Gdzie w Zakopanem można dobrze zjeść ?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mic1907

Gdzie w Zakopanem można dobrze zjeść ?

Post autor: Mic1907 »

Zamysł jest taki, aby dzielić się swoimi doświadczeniami smakowymi oraz tym jak się po prostu najlepiej żywić w Zakopanem schodząc ze szlaku późnymi godzinami. Wiadomo, wracamy na kwaterę zmęczeni, głodni i gdzie idziemy napełnić żołądek ? Zakładając, że nie żywimy się w schroniskach.

Z tego co zaobserwowałem to na kwaterach w centrum Zakopanego ciężko jest trafić na kwaterę z pełnym wyżywieniem. A z powodu braku samochodu najwygodniejszym dla mnie rozwiązaniem jest aby kwaterować się w centrum. Mam za sobą kilka udanych lokali gdzie naprawdę dobrze pojadłem, ale też takie gdzie nic nie nadawało się do jedzenia. Godną polecenia knajpą jest np. restauracja Adamo, któa znajduje się na samym dole Krupów gdzie serwują solidne porcje za fajną cenę. Szczególnie polecam grillowane żebra, które można zamówić do długości 50 cm. Kwaśnicę też jadłem tam chyba jedną z najlepszych. Byłem też wielkim fanem restauracji Zbójnickiej, bo mimo tego że była w samym środku Krupówek to po wejściu czuło się góralski klimat. Owcze skóry na siedzeniach, półmrok, grajkowie na żywo, było sympatycznie. Było, bo teraz w miejscu dawnej Zbójnickiej otworzyli bufet z hasłem - płacisz raz,jesz ile chcesz. Nie mający nic wspólnego z góralską atmosferą.
Każdy ma swój Everest marzeń.
kefir

Kontakt:

Post autor: kefir »

Ja polecam karczmę Zbójecką na Krupówkach i "U Furtoka" ale to już Poronin. Dobre zwieńczenie wypadu w Tatry.
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

A może by temat rozszerzyć na całe Podhale, albo również Spisz, Liptów i Orawę, czyli naokoło Tatr?
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Ja mogę służyć radą w zakresie knajp smokowieckich
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

to ja spytam tak - gdzie w Z-nem można bezpiecznie i smacznie zjeść poza Adamo (bo ile można w jednym miejscu, poza tym Rafał narobił nam tam takiej siary, że wstyd się pokazywać ;) )
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
wujek

Kontakt:

Post autor: wujek »

mefistofeles pisze:to ja spytam tak - gdzie w Z-nem można bezpiecznie i smacznie zjeść poza Adamo
Właśnie miałem o tym samym pisać. Często tam ląduje ale tylko w jednym celu: potężny i naprawdę dobry Kotlet-burger za 6.50 zł. Cena nie zmieniła się chyba od kilku lat.
zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl
Konto na facebooku --> Lubię To :-)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

A gdzie to jest ?

Ja lubię lokal (sieciowy) "Kasza nasza" w górnej części Krupówek. Bardzo lubię kaszę, a tam w cenach od 14 do 16 zł można zjeść przyzwoite danie z różnymi rodzajami kaszy i do tego duże piwo tyskie za 2,50 zł (w promocji do dania).

Lokal jest sieciowy, drugi taki jest na Rynku w Gliwicach.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
wujek

Kontakt:

Post autor: wujek »

zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl
Konto na facebooku --> Lubię To :-)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Ja prawdę mówiąc w Zakopanem jadam wyłącznie na, albo bardzo blisko rogu Krupówek i Poprzecznej w lokalu w suterenie - zupa 3 zł, drugie ze 6,7, danie dnia chyba 9 , smacznie, a co najważniejsze szybko .
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

W Adamo jedliśmy typową góralską potrawę, jaką jest pizza, ale mojej córce nie smakowała ;-)
Nesek

Post autor: Nesek »

dagomar pisze: bardzo blisko rogu Krupówek i Poprzecznej w lokalu w suterenie - zupa 3 zł, drugie ze 6,7, danie dnia chyba 9 , smacznie, a co najważniejsze szybko .
Gdzie ten lokal dokładnie jest? Istnieje w ogóle ulica Poprzeczna w Zakopanem :think:
dagomar pisze:Ja mogę służyć radą w zakresie knajp smokowieckich
Jak wrócisz z nart to napisz - może bym się wybrał w tym roku na Słowację na parę dni więc informacja może okazać się cenna :-)

Za często przez ostatnie lata to ja się nie stołowałem w lokalach w Zakopcu, ale niezłe i w miarę tanie jedzenie (jeśli ktoś preferuje takie typowe polskie dania; dodatkowo ja nie jestem wybredny) podają w Pychotce na Krupówkach...
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

E tam pierdoły gadacie. Przyjedźcie se do Nowego Targu na targowice do Rumcajsa to zobaczycie co to znaczy dobrze zjeść.
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

Ja odwiedzam lokal też sieciowy tyle że Sphinx, zawsze wychodzę zadowolony, w tygodniu jak bywają "hapi ałer " :-P w bardzo dobrych cenach można zjeść shoarme
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Nie wiem czy dobrze, ale na pewno tylko do końca lutego:

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/?mod= ... g&id=17883
Każdemu jego Everest...
robson1ztx

Pyszności do zjedzenia

Post autor: robson1ztx »

Polecam taka knajpę na ul.słonecznej w Zakopanym nazywa się Równia Resto Bar. Maja tam naprawdę fajna ofertę cenową. Bylismy tam podczas naszych wakacji ze znajomymi i jeszcze tam wrócimy. Znajduje sie ona nie daleko Krupówek, wiec fajna lokalizacja , obsługa raczej z kategorii miłej obsługi, no i nie ma jakiegoś bardzo długiego czasu oczekiwania na zamówienie.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

W piątek byłam krótko w Zakopanem na szkoleniu TPN. Po szkoleniu wpadliśmy do nowego, czynnego podobno od paru miesięcy baru mlecznego przy ul. Zamoyskiego (to jest trochę w górę od miejsca gdzie kończą się Krupówki i stoi pomnik Zamoyskiego). Bar mieści się w drewnianym budynku obok poczty, nie pamiętam co tam było wcześniej, po prawej stronie idąc z góry, od strony Kuźnic.

Bardzo pozytywne miejsce. Czysto, ceny umiarkowane (za drugie danie od 12 do 20 zł) A jedzenie bardzo smaczne i dużo, tak że nie byłam w stanie zjeść jednej porcji.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
MiG

Post autor: MiG »

No, niedługo się okaże, które knajpy są najlepsze:
http://24tp.pl/n/33639
:-)
Choć akurat publikowanie wyników w trakcie głosowania uważam za bezsensowne.
ODPOWIEDZ