Upalny sierpień

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
sponsor

Upalny sierpień

Post autor: sponsor »

Wcześniej nigdy nie doświadczyłem w Tatrach dnia bez ani jednej chmury na horyzoncie. Tymczasem w sierpniowe wakacje trafiły mi się 2 pod rząd. Niestety udokumentowany mam tylko jeden z tych bezchmurnych dni, który przeznaczyłem jedynie na dolinkowy spacer "na doleczenie" po przeziębieniu. Po prostu nie taskałem aparatu codziennie w góry. Trochę żałowalem, ale raz można poświęcić się bez reszty samemu wędrowaniu...

Miejscówki niewyszukane, ale skoro już przedstawiłem zdjęcia w otchłani internetu to co mi szkodzi przekopiować... :)

1
Obrazek
2
Obrazek
3
Obrazek
4
Obrazek
5
Obrazek
6
Obrazek
7
Obrazek
8
Obrazek
9
Obrazek
10
Obrazek
11
Obrazek
12
Obrazek
13
Obrazek
14
Obrazek
15
Obrazek
16
Obrazek
17
Obrazek
18
Obrazek
19
Obrazek
20
Obrazek

źródło własne
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez sponsor, łącznie zmieniany 1 raz.
sponsor

Trochę zamieszania z tymi ramkami, później już ich nie stosowałem.

21
Obrazek
22
Obrazek
23
Obrazek
24
Obrazek

I w drodze do Piątki

25
Obrazek
26
Obrazek
27
Obrazek
sponsor

Lecimy przez Świstówkę do Morskiego Oka.

28
Obrazek
29
Obrazek
30
Obrazek
31
Obrazek
32
Obrazek
33
Obrazek
34
Obrazek
35
Obrazek
36
Obrazek
37
Obrazek
sponsor

I ostatnia partia.

38
Obrazek
39
Obrazek
40
Obrazek
41
Obrazek
42
Obrazek
43
Obrazek

I ostatnie spojrzenie na Kotlinę Podtatrzańską z Cyrhli. Było, minęło, teraz prawie rok w zasranym dużym mieście...

44
Obrazek

Tyle :)
Awatar użytkownika
Barek

Re: Upalny sierpień

Post autor: Barek »

Bardzo fajne i ciekawe foty!!! czym robione??
Widze ze podreptales troche Biala Woda i ta fota juz zza Polany BW z Gerlachem w tle a po prawo ramie Mlynarza,najbardziej mi sie podoba :)
aa i jeszcze jedno:tyle razy juz bylem na Palenicy,ale nigdy w tej czesci parkingu co na przedostatniej focie...niemyslalem ze widac z tamtad tak ladnie Glowna Gran :)
I jeszcze rada Janka z innej relacji,mozna by ponumerowac foty,latwiej by bylo sie odniesc do co niektorych :)
pozdr :))
sponsor

Też nie wiedziałem, że z prakingu widać śmietankę i może dalej bym nie wiedział gdybym dotarł na Palenicę o normalnej porze. A tak o 9.00 tylko tam były jeszcze miejsca, na końcu pod samiutkim płotem.

Pstrykane Nikonem D5100.

Zdjęcia ponumerowałem, gdyby ktoś chcial się odnosić :) pozdrawiam!
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

Co za widoki! :) Zazdroszczę fotograficznego oka.
Awatar użytkownika
Szumo

Post autor: Szumo »

Ale zdjęcia.. :O 5, 22, 31, 32 i 44 miażdżą!
Jak to się dzieje, że człowiek tak ogląda, ogląda, od razu chce jechać i się okazuje, że jednak nie może..? :-(
Awatar użytkownika
camzik

Post autor: camzik »

Świetne zdjęcia :-)
sponsor

Cieszę się, że się podobają : )
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Olusia pisze:Zazdroszczę fotograficznego oka.
Nie tylko oka, Olusiu. Również i bezbłędnego rzemiosła. *)

*) w dobrym tego słowa rozumieniu.
Jestem gorszego sortu...
sponsor

Jak najbardziej Janku, chociaż pominąłbym bezbłędność, bo to już zależy od gustu, a i niektóre zdjęcia są trochę zbyt mocno wyciągnięte, chociażby 13 i 14. Mimo wszystko połowa z nich zdjęć bez obróbki wyglądałaby bardzo blado. Ale niektóre mi się naprawdę podobały i nawet po przejściu prze PS, odnosiłem wrażenie, że wiele nie zdziałałem.
Obrabianie jest konieczne, bo zdjęcia prosto z matrycy nie ukazują tyle ile rejestruje ludzkie oko. Trzeba trochę wyciągnąć barwy, kolory, cienie, żeby wrażenie z odbioru zdjęcia przybliżyć wrażeniu z odbioru tego samego widoku na żywo. Zresztą zacytuję kogoś z innego forum.

@chr.is
Ja bym powiedział raczej, że to te "podrasowane" zdjęcia po prostu wierniej oddają rzeczywistość niż blade, niekontrastowe fotki. Oko ludzkie pracuje i postrzega zupełnie inaczej niż sprzęt fotograficzny - np. widzi pełną gamę detali w scenerii - od głębokich cieni do najjaśniejszych partii świateł. Aparat widzi tylko mały wycinek tego zakresu - jeśli "zobaczy" prawidłowo np. światła, to wszystkie cienie i półcienie będą czarne jak atrament. Ale co do jednego się zgadzamy - zdjęcia miło się ogląda ;)
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Rzekłbym tak : oko ludzkie tak nie widzi, co szczególnie pokazałeś na 42 i 43. Ale OK, nie czepiam się. Każdy robi i widzi tak jak lubi. :-)
Ostatnie mi się podoba.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
sponsor

Oczywiście, że nie widzi. Wytłumaczyłem to w poście powyżej Twojego. Kluczowe słowo - wrażenie.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

sponsor pisze:Oczywiście, że nie widzi. Wytłumaczyłem to w poście powyżej Twojego. Kluczowe słowo - wrażenie.
Tutaj jest polityczne niepoprawne przyznawać się do PS, choć każdy/prawie każdy w nim kombinuje, w PS albo w GIMP lub choćby w Picasie.

Gratuluję ujęć, w miejscach pozornie oklepanych i banalnych.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Tutaj jest polityczne niepoprawne przyznawać się do PS, choć każdy/prawie każdy w nim kombinuje, w PS albo w GIMP lub choćby w Picasie.
Nie trzeba się przyznawać, to widać. Wyraziłem tylko kontropinię do opinii, że oko ludzkie tak widzi jak kolega pokazał na kilku zdjęciach, co nie zmienia faktu, że przyjemnie się ogląda....ale ja mam wadę wzroku. ;-)
Kadry bardzo fajne. :-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Przepiękne zdjęcia i jak już przedmówcy wspomnieli wspaniały warsztat :-) . Co do oka i matrycy no cóż jesteśmy lepsi niż nasze machiny :D i czasem trzeba troszkę to i owo poprawić ale i tak co na żywo to na żywo. Piękne trasy i widoki a zachód z Cyrhli poezja :) 6,15,17,18,32,39,41 i 43 moi faworyci :-)
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
sponsor

Nie wiedziałem, rzadko czytuję to forum. W życiu bym nie pomyślał, że korzystanie z PS może być postrzegane negatywnie a przyznawanie się do tego - niepoprawne. Zreszą EXIF-y do zdjęć są jawne, tam wszystko każdy może sprawdzić - nic do ukrycia.

Jeszcze raz dzięki za komentarze :):)

Krzymul

Dla porównania. Po lewej stronie zdjęcia prościutko z matrycy. To nie są widoki, które zapamiętałem podczas schodzenia, w mojej głowie siedzą te widoki po prawej stronie (chociaż oko, niech Ci będzie, widziało to po lewej, albo coś pomiędzy nimi).

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Ale co do jednego się zgadzamy - co kto lubi. Pozdrawiam :)

PS. fotografia to sztuka, nie rejestracja obrazów!
Awatar użytkownika
krzymul

sponsor pisze: fotografia to sztuka, nie rejestracja obrazów!
Chyba nikt z wypowiadających się tutaj ( włącznie ze mną ) nie jest innego zdania. :-)
sponsor pisze:W życiu bym nie pomyślał, że korzystanie z PS może być postrzegane negatywnie
Wbrew sugestiom Janka, korzystanie z PS nie jest postrzegane negatywnie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Oko oku nierówne ;-)
ODPOWIEDZ