Literatura górska na maturę.

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mic1907

Literatura górska na maturę.

Post autor: Mic1907 »

Przede mną matura, a jako temat na ustny egzamin z polskiego wybrałem : "Motyw gór w twórczości pisarzy polskich. Dokonaj analizy i interpretacji wybranych
utworów literackich." :):) . Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie polecić mi literaturę, która może przydać mi się do napisania pracy maturalnej ?
Każdy ma swój Everest marzeń.
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Szczerze mówiąc masz strasznie szeroki temat. Na Twoim miejscu zawęziłabym to sobie do jednej epoki literackiej, bo przy obecnie sprecyzowanym temacie powinieneś zaprezentować przekrój literatury górskiej z kilku epok.
Sama na mojej ustnej maturze, którą zdawałam 7lat temu miałam temat: "Określ sposób obecności folkloru góralskiego w literaturze i malarstwie Młodej Polski." Też na początku chciałam się porywać z motyką na słońce i pisać o motywie gór w ogóle, ale polonistka sprowadziła mnie na ziemię. Bo im węższy temat, tym komisja Cię mniej może zaskoczyć. Bo może się tak zdarzyć, że trafisz w komisji na kogoś, kto akurat interesuje się taką literaturą.
Awatar użytkownika
Mic1907

Właśnie na Tatrach i okolicach chciałbym się skupić :). Nie mam sprecyzowanych ani autorów ani dokładnie okresu na jakim miałbym się skupić, ale czytając posta kol. rudej chyba nie mam wyjścia i muszę zdecydować jaką epoką się zajmę. Najbliżej mi do Młodej Polski. Dziękuje za pomoc w odnajdywaniu tytułów i autorów gb ;) i kol. rudej za "sprowadzenie na ziemię". Mi również chodziło po głowie, aby napisać o motywie gór bardzo ogólnie.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Mic1907 pisze:Najbliżej mi do Młodej Polski.
No to proponuję skupienie się wręcz na jednej książce. Za to jakiej!

http://www.antykwariat.waw.pl/ksiazka,1 ... 53750.html
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

To teraz na maturze wybiera się temat, z którego będzie egzamin?
Awatar użytkownika
Mic1907

Alan pisze:To teraz na maturze wybiera się temat, z którego będzie egzamin?
Tak jest. We wrześniu dostajemy listę blisko 120 tematów, z których wybieramy jeden. Następnie na początku lutego potwierdzamy,że wybraliśmy dany temat i mamy 2,5 miesiąca na przygotowanie. Mało tego - na początku września jest możliwość zgłoszenia do komisji wymyślonego przez siebie tematu, który nie widnieje na wspomnianej wcześniej liście. ;D
Awatar użytkownika
Mic1907

gb pisze:Może to chodzi o tę prezentację, którą mają maturzyści przygotować?

pozdrawiam
gb 8)
Dzisiaj prezentacja jest ucznia wolnym wyborem. Może ją zrobić w formie multimedialnej, ale też może nie zrobić jej w ogóle i nic się nie stanie. Nie ma za to dodatkowych punktów.
Po prostu nawija się na wcześniej wybrany temat przez 10-15 min po czym komisja może zadać Ci maksymalnie 3 pytania.
ana

Post autor: ana »

Tak jak piszą poprzednicy - zawęzić temat. Moja praca dyplomowa, na ten przykład ;) , dotyczyła Goszczyńskiego, Tetmajera i Asnyka. Wybrani autorzy z trzech, różnych epok. Porównanie dotyczyło oczywiście romantycznego, młodopolskiego i pozytywistycznego sposobu postrzegania Tatr :)
ODPOWIEDZ