Pokłosie

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Janek

Pokłosie

Post autor: Janek »

Obejrzałem wreszcie film Pokłosie.

Co mogę powiedzieć? Warsztatowo świetny, jak wszystkie filmy Pasikowskiego.
Natomiast uważam, że forma thrilera, charakterystyczna dla całej twórczości Pasikowskiego jest w tym wypadku nieporozumieniem. Użyję dość mało używanego dzisiaj określenia - po prostu nie przystoi.

Przy odrobinie wyobraźni można by nakręcić film o obozie koncentracyjnym w formie komedii - Włosi nawet to zrobili i film (niestety nie pamiętam tytułu - nie wiem czy był w polskich kinach, ale telewizji na pewno - tam go oglądałem) miał rozgłos i dobre recenzje - mnie jednak zniesmaczył

Mam nadzieję, że osoby, które ew. się wypowiedzą obejrzały film.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:Mam nadzieję, że osoby, które ew. się wypowiedzą obejrzały film.
To trzeba będzie poczekać na wersję piracką ;)

Ponoć finansowa klapa, bo ludzie film bojkotują. W sumie nie dziwota - w Niemczech np gra Wolfenstein 3D (gdzie strzelałao się do Niemców) się zupełnie nie sprzedawała, choć gdzie indziej to był hicior.

(uprzedzając święte oburzenie - ściąganie pirackich filmów, muzyki i książek jest w świetle polskiego prawa legalne bo wypełnia znamiona dozwolengo użytku. Nie wolno jedynie udostępniać publicznie)
Ostatnio zmieniony pn 07 sty, 2013 przez mefistofeles, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Mało zdjęć z Tatr

Kontakt:

Post autor: Mało zdjęć z Tatr »

Ponadto scena z rozwieszaniem "dobrego charekteru" przez "polskie chłopstwo" na dechach stodoły to już nie jest tiler tylko fantazy.
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:To trzeba będzie poczekać na wersję piracką
Słabo szukasz.... :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

mefistofeles pisze:(uprzedzając święte oburzenie - ściąganie pirackich filmów, muzyki i książek jest w świetle polskiego prawa legalne bo wypełnia znamiona dozwolengo użytku. Nie wolno jedynie udostępniać publicznie)
Jeśli robisz to przez serwisy typu rapidshare czy inne mediafire to ok. Ale jeśli zasysasz przez np. Torenty to już możesz beknąć. Bo tam udostępnianie ściąganego pliku jest "wbudowane" i nie da się zrobić tego inaczej - na tym właśnie polega ta wymiana plików.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze:Słabo szukasz....
Nie szukam wcale, niespecjalnie mi spieszno by to oglądać, ale jak mi już w łapy wpadnie to obejrzę.

Huczaj - wiadomo.Ciekawe, że informacje o tym jak legalnie ściągać pirackie filmy opublikowała ostatnio... Policja :)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:
Ponoć finansowa klapa, bo ludzie film bojkotują.
A ci co nie "bojkotują" to jak rozumiem "nieludzie" ? ;)

Swoją drogą jak można zwalczać czy też "bojkotować" film którego się nawet nie widziało ? Ja rozumiem że Prezes, bo on obdarzon Mocą jest, ale "ludzie" ?

Przy okazji - jeśli nie chadzam do kina np. na "fantasy", to oznacza że ten gatunek "bojkotuję" ??? :think:
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:A ci co nie "bojkotują" to jak rozumiem "nieludzie" ?
Zaskakujesz mnie ;)
andy67 pisze:Swoją drogą jak można zwalczać czy też "bojkotować" film którego się nawet nie widziało ? J
Ano można - jesli twórca filmu sam mówi co chciał w filmie pokazać. W tym przypadku chciał pokazać zakłamaną wersję historii. Podejrzewam, że gdyby Pasikowski mówił, że chciał nakręcić dobry thriller i w związku z tym nie trzymał się realiów historycznych to nikt by mu tego nie miał za złe. Ale on cały czas mówił, że kręci ten film by pokazać prawdę, by odbrązowić historię.

Pisałem o tym wielokrotnie - wiele krajów przez kinematografię prowadzi politykę wizerunkową. U nas państwowe instytuty dofinasowują filmy, które mieszjaą Polskę i Polaków z błotem (nawiasem na film Pasikowskiego kasa sypnął też instytut rosyjski).
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:W tym przypadku chciał pokazać zakłamaną wersję historii
A skąd wiesz, że zakłamana? Masz może 90 lat i znasz z autopsji? Bo ja, choć miałem wtedy zaledwie od 6 do 10 lat wiem, że nie jest zakłamana.
mefistofeles pisze: Ale on cały czas mówił, że kręci ten film by pokazać prawdę, by odbrązowić historię.
Ależ to chwalebne!
mefistofeles pisze: U nas państwowe instytuty dofinasowują filmy, które mieszjaą Polskę i Polaków z błotem
W Niemczech po wojnie nakręcono sporo filmów, które Rzeszę Hitlera oceniono tak jak nato zasługiwała
mefistofeles pisze:wiele krajów przez kinematografię prowadzi politykę wizerunkową
I bardzo chwalebnie, jeśli dotyczy spraw mogących być dla danego kraju przedmiotem chwały, a z różnych powodów mało lub w ogóle nie znanych w innych krajach. Zresztą i w kraju też - ja np. z największym zdziwieniem dowiedziałem się ostatnio - Polityka nr 1 - o profesorze Czochralskim (trzecie miejsce w tzw. rankingu notowań po Koperniku i Curie-Skłodowskiej - no i życiorys wprost wymarzony na film lub serial, choć pewnie trafiliby się "wybrzydzacze".
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: A skąd wiesz, że zakłamana? Masz może 90 lat i znasz z autopsji? Bo ja, choć miałem wtedy zaledwie od 6 do 10 lat wiem, że nie jest zakłamana.
Tak, a co wiesz? Opowiedz co widziałeś. W Jedwabnem zbrodni dokonali Niemcy, jedynie z drobną pomoca miejscowych - są na to relacje świadków, są ślady amunicji, nawet zdjęcia.
Janek pisze:Ależ to chwalebne!
Czyżby? Rozumiem ,że ucieszysz się z filmu o Wałęsie, gdzie ten będzie pokazany jako karierowicz i donosiciel.
Janek pisze:W Niemczech po wojnie nakręcono sporo filmów, które Rzeszę Hitlera oceniono tak jak nato zasługiwała
Rzesze na pewno, ale jak pokazywano Niemców? Bo jak dziś oglądam niemieckie filmy to mam wrażenie, że dobrzy Niemcy walczą w nich ze złymi nazistami.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Tak, a co wiesz? Opowiedz co widziałeś. W Jedwabnem zbrodni dokonali Niemcy, jedynie z drobną pomoca miejscowych - są na to relacje świadków, są ślady amunicji, nawet zdjęcia.
Masz choć blade pojęcie ilu ludzi dorobiło się fortun w czasie wojny skupując za groszę biżuterię lub carskie złote rublówki od Żydów, czasami za równowartość kilku bochenków chleba?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Masz choć blade pojęcie ilu ludzi dorobiło się fortun w czasie wojny skupując za groszę biżuterię lub carskie złote rublówki od Żydów, czasami za równowartość kilku bochenków chleba?
No sorry, ale to jednak róznica pomiędzy zarabianiem na Żydach (co zważywszy na ryzyko jakim ukrywanie Żydów było obarczone nie jest aż tak naganne jak można by sądzić) a paleniem ich w stodołach.
Grzegorz Braun
sponsor

Re: Pokłosie

Post autor: sponsor »

Janek pisze: Przy odrobinie wyobraźni można by nakręcić film o obozie koncentracyjnym w formie komedii - Włosi nawet to zrobili i film (niestety nie pamiętam tytułu - nie wiem czy był w polskich kinach, ale telewizji na pewno - tam go oglądałem) miał rozgłos i dobre recenzje - mnie jednak zniesmaczył
Prawdopodobnie chodzi Ci o "Życie jest piękne" z Roberto Benignim. Zebrał trochę nagród i trochę ktrytyki ale ja w nim nic niesmacznego nie widziałem. Sam film uważam za bardzo dobre dzieło.

A "Pokłosie" oglądałem jeszcze zanim zyskało rozgłos, nastawiłem się na thriller i się nie zawiodłem. Dobra gra aktorów, co nieczęsto się zdarza w mojej ocenie, klimat jak na thriller przystało - thrillerowy, postaci i scenografia chyba celowo przejaskrawione, a sam scenariusz... no cóż - to tylko film, nie każdy go musi oglądać. Dzisiaj już nic mnie nie niesmaczy o ile jest to fikcja.
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:co zważywszy na ryzyko jakim ukrywanie Żydów było obarczone nie jest aż tak naganne jak można by sądzić)
No i znowu mało wiesz. Przechowywanie bywało za pieniądze, ale raczej w niewielkim procencie. Ten handelek był na targowiskach, dopóki nie było gett, a potem, uwierz, do getta handlarze też umieli wejść - najwyżej część "urobku" szła dla Niemca na bramie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: Ten handelek był na targowiskach, dopóki nie było gett, a potem, uwierz, do getta handlarze też umieli wejść - najwyżej część "urobku" szła dla Niemca na bramie.
Ale wtedy ten handelek to w sporej częsci obsługiwali rodacy tych ohandlowanych.

Tak czy owak - nie widzę związku pomiędzy tym co opisujesz, co miesci się jeszcze w normach cywilizacyjnych, a mordowaniem.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Ale wtedy ten handelek to w sporej częsci obsługiwali rodacy tych ohandlowanych.
To conapisałeś jest nikczemne. Czy nie bierzesz pod uwagę, że żydowski inteligent nie umiał handlować.
mefistofeles pisze:Tak czy owak - nie widzę związku pomiędzy tym co opisujesz, co miesci się jeszcze w normach cywilizacyjnych, a mordowaniem
I znowu nic nie rozumiesz - ograbić kogoś z ostatniego dobra oznaczało tylko jedno dla tego Żyda - śmierć. I błagam - nie komentuj tego tak - że go prędzej i później i tak czekała

Zastanów się chłopie nas sobą - wybacz, ale zaczynasz śmierdzieć.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janku, gubisz się w zeznaniach, na targowiskach raczej nie byłoby możliwe sprzedać komukolwiek bochenka chleba za całe rodowe złoto.
Janek pisze:Czy nie bierzesz pod uwagę, że żydowski inteligent nie umiał handlować.
Ale co to ma do rzeczy? W gettach handlem zajmowali się głównie ci co tam mieszkali - czyli Żydzi. Z ludźmi zza muru handlowali nieliczni, bo było to trudne i ryzykowne. Więc najpierw co "zaradniejsi" ohandlowywali własnych rodaków, potem sprzedawali to za mur - często też dużo poniżej realnej wartości,ale wystarczjająco dobrze by w getcie w miarę dobrze żyć (czyt: nie przymierać głodem)
Janek pisze:I znowu nic nie rozumiesz - ograbić kogoś z ostatniego dobra oznaczało tylko jedno dla tego Żyda - śmierć.
albo życie. Złota nie zeżresz, chleb - tak.

Napisze po raz trzeci - nadal nie widze związku pomiedzy tym co opisujesz a paleniem ludzi w stodołach.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Nie wiem co większe - głupota czy podłość.

KONIEC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

dodaj jeszcze antysemityzm :P
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb - przez takie postawy jak Twoja, Janka czy pana Pasikowskiego Polakom dorabia się gębę współodpowiedzialnych za Holocaust. Czyż może być coś bardziej żałosnego niż branie w tym udziału?
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ