Niestety, mimo usilnych starań nie udało mi się ustalić wieku miasta Agdz (czytaj – Agadez). Wiadomo tylko, że jest szacowny. Kiedyś był to punkt przystankowy karawan na trasie z Marakeszu przez Zagorę do Timbuktu, ale to już przeszłość, na terenie dawnego Karawanseraju jest teraz suk czyli targowisko. Tak na dobrą sprawę to całe Agdz jest jednym wielkim targowiskiem, handluje się tutaj gdzie się da i czym się da. Handluje czyli targuje. Kupują również i Polacy – trochę się zdziwiłem słysząc „zaproszenia” typu – „Polska, białocerwoni, psyjdz do mnie, patrzenie za darmo”. Pierwszy raz usłyszałem to w Agadirze i to mnie nie zdziwiło, tam mnóstwo Polaków wyleguje się nad basenami hotelowymi (podejrzewam, że może nie wiedzą, że Agadir jest nad Atlantykiem) ale tutaj, na skraju Sahary? To w pewnym stopniu skutek EURO 20012, było transmitowane na całe Maroko.
Agdz jest położone na wysokości 937 m npm, „przytulone” jest do gór i rzeki Draa, jednej z najdłuższych w Maroku i wpływającej do Atlantyku tuż koło Agadiru. Teraz ją ledwie widać ale na wiosnę jest diametralnie inaczej – tworzy olbrzymie rozlewiska. Rzeka jest „matką” jednej z największych oaz w Maroku, która zaczyna się tuż przy mieście i rozciąga się na południe Doliną Draa, zwaną też Doliną Tysiąca Kazb, ale o tym w kolejnych odcinkach.
Miasto nie jest wielkie, liczy sobie koło 10 tysięcy „dusz”, prawie wyłącznie Berberów, Arabów tutaj mało. Warto podać, że kiedyś była tu bardzo liczna społeczność żydowska – po 1945 prawie wszyscy wyemigrowali do Izraela.
1

2

Zebractwo jest tu powszechne
3

Samochód do nauki jazdy musi mieć w Maroku dwie kierownice
4

5

6

7

8

Miejscowe elegantki
9

10

W dawnym karawanseraju
11

12

13

Te stożkowe naczynia to są garnki gliniane do sporządzania marokańskiej potrawy, tadżinu – taka mieszanina mięsa z warzywami – palce lizać!
14

15

16

17

Mały i duży
18

Ach te muchy! Trochę litości dla osła!
19

Miejscowa gildia kupiecka?
20

21

22