Zmiany w sieci szlaków tatrzańskich

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
jozek

Zmiany w sieci szlaków tatrzańskich

Post autor: jozek »

Witam,
czy istnieje gdzieś wypis zmian w sieci szlaków od powstania pierwszych do czasów współczesnych ?
jozek

W takim razie może warto by spróbować listę takową stworzyć na zasadzie współpracy. Sam kiedyś się za coś takiego zabierałem. Dużo nie uporządkowałem, ale opublikuję tu później efekty pracy.
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Chętnie się zapoznam. :-)
jozek

1887 - nowy szlak czerwony: Toporowa Cyrhla - Psia Trawka - Równień Waksmundzka - Polana pod Wołoszynem - Wodogrzmoty - Morskie Oko
1889 - nowy szlak czerwony: Wielki Staw Polski - Gładka Przełęcz - Zawory - Dolina Cicha
1892 - nowy szlak niebieski: Dolina Kościeliska - Hala Stoły (nie jestem pewny gdzie zaczynał się ten szlak)
1896 - nowy szlak żółty: Morskie Oko - Szpiglasowa Przełęcz - Czerwony Piarg - Wielki Staw Polski
1898 - nowy szlak zielony: Czarny Staw - Kazalnica Mięguszowiecka - Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem
1901 - nowy szlak czerwony: Kalatówki - Czerwona Przełęcz - Przełęcz w Grzybowcu - Przysłop Miętusi - Wyżnia Kira Miętusia; nowy szlak: Iwaniacka Przełęcz - Kominiarski Wierch
1906 - nowy szlak czerwony: Zawrat - Kozi Wierch - Granaty - Krzyżne - Wołoszyn - Polana pod Wołoszynem
1912 - nowy szlak żółty: Zmarzły Staw Gąsienicowy - Kozia Przełęcz - Pusta Dolinka - Wielki Staw Polski
1925 - likwidacja szlaku żółtego: Zmarzły Staw Gąsienicowy - Kozia Przełęcz - Pusta Dolinka - Wielki Staw Polski
1932 - likwidacja szlaku czerwonego: Krzyżne - Wołoszyn - Polana pod Wołoszynem
1953 - restauracja szlaku żółtego: Zmarzły Staw Gąsienicowy - Kozia Przełęcz - Pusta Dolinka - Wielki Staw Polski
1954 - nowy szlak czerwony (przedłużenie szlaku Kalatówki - Wyżnia Kira Miętusia): Wyżnia Kira Miętusia - Przysłop Kominiarski - Dolina Chochołowska
1973 - zmiana koloru z czerwonego na czarny szlaku Kalatówki - Czerwona Przełęcz - Przełęcz w Grzybowcu - Przysłop Miętusi - Wyżnia Kira Miętusia - Przysłop Kominiarski - Dolina Chochołowska
1988 - likwidacja szlaku: Iwaniacka Przełęcz - Kominiarski Wierch
1998 - nowy szlak żółty (przedłużenie szlaku Jałowiec - Dolina Jałowiecka - Palenica Jałowiecka): Zuberzec - Palenica Jałowiecka
2003 - nowy szlak żółty: Zbójnicki Chodnik - Dolina Rakuska - Schronisko pod Szarotką

To niestety tylko tyle,jeśli są błędy piszcie. Będę się starać rozbudowywać, a jak będzie w miarę kompletne to można wydzielić jako osobny temat.[/b]
Ostatnio zmieniony czw 21 lut, 2013 przez jozek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Szlak zielony na Przełęcz pod Chłopkiem najpierw był, potem go zlikwidowano (w latach 70 XX w.) a potem ponownie przywrócono ( chyba w latach 90 XX w.). Lat dokładnie nie pamiętam ale to jest do odszukania.

Zestawienie byłoby jeszcze ciekawsze gdyby wziąć pod uwagę szlaki słowackie.

Poza tym co do ścieżki nad Reglami - bywałam tam wielokrotnie już jako dziecko z rodzicami w latach 60, ale zupełnie nie pamiętam tego że szlak był tam koloru innego niż czarny.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
jozek

Bo to wypis historii szlaków turystycznych a nie pasterskich czy hamernickich ścieżek.
jozek

Tyż prawda.

Dodałem dwa chyba najmłodsze szlaki słowackie.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

gb pisze:Sieć szlaków - zwłaszcza z wczesnych lat eksploracji - to nie tylko drogi oznakowane...
Są i znakowane, ale poza oficjalnym zastawieniem, był znakowany szlak na Giewont od północy, na Kominiarski przez Stoły, OP od Wodogrzmotów i inne. Są też zaopatrzone w taką ilość żelastwa, że Rysy by się nie powstydziły (Barania od Kiezmarskiej n.p.). Są drogi wydeptane lepiej od Beskidu. Dla mnie trasa pozaszlakowa to taka naprawdę dziewicza, a przynajmniej na tyle mało popularna, że nie spotyka się na niej śladu człowieka. Te pozostałe to tylko mniej lub bardziej znakowane ścieżki.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Prawdę mówiąc nie mam, ale czytało się to lub owo ;-). Ostatnio trenuję "wycieczki bez programu" bawi mnie samodzielne szukanie drogi (mimo, że wszystko już było i moje nazwisko w annałach się nie zapisze). Tym niemniej dzięki temu w wielu miejscach, gdzie teren nie wymusza na gościu bez doświadczenia stricte wspinaczkowego i nienoszącego, poza kawałkiem liny, ubezpieczenia, trzymania się ściśle drogi opisanej w przewodnikach, zdarzało mi się chodzić trasami, (czy raczej fragmentami tras), po których, jak sądzę, może raz na 10 lat ktoś przejdzie, albo i nie.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Wprawdzie nie tatrzańskich, tylko podtatrzańskich - ale dość ciekawa zmiana :D ....

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/?mod= ... 1&id=23709
Zakochani w Tatrach
ODPOWIEDZ