Poniżej kilka zdjęć z wymarzonego - i od ponad roku wyczekanego - wypadu na tytułową 7 Górę. Polecam - cel wysoki jak się patrzy, nieco żmudny (szczególnie w zejściu, gdy się schodzi na zachód), honorny, łatwy technicznie i nietrudny orientacyjnie (szczególnie jeśli nie wierzyć ślepo w opis w "Nieznanych Tatrach" a kierować się "nosem", kopczykami i - pod koniec - widokiem pewnego ślusarskiego narzędzia)
Żabi Koń pisze:Ale na ślusarskie narzędzie weszliście, bo inaczej się nie liczy?
No to niech ci będzie, że się nie liczy - nie weszliśmy. Ja odpuściłem już na dole, koledzy wymiękli na miejscu, stwierdzili, że to zbyt ryzykowne. Mimo to czuję się spełniony
krzymul pisze:Fajne, ale jakieś ciała obce dostały Ci się na matrycę, albo .... chmury na każdym zdjęciu są jednakowe.
Nie znasz się - te ciała obce są po to aby tworzyć klimat i świetnie tu to wyszło
Gratulację za spełnienie marzeń.
Ciała obce są efektem działania Alien Skin Exposure 4.
Co do marzeń - spełnienie jednego generuje nowe: - tak sobie myślę, że Piąta Góra jest w moim zasięgu. Wraz z dwoma satelitami
arturprzeklasa pisze:Co do marzeń - spełnienie jednego generuje nowe: - tak sobie myślę, że Piąta Góra jest w moim zasięgu. Wraz z dwoma satelitami
Myśle, że spokojnie w Twoim zasięgu, podobnie jak jeden satelita, a w zasadzie lepiej brzmi Brat Bliźniak
Z drugim satelitą tak łatwo - jak sama nazwa mówi - nie będzie.
Można też się zastanowić nad Trzecią i Szóstą Górą
Hmmm ...
1 - Gerlach
2 - Łomnica
3 - Lodowy
4 - Durny
5 - Kieżmarski (plus Mały i Huncowski, to te dwa satelity)
6 - Wysoka
7 - Kończysta
8 - Baranie Rogi
9- Rysy
Jeśli tak to leci, to 3 i 6 nie tak hop-siup. 8 pewnie dałbym radę.
Na razie czytam sobie w necie, jak się wchodzzi na Kieżmarski & Co. Może jeszcze stopnieje śnieg
Trochę inaczej - Wysoka jest wyższa o te kilka metrów od Kieżmarskiego...
arturprzeklasa pisze:Na razie czytam sobie w necie, jak się wchodzzi na Kieżmarski & Co.
W zasadzie nie masz tam większych trudności technicznych a i ekspozycja tam nie straszy - jedyna trudność to to, że jest tam wydeptanych ścieżek i wariantów za dużo i łatwo się np we mgle pogubić.
Wysoka na wszystkich mapach jakie mam ma 2547, a mnie się plącze po głowie 2560. Ale to nie takie ważne, niech będzie, że Kieżmarski to 6 góra
OT się robi...
ja się przymierzam na czwartą, ale sam się obawiam trochę, gdyż opisy trudności są niejednoznaczne, muszę kogoś bardziej doświadczonego namówić. Natomiast nie zgadzam się na taką nobilitację Rysów, po drodze jeszcze są Widły, które trudno nazwać pipantem lub dobudówką oraz Pięciostawiańska Turnia (no i inne obiekty Spiskiej Grani), dla mnie ważna choćby z tego powodu, że byłem i nie uważam, by to była jedna z łatwiejszych moich tras
dagomar pisze:a dlaczego akurat 100 ? parę metrów więcej i Durny też się nie zmieści
Nie ja to wymyśliłem.
Wiesz, gdzieś granicę trzeba było ustalić i została ona ustalona na 100m. Równie dobrze można by ją ustawić na 50m, ale równocześnie na 1m, a wtedy byłby to już absurd.