Lech Wałęsa
Lech Wałęsa
Lech Wałęsa podpytywany przez reporterów czy wybiera się dziś na koncert Jennifer Lopez odpowiedział - "Nie, ja o tej porze jem kolację!"
Nie wiem jak to jest, ale im jestem starszy. tym bardziej lubię Prezydenta Lecha Wałęsę.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Ja tam uwazam, że Wałesę nalezy ustawowo ogłosić Skarbem NArodoweym. Ustawa miałaby by dwa paragrafy
1. Zakazuje się nazywać Wałęsę Bolkiem pod groźbą kary
2. Zakazuje się Wałęsie otwierania gęby pod groźbą ujawnienia akt Bolka i uchylenia paragrafu 1.
1. Zakazuje się nazywać Wałęsę Bolkiem pod groźbą kary
2. Zakazuje się Wałęsie otwierania gęby pod groźbą ujawnienia akt Bolka i uchylenia paragrafu 1.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
mefistofeles, - a Ty byłbyś skarbem forumowym - zgadnij w jakim przypadku?mefistofeles pisze:Wałesę nalezy ustawowo ogłosić Skarbem NArodoweym.
(...)
2. Zakazuje się Wałęsie otwierania gęby
Myślę podobnie. Wałąsa zdobywa mój szacunek i sympatię dopiero po swojej prezydenturze.Janek pisze:Nie wiem jak to jest, ale im jestem starszy. tym bardziej lubię Prezydenta Lecha Wałęsę.
mi z Lechem Wałęsą kojarzy się jedno: jako pięcio - czy sześciolatka, która nigdy nie miała okazji poznać żadnego mojego dziadka, kiedyś zobaczyłam Wałęsę w telewizji i od tamtego czasu usiłowałam wszystkim wmówić, że to jest mój dziadek
Babcia usiłowała mi to wyperswadować, ale przez długi czas upierałam się, że Wałęsa jest moim dziadkiem.
Od tamtego czasu mam do niego swoisty sentyment

Od tamtego czasu mam do niego swoisty sentyment
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Raczej myślałem o jego wyczynach ostatnio w Berlinie czy tez o tekstach o pałowaniu demonstrantów.Janek pisze: Ależ dlaczego - to co powiedział o tej kolacji zwiera taki ładunek komizmu, że ja na samo wspomnienie (a minęło kilkanaście godzin) pokładam się ze śmiechu.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Oczywiście uznaję prawo do publicznych demonstracji, z drugiej jednak strony patrząc na cele 99% tych ulicznych demonstracji - to nie dziwię się Wałęsie, że powiedział to co powiedział.
@Tomek - tak ogólnie to jesteś fajny facet ale masz jedną wadę - duszę hiszpańskiego inkwizytora. A gdybyś żył w Włoszech kilka wieków temu to byś zapewne był szczęśliwy widząc płonącego na stosie Giordano Bruno a Kopernika byś uważał za heretyka.
@Tomek - tak ogólnie to jesteś fajny facet ale masz jedną wadę - duszę hiszpańskiego inkwizytora. A gdybyś żył w Włoszech kilka wieków temu to byś zapewne był szczęśliwy widząc płonącego na stosie Giordano Bruno a Kopernika byś uważał za heretyka.
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
To o pałowaniu akurat powiedział po akcji Solidarności podczas głosowania za podwyższeniem wieku emerytalnego.Janek pisze: z drugiej jednak strony patrząc na cele 99% tych ulicznych demonstracji - to nie dziwię się Wałęsie, że powiedział to co powiedział.
Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycjiJanek pisze:@Tomek - tak ogólnie to jesteś fajny facet ale masz jedną wadę - duszę hiszpańskiego inkwizytora.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
To znaczy, że miał świętą rację. Czego jak czego, ale zdrowego rozsądku to Lechowi Wałęsie nigdy nie brakowało.mefistofeles pisze:To o pałowaniu akurat powiedział po akcji Solidarności podczas głosowania za podwyższeniem wieku emerytalnego.
Tak przy okazji skoro mowa o emeryturach - jak rząd obniżał procent składki na OFE to polityczny salon skupiony wokół Uważam rze i Rzeczpospolitej trząsł się z oburzenia. Jednakowoż gdy prezes Kaczyński w swoim programie ekonomicznym praktycznie chce zlikwidować OFE to ten sam salon milczy jak zaklęty - zawsze ich uważałem za błaznów i to zdarzenie mnie tylko w tym utwierdza.
No nie wiedziałem. Muszę popytać prawników. To po jaką cholerę studentów prawa zadręcza się wykładami z prawa rzymskiego.mefistofeles pisze:Swoją drogą inkwizycji sporo dziś zawdzięczamy, praktycznie cały kształt procesu karnego
A kształt może był i dobry, pytanie tylko po co, skoro wyrok był zawsze z góry wiadomy?
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Prawo rzymskie to tylko jeden z kilku fundamentów prawa w Europie.Janek pisze: To po jaką cholerę studentów prawa zadręcza się wykładami z prawa rzymskiego.
A kształt może był i dobry, pytanie tylko po co, skoro wyrok był zawsze z góry wiadomy?
Taaaa, jasne - pałowac niezadowolonych z decyzji Partii. Wiesz, że długo nie wierzyłem ,ze Wąłek był Bolkiem, ale sam mnie do tego przekonał.Janek pisze: To znaczy, że miał świętą rację. Czego jak czego, ale zdrowego rozsądku to Lechowi Wałęsie nigdy nie brakowało.
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
- mefistofeles
-

- Kontakt:
co jest tu smiesze? Ano, że Wałek powiedział to przy okazji wręczania nagrody białoruskiemu opozycjoniście (a właściwie jego zonie). Zwracam PT kolegom uwagę, że Łukaszenka na białorusi i bez fałszowania ma poparcie większościLech Wałęsa uważa, że warszawski marsz "Obudź się Polsko" ma charakter antydemokratyczny, bo "nie uwzględnia tego, że większość jest w innym miejscu; większość popiera premiera i ten układ".
Po prostu odlot.

Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
... pierwszy były III RP szydzi sobie z Krzysztofa Wyszkowskiego, że nie ma pieniędzy. Podczas gdy on, Wałęsa, wręcz nie nadąża z kasowaniem z całego świata.
To chyba już definitywnie wyjaśnia, kto ma rację w sporze o te papiery, których to Wałęsa zależnie od dnia nigdy nie podpisał, podpisał, ale nie donosił, albo donosił, ale komunistów oszukiwał.
Jeśli ktoś jeszcze wątpi, to warto przeczytać książkę pani Danuty Wałęsowej, niekoniecznie całą, ale fragment dotyczący początku lat 70., kiedy to wedle insynuacji niecnego Wyszkowskiego miał nasz narodowy symbol bolkować i brać za to pieniądze. Pisze pani Danuta, że było w tym czasie ciężko, ale mąż na szczęście regularnie przynosił do domu dodatkowe złotówki, po tysiąc, dwa, które wygrywał w totalizatorze. Pani Danuta zauważa przy tym, że mąż gra z pasją do dziś, ale od tamtych czasów już nigdy nic nie wygrał, co – jej zdaniem – dowodzi mądrości bożej, opatrzność widzi wszak, że pieniędzy, których wtedy brakowało, teraz już nie potrzebują.
...
http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2012/09/2 ... -bog-daje/
To chyba już definitywnie wyjaśnia, kto ma rację w sporze o te papiery, których to Wałęsa zależnie od dnia nigdy nie podpisał, podpisał, ale nie donosił, albo donosił, ale komunistów oszukiwał.
Jeśli ktoś jeszcze wątpi, to warto przeczytać książkę pani Danuty Wałęsowej, niekoniecznie całą, ale fragment dotyczący początku lat 70., kiedy to wedle insynuacji niecnego Wyszkowskiego miał nasz narodowy symbol bolkować i brać za to pieniądze. Pisze pani Danuta, że było w tym czasie ciężko, ale mąż na szczęście regularnie przynosił do domu dodatkowe złotówki, po tysiąc, dwa, które wygrywał w totalizatorze. Pani Danuta zauważa przy tym, że mąż gra z pasją do dziś, ale od tamtych czasów już nigdy nic nie wygrał, co – jej zdaniem – dowodzi mądrości bożej, opatrzność widzi wszak, że pieniędzy, których wtedy brakowało, teraz już nie potrzebują.
...
http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2012/09/2 ... -bog-daje/
Ja to lubię Tego Pana
, za każdym razem gdy czytam gazetach czy też w oglądam tv o tym całym "bolkowaniu" przypomina mi się fragment skeczu Kabaretu Pod Wyrwigroszem:
"W Anglii mieli jednego agenta (007)a zrobili z niego bohatera.
W Polsce mieliśmy jednego bohatera a zrobiliśmy z niego agenta.
"W Anglii mieli jednego agenta (007)a zrobili z niego bohatera.
W Polsce mieliśmy jednego bohatera a zrobiliśmy z niego agenta.
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."