To że wyglądają blado, to nie jest wina matrycy, tylko pory dnia w jakiej zostały zrobione. Jest taka zasada przy robieniu zdjęć krajobrazowych: od wschodu słońca do 2 godzin po oraz przed zachodem słońca nie wcześniej niż 2 godziny. A w środku dnia to lepiej trzymać aparat w plecaku. Oczywiście zasada ta dotyczy dni słonecznych.sponsor pisze:Mimo wszystko połowa z nich zdjęć bez obróbki wyglądałaby bardzo blado. Ale niektóre mi się naprawdę podobały i nawet po przejściu prze PS, odnosiłem wrażenie, że wiele nie zdziałałem.
A co do używania PS to oczywiście to nie zbrodnia, ale lepiej robić to tak, by nie było tego widać. Weźmy dla przykładu zdjęcie nr 42. Było blado. Postanowiłeś przyciemnić niebo , co by wylazły szczegóły w chmurach. Słusznie. Ale zahaczyłeś o czubki szczytów i to widać. Cała grań jest jakby pociągnięta ciemnym mazakiem. Następnie postanowiłeś "doświetlić" świerki na dole. A przecież słońce było na południu i nie miało prawa tak świecić na te świerki od północy
Nie piszę tego złośliwie. Chcę zwrócić na zachowanie ostrożności podczas obróbki.