Pewne jak w banku. Cypryjskim.

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
andy67

Pewne jak w banku. Cypryjskim.

Post autor: andy67 »

Ciekawe czy ruszy lawina ? No bo skoro można na Cyprze, to czemu nie w Portugalii czy innych Włoszech.

Może ja jakiś głupi jestem, ale zawsze mi się wydawało że system bankowy opiera się przede wszystkim na zaufaniu. A to co wymyślają teraz kochani urzędnicy/politycy prowadzi prostą drogą do katastrofy. Wiadomo co się stanie gdy wszyscy ruszą do banków po swoje pieniądze.

No chyba że chodzi właśnie o to by ludzie pozrywali lokaty - ale nie sądzę ;-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Jak usłyszałam o pomyśle cypryjskiego rządu to troszkę się zdziwiłam i szczerze mówiąc bardziej zdziwiło mnie to, że nie doszło do jakiegoś gigantycznego buntu czy strajku wśród cypryjskiego społeczeństwa. Bo to, że wszyscy ruszyli do bankomatów to jedno. Ale rząd i tak zawczasu zablokował środki na kontach wszystkich osób, później skończyła się kasa w bankomatach, więc na nie wiele się zdały te masowe próby zabrania pieniędzy z banków. Suma sumarum jak dla mnie, mówiąc kolokwialnie, jest to totalne przegięcie.
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Mi nawet nie chodzi o to, ze komuś stała się jakaś straszna krzywda. Tutaj boli mnie to, że tak można, że można w majestacie prawa zarąbać komuś pieniądze. Skoro można 10%, to pewnie można 30%?
Gwałciciel skarży polskie więziennictwo w Strasburgu, a tutaj uczciwym ludziom zarąbać pieniądze można i nic się nie da z tym zrobić?
Podatek od tego co się ma i to jaki skuteczny. Nie ma tutaj mowy o tym, że ktoś nie zapłaci, ze bezpośrednia demokracja wymusi na politykach decyzje. Nikt nie przychodzi z pałą do Twojego domu i każe płacić. Oni już w nim są. Po prostu budzisz się z reką w nocniku.

Mnie to bardzo niepokoi.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Moje wyrazy współczucia dla sędziów Trybunału w Strasburgu. Będą mieli wiele roboty. Cypryjczyków i w ogóle Greków mi nie żal - wszyscy, którzy byli w Grecji lub na Cyprze doskonale pamiętają jak na każdym kroku gdy coś kupowali sprzedający zapytywali czy im jest potrzebny rachunek i unikali kasy fiskalnej. Ale bezpłatnego szkolnictwa, służby zdrowia itd. to chcieli - naród oszustów. A teraz krzyczą, że ich rząd oszukuje. Ma inne wyjście?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Janek pisze:Moje wyrazy współczucia dla sędziów Trybunału w Strasburgu. Będą mieli wiele roboty. Cypryjczyków i w ogóle Greków mi nie żal - wszyscy, którzy byli w Grecji lub na Cyprze doskonale pamiętają jak na każdym kroku gdy coś kupowali sprzedający zapytywali czy im jest potrzebny rachunek i unikali kasy fiskalnej. Ale bezpłatnego szkolnictwa, służby zdrowia itd. to chcieli - naród oszustów. A teraz krzyczą, że ich rząd oszukuje. Ma inne wyjście?
Tyle że to trochę różne sprawy, Janku. Żal czy nie żal, oszukiwali czy nie oszukiwali - nie o to chodzi. Oszustów trzeba ścigać, a nie karać wszystkich równo "podatkiem" od środków na kontach.
Idzie o to że takimi decyzjami podkopuje się zaufanie do całego systemu bankowego, a konsekwencje tego mogą być naprawdę ogromne.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Ja na to patrzę trochę inaczej - Cypr jest jednym z tzw. rajów podatkowych i to akurat takim stosunkowo mało "rajskich", są takie, w których podatki są wręcz symboliczne. Są to kraiki o minimalnej ilości mieszkańców i na potrzeby tych państw to wystarcza. I co to oznacza? Ano to, że np. polska firma wynajmuje tam cztery pokoiki, zatrudnia trzech pracowników i tam jest zarząd i tam się płaci podatek dochodowy. A Polska co z tego ma? Ano nic, straciła ten podatek i przez to Ty, Andy, w jakimś tam stopniu musisz płacić wyższy podatek.
Raje podatkowe oraz, co tu dużo gadać, rozmaite cudeńka banków, to wrzód na ekonomii światowej i jeśli ta awantura cypryjska w jakimś tam stopniu przyczyni się do usunięcia tego wrzodu, to bardzo dobrze.

Nam coś takiego jak to zdarzenie nie grozi, trzeba by konstytucję zmienić. Co z tego wynika? Ano, że trzeba tak głosować aby żaden parlament nie mógł konstytucji zmienić.

No i jeszcze jedno - za socjalizmu kursowało takie powiedzonko, że w Polsce na podwyżce płac i obniżce cen nikt dobrze nie wyszedł (nie, nie, nie pomyliłem się). To szczęśliwie minęło, nie twórzmy sobie nieistotnych problemów. A Cypryjczycy jak to Grecy, pokrzyczą sobie a potem usiądą przy winku i git - krzywdy nie mają, płacą 10% podatku.
Jestem gorszego sortu...
Żabi Koń

No właśnie to jest zadziwiające, że coś takiego istnieje.

To jak masz kraj, który jest rajem podatkowym i to niby w Unii Europejskiej to chyba każdy inny "nie raj" może nałożyć takie cło na tę wysepkę, ze się zesrają? Toż to jakaś mała wysepka. Co to za różnica, czy z nią ktos będzie handlował czy nie? Przedsiębiorcy kombinują i nie chca płacić podatków w kraju? Ależ źli oni są! No ale druga strona medalu jest taka, że mogą, to to wykorzystują. Przepraszam bardzo ale jakby Cypryjczycy nic nie mogli sprowadzić z zewnątrz, to by se chyba tylko na rybach musieli wyżyć do pierwszego. I co im z tych kokosów? Ale widocznie politykom z tym nie po drodze... i oczywiście nie jest mi ich też żal. Problemem jest to, ze okazuje się, że Europejczyk już nie może w nic wierzyć. Taka w sumie tendencja, nie ma co się dziwić.
Awatar użytkownika
andy67

Janek pisze:Ja na to patrzę trochę inaczej - Cypr jest jednym z tzw. rajów podatkowych i to akurat takim stosunkowo mało "rajskich", są takie, w których podatki są wręcz symboliczne. Są to kraiki o minimalnej ilości mieszkańców i na potrzeby tych państw to wystarcza. I co to oznacza? Ano to, że np. polska firma wynajmuje tam cztery pokoiki, zatrudnia trzech pracowników i tam jest zarząd i tam się płaci podatek dochodowy. A Polska co z tego ma? Ano nic, straciła ten podatek i przez to Ty, Andy, w jakimś tam stopniu musisz płacić wyższy podatek.
Raje podatkowe oraz, co tu dużo gadać, rozmaite cudeńka banków, to wrzód na ekonomii światowej i jeśli ta awantura cypryjska w jakimś tam stopniu przyczyni się do usunięcia tego wrzodu, to bardzo dobrze.

Nam coś takiego jak to zdarzenie nie grozi, trzeba by konstytucję zmienić. Co z tego wynika? Ano, że trzeba tak głosować aby żaden parlament nie mógł konstytucji zmienić.

No i jeszcze jedno - za socjalizmu kursowało takie powiedzonko, że w Polsce na podwyżce płac i obniżce cen nikt dobrze nie wyszedł (nie, nie, nie pomyliłem się). To szczęśliwie minęło, nie twórzmy sobie nieistotnych problemów. A Cypryjczycy jak to Grecy, pokrzyczą sobie a potem usiądą przy winku i git - krzywdy nie mają, płacą 10% podatku.
Janek, ja to wszystko wiem. Ale przecież naprawdę nie o to chodzi.

Wyobrażasz sobie co się stanie gdy choćby 1/3 Włochów, Hiszpanów czy Polaków ruszy do banków wybrać gotówkę ? Wszystko pierdolnie jak domek z kart.

I rzecz wcale nie w tym że czegoś np. u nas nie można zrobić, bo Konstytucja itp. Gdy wybuchnie panika to będzie już za późno.

Ja osobiście mogę mieć to niby w d... bo w bankach mam tylko kredyty i parę zł na waciki, ale co z tego. Nie będzie zaufania do bankowości to nie będzie niczego, czy ci durnie wymyślający takie idiotyzmy tego nie rozumieją ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

andy67 pisze:No bo skoro można na Cyprze, to czemu nie w Portugalii czy innych Włoszech
Czy Polsce. Bo kreatywna księgowość Rostowskiego unii nie nabierze.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Prawdopodobnie parlament cypryjski nie zatwierdzi. A wtedy Cyprowi przypadnie ogłosić upadłość i wyjść z strefy Euro a maże i UE. No i na tym Brukseli może zależeć aby w skali mikro sprawdzić jak to by wyglądało. Sprawdzić na Grecji było zbyt ryzykownie - za duża. Jakby wynik sprawdzenia był do strawienia przez Brukselę to niech Grecja i Hiszpania drżą - będą następne.
Może się wreszcie południowcy wezmą do roboty.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Może się wreszcie południowcy wezmą do roboty.
Obawiam się, że upraszczasz.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Żabi Koń pisze: Problemem jest to, ze okazuje się, że Europejczyk już nie może w nic wierzyć. Taka w sumie tendencja, nie ma co się dziwić.
A to teraz to odkryłeś ?

Ja przeżyłam pół życia w komunie, (Janek więcej) - i wiem, że jedno hasło jest zawsze aktualne "umiesz liczyć ? - licz na siebie".

Nie liczę ani na emeryturę, ani na to że mi ktoś cokolwiek da.
Jedynym moim kapitałem jest moja głowa i wiedza, dzięki której udaje mi się jakoś przeżyć od wypłaty do wpłaty.
W banku mam tylko kredyty.
Jeżeli miałabym kasę (na co zresztą nie ma szans, ale pomarzyć zawsze można) - to zainwestowałabym w nieruchomości i to nie w domy, które mogą ulec zburzeniu tylko w grunty. A potem spędziłabym mile czas podróżując po świecie oraz wspomogła jakiś rozsądny program charytatywny.

Inna sprawa, że takiej "bankowej operacji" nie pochwalam - i ciekawe jak się w tej sytuacji zachowają Rosjanie, którzy to trzymają większość oszczędności w cypryjskich bankach.

A "raje podatkowe" zawsze będą ale raczej poza Unią.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Żabi Koń

Utwierdzam się po prostu w takim przekonaniu.

Też nie liczę na emeryturę.
Awatar użytkownika
Janek

Parlament cypryjski odrzucił. Robi się ciekawie...
Jestem gorszego sortu...
Żabi Koń

To ja chciałem nałożyć cło, a tutaj widać są lepsze sposoby :D

Baj, baj Cyprze!
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

mnie zastanawia jak mogli postawic takie piramidy ,z takim nastawieniem jak dzisiaj to niemozliwe
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
andy67

caatoosee pisze:
mnie zastanawia jak mogli postawic takie piramidy ,z takim nastawieniem jak dzisiaj to niemozliwe
Niewolnicy je budowali raczej. ;)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

andy67 pisze:Niewolnicy je budowali raczej
raczej nie ;-)
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

a licznik bije...

http://www.zegardlugu.pl/
Grzegorz Braun
Żabi Koń

Ja już kupiłem popcorn.
ODPOWIEDZ