Niekończąca się...

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Olusia pisze:zbyt wiele nie straciłeś
jak to ? , a pozdrowienia i Żabiego Konia, to pryszcz ?
Olusia pisze:starzeję się
tiaaa...
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

Ponieważ dziś nad ranem wróciłam ponownie z gór, zgodnie z obietnicą ciąg dalszy relacji następuje :)

Kończąc wątek wyjazdu sierpniowego, sobota była dniem bardzo pochmurnym, więc nie pozostało nic innego jak:
Obrazek
Niedziela była dniem powrotu z poczuciem, że wyjazd był za krótki i zbyt mało satysfakcjonujący. Dlatego też, gdy we wtorek rano zadzwonił telefon, a z nim propozycja kursu skałkowego, poczekałam aż wyschną wyprane rzeczy w góry i spakowałam się ponownie.
W środę jechałam już pociągiem w stronę Krakowa z myślą "Ola-zwariowałaś". 600km pokonane dwa dni wcześniej w stronę domu, cieszyły teraz jeszcze bardziej. Poczucie że oddalając się z Torunia, zbliżam się i tak w stronę domu, tylko tego duchowego nastrajała tak optymistycznie że czas spędzony w PKP upłynął naprawdę szybko.
O 22 czekał na mnie przyjaciel w Nowym Targu, a już o 8 rano dnia następnego ćwiczyłam dzielnie na Przełomie Białki na Okrągłej Skałce.

Te kilka dni również minęło w zastraszającym tempie, więc zanim się obejrzałam znów witałam się z Toruniem. Tym razem z przekonaniem, że już więcej w tym sezonie chyba się nie uda zrobić. Koszty, czas i możliwości zostały wyczerpane prawie do dna, jednak niespokojny duch nie pozwalał na pogodzenie się z tym stanem.

I nie pozwolił.
Oglądane przeze mnie prognozy wrześniowe i popołudnia spędzone na GATO, podsycały we mnie na tyle poczucie, że muszę jechać, że nie pozostało nic innego jak namówić kogoś kto będzie miał ochotę powzdychać na szczytach i spakować plecak.

Tak więc obrazkowy ciąg dalszy niekończącej się ochoty na góry:

W sobotę pogoda kaprysiła, więc podreptaliśmy pod Mnicha popatrzeć na wspinające się zespoły. Niestety deszcz i zimno, nie zachęcały do większych chęci, niżeli porozglądanie się w okolicach dolinki za Mnichem. Natomiast w niedzielę z racji równie niepewnej zapowiadanej pogody zadecydowaliśmy o przejażdżce do Słowackiego Raju na Suchą Belę. Pogoda okazała się jednak łaskawa, a Sucha Bela, okazała się bardzo suchą ;) (W Tatrach poziom wody jest aktualnie naprawdę niski.)
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek
4.
Obrazek
5.
Obrazek
6.
Obrazek
7.
Obrazek
8.
Obrazek
9.
Obrazek
10.
Obrazek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Olusia pisze:a Sucha Bela, okazała się bardzo suchą
A ja trafiłem na baaaaaaaaaaaaaaardzo mokrą. Następnego dnia musiałem kupić nowe buty. Stare, dość "historyczne" nie wytrzymały - puściły tylne szwy. A takie były "zasłużone"...
Jestem gorszego sortu...
Aleksandra

Poniedziałek był dniem Czerwonej Ławki. Wczesna pobudka, około godziny 5 spowodowała że jadąc w stronę Starego Smokowca, mieliśmy okazję podziwiać budzące się do życia góry:
11.
Obrazek
12.
Obrazek

Następnie elektriczka, w której podjęłam życiową decyzje, że jeśli będzie trzeba to i zostanę żebraczką, zbierającą na wyjazdy w góry ;)
13.
Obrazek

Niebieskim szlakiem podziwiając Wodospady Zimnej Wody szybkim krokiem skierowaliśmy się do skrzyżowania się szlaków, po drodze mijając najstarszy budynek schroniskowy w Tatrach(1865r.), w którym aktualnie znajduje się muzeum:
14.
Obrazek

Potem to już tylko w górę, omijając schronisko Zamkovskiego i kierując się Doliną Zimnej Wody docieramy do Teryho Chata:
15.
Obrazek
16.
Obrazek
17.
Obrazek
18.
Obrazek
19.
Obrazek

CDN...
Aleksandra

20.
Obrazek
21.
Obrazek
22.
Obrazek
23.
Obrazek
24.
Obrazek
25.
Obrazek
26.
Obrazek
27.
Obrazek
28.
Obrazek
Aleksandra

To był naprawdę udany dzień. Mimo rozczarowania trudnością Priečne sedlo, widoki wynagradzały, a temperatura pozwalała nawet na opalanie się w skałach przez jakiś czas po zejściu z przełęczy. Słowacy porównują Czerwoną Ławkę do Orlej Perci- moim zdaniem niesłusznie. Pozostał więc niedosyt, a wtorek miał być dniem powrotu.
Wieczorem spotkaliśmy się ze znajomymi, którzy tego dnia zdobywali Gerlach. Dzięki bardzo sympatycznej rozmowie postanowiliśmy zostać dzień dłużej, a plany dnia następnego okazały się ambitne :)

We wtorek rano więc, zamiast pakować się, ruszyliśmy w stronę Palenicy, ciesząc się, że ten ostatni dzień, który ma nam przysporzyć wiele radości.

29.
Obrazek

30.
Obrazek

31.
Obrazek

Jeden z najpiękniejszych szlaków w Tatrach, delikatnie przepuszczał słońce przez swoje skalne spiętrzenia. Po dotarciu na przełęcz swoje kroki skierowaliśmy na lewo i po 20 minutach naszym oczom ukazały się oto takie widoki:

32.
Obrazek

33.
Obrazek

34.
Obrazek

35.
Obrazek

36.
Obrazek

37.
Obrazek

38.
Obrazek

Cel został osiągnięty. My spełnieni i szczęśliwi wieczorem mogliśmy wsiąść do auta i ruszyć w stronę Torunia... ale... może w październiku znów spakuję plecak i przedłużę niekończącą się przygodę...

:) A.
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Olusia pisze:Mimo rozczarowania trudnością Priečne sedlo, widoki wynagradzały, a temperatura pozwalała nawet na opalanie się w skałach przez jakiś czas po zejściu z przełęczy. Słowacy porównują Czerwoną Ławkę do Orlej Perci- moim zdaniem niesłusznie.
Kumpel wręcz mówił, że grań Banówka - Smutne Sedlo jest trudniejsza. Bardzo fajny wypad miałaś.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Olka, sporo działasz w tym roku. Tak trzymaj!
Domagam się krótkiej relacji i kilku zdjęć z kursu wspinaczkowego. :)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Aleksandra

Agaar pisze:Olka, sporo działasz w tym roku. Tak trzymaj!
Domagam się krótkiej relacji i kilku zdjęć z kursu wspinaczkowego.
Muszę połączyć wyższe wykształcenie z wyższymi górami. Dlatego też robię wszystko co mogę by to uczcić w prawidłowy sposób ;)

Relacja jak najbardziej-zdjęć brak z prostego powodu :) Nie miałam jak trzymać aparatu mocując się ze ścianami. Mam może ze dwa zdjęcia, skał i mojego instruktora.
Ale nic straconego, lada chwila będzie znów okazja na ujęcia :)
krzymul pisze:jak to ? , a pozdrowienia i Żabiego Konia, to pryszcz ?
Masz rację krzymul- wybaczysz mi? :)
Janek pisze:A ja trafiłem na baaaaaaaaaaaaaaardzo mokrą. Następnego dnia musiałem kupić nowe buty. Stare, dość "historyczne" nie wytrzymały - puściły tylne szwy. A takie były "zasłużone"...
Niestety po ostatnich przygodach, moje również podziękowały za współpracę i czas na poszukiwania nowych przyjaciółek na nogi :(
tommer91 pisze:Kumpel wręcz mówił, że grań Banówka - Smutne Sedlo jest trudniejsza. Bardzo fajny wypad miałaś.
Nie miałam okazji. Ale to dobry powód żeby się tam przejść :)
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Olusia pisze:Następnie elektriczka, w której podjęłam życiową decyzje, że jeśli będzie trzeba to i zostanę żebraczką, zbierającą na wyjazdy w góry
:)) :)) Widzę, że Cię ta narkotyczna magia gór złapała na całego.

Jak ktoś wpadnie i pokocha góry, to potem nie ma zmiłuj....

Domagają się swojej porcji - dość kosztownego uwielbienia - bezwzględnie....czy to z kieszeni studenta, czy emeryta....gotowych do największch wyrzeczeń, żeby tylko być jak najczęściej blisko nich, obcować z ich majestatem, oddychać ich powietrzem.

Wiem coś na ten temat ;) .

Widzę, że hasałaś tu i tam - mieszkałaś w Zakopanem czy na Słowacji ?
Zakochani w Tatrach
świster

Post autor: świster »

Olusia pisze:Po dotarciu na przełęcz swoje kroki skierowaliśmy na lewo i po 20 minutach naszym oczom ukazały się oto takie widoki:
Brawo Aleksandro.
Co prawda to nie ten najwyższy, ale od czegoś trzeba zacząć przygodę z Mięguszami :-)
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Olusia pisze:Masz rację krzymul- wybaczysz mi?
Jasne,... grzechy odkupiłaś romansując z "Czarnuchem" :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Aleksandra

Zakochani w Tatrach pisze:Widzę, że hasałaś tu i tam - mieszkałaś w Zakopanem czy na Słowacji ?
Śpię w Brzegach, niedaleko Bukowiny T. Miejsce jest rewelacyjne i dobra baza wypadowa w Wysokie- do Palenicy lub na Słowację.

Chociaż teraz przygotowuje się psychicznie na kolebę ;)
Zakochani w Tatrach pisze:narkotyczna magia gór złapała na całego.
Od 6 lat mnie uwodziły, flirtowały ze mną, gościły na szczytach, aż do momentu gdy zakochałam się bez pamięci. To był burzliwy związek, teraz to prawie jak małżeństwo ;)
Jeszcze tylko mi górala brakuje, co bym nie musiała tyle razy machać 600km w tą i w drugą stronę ;)
świster pisze:od czegoś trzeba zacząć przygodę z Mięguszami
na największego patrzę z lekkim niepokojem, ale wszystko w swoim czasie :) oby niedługim!
krzymul pisze:grzechy odkupiłaś romansując z "Czarnuchem"
tak myślałam, że Cię nim kupię ;) w razie czego jako całkowity odpust niech posłuży ten filmik ;):

http://www.youtube.com/watch?v=yn9WMENpBr0
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz, 2012 przez Aleksandra, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Olusia pisze:zdjęć brak z prostego powodu :) Nie miałam jak trzymać aparatu mocując się ze ścianami. Mam może ze dwa zdjęcia, skał i mojego instruktora.
Ale to chyba nie był kurs indywidualny? Zatrzymane pierwsze ruchy w skale to świetna pamiątka. Do dziś mam jedno zdjęcie w ramce z kursu i gdy na nie patrzę - zawsze się uśmiecham. :)
Olusia pisze:Jeszcze tylko mi górala brakuje
Łomatko... tych to trzeba unikać jak ognia. :D ;)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
Aleksandra

Agaar pisze:Do dziś mam jedno zdjęcie w ramce z kursu i gdy na nie patrzę - zawsze się uśmiecham.
zazdroszczę :)
Agaar pisze:Łomatko... tych to trzeba unikać jak ognia.
znam kilku porządnych!

P.S. Piotrek mi dziś wspominał, że jakby Cię ładnie poprosić to mogłabyś podszkolić zieloną toruniankę na nartach ;)
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Olusia pisze:znam kilku porządnych!
Tak Ci się tylko wydaje. ;)
Olusia pisze:Piotrek mi dziś wspominał, że jakby Cię ładnie poprosić to mogłabyś podszkolić zieloną toruniankę na nartach
Też mnie uszy piekły! :P Spadnie śnieg to pogadamy o nartach. :)
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Olusia pisze:Od 6 lat mnie uwodziły, flirtowały ze mną, gościły na szczytach, aż do momentu gdy zakochałam się bez pamięci.
:O Aż tyle to trwało ?...trudna jesteś do zdobycia....

:think:...może i dobrze :) .

Olusia pisze:To był burzliwy związek, teraz to prawie jak małżeństwo
U mnie odwrotnie... to była miłość od pierwszego wejrzenia, a raczej od pierwszej wędrówki i jak w narzeczeństwie - bezwarunkowo, z klapami na oczach - trwa do tej pory.....
Co gorsza - z tendencją do nasilania z każdym rokiem :?.

:think: A małżeństwo ..... to dopiero jest burzliwy związek :)) ...jak klapy opadną , to już nie jest tak pięęęknie..... :think: jak w Tatrach ;) :)) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zakochani w Tatrach pisze: U mnie odwrotnie... to była miłość od pierwszego wejrzenia
Tak jak u mnie, wdrapałem na Nosal w sierpniu 97 i wystarczyło. :) Odtąd urlopy spędzam tylko w Tatrach, w inne miejsca najwyżej krótkie wyjazdy.
Każdemu jego Everest...
Aleksandra

Zakochani w Tatrach pisze: Aż tyle to trwało ?...trudna jesteś do zdobycia....
Zakochani w Tatrach pisze:U mnie odwrotnie... to była miłość od pierwszego wejrzenia
U mnie również to było słynne "od pierwszego wejrzenia", tylko każde zauroczenie zmienia się razem z nami. Im jesteśmy młodzi tym wydaje nam się, że ciągnięcie dziewczynek za włosy, jest najbardziej wymowną laurką uczuć jakie nimi darzymy. Im jesteśmy starsi, to emocje, które nam towarzyszą zmieniają się w coraz bardziej dojrzalsze, stabilniejsze i mocniejsze.
U mnie tak jest z górami. Nie tak dawno jeszcze, jak w 2006 zaczynałam swoją przygodę na tym forum razem z górami. Oj pamiętam, nie jedną gafę, niezrozumienie, burę od Iwony lub Janka ;). Góry poznawałam, zaprzyjaźniałam się z nimi, zakochiwałam za każdym razem gdy je widziałam. Ale jednocześnie uczyłam pokory, ich kapryśnej natury, pogody, stawiania kroków coraz wyżej.

Jestem pewna, że dzisiejszy mój związek z górami, jest na tyle stabilny, że wierzę w słowa "i że Cię nie opuszczę..." ;)
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Eh Olusia zaszalała w górach i dobrze głód skały, wędrówki i widoków należy zaspokajać tak często jak się uda :)
Zakochani w Tatrach pisze:
Olusia pisze:Od 6 lat mnie uwodziły, flirtowały ze mną, gościły na szczytach, aż do momentu gdy zakochałam się bez pamięci.
:O Aż tyle to trwało ?...trudna jesteś do zdobycia....

:think:...może i dobrze :) .
Ale za to Tatry musiały się wysilić i piękną pogodą, trasami i widokami ugościć co by do siebie niewiastę przekonać i jej serduszko zagarnąć.
Ze mną poszło im o wiele łatwiej... :think: ;-)
ODPOWIEDZ