Reinhold Messner

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Reinhold Messner

Post autor: Janek »

Jestem gorszego sortu...
uszba

Post autor: uszba »

Komentarze czytelników są naprawdę super :))
Wielokrotne dosc uszczypliwe wypowiedzi Messnera na temat Polakow w himalaizmie wskazuja iz ma on swoisty kompleks na ich punkcie,

Chyba odwrotnie.

Faktem jest że Messner nie kryguje się przy wyrażaniu swoich opinii i przysparza sobie łatwo wrogów.
Kiedy w 2008 roku zginął na Nanga Parbat podczas próby przejścia ściany Rakhiot Carl Unterkircher, wschodząca gwiazda himalaizmu, dodam że ladyńskiego pochodzenia, Messner skwitował to następującym zdaniem - gdyby tę ścianę dało się przejść to byśmy już ją dawno temu przeszli.
Nie wiem kogo miał na myśli mówiąc -my- ale chyba Habelera.

Ta złośliwa uwaga dotyczyła jak widać nie polskiego wspinacza a młodszego kolegę z sąsiedniej doliny. Tyle na temat kompleksów Messnera.
Awatar użytkownika
Janek

uszba pisze:Chyba odwrotnie.
My, Polacy, uwielbiamy pławić się w martylologii - serce rośnie jak można napisać, że i Messner nas prześladuje. :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

uszba pisze:Faktem jest że Messner nie kryguje się przy wyrażaniu swoich opinii i przysparza sobie łatwo wrogów.
Chyba go muszę polubić, bratnia dusza... :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

ostatnie pare wywiadow jakie dal, sa bardzo ciekawe,,nawet ma takie same mrzenie jak ja ;-) przeniesc sie przynajmniej na pare dni w epoke ludzi pierwotnych, chcialby wiedziec jak to wszystko funkcjonowalo, bo bardzo malo wiemy jak bylo naprawde jak zyli ,pare miesiecy temu znalazlem mala strzale z brazu ma moze jakies 3500 lat,
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

caatoosee pisze:ostatnie pare wywiadow jakie dal, sa bardzo ciekawe,,nawet ma takie same mrzenie jak ja ;-) przeniesc sie przynajmniej na pare dni w epoke ludzi pierwotnych, chcialby wiedziec jak to wszystko funkcjonowalo, bo bardzo malo wiemy jak bylo naprawde jak zyli ,pare miesiecy temu znalazlem mala strzale z brazu ma moze jakies 3500 lat,

Gdybym trafił na Złotą Rybkę to byłoby to moje życzenie nr 1, nie jakieś tam pieniądze czy inne pierdoły tylko właśnie możliwość podróżowania w czasie.
Nawet na takiej losowej zasadzie jak w jednej z ksiąg Tytusa, Romka i A'Tomka.

Pierwsze skojarzenie - zobaczyć tają np. bitwę pod Grunwaldem "na żywo" :-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

andy67 pisze:Pierwsze skojarzenie - zobaczyć tają np. bitwę pod Grunwaldem "na żywo
tez dobre, pewno bys wyrwal jakiemus rycerzowi miecz i sam bys zacza walczyc :D
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Kiedyś marzyłam o tym aby żyć 100 lat wcześniej, zwiedzać Tatry z Chałubińskim, jeździć "na letnisko" do Zakopanego.
Ale jak sobie pomyślę, że teraz miałby być rok 1913 - to mi ta chęć zdecydowanie przechodzi.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
ODPOWIEDZ