Na początek

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
Garbaty

Na początek

Post autor: Garbaty »

Na dzień dobry chciałbym wszystkich tutaj przywitać jako nowy forumowicz, chętnie postawiłbym 0,7 na wkupne, ale to może na trasach jak się spotkamy.
Chciałem prosić o poradę, jako zakochany w górskich wędrówkach, czekam już na wiosnę i chcę zaplanować kilka wędrówek w Tatry. Chcę zrobić w tym roku kilka wypadów jednodniowych (gdyż mieszkam cąłkiem niedaleko), a może i jeden czy dwa kilkudniowych. Otóż tak, mam 26 lat, 93 kg wagi, ale kondycja całkiem niezła, brak lęku wysokości, a moje zdobyte szczyty w roku ubiegłym to Giewont, Kondracka Kopa, całe Pieniny i Beskid Sądecki. Jakie trasy wędrówek poradzilibyście dla takiego "leszcza" jak ja? Oczywiście chciałoby się iść coraz wyżej i wyżej. Planuję Kozi Wierch od D5S, ale co więcej?
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Kozi Wierch od Pięciu Stawów jak najbardziej, trudności żadnych, widoki zacne. Jedynie ciąg dalszy może być małym problemem dla nieobytego z pewnymi bardziej wymagającymi miejscami, no ale w razie czego zawsze można wrócić tą samą drogą.

Co poza tym ? Całe Zachodnie na ten przykład.
Każdemu jego Everest...
Nesek

Post autor: Nesek »

Kup sobie (o ile nie posiadasz) jakiś przewodnik po Tatrach np. Nyki. Oprócz Zachodnich, tak jak sugerował Andy, Szpiglasowy Wierch, Wrota Chałubińskiego, Krzyżne, Kościelec, Zadni Granat... :-)
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Przejrzyj sobie moje relacje, tam są opisy prawie wszystkich szlaków - od Wysokich po Zachodnie.
Na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie :).
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
wujek

Kontakt:

Re: Na początek

Post autor: wujek »

Garbaty pisze: Planuję Kozi Wierch od D5S, ale co więcej?
A nie lepiej samemu sobie coś zaplanować (ja tak własnie robię, gdy uderzam w obcy teren), a dopiero później zapytać tu na forum o opinię, o porady takiego a nie innego wariantu?

Na pytanie "co więcej", można by w nieskończoność wymyślać. Ja bym przyjął taktykę następującą - coś w Wysokich, coś w Zachodnich, coś w Bielskich. :)
zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl
Konto na facebooku --> Lubię To :-)
Awatar użytkownika
Garbaty

Tak, wiem, zdecydowanie lepszy pomysł. Tak więc myślałem o Szpiglasowym Wierchu, Kościelcu, Świnicy. Mam nadzieję, że uda mi się odwiedzić te rejony, zaraz poczytam o tych miejscach więcej i wędrówkach po nich. A co myślicie o Rysach od Słowacji? Czytałem, że zdecydowanie łatwiejsze od Polskich, może warto się tam wybrać.
Gdybym był kurczakiem, zostałbym kanibalem i zjadłbym swoje skrzydełka.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Garbaty pisze: może warto się tam wybrać
Pewnie, że warto w tym terminie, jedyny problem to tłum na szlaku.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
velka

Post autor: velka »

Jak myślałeś o Świnicy to i Rysy bez problemu zrobisz od polskiej strony. Dla mnie łatwiejsze były Rysy robione we wrześniu w trakcie pierwszego śniegu i porywistym wietrze, niż w ładną słoneczną, sierpniową pogodę Świnica (może dlatego, że schodziłem na Zawrat z 60L plecakiem :p) Radzę zatrzymać się na 2 dni w D5S i zrobić sobie na spokojnie Szpiglasową z Wrotami, następnego dnia Kozi Wierch.
Na spokojnie to zrobisz bez większego problemu delektując się widokami. ;-)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Garbaty pisze:A co myślicie o Rysach od Słowacji? Czytałem, że zdecydowanie łatwiejsze od Polskich, może warto się tam wybrać.
Warto. Nie tyle z powodu "łatwości", co wspaniałych widoków i urozmaiconej trasie. Od polskiej strony zasuwasz w górę i niewiele widzisz.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Janek pisze:Warto. Nie tyle z powodu "łatwości", co wspaniałych widoków i urozmaiconej trasie.
Potwierdzam słowa Janka...bardzo widokowy i piękny szlak.
Tu możesz sobie trochę podejrzeć:

To z sierpnia 2009 r – jeszcze ze starą Chatą pod Rysami.

viewtopic.php?t=6333

To z lipca 2012 r już nowoczesną „kosmiczną” budowlą...

viewtopic.php?t=8196
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
krzymul

Zakochani w Tatrach pisze:To, co się działo na Rysach – przeszło moją wyobraźnię...tyle ludzi już dawno nigdzie w Tatrach nie widziałam....pielgrzymka, niczym w sierpniu na Krywań...
Wąż ludzi wił się na szlaku pokonując kolejne kamienne schody i schodki,
...a nie mówiłem....
krzymul pisze: jedyny problem to tłum na szlaku.
:D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

krzymul pisze:a nie mówiłem....
Tłum na tym szlaku, to jest zawsze i ze strony naszej i od sąsiadów.
Na pocieszenie mogę dodać, że tylko przy łańcuchach , koło Chaty , no i na szczycie zrobił się taki ludny korek, ale poniżej łańcuchów w Dolinie Mięguszowieckiej i wyżej na szlaku na Przełęcz Waga - jakoś się to wszystko porozciągało i nie było najgorzej.
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Mic1907

Post autor: Mic1907 »

andy67 pisze:Kozi Wierch od Pięciu Stawów jak najbardziej, trudności żadnych, widoki zacne. Jedynie ciąg dalszy może być małym problemem dla nieobytego z pewnymi bardziej wymagającymi miejscami
W szczególności słynna drabinka :)

Szlak na Kozi Wierch jest dwukierunkowy ?
Każdy ma swój Everest marzeń.
Awatar użytkownika
krzymul

Mic1907 pisze:Szlak na Kozi Wierch jest dwukierunkowy ?
Z Piątki ? .... tak, jedynie Orlą z Zawratu - nie.
Pozdrawiam.
Nesek

Post autor: Nesek »

krzymul pisze:jedyny problem to tłum na szlaku.
Tłumy na szlaku to niestety fakt. Ale zawsze jest coś za coś :-)

Najwyższy szczyt w Tatrach na który prowadzi szlak turystyczny, wspaniała panorama (przy bezchmurnym niebie oczywiście ;-) ), dostępny z Polski i Słowacji, sierpień - ciepło, bezchmurnie, ubiór typowo letni (krótkie spodenki i podkoszulek).

Ehh, już za niecałe 7 miesięcy będzie można znowu pakować manatki i jechać w Tatry :D
Awatar użytkownika
Mic1907

Post autor: Mic1907 »

krzymul pisze:
Mic1907 pisze:Szlak na Kozi Wierch jest dwukierunkowy ?
Z Piątki ? .... tak, jedynie Orlą z Zawratu - nie.
Tak, czy z Piątki. Ok, dzięki.
Każdy ma swój Everest marzeń.
Awatar użytkownika
Garbaty

Dużo opcji :) Jeszcze dwa moje pytania:
1. Co sądzicie o trasie Palenica Białczańska (busem) - Doliną Roztoki - D5S - Zawrat - Murowaniec - Kuźnice, czyli szlakami czerwony - zielony - niebieski. Albo odwrotnie - zacząć w Kuźnicach, a skończyć w Palenicy? Da się to obejść w 1 dzień?
2. Jestem niedoświadczony i pytam, w jakie trasy można najwcześniej wyruszyć? Np pod koniec kwietnia czy w maju? Tak by śnieg nie zalegał na szlakach.
Gdybym był kurczakiem, zostałbym kanibalem i zjadłbym swoje skrzydełka.
Awatar użytkownika
wujek

Kontakt:

Pomysł dobry - moim zdaniem. Zacząłbym w Kuźnicach. Po pierwsze busem będziesz już tam nawet 6.30, co w przypadku Palenicy, o tej godzinie, na pewno się nie uda. Po drugie lepiej podchodzić na Zawrat o tej porze roku (zresztą o każdej chyba) niż schodzić.
Napisałeś na początku, że z kondycją u Ciebie ok, więc zaczynając w Kuźnicach o 6:30, na Palenicy powinieneś być spokojnie na 16:00.

Ja bym jednak skłaniał się ku majowi, oczywiście wcześniej na bieżąco śledzac sytuację.
zapraszam na moją stronę w całości poświęconą górskim fotorelacjom --> www.fotografie.nowytarg.pl
lukka

Post autor: lukka »

wujek pisze:zaczynając w Kuźnicach o 6:30, na Palenicy powinieneś być spokojnie na 16:00.
Szedłem raz z Kuźnic na Halę, potem Zawrat - Kozi Wierch. Z Koziego Do Piątki i przez Świstówkę do Morskiego Oka. O 14tej byłem w Moku. Wyszedłem z hostelu o 5 rano.
Spadają deski
Ze smreków strzelistych
Robiąc bałwana
Z zielonego turysty
Awatar użytkownika
wujek

Kontakt:

Tak Twoja trasa wygląda w liczbach, zdjęciach, panoramach, drogowskazach, punktach GOT i wykresach :D
ODPOWIEDZ