Bo to się zwykle tak zaczyna...

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
janek754

Post autor: janek754 »

gb pisze:Pojęcie "nienarodzone" - sugeruje, że życie się jeszcze nie rozpoczęło - nie było narodzin.
Nie sugeruje, a Ty sugerujesz :)

Urodzenie albo jak wolisz narodziny to u samic łożyskowatych nie początek życia a wydalenie płodu i łożyska.

Pozdrawiam
Jan
janek754

gb pisze:a - według samic łożyskowatych - w którym momencie zaczyna się życie?
To zależy ... Jeśli Katolickich to od chwili poczęcia, jeśli nie to plus minus 8 tydzień :)
gb pisze:wedle jakich kryteriów terminowych
W jakim kraju ?

Pozdrawiam
Jan
janek754

gb pisze:chociażby w katolickiej Polsce
W Polsce to wiadomo, ale np w Japonii wiek liczy się od chwili poczęcia.
I kto ma rację ? Japonia czy "druga" Japonia ?
gb pisze:Demagogiczne wykorzystywanie semantycznych - i kulturowych - skojarzeń słownych: żywy organizm = dziecko, jest ewidentnym nadużyciem
Akurat w tym temacie niekoniecznie się z Tobą zgodzę.
Dla mnie żywy "ludzki" organizm jest dzieckiem. Mało tego jest dzieckiem od chwili poczęcia.
Głupio ?
Może tak, ale ja ogólnie głupi jestem :)
gb pisze:ps tak się zastanawiam skąd takie - na przykład: latawce - wiedzą czy są katolickie czy może bezwyznaniowe
Ja nie wiem, musisz zapytać :)

Pozdrawiam
Jan
Awatar użytkownika
ketivv

Post autor: ketivv »

mefistofeles pisze:skoro można głosowac nad prawem do zabijania nienarodzonych dzieci to czemu nie głosowac za prawem do zabijania kogokolwiek innego (np Tuska). Innym słowem jest to tylko reductio ad absurdum
rozwinięciem będzie zakaż zabijania jakichkolwiek ssaków jako bliskich nam gatunkowo
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

gb pisze:a - według samic łożyskowatych - w którym momencie zaczyna się życie?
Kwestia animacji to nie temat na nasze forum. Tymniemniej - znane sa przypadki przezycia przez dziecko legalnej aborcji (w krajach gdzie jest ona dopuszczalna do 24 tygodnia czy w USA gdzie można zabijać nawet 9miesięczny płód).

Tyle - jeśli ktoś uważa - tak jak ja czy wiele innych osób, że życie ludzkie zaczyna się w momencie poczęcia to w wypowiedzi Nicponia nie widzi nic zdrożnego - bo zarówno głosowaie nad prawem do zabijania dzieci jak i nad prawem do zabijania Tuska są tak samo niedopuszczalne.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Dla mnie aborcja jest zbrodnią, ale, czy w każdym konkretnym przypadku byłbym przeciw ?? , nie wiem, bywa coś takiego, jak mniejsze zło, różnica w potępieniu czynu i człowieka, świadomość czynu i jego konsekwencji, ocena motywu i celu danego działania. Myślę, że kompromis prawny, który w Polsce osiągnięto, jest na tyle dobry, by przy nim nie gmerać.
Jeśli chodzi o invitro, to znów można zadać sobie podobne pytania, oczywiście z mniejszą drastycznością, boć przecież w rezultacie powstaje życie, którego by inaczej nie było.
Powiem tyle, dobrze, że sam nie musiałem wybierać i obym nie musiał
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ketivv pisze: rozwinięciem będzie zakaż zabijania jakichkolwiek ssaków jako bliskich nam gatunkowo
W Hiszpanii za rządów Zapatero zalegalizowano aborcję a jednocześnie dano prawa człowieka małpom.

Dagomar - moje zdanie jest takie, że takie rzeczy trzeba robić z głową. Na pewno doprecyzowałbym przepisy pozwalające na wyjątki - choćby zmienił "czyn zabroniony" na gwałt, bo według obecnego stanu prawnego nauczycielka może przespać się z 14 letnim uczniem i potem domagać się usunięcia skutków tego czynu. Co do pozostałych dwóch przypadków - wadę płodu ograniczyć do uszkodzeń terminalnych - tj nie dających żadnych szans na przezycie (zespół Downa się nie zalicza) a zagrożenie dla matki jedynie do zagrożenia życia (bo pogorszenie wzroku nie usprawiedliwia zabójstwa). Tyle sam bym pogmerał. To jest o tyle istotne, że na takie zmiany byłoby poparcie społeczne, zaś całkowity zakaz spowodowałby szybko odbicie wahadła i kolejna władza wprowadziłaby aborcję na życzenie.

Tyle.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ketivv

temat aborcji jest drażliwy natomiast jej dostępność nie jest szczególnie utrudniona
nie żyjemy w zamkniętym kraju, do najbiedniejszych też nie należymy
u naszych południowych sąsiadów tak w Czechach jak i Słowacji jest całkowicie legalna
więc tak naprawdę to fikcyjny zapis w polskim prawie, który dotyka głównie kobiety których sytuacja finansowa jest ciężka
co tylko pogłębia ich - niekiedy już na starcie - dramatyczną sytuacje

jakim jesteśmy społeczeństwem skoro pozwalamy na to aby brak lub posiadanie stosunkowo niewielkich środków finansowych jedne kobiety skazywał na kryminał a inne nie ?

obłuda i nic więcej
Awatar użytkownika
ketivv

mefistofeles pisze:bo pogorszenie wzroku nie usprawiedliwia zabójstwa
co usprawiedliwia jeśli mogę zapytać ?
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

ketivv pisze:jakim jesteśmy społeczeństwem skoro pozwalamy na to aby brak lub posiadanie stosunkowo niewielkich środków finansowych jedne kobiety skazywał na kryminał a inne nie
jakim jesteśmy społeczeństwem skoro pozwalamy na to aby brak lub posiadanie stosunkowo niewielkich środków finansowych jednym tatromaniakom pozwalał na przebywanie w górach na okrągło, a innych skazywał na całoroczną wegetację na nizinach ?
Kasa była, jest i będzie podstawą każdego prawa i każdej moralności :cwaniak:
Awatar użytkownika
ketivv

dagomar pisze:Kasa była, jest i będzie podstawą każdego prawa i każdej moralności
"odpust zupełny" a nawet "zbawienie" tez kiedyś można było sobie kupić i ludzie w te brednie wierzyli
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ketivv pisze:jakim jesteśmy społeczeństwem skoro pozwalamy na to aby brak lub posiadanie stosunkowo niewielkich środków finansowych jedne kobiety skazywał na kryminał a inne nie ?
Ależ nie rozumiem w czym problem? Jak w Czechach zalegalizują okradanie Cyganów to należy u nas zrobić to samo? Wszak bogaty będie mógł pojechąc do Czech i ukraść sobie mercedesa klasy S a biedny już nie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze: tak samo brzydko ktoś próbowął wrabiać PO w to, że Aprilio Bruno miał być rzekomo członkiem PO kiedyś, ale tego żadne medium nie podchwyciło.
Gdzieś widziałem "komętaż" że musi być z PO bo gdyby był z PiS to na pewno usunięto by go z uczelni już dawno :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
ketivv pisze: rozwinięciem będzie zakaż zabijania jakichkolwiek ssaków jako bliskich nam gatunkowo
W Hiszpanii za rządów Zapatero zalegalizowano aborcję a jednocześnie dano prawa człowieka małpom.
Głosowąć w wyborach też mogą ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:Tyle - jeśli ktoś uważa - tak jak ja czy wiele innych osób, że życie ludzkie zaczyna się w momencie poczęcia to w wypowiedzi Nicponia nie widzi nic zdrożnego - bo zarówno głosowaie nad prawem do zabijania dzieci jak i nad prawem do zabijania Tuska są tak samo niedopuszczalne.
Znaczna aberracja psychiczna. "Nicponizm" się szerzy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Mało zdjęć z Tatr pisze:ta cała afera z udaremnionym zamachem śmierdzi na kilometr ściemą ?
Nie wiem jak Janek, ale jeśli nawet "śmierdzi ściemą" to wolę że gość siedzi a sprawa się wyjaśnia, niż by dalej hasał na wolności i w końcu odpalił coś większego. Wtedy oczywiście "ściemą by nie śmierdziało" ale ileś tam osób pożegnałoby się z życiem.

A zresztą - gdyby Rosjanie w Smoleńsku zakazali kategorycznie Tupolewowi lądowania i zamknęli lotnisko na 4 spusty, to też "śmierdziałoby ściemą", a nawet "nieporównywalną z niczym, zbrodniczą wręcz prowokacją", bo przecież "w tych samych warunkach JAK wylądował bezpiecznie".

Aluzju paniał ?

Ps - przeczytaj też to co wcześniej napisałem o świrze który w Gdańsku dawno temu wysadził 10-piętrowy blok. Tam też śmierdziało ściemą" i wszyscy go olali, choć odgrażał się przez dłuższy czas że zrobi to co zrobił.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

andy67 pisze:Nie wiem jak Janek
Janek już się wypowiedział, pewnie nie zauważyłeś. Zadający pytanie się nie ustosunkował do mojej wypowiedzi - optymistycznie zakładam, że z braku czasu nie był od tamtej pory na forum.

Moja obserwacja wypowiedzi niektórych osób prowadzi do dość smutnego wniosku - jeśli cokolwiek może być potraktowane jako plus dla rządu, to wedle tych osób jest to ściema. Natomiast jeśli coś twierdzi PiS, to wedle tych osób, to żadnej ściemy nie ma, szczególnie jeśli uderza w rząd. Jednocześnie te same osoby chcą być uważane za rzetelne i wiarygodne, nawet wtedy jeśli ich stwierdzenia są niewiarygodne dla absolwenta szkoły podstawowej, nawet takiego z trójkowym świadectwem.

Wracaqjąc do Brunona K. Nie wykluczam, że dokładne zbadanie całej sprawy może doprowadzić do stwierdzenia, że to nieszkodliwy maniak, taki gawędziarz o wybuchach, jednakowoż rozmiar ryzyka - wysadzenie Sejmu wraz z prezydentem, premierem, rządem, posłami oraz sporą ilością osób tam pracujących oraz przebywających z innych przyczyn, np. dziennikarzy, był tak znaczny, że podjęcie radykalnych środków było konieczne.

Oczywiście kolega Mefistofeles i inni mogą argumentować, że Brunonowi nie udałoby się złamać zapór, że nie zdołalby zgromadzić tych 4 ton, że gdyby rzeczywiście planował zamach to nie "trąbiłby" o tym w internecie (podobno wszystkie swoje posty wysyłał z służbowego komputera w swoim wydziale w Uniwersytecie Rolniczym) itd itd ale co ma jedno do drugiego - stare przysłowie mówi o konieczności chuchania nawet na zimne, szczególnie przy tak deklarowanych działaniach.

Żartobliwie dodam, że gdyby zamach Brunona by się udał a jednocześnie by się okazało, że prezes Kaczyński i poseł Macierewicz akurat zachorowali by na grypę i nie byli tego dnia w Sejmie, to natychmiast by powołali zespół poselski (bo "odnowienie' składu Sejmu jest prościutkie - kolejni na liście głosowania) dla zbadania winy denata Tuska w doprowadzeniu do zamachu. :-P :-P :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
ketivv

mefistofeles pisze:Jak w Czechach zalegalizują okradanie Cyganów to należy u nas zrobić to samo?
u nas tylko innowierców i ateistów wszak Polak=katolik tak jak Cygan nie ma prawa być Czechem

nie zmuszaj wszystkich do życia wg. twoich praw i obowiązków wynikających z wiary w którą chcesz a nie musisz wierzyć
Awatar użytkownika
Janek

gb pisze:Ale równie niedopuszczalne jest manipulowanie pojęciami
Z przykrością konstatuje, że dla kolegi Mefistofelesa dzień bez manipulowania to dzień stracony. Co znamienne również, że gdy ktoś w odpowiedzi na manipulację ją udowodni to kolega zapada w sen niczym niedźwiedź w Tatrach, bo przyznanie się do błędu jest dla niego czymś absolutnie niemożliwym.

Tak więc jakakolwiek dyskusja z tym kolegą jest czystą stratą czasu a w dodatku naraża dyskutującego na zarzut zamieniania szlachetnego forum górskiego na zdrożne forum polityczne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Prawo do aborcji - nie jest rozumiane jako prawo do zabijania
Zależy przez kogo. Z pewnością są osoby co tego tak nie rozumieją, tak jak były osoby co nie uważały zabijania Żydów za zabójstwa.
gb pisze:Ale równie niedopuszczalne jest manipulowanie pojęciami
Owszem, pełna zgoda. Stąd niedopuszczalne jest nazywanie zabójstwa zabiegiem czy "ewakuacją" co jak widać robi wodę z mózgu nawet uczonym ludziom.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ