Wschód na Giewoncie.

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Basia Z. pisze:A zgłoszenia typu "fałszywy alarm bombowy, bo nie chcę mieć klasówki z matmy" ?
Łapie się, ale w stosunku do nieletnich jest to tzw. "czyn zabroniony" z ustawy o nieletnich.
Z dorosłymi jest lepiej - za Giewont nocą piencet, a za niemanie rozumu jeszcze upomnienie. ;-), autor tematu niech nie bierze do siebie :-)
Michał

Post autor: Michał »

myszoz pisze:
gb pisze:Nie orientuję się - czy obecnie - sankcjonowane jest bezzasadne wezwanie służb ratowniczych. I czy ewentualne sankcje są egzekwowane.
Ponieważ się nie orientuję - mam nadzieję, że ktoś, kto się orientuje - napisze.
Kodeks Wykroczeń:
Art. 66. § 1. Kto ze złośliwości lub swawoli, chcąc wywołać niepotrzebną czynność fałszywym alarmem, informacją lub innym sposobem, wprowadza w błąd instytucję użyteczności publicznej albo inny organ ochrony bezpieczeństwa, porządku publicznego lub zdrowia,

podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny do 1 500 złotych.

§ 2. Jeżeli wykroczenie spowodowało niepotrzebną czynność, można orzec nawiązkę do wysokości 1 000 złotych.

W policji czasami wykorzystywany, ale rzadko, bo trudno udowodnić tą złośliwość lub swawolę
Nie kopiuj bezsensownie i nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo akurat to co wkleiłaś nie dotyczy TOPRu.
Polecam poczytać np. Statut TOPRu.
Michał

...co ma statut TOPRu do regulaminu parku TPN?

Nie komentuj proszę moich postów, bo nie masz żadnego pojęcia o tematach o których jest dyskusja, a najwięcej tu Twoich postów.

Szkoda mi czasu na karmienie takiego trolla.
To ostatni mój post skierowany do Ciebie.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

W kwestii formalnej gb ma zupełną rację, .... co nie znaczy, że z tym się zgadzam, a Ty Michale zbytnio nerwowy jesteś .... ciut wyluzuj, a będzie git. ;-) :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

gb pisze:przeczytałem sobie Twoje listy jakie w ciągu pobytu na tym Forum pisałeś. Kolosalna zmiana... - bez urazy oczywiście...
Ja bym to nazwał hiperewolucją :))
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

komorfil pisze:Przeczytaj jeszcze raz post gb a potem powtórz że tam nie ma nic mądrego napisanego.
Nie przywykłem do wykonywania rozkazów, więc daruj sobie. Jeśli Ty widzisz tam mądrość - Twoja sprawa. Nie mierz wszystkich swoją miarą.
Awatar użytkownika
myszoz

Michał pisze:Nie kopiuj bezsensownie i nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo akurat to co wkleiłaś nie dotyczy TOPRu.
Nie wiem, czy TOPR wykorzystuje zapisy cytowanego przeze mnie artykułu KW, ale:

USTAWA
z dnia 18 sierpnia 2011 r.
o bezpieczeństwie i ratownictwie w górach i na zorganizowanych terenach narciarskich

Art. 11. 1. Ratownik górski i ratownik narciarski
przy wykonywaniu działań ratowniczych korzystają
z ochrony przewidzianej w ustawie z dnia 6 czerwca
1997 r. — Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn.
zm.4)) dla funkcjonariuszy publicznych.

oraz:
Art. 17. 1. Wykonywanie zadań z zakresu ratownictwa
górskiego przez podmioty uprawnione do wykonywania
ratownictwa górskiego następuje na podstawie
powierzenia realizacji zadań publicznych

2. Zadania z zakresu ratownictwa górskiego powierzane
i finansowane są przez ministra właściwego
do spraw wewnętrznych w ramach dotacji celowych
przyznawanych z części budżetu państwa

Tak więc ratownik TOPR podczas dyżuru jest funkcjonariuszem publicznym wykorzystującym w swojej służbie pieniądze, które w części pochodzą z Budżetu Państwa. Moim zdaniem więc, tzw. nieuzasadnione wezwanie TOPR-u ze swawoli/dowcipu powinno być karane. Ale jest to tylko moja interpretacja, nie jestem prawnikiem.

Jedno jest pewne, statut TOPR ma rangę o wiele niższą niż cytowana wyżej ustawa i KW, który też jest ustawą.
Michał

myszoz pisze:
Michał pisze:Nie kopiuj bezsensownie i nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo akurat to co wkleiłaś nie dotyczy TOPRu.
Nie wiem, czy TOPR wykorzystuje zapisy cytowanego przeze mnie artykułu KW, ale:

USTAWA
z dnia 18 sierpnia 2011 r.
o bezpieczeństwie i ratownictwie w górach i na zorganizowanych terenach narciarskich

Art. 11. 1. Ratownik górski i ratownik narciarski
przy wykonywaniu działań ratowniczych korzystają
z ochrony przewidzianej w ustawie z dnia 6 czerwca
1997 r. — Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn.
zm.4)) dla funkcjonariuszy publicznych.

oraz:
Art. 17. 1. Wykonywanie zadań z zakresu ratownictwa
górskiego przez podmioty uprawnione do wykonywania
ratownictwa górskiego następuje na podstawie
powierzenia realizacji zadań publicznych

2. Zadania z zakresu ratownictwa górskiego powierzane
i finansowane są przez ministra właściwego
do spraw wewnętrznych w ramach dotacji celowych
przyznawanych z części budżetu państwa

Tak więc ratownik TOPR podczas dyżuru jest funkcjonariuszem publicznym wykorzystującym w swojej służbie pieniądze, które w części pochodzą z Budżetu Państwa. Moim zdaniem więc, tzw. nieuzasadnione wezwanie TOPR-u ze swawoli/dowcipu powinno być karane. Ale jest to tylko moja interpretacja, nie jestem prawnikiem.

Jedno jest pewne, statut TOPR ma rangę o wiele niższą niż cytowana wyżej ustawa i KW, który też jest ustawą.
TOPR nie jest Organizacją Pożytku Publicznego.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Tak czy inaczej, wstawianie na youtube filmików z nocnych pobytów na Giewoncie nie zawsze się opłaca ;-)
http://www.tatry.inspiration.pl/viewtopic.php?t=8430
Awatar użytkownika
Huczaj

gb pisze:Byłeś w wojsku? Wiesz co to rozkaz? W jaki sposób jest wydawany - zwłaszcza na piśmie?
Bo w tym co napisał kol. Komorfil ciężko się dopatrzeć znamion rozkazu...
Jeżeli Ty zwracając się do innych w formie: zobacz, przeczytaj, posłuchaj, usiądź, poczekaj - a nawet: zrób coś (lub nie rób czegoś) - masz wrażenie, że rozkazujesz innym - to takie przenoszenie Twojego wrażenia na innych - świadczy, że to Ty mierzysz innych swoją miarą.
A u innych - rzekomo - Ci to przeszkadza...
Słuchaj kolego - widzę, że masz dużą ochotę na wdawanie się w jałowe dyskusje. Nie podoba mi się rozkazujący ton wypowiedzi komorfila, ale tego można było się spodziewać - widząc jego dyskusje w lekarskich wątkach w HP. Ja nie mam ani czasu ani ochoty na przekrzykiwanie się z Wami. Liżcie się dalej po dupach, prezentujcie swe mądrości, które w tym wątku miałeś możliwość wypisywać - wali mnie to. Kilku rzeczy nie trawię, m.in próby deprecjonowania czyichś pomysłów, bo dla Ciebie są głupie, beznadziejne, masowe, śmieszne itp.

I odpowiadając na Twoje pytania - w wojsku nie byłem i nie zamierzam być. Tak jak pisałem nikt mi nie będzie rozkazywał - jeśli Tobie rozkaz kojarzy się tylko z wojskiem to trudno.
Michał

Alan pisze:Tak czy inaczej, wstawianie na youtube filmików z nocnych pobytów na Giewoncie nie zawsze się opłaca ;-)
http://www.tatry.inspiration.pl/viewtopic.php?t=8430
czytałem, prawidłowo!

...

Huczaj, Nie wdawaj się w dyskusję z gb, nie warto...

Mi kiedyś ktoś mądry powiedział...

Nie tłumacz debilowi że jest debilem, bo nie zrozumie, bo jest debilem.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

Michał pisze:Huczaj, Nie wdawaj się w dyskusję z gb, nie warto...

Mocno przeginasz.
Pozdrawiam.
Michał

krzymul pisze:

Mocno przeginasz.
hehehe.

to jest cytat...

jeśli utożsamiasz kolegę gb z tym cytatem, to nie mój problem :)))

a moje zdanie pozwól że nadal będzie moje..

Miłego dnia. :)
Awatar użytkownika
krzymul

Michał pisze:a moje zdanie pozwól że nadal będzie moje..
oczywiście, że pozwalam, a to znasz ?

"Patrz na mędrca - tetryka, głupca - wesołego:
Tu pryska z twarzy zdrowie, tam zapadłe oczy,
Wlecze się chuda mądrość, spasłe głupstwo toczy.
A co lepsza, kto głupi, mądrością jest dumny,
A co gorsza, kto mądry, zna, że mniej rozumny.
Nasz pan Paweł, choć w głupstwie dni swoje postradał,
Skoro wszedł, wszystkich zgłuszył. Michała przegadał,
Michała, co wiek z księgą trawi w gabinecie.
"

Czyje to ?

PS. Cytaty raczej piszemy kursywą, ewentualnie w cudzysłowie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
myszoz

Michał napisał
TOPR nie jest Organizacją Pożytku Publicznego.
Po pierwsze gdzie jest napisane, że cytowane przeze mnie przepisy prawa odnoszą się do OPP?
Po drugie TOPR jest OPP.
Michał

myszoz pisze:Po drugie TOPR jest OPP.
a wystarczy poczytać, nawet na tym forum

viewtopic.php?t=4505&start=0

a nie się mądrzyć bez wiedzy...

ech
Awatar użytkownika
Huczaj

Świadomie przyjąłem napastliwy ton wypowiedzi, jednak w żadnym wypadku nie mam zamiaru gb obrażać i sądzę, że tego nie uczyniłem.

Jeśli chodzi o dyskusję - nie mam zamiaru się "wdawać" bo nie mam na to ani czasu ani ochoty.
Kończąc więc:
gb pisze:to po co zabierasz głos w dyskusji? Na zasadzie - wpadnę, napiszę cokolwiek - wypadnę???
Dokładnie tak. Znaczy poza "cokolwiek". Wpadał, przypieprzam się do fragmentu dyskusji, który na mnie "zadziałał" i wypadam, bo nie mam czasu na przepychanki.
gb pisze:Wypowiadasz się w imieniu własnym czy zakładającego "wątek" Mic1907? Bo to On chciał poznać nasze opinie na ten temat. Nie zaznaczył, że interesują Go wyłącznie opinie "pozytywne".
Nie jestem niczyim adwokatem. Cenię sobie niezależność.
A przypieprzyłem się, bo, jak już tłumaczyłem, - nie podoba mi się jak ktoś ocenia pomysły innych w taki sposób w jaki Ty to zrobiłeś. Z nawet najbardziej oklepanego, masowego, populistycznego pomysłu - odpowiednim działaniem można zrobić coś fajnego, a może i osobie towarzyszącej sprawić radość. Dlatego nie oceniam czyichś pomysłów - zwłaszcza tych dotyczących gór. Chyba, że uważam je za nieświadomą próbę samobójstwa.
gb pisze:Ty "nie trawisz" kilku rzeczy - pełne prawo. Czy dopuszczasz taką możliwość, że inni "nie trawią" czegoś innego niż Ty?
Oczywiście. Wyjaśnienie - patrz wyżej.

I z mojej strony koniec dyskusji.
Awatar użytkownika
myszoz

Michał pisze:a wystarczy poczytać
W kwestii formalnej - OPP jest Fundacja Ratownictwa Tatrzańskiego TOPR, powstała m. in. po to aby można było zbierać fundusze za pomocą 1%. Sam TOPR jest finansowany ze środków MSW i dlatego nie może być OPP. Ale to Ty Michale wyjechałeś z OPP w kontekście zastosowania przepisu KW dot. zgłoszeń alarmowych z tzw. swawoli. Przepis ten został pomyslany, aby zapobiegać marnotrawieniu publicznych pieniędzy na niepotrzebne działania służb, które są finansowane właśnie z budżetu państwa.
OPP nie ma tu nic do rzeczy.
Michał

myszoz pisze:Po drugie TOPR jest OPP.
myszoz pisze:Sam TOPR jest finansowany ze środków MSW i dlatego nie może być OPP.
Nie mam wiecej pytań.
Milego dnia.
uszba

Post autor: uszba »

Huczaj pisze:A przypieprzyłem się, bo, jak już tłumaczyłem, - nie podoba mi się jak ktoś ocenia pomysły innych w taki sposób w jaki Ty to zrobiłeś. Z nawet najbardziej oklepanego, masowego, populistycznego pomysłu - odpowiednim działaniem można zrobić coś fajnego, a może i osobie towarzyszącej sprawić radość. Dlatego nie oceniam czyichś pomysłów - zwłaszcza tych dotyczących gór. Chyba, że uważam je za nieświadomą próbę samobójstwa.

Podpisuję się pod tym obiema rękami.

Chciałam się też przypieprzyć ale jak zobaczyłam tę walkę kogutów to mi się odechciało. Ani jeden z was nie przyzna że napisał coś nie tak, że może powinien był się powstrzymać. Ech, chłopy...

A nawiązując do tematu, chodzę w górach często w nocy. Taką mam pasję. W Tatrach niechętnie bo boję się misiów no i jest to też niemile widziane przez władze parku. Nie boję się kary ale w miarę możliwości respektuję, aczkolwiek musiałam nieraz wychodzić o 3 nad ranem żeby coś sensownego zrobić.
W Alpach nie mam hamulców. Uwielbiam łazić po nocy. Takie mam hobby :-P
ODPOWIEDZ