Czepiając się twórczości Nergala bądźmy konsekwentni i w drugą stronę. Prostota choćby kolęd może uwłaczać inteligencji ludzi wykształconych, prawda?
Olać to, Janek poruszył poważniejszy problem, a nie jakiś tam Nergal.

Ale jakby Romek Kostrzewski zaczął robić za celebrytę i oswajać satanizm oburzałbym się nawet bardziej niż w przypadku Nergala. Choc Kata do dziś lubię sobie posłuchać a i na dwóch koncertach byłem (w tym krótkim czasie pomiędzy reaktywacją a ostatecznym rozpadem)Huczaj pisze: P.S. Znasz taki zespół KAT? Legenda polskiej sceny metalowej - teksty są satanistyczne, szczególnie na pierwszych płytach. Znam księdza który bardzo lubił ten zespół. Po prostu muzycznie byli świetni. A przesłanie możesz sobie wyłączyć w głowie.
Bo to dziś muzyka niszowa. W czasach gdy metal był bardzo popularny zdarzały się rózne akcje z czarnymi mszami i mordami włącznie. Po prostu - była moda na satanizm.Keczup pisze:Co ciekawe, nie odnotowuje się aktów wandalizmu, mordobicia, gwałtów przed, w trakcie, czy po takich koncertach, jak po zwykłych diskobandżo z plastikiem w tle
Jasne. Hałas wokół Nergala to typowy temat zastępczy, służący zamazywaniu istotnych problemów - powiedziałbym, że taka "smoleńszczyzna". A problem jest - blokersi, kibolstwo, rosnąca przestępczość młodych. A wszystko na tle braku pracy i pepesktyw na przyszłość. Idealna pożywka dla wszelkich skrajności jak choćby ONR. I nie ma się co pocieszać, że Rosjanie mają podobnie, raczej się martwić.Keczup pisze:Olać to, Janek poruszył poważniejszy problem, a nie jakiś tam Nergal.

Trzeba by tutaj wyjaśnić jedną podstawową rzecz - Nergal nie jest żadnych satanistą, choć na takiego kreują go media. Mówił o tym Boniecki to go zbanowali. Nergal jest po prostu skandalistą, który na satanistycznej otoczce ekstremalności buduje swoją markę i trzepie kasiorę. Trzeba by się bardziej zastanowić kto daje robić z siebie naiwniaka wierząc, że jakiś Nergal jest satanistą? Bo przecież o to mu chodzi. Jakby ludzie byli mniej naiwni i mądrzejsi to nikt by się jakimś metalowym wypierdkiem nie zainteresował. A tak macie Panie ekstremalne igrzyska. Medialna szopka, robiąca ludziom wodę z mózgu.mefistofeles pisze:Ale jakby Romek Kostrzewski zaczął robić za celebrytę i oswajać satanizm oburzałbym się nawet bardziej niż w przypadku Nergala. Choc Kata do dziś lubię sobie posłuchać a i na dwóch koncertach byłem (w tym krótkim czasie pomiędzy reaktywacją a ostatecznym rozpadem)
Pełna zgoda z jednym zastrzeżeniem. Wiele z tych aktów rytualnych nie było spowodowane słuchaniem muzyki metalowej. To był znów wyraz ekstremalnej mody w jakimś niszowym środowisku.mefistofeles pisze:Bo to dziś muzyka niszowa. W czasach gdy metal był bardzo popularny zdarzały się rózne akcje z czarnymi mszami i mordami włącznie. Po prostu - była moda na satanizm.
Zdziwiłbym się gdyby któreś z tych "dziennikarskich gwiazd" słyszało chociaż jeden kawałek Behemotha. Po prostu taki poziom dziennikarstwa w tym kraju. Albo taki poziom odbiorców.mefistofeles pisze:Nie wierzę, że osoby co go wywiadują w TV, co te wywiady oglądają słuchają Behemotha
Dobrze, że to dodałeś bo mi już gula skoczyłamefistofeles pisze: po prostu moja tolerancja blacku kończy się na Children of Bodom (taki żart))
Janek pisze: A teraz zaintonujmy zgodnie - "Ojczyznę, wolność, racz nam zwrócić Panie...".
Pochodnie w łapę i marsz na marsz, Ojczyzna w potrzebie!
czambas pisze:Naprawdę smutno jest kiedy gość wyśpiewuje teksty, których kompletnie nie rozumie.
Nigdy nie rozumiałem co ta kobitka śpiewa....,czambas pisze:że nie wolno oddzielać tekstu od muzyki. Nie za bardzo się zgodzę, bo chociaż przeważnie „technicznie” tekst i muzyka stanowią pewną całość
Na tych zdjęciach może być mój Ojciec lub dwóch jego braci. Im o coś chodziło - przegnać Prusaków, którzy nadal się panoszyli w Wielkopolsce a "Warszawa" niezbyt się kwapiła.Żabi Koń pisze:Janek pisze: A teraz zaintonujmy zgodnie - "Ojczyznę, wolność, racz nam zwrócić Panie...".
Pochodnie w łapę i marsz na marsz, Ojczyzna w potrzebie!
http://www.youtube.com/watch?v=-g42R_nZO-o
to chiba jest "wokaliza" i do tego GENIALNIE WYKONANAkrzymul pisze:Nigdy nie rozumiałem co ta kobitka śpiewa....,
http://www.youtube.com/watch?v=sxo0OJkbaMY
To jest aksiomat. Szczególnie jak się ma powyżej 40 (raczej 50) lat, prawda Krzymul?krzymul pisze:Bo jak można nie lubić Floyd'ów ?
Jeżeli Cię interesuje fenomen Powstania Wielkopolskiego (bo to jest fenomen) to zdobądź gdzieś serial "Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy" nakręcony w latach 70-ych wg scenariusza Stefana Bratkowskiego. Cholernie uczciwy i również warsztatowo znakomity serial - zupełnie nie rozumiem dlaczego nie jest wznawiany. Dowiesz się z niego rzeczy o których podręczniki historii bądź milczą bądź spłycają. W Wielkopolsce przez kilkadziesiąt lat w warunkach niesłychanie trudnych tworzono nowoczesne społeczeństwo i tą robotę wykonywali wspólnie i zgodnie - arystokracja, ziemiaństwo, przemysłowcy, inteligencja, rzemieślnicy, robotnicy i chłopi oraz kler katolicki (raczej niższego szczebla, hierarchia się nie popisała, wiernie stojąc przy pruskim tronie). Czegoś podobnego nie było w żadnym innym zaborze.Żabi Koń pisze:No raczej ten utwór z 13 grudnia związany nie jest!Janek pisze: O jaką wolność będą walczyć ci co zamierzają maszerować 13 grudnia, za kilka dni? No chyba, że wolność robienia awantur?