Samochód - przyjemność czy udręka ?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
KubaR

Post autor: KubaR »

mefistofeles pisze:Gdyby motocyklista zginął i nie miał znanego nazwiska to na bank byłby uznany winnym wypadku a przyczyną byłaby nadmierna prędkość, chyba, że rodzinę byłoby stać na dobrego papugę.
Znowu naginasz rzeczywistość do swoich chceń. Akurat zawracanie, włączanie się do ruchu i wyjazd z podporządkowanej to są "typowe" sytuacje. W takich z automatu idzie "nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu". I dopiero w sądzie można próbować udowodnić, że ten któremu się nie ustąpiło jechał tak szybko, że się nie dało. I z reguły taka argumentacja nie przechodzi, najwyżej osiąga się sentencje z przyczynieniem się do zdarzenia, co wpływa na wysokość ewentualnych roszczeń. Analogiczną sytuacją jest wjechanie komuś w zad, też niejako z automatu winny jest ten z tyłu i trzeba się nagimnastykować coby sąd uznał "nieuzasadnione hamowanie".

kuba
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

KubaR - znam z mojego grajdoła przypadki, że w takich "ewidentnych" sprawach (np potrącenie pieszego na pasach przez skręcający w lewo samochód) policja karała mandatem ofiarę, więc tu dużo zależy od widzimisię policjanta.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
janek754

Post autor: janek754 »

andy67 pisze:Ale widziałem też zdesperowaną sąsiadkę próbującą w podobnej sytuacji zaatakować swoje pokryte lodem auto parasolką
Kilka lat temu, znajoma wpadła na pomysł rozmrożenia zamku w drzwiach auta ... gorącą wodą. Oczywiście rozmroziła, po czym do końca mrozów musiała wsiadać od strony pasażera.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:więc tu dużo zależy od widzimisię policjanta.
Uczeni podają sprzeczne informacje odnośnie powstania pierwszych organizmów państwowych. Dla uproszczenia przyjmijmy 3000 przed naszą erą. A zatem 0d 5012 lat dochodzi do widzimisię fraraonów, króli, cesarzy, prezydentów, ministrów, oficerów wszelkiej maści a także i policjantów, nawet niskiego szczebla. Słowem - dać komuś choć troszeczkę władzy a zzraz u znacznego procentu nią, władzę, posiadających pojawia się pokusa jej użycia poza literą prawa, Nie tylko pokusa, również realizacja..

PS.
Dokonałem krytycznej analizy pocztu królów polskich - każdy zarobił na conajmniej kilkanaście lat ciupy, a niektórzy nawet na stryczek - wtenczas był dozwolony. Tak najkrócej - straszna hołota nami rządziła, gorzej, że jest to kontynuowane (ci co się szykują do przejęcia władzy to też hołota, chyba nawet jeszcze gorsza).
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze: (ci co się szykują do przejęcia władzy to też hołota, chyba nawet jeszcze gorsza).
Partia PaliKota ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
KubaR

mefistofeles pisze:KubaR - znam z mojego grajdoła przypadki, że w takich "ewidentnych" sprawach (np potrącenie pieszego na pasach przez skręcający w lewo samochód) policja karała mandatem ofiarę, więc tu dużo zależy od widzimisię policjanta.
To, że znasz przypadki (a jak je znasz? widziałeś akta, opinie, byłeś świadkiem, czy znasz tylko z relacji strony?) nie wskazuje, że to jest zwykła praktyka. A tak by wynikało z twojego tekstu:
Gdyby motocyklista zginął i nie miał znanego nazwiska to na bank byłby uznany winnym wypadku a przyczyną byłaby nadmierna prędkość, chyba, że rodzinę byłoby stać na dobrego papugę.
Z moich i nie tylko moich doświadczeń wynika, że w wypadku "nieustąpienia pierwszeństwa" jest to standardowa podstawa oceny i mandatu. Zwłaszcza, że te zapisy są w PORD obligatoryjne i taki mandat/wyrok jest prawie nie do podważenia.

Nawiasem mówiąc to na tych Twoich Kujawach to jakaś inna Polska jest.... Liczba opowieści o nieprawidłowościach na które się Ty lub Twoi znajomi natykacie zaczyna mnie przerażać, pomimo, że mieszkam w rejonie najbardziej (kiedyś, do jakichś 10 lat wstecz) opresyjnego urzędu skarbowego w Polsce. Może się przenieś na południe? Z początku parę razy pewnie przy wódce wpierdol chycisz ale to chyba już lepsze dla zdrowia psychicznego....

Kuba
Awatar użytkownika
krzymul

KubaR pisze:Z początku parę razy pewnie przy wódce wpierdol chycisz ale to chyba już lepsze dla zdrowia psychicznego....
To zależy jaki wpierdol, ... taki jak temu w Jaszczurówce w Sylwestra ?.... jemu chyba na dobre nie wyszedł. :think:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Partia PaliKota ?
Rejestr partii politycznych prowadzi bodajże Sąd Okręgowy dla miasta Warszawy. Trochę tego jest więc nie wymieniam z pamięci bo jeszcze bym kogoś skrzywdził pominięciem.

Sam się zastanawiam nad stworzeniem nowej partii - RZGnFI ( Ruch zwalczania głupoty na forach internetowych). Potrzebuje jeszcze kilka podpisów aby dokonać rejestracji. Poprzesz?
Jestem gorszego sortu...
KubaR

krzymul pisze: To zależy jaki wpierdol, ... taki jak temu w Jaszczurówce w Sylwestra ?.... jemu chyba na dobre nie wyszedł. :think:
Zarówno wpierdolodawca jak i wpierdolobiorca nie byli tubylcami tylko byli z i z rejonów pewnego specyficznego miasta. Mefi stamtąd nie jest.

Kuba
Awatar użytkownika
krzymul

RZGNFI - te trzy ostatnie litery brzmią znajomo - popieram
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

KubaR pisze:Zarówno wpierdolodawca jak i wpierdolobiorca nie byli tubylcami tylko byli z i z rejonów pewnego specyficznego miasta.
Co nie zmienia faktu, że wpierdol był na południu.
KubaR pisze: Może się przenieś na południe? Z początku parę razy pewnie przy wódce wpierdol chycisz
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

KubaR pisze:Zarówno wpierdolodawca jak i wpierdolobiorca nie byli tubylcami tylko byli z i z rejonów pewnego specyficznego miasta. Mefi stamtąd nie jest.
krzymul pisze:Co nie zmienia faktu, że wpierdol był na południu.
Kuba, chłopcy mają rację. Jaszczurówka nie na Kujawach a także w lubelskim. Olałeś sprawę powinieneś tam być i własnym czekanem rozdzielić chuliganów.
Pani poseł Kępa z SP a i jeszcze jedna posłanka z PiS dowodziły w ogólnopolskich mediach, że premier Tusk zamiast śmigać po Dolomitach, powinien od rana być w Sanoku, może nawet w kominiarce i z kałaszem w ręku wyważać drzwi do mieszkania tego gangstera.
Z Rabki do Jaszczurówki chyba bliżej niż z Cortiny do Sanoka?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

KubaR pisze: Nawiasem mówiąc to na tych Twoich Kujawach to jakaś inna Polska jest.... Liczba opowieści o nieprawidłowościach na które się Ty lub Twoi znajomi natykacie zaczyna mnie przerażać, pomimo, że mieszkam w rejonie najbardziej (kiedyś, do jakichś 10 lat wstecz) opresyjnego urzędu skarbowego w Polsce.
Akurat skarbówka u nas jest wporzo, serio, złego słowa nie powiem (tak jak i o dziekanacie na wydziale gdzie studiowałem). Ale, że miasto małe a i znam takich co dużo wiedzą to się historie słyszy rózne. A policja niestety często jest ich bohaterem. Takie miasta 50-100tys to najgorsze sitwy opanowują.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze: Takie miasta 50-100tys to najgorsze sitwy opanowują.
Mieszkam w mieście 107 tys, więc już się chyba nie łapię.
O sitwach nic nie wiem, chyba że pracując w UM sama do nich należę ;)

W takim razie szkoda, że tej "sitwie" tak mało dają zarabiać a tyle roboty wpierniczają.
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Chyba właśnie za mało roboty, bo mają czas kombinować. ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basiu - Chorzów to de facto dzielnica najwiekszego miasta w Polsce, wiec to nie ma porownania. A w mniejszym miescie dziala to tak, ze reka reke myje - kilku przedsiebiorcow, urzednicy, policja - nikt nie zrobi sobie krzywdy bo wszyscy sa w jakis sposob powiazani rodzinnie i towarzysko.
Grzegorz Braun
janek754

Post autor: janek754 »

KubaR pisze:I dopiero w sądzie można próbować udowodnić, że ten któremu się nie ustąpiło jechał tak szybko, że się nie dało.
Zasadniczo powinien być współudział i mandaty dla obu kierowców.
Tak przynajmniej usłyszałem od policjantów którzy przyjechali na miejsce kolizji, po tym jak daihatsu charade wymusiło pierwszeństwo na mojej maździe.

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Propos skrobania:

Obrazek
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

W temacie radarów

Obrazek

Źródło - facebook.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

A tak sobie radzi Straż Miejska u mnie:

http://kontakt24.tvn24.pl/temat,fotorad ... tegoryId=2
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ