utworów literackich."
Literatura górska na maturę.
Literatura górska na maturę.
Przede mną matura, a jako temat na ustny egzamin z polskiego wybrałem : "Motyw gór w twórczości pisarzy polskich. Dokonaj analizy i interpretacji wybranych
utworów literackich."
:) . Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie polecić mi literaturę, która może przydać mi się do napisania pracy maturalnej ?
utworów literackich."
Każdy ma swój Everest marzeń.
Szczerze mówiąc masz strasznie szeroki temat. Na Twoim miejscu zawęziłabym to sobie do jednej epoki literackiej, bo przy obecnie sprecyzowanym temacie powinieneś zaprezentować przekrój literatury górskiej z kilku epok.
Sama na mojej ustnej maturze, którą zdawałam 7lat temu miałam temat: "Określ sposób obecności folkloru góralskiego w literaturze i malarstwie Młodej Polski." Też na początku chciałam się porywać z motyką na słońce i pisać o motywie gór w ogóle, ale polonistka sprowadziła mnie na ziemię. Bo im węższy temat, tym komisja Cię mniej może zaskoczyć. Bo może się tak zdarzyć, że trafisz w komisji na kogoś, kto akurat interesuje się taką literaturą.
Sama na mojej ustnej maturze, którą zdawałam 7lat temu miałam temat: "Określ sposób obecności folkloru góralskiego w literaturze i malarstwie Młodej Polski." Też na początku chciałam się porywać z motyką na słońce i pisać o motywie gór w ogóle, ale polonistka sprowadziła mnie na ziemię. Bo im węższy temat, tym komisja Cię mniej może zaskoczyć. Bo może się tak zdarzyć, że trafisz w komisji na kogoś, kto akurat interesuje się taką literaturą.
Właśnie na Tatrach i okolicach chciałbym się skupić
. Nie mam sprecyzowanych ani autorów ani dokładnie okresu na jakim miałbym się skupić, ale czytając posta kol. rudej chyba nie mam wyjścia i muszę zdecydować jaką epoką się zajmę. Najbliżej mi do Młodej Polski. Dziękuje za pomoc w odnajdywaniu tytułów i autorów gb
i kol. rudej za "sprowadzenie na ziemię". Mi również chodziło po głowie, aby napisać o motywie gór bardzo ogólnie.
No to proponuję skupienie się wręcz na jednej książce. Za to jakiej!Mic1907 pisze:Najbliżej mi do Młodej Polski.
http://www.antykwariat.waw.pl/ksiazka,1 ... 53750.html
Jestem gorszego sortu...
Tak jest. We wrześniu dostajemy listę blisko 120 tematów, z których wybieramy jeden. Następnie na początku lutego potwierdzamy,że wybraliśmy dany temat i mamy 2,5 miesiąca na przygotowanie. Mało tego - na początku września jest możliwość zgłoszenia do komisji wymyślonego przez siebie tematu, który nie widnieje na wspomnianej wcześniej liście. ;DAlan pisze:To teraz na maturze wybiera się temat, z którego będzie egzamin?
Dzisiaj prezentacja jest ucznia wolnym wyborem. Może ją zrobić w formie multimedialnej, ale też może nie zrobić jej w ogóle i nic się nie stanie. Nie ma za to dodatkowych punktów.gb pisze:Może to chodzi o tę prezentację, którą mają maturzyści przygotować?
pozdrawiam
gb
Po prostu nawija się na wcześniej wybrany temat przez 10-15 min po czym komisja może zadać Ci maksymalnie 3 pytania.