Wypadki górskie i lotnicze

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

andy67 pisze: I tu masz najważniejszą przyczynę tej katastrofy.
No tak - przyczyną wypadku drogowego był sam fakt wyjechania na polskie drogi.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:
andy67 pisze: I tu masz najważniejszą przyczynę tej katastrofy.
No tak - przyczyną wypadku drogowego był sam fakt wyjechania na polskie drogi.
... w czasie mgły z gołoledzią, do tego z Ważnymi Pasażerami którzy są przełożonymi kierowcy i do tego śpiewają "panie szofer gazu".
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Grzegorz Braun
lukka

Post autor: lukka »

"Niewidzialna ręka zaciera ślady." Sensacyjny tytuł pismaka WP.
"potwierdzenie pewnych faktów, które mogą potwierdzić lub zaprzeczyć teorii na temat przyczyn katastrofy" - Macierewicz też ma teorie.
Pieprzenie farmazonów.
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Jak świat światem teorie zawsze towarzyszyły ludzkości.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria
a, Ty nie masz żadnych teorii ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
lukka

krzymul pisze: Ty nie masz żadnych teorii
Znam spiskową teorię dziejów polskiej prawicy. Martyrologicznie Polska Chrystusem narodów a imię jego 44 i żeby nie opuszczała Cię Twoja siostra pogarda i wychłoszczą Cię śmiechem i zdradzonych o świcie. Lub coś w tym stylu :think:
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
krzymul

lukka pisze: Polska Chrystusem narodów
A czy to, aby na pewno Twoja teoria ?, a nie niejakiego Mickiewicza ? :think: ... bo ja pytałem "czy masz teorie"
Pozdrawiam.
lukka

krzymul pisze:"czy masz teorie"
Mam taką moją teorię że ile z siebie dasz światu tyle otrzymasz od świata. Jak to się ma do katastrofy smoleńskiej? Byle jaki prezydent jednej partii spoczął na Wawelu. Toż to cud.
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Dziś o 21 w National Geographic film z cyklu "katastrofa w przestworzach" o Smoleńsku.

Przy czym raczej nie ma co oczekiwać nic ciekawego a tylko bajek babci Anodiny.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Domyślam się, że gdyby National Geographic nagrał ten film w oparciu o teorie "Zespołu Macierewicza" byłby dla Ciebie znacznie ciekawszy. No cóż... nawet NG nie stać na obiektywizm ;-)
Awatar użytkownika
krzymul

Oglądam - tego właśnie się spodziewałem.

Ciekawą rzecz zauważyłem - kontrolerzy gadali, że taka mgła, że własnej dłoni nie było widać, a ktoś tuż po wypadku nakręcił film ... chyba komórką przeciwmgielną ... bo żadnej mgły na filmie nie było widać.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Alan pisze:Domyślam się, że gdyby National Geographic nagrał ten film w oparciu o teorie "Zespołu Macierewicza" byłby dla Ciebie znacznie ciekawszy.
W oparciu nie (Zespół Macierewicza skupił się na brzozie i zrobił z niej totem a to rzecz nieistotna), ale pozwolić sceptykom na wypowiedź by wypadało - tym bardziej, że pamiętam odcinki z tej serii gdzie tak robiono.

W dodatku kilka ewidnentnych kłamstw których nie sprowstowano - np o tym, że to był lot cywilny czy o tym, że nie stwierdzono śladów materiałów wybuchowych, gdydziś wiemy, że stwierdzono (ale to może być kwestia tego, że wypowiedzi nagrywano dawno, co jednak Millera nie zwlania z odpowiedzialności, bo wiemy tez, że wtedy tego po prostu nie sprawdzono).

Trzecia rzecz - kwestia ILS, ZTCW nie obecność ILSa jest potrzeban do odejścia w automacie a włączenie przycisku ILS - sam ILS nie jest potrzebny do tego - ale to raczej błąd w dokumentacji samolotu.

W każdym razie - bardzo po łebkach i niestety czasem obok faktów.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jak mi się wydaje to dociekania czy lot cywilny czy wojskowy to typowe wręcz scholastyczne pieprzenie. Po mojemu lot wojskowy to taki, który odbywa się w warunkach bojowych lub słuy celom stricte wojskowym (np. dowiezienie oddziału wojska do Afganistanu) bojowych lub ćwiczebmych.
Jedyne co wiązało samolot z wojskiem było tylko to, że grupa ludzi zajmująca się przewozami rządowymi była zmilitaryzowana, równie dobrze mogła być cywilna.

Podobno, tak mi ktoś tłumaczył, różnica między lotem cywilnym a wojskowym polega na zmniejszeniu uprawnień pilota wojskowego w stosunku do pilota cywilnego a także ponoć na tym, że w locie wojskowym dopuszcza się większe ryzyko.

Jeśli tak, to nie ma czym się chwalić - dostojnicy państwowi wożeni mniej bezpiecznie niż zwykli pasażerowie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Film z NG taki jak się spodziewałem, komentarze (tutaj i w ogóle) również.

A dziś z tego co słyszałem w radio, na TV Puls wieczorem będzie można obejrzeć najnowsze dzieło A. Gargas. Polemika z tezami (o ile można je tak nazwać) tam zawartymi do poczytania w Polityce z zeszłego tygodnia.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

mefistofeles pisze:ale pozwolić sceptykom na wypowiedź by wypadało - tym bardziej, że pamiętam odcinki z tej serii gdzie tak robiono
Pomyliły Ci się programy. "Nie do wiary" - czyli program o zjawiskach nadprzyrodzonych był niegdyś emitowany na TVN :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Alan pisze:"Nie do wiary" - czyli program o zjawiskach nadprzyrodzonych był niegdyś emitowany na TVN
Znaczy, że NGC schodzi na psy, bo ilość bajek w tym programie była na właśnie tym poziomie. Szkoda, bo pamiętam program z tej serii gdzie jeden "oszołom" przekonywał, że Airbus sfałszował skrzynki po jednej z katastrof, by nie wyszło, że nawaliła ich nowa maszyna. Ale to jakiś chory z nienawiści spiskolog musiał byc.
Janek pisze: Po mojemu lot wojskowy to taki, który odbywa się w warunkach bojowych lub słuy celom stricte wojskowym (np. dowiezienie oddziału wojska do Afganistanu) bojowych lub ćwiczebmych.
Janku, tu nie ma miejsca na "po mojemu", takie rzeczy jednoznacznie określają przepisy. I według tych przepisów nie był to lot cywilny.
Jeśli tak, to nie ma czym się chwalić - dostojnicy państwowi wożeni mniej bezpiecznie niż zwykli pasażerowie.
Air Force One (jak sama nazwa wskazuje) też jest samolotem sił powietrznych i jego loty nie są lotami cywilnymi (cywile nie moga np tankować w powietrzu, żaden cywilny samolot tego nie robi - Air Force One owszem. Nasi dostojnicy latali m.in. do Afganistanu, czyli do strefy działań wojennych.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:takie rzeczy jednoznacznie określają przepisy. I według tych przepisów nie był to lot cywilny.
Cytat:
Jakie przepisy i co określają? Dla mnie to jest scholastyczny spór i nie mający żadnego związku z przyczynami wypadku.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,38126,title ... &_ticrsn=3
Wojskowa prokuratura stwierdziła, że nie ma najmniejszych dowodów na to, by były dowódca polskiego lotnictwa gen. Andrzej Błasik (48 l.) był w czasie lotu do Smoleńska kimś więcej niż jednym z pasażerów.

Nie było kłótni na lotnisku między szefem Sił Powietrznych a dowódcą tupolewa Arkadiuszem Protasiukiem (†36 l.) na płycie lotniska Okęcie. Generał nie wchodził do kokpitu i nie naciskał na pilotów. Nie ma też żadnych dowodów na to, że pił alkohol, co ogłosili Rosjanie w raporcie MAK.
Mam nadzieję, że w imię standardów dziennikarskich właściciel Gazety Wyborczej zwolni redaktora naczelnego i część redakcji odpowiedzialną za rozpowszechnianie kłamstw, które właśnie prokuratura zdementowała.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Mam nadzieję, że w imię standardów dziennikarskich właściciel Gazety Wyborczej zwolni redaktora naczelnego
http://www.youtube.com/watch?v=Bpj2mnNtiQs
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Kaczyński i Macierewicz stracili rekord świata:

http://fakty.interia.pl/swiat/news/jesz ... ,1893693,4
W sprawie pojawiają się już także pierwsze głosy polityczne. Władimir Żyrinowski, deputowany i szef populistycznej partii LDPR, twierdzi, że nad Rosją wcale nie pojawił się meteoryt, a nowa broń testowana przez USA.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ