Dlaczego jest jak jest?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

janek754 pisze:Nie istnieje i nigdy nie istniało coś takiego, jak "niczym nie skrępowana wolność".
ketivv pisze:ale nie będący w sprzeczności z polskim prawem obraz świata
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze:Co gorsza - nie mam żadnej koncepcji co z tym zrobić - tj. z tą przestępczością młodych ludzi i całkowitą kompromitacją idei "zakładów poprawczych". To raczej zakłady "szkoleniowe" a nie "poprawcze".

Jedno jest pewne - sytuacja na rynku pracy jest jedną z przyczyn tego stanu rzeczy.
Jeżeli są młodzi ludzie, których nie wychowuje praktycznie nikt, bo ojciec gdzieś przepadł a matka wiecznie pijana - to jak się temu dziwić.

Nikt nie wychowa dziecka za jego rodziców.
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Ale w tym artykule nie ma nic o rodzicach. Może oni z dobrych domów byli?

Z reguły to rodzice nie są tacy źli. Są tacy se. Ani źli, ani jacyś super dobrzy.
Ostatnio zmieniony czw 06 gru, 2012 przez Żabi Koń, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czambas

Post autor: czambas »

ketivv pisze:"jestem pewien, że kroczę właściwą ścieżką do niczym nie skrępowanej wolności!"
przeczytaj człowieku nową książkę Twojego "poety" tym razem pisaną prozą, a potem pisz takie pierdoły.... jaka wolność???
fragment opinii z rzepy (http://www.rp.pl/artykul/955971.html?print=tak&p=0) - nie to, żebym takie gówno (ksiązkę Adasia) czytywał:
"Nergal nie ma nic przeciwko gwałtom zbiorowym i był nawet świadkiem jednego. Ale także że chciał kiedyś podpalić kościół, a jego znajomym z Norwegii nawet udało się puścić kilka świątyń z dymem. Czy to można uznać za formę „zaangażowania w działalność artystyczną"? Sam się zastanawiam. Ale jedno jest jasne. „Spowiedź heretyka" dowodzi, że flirt popkultury z satanizmem może być bardzo groźny."
żal mi Ciebie
pozdrawiam
Ps 61,3
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

czambas pisze:Nergal nie ma nic przeciwko gwałtom zbiorowym i był nawet świadkiem jednego. Ale także że chciał kiedyś podpalić kościół, a jego znajomym z Norwegii nawet udało się puścić kilka świątyń z dymem. Czy to można uznać za formę „zaangażowania w działalność artystyczną"? Sam się zastanawiam. Ale jedno jest jasne. „Spowiedź heretyka" dowodzi, że flirt popkultury z satanizmem może być bardzo groźny
Normalne to nie jest ale podejrzewam, że to tylko przechwałki Darskiego. Ja bym się zbytnio tym nie przejmował. A te przestępstwa młodocianych są faktem.

Z reportaży TVN - 6 lat temu 14-letni Dawid z Sulikowa w zachodniopomorskim zgwałcić i zamordował o rok młodszą koleżankę szkolną. Trafił do poprawczaka, podczas przepustki, już po skończeniu 17 lat zgwałcił i pobił kobietę. Dostał trzy lata więzienia. Właśnie wyszedł. Wrócił do rodzinnej wsi. We wsi popłoch, rodzice boją się wypuścić dzieci poza dom. On nie wychodzi z domu. To się źle skończy, albo on kogoś załatwi albo ktoś jego.

To jest znacznie większy problem niż głupawy Nergal.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
ketivv

czambas pisze:nie to, żebym takie gówno (ksiązkę Adasia) czytywał
1

ani Ty ani ja tej książki nie przeczytaliśmy więc przynajmniej ja nie będę się na jej temat wypowiadał

natomiast znam tez taki cytat:
"Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy."

czyje to rzekomo słowa ?
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

czambas pisze:przeczytaj człowieku nową książkę Twojego "poety" tym razem pisaną prozą, a potem pisz takie pierdoły
Proponowałbym, abyś sam zastosował się do własnej rady bo to co wypisujesz tutaj jest nieprawdą:
czambas pisze:"Nergal nie ma nic przeciwko gwałtom zbiorowym i był nawet świadkiem jednego. Ale także że chciał kiedyś podpalić kościół, a jego znajomym z Norwegii nawet udało się puścić kilka świątyń z dymem. Czy to można uznać za formę „zaangażowania w działalność artystyczną"? Sam się zastanawiam. Ale jedno jest jasne. „Spowiedź heretyka" dowodzi, że flirt popkultury z satanizmem może być bardzo groźny."
Zanim zaczniesz się wypowiadać na jakiś temat dobrze żebyś miał jakiekolwiek pojęcie o nim. A po tej wypowiedzi widać wyraźnie, że nie masz. Najpierw trochę poczytaj - nie tylko biblii i nie tylko pasujących Ci w niej fragmentów.
Awatar użytkownika
ketivv

Basia Z. pisze:Jeżeli są młodzi ludzie, których nie wychowuje praktycznie nikt, bo ojciec gdzieś przepadł a matka wiecznie pijana - to jak się temu dziwić.

Nikt nie wychowa dziecka za jego rodziców.
dokładnie ale niestety świat nie jest idealny
znam przykład chłopaka który z racji swojego uzależnienia zamiast trafić na terapię trafił ostatecznie do "poprawczaka"
po odejściu do innej ojca matka została z 3 dzieci i sporadycznymi alimentami, stanęła na rzęsach żeby żyli całkiem przyzwoicie ale niestety w pewnym momencie system zadziałał z całą swoją stanowczością i obecnie na parę tygodni tuż przez 18 urodzinami wtrącił chłopaka ponownie do "poprawczaka"
paradoksem jest to, że zadziałał z tak dużym opóźnieniem iż sytuacja zdążyła się zmienić chłopak się opamiętał jakiś rok temu "nielegalnie wrócił do domu" (uciekł z poprawczaka) o czym przez matkę została powiadomiona Policja oraz Sąd, podjął terapię, wrócił do szkoły
efekty:
- matka ma ograniczone prawa rodzicielskie
- chłopak za parę tygodni wyjdzie z poprawczaka kończąc 18 lat (spędzi tam jakies 3 tygodnie)
- ojciec niepłacący alimentów ma pełnie praw rodzicielskich bo to nie on sprawował realną opiekę nad dzieckiem

statystyka na koniec roku zapełni się nowymi liczbami
Awatar użytkownika
ketivv

"Polacy tolerancyjni? Prof. Wasilewski: To, za przeproszeniem, chrzanienie"

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,1300 ... m_.html#MT
Awatar użytkownika
czambas

Post autor: czambas »

Huczaj pisze:Zanim zaczniesz się wypowiadać na jakiś temat dobrze żebyś miał jakiekolwiek pojęcie o nim. A po tej wypowiedzi widać wyraźnie, że nie masz. Najpierw trochę poczytaj - nie tylko biblii i nie tylko pasujących Ci w niej fragmentów.
o moją znajomość Biblii się nie martw...
Huczaj pisze: bo to co wypisujesz tutaj jest nieprawdą
czyli sądzę, że kolega zna się na Nergalu i jego "wesołej twórczości" :think: cóż każdy lubi to co chce, ja zdecydowanie wole Biblię (nawet w kawałkach) niż np. takie "pokojowe", pełne "miłości teksty"
"To my jesteśmy morzem Apokalipsy, ostatnią nadzieją odradzającej się istoty,
Waszym piekłem, naszym ukojeniem.
I nie topory, lecz wspomnienia będą piły krew Waszą tam, na Armagedeńskich polach
Dziś my karcimy waszego, ścinamy głowę Watykanu
Którą wyślemy zanim przyjdzie tam, gdzie wasza wiara rozpostarła swe brudne skrzydła
Hail!
Dzisiaj... ścinamy głowę Watykanu, w koronie
Ludzie, ludzie się od śmierci ociągają
Nienawiść...
Lecz tego miejsca już nie ma!
Hail!
Pomścimy!!! Pomścimy, tak!!!
Hail!
Wojna!!!"

jeśli źle odczytuję znaczenie tego "głębokiego" w treści utworu, to myślę, że lokalni egzegeci od Nergala szybko mi go wyjaśnią.
pozdrawiam
Ps 61,3
Żabi Koń

Tak, stwórzmy instytucję. Kolejny urząd z pewnością pomoże. Tylko po co Polska miała by się stać wielokulturowa, to ja nie wiem.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Żabi Koń pisze:Tylko po co Polska miała by się stać wielokulturowa, to ja nie wiem
Żebyśmy za 20 lat usłyszeli "nie wiemy dlaczego tak się stało"
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

czambas pisze:"To my jesteśmy morzem Apokalipsy, ostatnią nadzieją odradzającej się istoty,
Waszym piekłem, naszym ukojeniem.
I nie topory, lecz wspomnienia będą piły krew Waszą tam, na Armagedeńskich polach
To jest normalna grafomania, nie ma się czym się przejmować. Takie teksty zawsze powstawały, tylko potem ani śladu po nich nie zostawało...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Żabi Koń pisze:Tylko po co Polska miała by się stać wielokulturowa, to ja nie wiem.
Hmm, Rzeczpospolita, ta pierwsza, zawsze była wielokulturowa - żywioł polski, litewski, ruski, ormiański, tatarski, żydowski, niemiecki w miastach, nawet holenderski w Wielkopolsce. Owszem, następowała asymilacja, ale odrębności pozostawały. Tak naprawdę państwem prawie jednonarodowym staliśmy się dopiero po 1945 roku.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

czambas pisze:czyli sądzę, że kolega zna się na Nergalu i jego "wesołej twórczości" :think:
Nie wiem czy słowo "zna" jest odpowiednie. Słucham, zwłaszcza "starego" Behemotha jeszcze sprzed gwiazdorskich wystąpień Nergala. Powiem Ci jeszcze, że Nergal nawet w tzw. "środowisku" nie jest lubiany bo zdradził ideały. Wystarczy posłuchać pierwszych płyt i tekstów i porównać do najnowszych.
czambas pisze: cóż każdy lubi to co chce, ja zdecydowanie wole Biblię (nawet w kawałkach) niż np. takie "pokojowe", pełne "miłości teksty"
Oczywiście, że te teksty nie są pokojowe i pełne miłości. Powiem więcej - one nie mogą takie być i nie powinny. Tekst, który zacytowałeś pochodzi z kawałka "Chwała Mordercom Świętego Wojciecha" i jak zauważył Janek - jest grafomaństwem. Jak cała scena Black metalowa, którą dość dobrze znam. A że się trochę orientuję, to Ci powiem, że tego typu teksty są idee fixe tego małego "światka" muzycznego. Taka to filozofia tej muzyki. Kto jej nie lubi nie musi słuchać. Kogo obrażają takie teksty - nie musi ich słuchać - nikt go nie zmusza, bo takiej muzyki nie znajdziesz w radiu, telewizji, na listach przebojów.
Zresztą co ciekawe to chyba jedyny rodzaj muzyczny w którym przesłanie jest najistotniejszym elementem muzyki. Oczywiście według ich twórców. Bo są ludzie tacy jak ja - zakochani w tego typie muzyki ale mający głęboko w dupie bajeczki o szatania, demonach, wojnie, smierci i znisczeniu. Niemniej jednak takie teksty świetnie się komponują z ta muzyką.

Podsumowując - chcesz się wypowiadać o Nergalu i black metalowych tekstach - zgłęb temat, bo narażasz się na śmieszność.

A w kwestii tego "niby" gwałtu. Po prostu sugerujesz się jakimiś wycinkami rzeczywistości. Polecam wyjaśnienie Nergala tego fragmentu oraz tej rzekomo gwałconej dziewczyny - nieco zmienia to obraz. Nie wyciągaj wniosków z pojedynczych opinii - myśl samodzielnie, szukaj i zgłębiaj temat.
czambas pisze:jeśli źle odczytuję znaczenie tego "głębokiego" w treści utworu, to myślę, że lokalni egzegeci od Nergala szybko mi go wyjaśnią.
Tu nie ma czego wyjaśniać. Tekst jest głupkowaty i co? I niech se taki będzie. Jest tekstem mieszczącym sie w konwencji Black metalu i taki ma być.

Posłuchaj tego kawałka - naprawdę fajna muzyka. Tylko musisz przestać podchodzić do durnych tekstów tak poważne.

Aha jeszcze jedno - jeśli chcesz znać przesłanie tego kawałka to polecam poczytanie o tym jak była christianizowana polska - zwłaszcza na Pomorzu. (Możesz poczytać np. Karola Bunscha - "Dzikowy Skarb" i "Rok Tysięczny" oraz inne opracowania historyczne. )

P.S. Znasz taki zespół KAT? Legenda polskiej sceny metalowej - teksty są satanistyczne, szczególnie na pierwszych płytach. Znam księdza który bardzo lubił ten zespół. Po prostu muzycznie byli świetni. A przesłanie możesz sobie wyłączyć w głowie.
Ostatnio zmieniony pt 07 gru, 2012 przez Huczaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ketivv

Żabi Koń pisze:Tylko po co Polska miała by się stać wielokulturowa, to ja nie wiem.
nie po co tylko dlaczego
- mamy coraz wyższy poziom życia
- otwarte granice, swobodę przemieszczania się
Żabi Koń

Jasne, byle by nie ułatwiać jeszcze bardziej.
Awatar użytkownika
Janek

Huczaj ma rację. Nie wolno oddzielać tekstu od muzyki. Proszę poczytać same teksty piosenek z okresu dwudziestolecia międzywojennego - rozpacz, częstochowskie rymy itp. A w zestawieniu z muzyką - małe arcydziełka, oczywiście teraz z myszką, ale jak miło czasami posłuchać.

Zresztą niektóre teksty i to uznanych pisarzy, mam na myśli teraz książki, nie teksty piosenek, teraz wydają się być grafomańskie. Cała twórczość Przybyszewskiego, ta szczególnie, ale i sporo Żeromskiego, całe kartki się opuszcza bo tego nie idzie czytać.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

Janek pisze: małe arcydziełka, oczywiście teraz z myszką, ale jak miło czasami posłuchać.
http://www.youtube.com/watch?v=YW7zxl3sdJc

Rewelacyjny kawałek :)
Awatar użytkownika
Janek

Dobry, stary, czarny blues...
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ