o fotach… dlaczegoż to wśród noblistów jest ok. 20% Żydów podczas gdy nacja ta to około 0,2% populacji globu?
Nie za bardzo widzę związek...

Ale może by było warto podyskutować o wpływie mrówek na rozwój dorożkarstwa w Chinach. :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

uszba pisze:
Alan pisze:Po prostu aparat podczas robienia zdjęć, gdzie jest śnieg i kolory zachodzącego słońca wariuje.
Super że to pokazałeś na tych przykładach bo myślałam że to tylko u mnie tak :O
Nie tylko u Ciebie :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Janek pisze:Nie za bardzo widzę związek...
A, bo zaproponowałem, że gdyby ktoś miał ochotę, np Krzymul (że tak przypadkowo posłużę się tym nickiem :D ), podyskutować na zupełnie inny temat, to żeby Uszbie nie bruździć - u mnie nie trzeba się krygować ;-)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Alan pisze: podyskutować na zupełnie inny temat, to żeby Uszbie nie bruździć - u mnie nie trzeba się krygować
Aha. Można gdzieś w Małych Pieninach kupić lody? ;-)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Pomysł ze sztucznym lodospadem ( coś podobnego jak w Kielcach ) nie przejdzie bo to w końcu PPN
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Bardzo fajne zdjęcia. Dobrze, że tego niebieskiego nie zapodałeś w takiej postaci jak na pierwszym, bo dopiero by było, że przeginasz ;)
Moim zdaniem kolorystyka bardzo stonowana. Mi się bardzo podoba.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Żabi Koń pisze:Dobrze, że tego niebieskiego nie zapodałeś w takiej postaci
Śnieg w czystej postaci :D Gratka dla zwolenników "czystości fotografii" ;-)
Janek pisze:Aha. Można gdzieś w Małych Pieninach kupić lody?
Podobno najlepsze lody robią w Szczawnicy Aneta i Jacek Klimkowie ;-)
Ale sam nie sprawdzałem, więc potwierdzić nie mogę.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Alan pisze: np Krzymul (że tak przypadkowo posłużę się tym nickiem :D )
Oczywiście, że to przypadek, a nie prowokacja. :))
Janek pisze: Można gdzieś w Małych Pieninach kupić lody?
Niezłe są w Krościenku nad Dunajcem, na Rynku, tuż obok przystanku busów.

Co do zdjęć, to podoba mi się nr 2 i 6.

PS. Nie bardzo rozumiem po co ten tekst pod "zdjęćmi"

PS1. Co do zdjęcia przedostatniego, to jakiś tragiczny balans bieli ustawiłeś, że wyszło takie niebieskie, no ale od czego są rawy...zawsze można skorygować co i ja nie "omieszkiwam" czynić.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

krzymul pisze:jakiś tragiczny balans bieli ustawiłeś
Alan pisze:aparat (...) wariuje przy WB auto
ODPOWIEDZ