Morskie oko i śnieg

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
velka

Morskie oko i śnieg

Post autor: velka »

Hej,

w poniedziałek wybieram się na MOK i mam w planach Chłopka, Rysy, Wrota etc. Ostatnio sypnęło trochę śniegiem, ale zapowiadają dużą poprawę pogody, ciepło. Czy wejście na te miejsca co wymieniłem wcześniej będzie w miarę bezpieczne, potrzebne będą raki? Podejrzewam, że śnieg w większości zejdzie, ale ten na szczytach zostanie. Jakimiś poradami możecie się podzielić. ;-)

Pozdrawiam. :-)
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

Rozumiem, że to nie jest plan poniedziałkowy, tylko kilkudniowy :)
Po pierwsze, chcesz wejść na Chłopka, czy Mięguszowiecką przełęcz pod Chłopkiem? ;)
Po drugie widzę patrząc na prognozy, że od poniedziałku ma grzać słońce, a w kolejnych dniach nawet bardzo. Więc śnieg powinien stopnieć szybko- nie wiem jednak ja w zacienionych miejscach. Czy rozmokły śnieg, zamieniający się w wodę, nie przysporzy kłopotu.
Po trzecie, sama wiesz jakie masz doświadczenie w górach wysokich, a rozsądek i pogoda powinny same ułatwić Ci decyzję :)
uszba

Post autor: uszba »

velka pisze: potrzebne będą raki?

Nie sądzę. Taki pierwszy śnieg szybko schodzi a nawet jak trochę zostanie, to jest go za mało, jest za sypki i raki tak czy owak nie trzymają, a łazić w rakach po skale, która znajduje się pod warstwą śniegu to tylko jeszcze bardziej niebezpieczne, szczególnie nie mając odpowiedniego doświadczenia. Polecam jednak dobre buty, z twardą podeszwą. No i oczywiście wzmożona koncentracja z powodu możliwych oblodzeń.

Byłam w zeszłą niedzielę na ferracie i też już posypało.

Obrazek

Pozdrawiam
uszba
Awatar użytkownika
velka

Oczywiście, że przełęcz pod Chłopkiem. :-P
W takich warunkach jeszcze nie chodziłem i właśnie nie wiem na co się szykować.

PS nie "sama wiesz" tylko "sam wiesz" :-)
Aleksandra

uszba pisze:Byłam w zeszłą niedzielę na ferracie i też już posypało.
jakiej? :)
velka pisze:PS nie "sama wiesz" tylko "sam wiesz
przepraszam, zmyliła mnie końcówka "elka" ;)
uszba

Post autor: uszba »

Olusia pisze:uszba napisał/a:
Byłam w zeszłą niedzielę na ferracie i też już posypało.

jakiej? :)

Alpspitze w Garmisch - Partenkirchen.
Awatar użytkownika
velka

Olusia i uszba, dzięki za porady. Buty treki mam. Na miejscu popytam ludzi o trudności z jakimi napotkali się. Lepiej pierw zrobić przełęcz pod chłopkiem czy rysy? Z tego co wydaję mi się, szlak na rysy jest lepiej nasłoneczniony, więc śnieg powinien szybciej zejść.
Aleksandra

velka pisze:Lepiej pierw zrobić przełęcz pod chłopkiem czy rysy?
Zawsze byłam fanką przełęczy, ale wiem że jako obowiązkowy kanon wejść trzeba również zdobyć Rysy. Subiektywnie polecam MppCh, ale może oczekiwać od Ciebie nieco więcej wysiłku. Jest ciszej, przyjemniej, mniej turystów a widoki przepiękne!
ODPOWIEDZ