Reinhold Messner
Komentarze czytelników są naprawdę super
Chyba odwrotnie.
Faktem jest że Messner nie kryguje się przy wyrażaniu swoich opinii i przysparza sobie łatwo wrogów.
Kiedy w 2008 roku zginął na Nanga Parbat podczas próby przejścia ściany Rakhiot Carl Unterkircher, wschodząca gwiazda himalaizmu, dodam że ladyńskiego pochodzenia, Messner skwitował to następującym zdaniem - gdyby tę ścianę dało się przejść to byśmy już ją dawno temu przeszli.
Nie wiem kogo miał na myśli mówiąc -my- ale chyba Habelera.
Ta złośliwa uwaga dotyczyła jak widać nie polskiego wspinacza a młodszego kolegę z sąsiedniej doliny. Tyle na temat kompleksów Messnera.
Wielokrotne dosc uszczypliwe wypowiedzi Messnera na temat Polakow w himalaizmie wskazuja iz ma on swoisty kompleks na ich punkcie,
Chyba odwrotnie.
Faktem jest że Messner nie kryguje się przy wyrażaniu swoich opinii i przysparza sobie łatwo wrogów.
Kiedy w 2008 roku zginął na Nanga Parbat podczas próby przejścia ściany Rakhiot Carl Unterkircher, wschodząca gwiazda himalaizmu, dodam że ladyńskiego pochodzenia, Messner skwitował to następującym zdaniem - gdyby tę ścianę dało się przejść to byśmy już ją dawno temu przeszli.
Nie wiem kogo miał na myśli mówiąc -my- ale chyba Habelera.
Ta złośliwa uwaga dotyczyła jak widać nie polskiego wspinacza a młodszego kolegę z sąsiedniej doliny. Tyle na temat kompleksów Messnera.
ostatnie pare wywiadow jakie dal, sa bardzo ciekawe,,nawet ma takie same mrzenie jak ja
przeniesc sie przynajmniej na pare dni w epoke ludzi pierwotnych, chcialby wiedziec jak to wszystko funkcjonowalo, bo bardzo malo wiemy jak bylo naprawde jak zyli ,pare miesiecy temu znalazlem mala strzale z brazu ma moze jakies 3500 lat,
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
caatoosee pisze:ostatnie pare wywiadow jakie dal, sa bardzo ciekawe,,nawet ma takie same mrzenie jak japrzeniesc sie przynajmniej na pare dni w epoke ludzi pierwotnych, chcialby wiedziec jak to wszystko funkcjonowalo, bo bardzo malo wiemy jak bylo naprawde jak zyli ,pare miesiecy temu znalazlem mala strzale z brazu ma moze jakies 3500 lat,
Gdybym trafił na Złotą Rybkę to byłoby to moje życzenie nr 1, nie jakieś tam pieniądze czy inne pierdoły tylko właśnie możliwość podróżowania w czasie.
Nawet na takiej losowej zasadzie jak w jednej z ksiąg Tytusa, Romka i A'Tomka.
Pierwsze skojarzenie - zobaczyć tają np. bitwę pod Grunwaldem "na żywo"
Każdemu jego Everest...