Pamiętnik sklerotyczki

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

uszba pisze:Wycieczka 6
Powrót do przeszłości

Słodka moja europejska ojczyzno,

Motyl siadając na twoich kwiatach plami skrzydła krwią,
Krew się zbiera w paszczy tulipanów
Gwiazdą mieni się na dnie powojów
I spłukuje ziarna twego zboża.

Twoi ludzie grzeją sine ręce
Przy woskowej gromnicy pierwiosnka
I na polach słyszą jak zawodzi
Wicher w lufach ustawionej broni

Ziemią jesteś gdzie nie wstyd jest cierpieć,
Bo usłużą szklanką gorzkich płynów
W której na dnie jest trucizna wieków.

Cz. Miłosz

A tu moja skleroza zawiodła na całej linii bo pamiętam wszystko, każdy szczegół. Ze wszystkich wycieczek ta zaszła mi najbardziej pod skórę. Kiedy dojechaliśmy na szerokie siodło Passo Pellegrino, nie przeczuwałam że wyzwolą się tak silne emocje. Przecież to już tyle lat minęło, kto jeszcze pamięta tych chłopców z rozwianymi włosami, całym życiem, które jeszcze przed nimi. Czysta statystyka, szkody kolateralne, 1914 - 1918, cyfry, wojna zawsze pochłania ofiary, przyzwyczailiśmy się do tego, suche informacje w gazetach, zginęło tylu a tylu. A przecież oni zajmowali swoje miejsce w przestrzeni i ja czułam ich obecność.
Na wysokości 2700 - wykute w turni, malutkie ale wstrząsające muzeum, fotografie, listy, teksty, których nawet taka sklerotyczka jak ja, nie zapomni.
Takich miejsc jest w całej Europie mnóstwo, w przepięknych Gorganach, w Czarnohorze, w naszym Beskidzie Niskim.
Nie wszędzie są muzea.

Pierwszy mąż mojej Babci zginął w czasie I wojny światowej właśnie w Dolomitach, jego ciała nigdy nie znaleziono. Nie miała z nim dzieci.
Drugi mąż a mój Dziadek zginął w czasie II wojny światowej, w Starobielsku.
Marta

Post autor: Marta »

Piękne zdjęcia. Na kilka nie mogę się napatrzeć, więc wracam do nich za każdym razem jak jestem na forum. Jak dla mnie, taka wycieczka pozostaje w strefie marzeń :-( tym bardziej dziękuję
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Marta1981 pisze:dla mnie, taka wycieczka pozostaje w strefie marzeń
A dlaczego? Trudności w Dolomtach są różne, dla każdego coś się znajdzie, tak daleko to znowu nie jest, a jeśli chodzi o kasę to kwestia wyboru - jak zsumujesz koszty kilku wypadów w Tatry na weekend to starczy na tydzień lub 10 dni w Dolomitach.
Jestem gorszego sortu...
uszba

Post autor: uszba »

Cieszę się Marto, że mogę Ci sprawić odrobinę radości. Muszę Ci powiedzieć że i dla mnie kiedyś takie wycieczki były nieosiągalne, z różnych powodów, ale kiedyś, a było to ładnych parę lat temu postanowiłam realizować marzenia a nie marzyć o realizacji. I wcale nie byłam wtedy młodziutką panienką, a więc ..nigdy nie jest za późno.
A teraz ..to ja już nie mam zbyt wiele czasu :x , latka lecą i dlatego tak zapieprzam, żeby jeszcze zdążyć :-)

Pozdrawiam
uszba
Marta

Post autor: Marta »

Kasa to jedno, kondycja drugie ( kiedyś miałam durny pomysł z paleniem papierosów, przeszło mi rok temu jak weszłam na Grzesia ). Następny problem to opieka nad moją córką. Jak na razie 8-latki nie mogę zostawić samej, a moja mama jak słyszy hasło "góry", to agresor jej się załącza, więc kilka dnie na Tatry czasami uda mi się wyrwać (ale ciii..., bo złe licho usłyszy i znów mi się wszystko rozjedzie).
Tym bardziej cieszą mnie relacje takie jak ta.
Jeszcze jedna kwestia pozostaje: Wyjeżdżam sama. Tatry znam na tyle że nie boję się po nich poruszać (nie licząc Orlej Perci), a obce kraje odpadają również ze względu na barierę językową.
Ale może...kiedyś...
Awatar użytkownika
Janek

Marta1981 pisze:a obce kraje odpadają również ze względu na barierę językową.
I to jest najpoważniejszy argument.
Marta1981 pisze:. Następny problem to opieka nad moją córką. Jak na razie 8-latki nie mogę zostawić samej,
Moi znajomi, wcale nie arystokracja finansowa wrócili niedawno z Dolomitów, w których byli z dwojgiem dzieci - starszy 8 lat, młodszy akurat jutro kończy rok. To tylko kwestia doboru tras.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Za takie relacje powinni dawać bana! ;-)
Dolomity są tak piękne, że nie da się tego ich piękna ogarnąć. Człowiekowi wydaje się, że jest na innej planecie lub że to tylko sen, a w rzeczywistości... Dzięki Uszba.
Marta1981 pisze:obce kraje odpadają również ze względu na barierę językową
Eeeee. To tylko WYDAJE SIĘ takie trudne. :)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
Janek

Agaar pisze:Eeeee. To tylko WYDAJE SIĘ takie trudne.
Wielkopolska Agnieszka, w dodatku z mojego "korzennego" (od korzeni) powiatu lub tuż obok - nie wygaduj głupstw. Języki w całej naszej wspócłzesności a więc m.in. w Dolomitach, to najważniejsza sprawa. Pewnie znasz minimum dwa i dlatego bagatelizujesz. A jeśli nie znasz, to do roboty! Mniej ścianek, mniej nart a więcej słówek i wkuwania.
Mówię to Ci to z doświadczenia - gdyby mnie ktoś dzisiaj zapytał co mi się najbardziej w życiu nie udało to odpowiem bez namysłu - sprawa kiepskiej lub żadnej ich znajomości.

Młoda Polka/Polak, młoda wykształcona Polka/Polak powinna znać trzy języki:
- angielski, bo światowy
- niemiecki, bo sąsiedzi i największy partner gospodarczy
- rosyjski. bo sąsiedzi i potencjalny partner, który może nawet wyprzedzić Niemcy

Przydałby się francuski i hiszpański ale już taki bezlitosny nie jestem :-) :-) :-)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:Młoda Polka/Polak, młoda wykształcona Polka/Polak powinna znać trzy języki:
- angielski, bo światowy
- rosyjski. bo sąsiedzi i potencjalny partner, który może nawet wyprzedzić Niemcy
Zapomniałeś o polskim, ... ale kogo w obecnych czasach w Polsce obchodzi język ojczysty. ;-)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
uszba

Post autor: uszba »

Wycieczka 7

Z tej wycieczki pamiętam że wcześnie, ledwie słońce wyjrzało, po cichutku, na paluszkach zakradaliśmy się pod ścianę. Nie, żeby tam nie wolno było i strach przed filancami. Powód jest o wiele bardziej prozaiczny. Za godzinę będzie tu ... że tak powiem...w każdym kątku po dzieciątku.

tu będzie ktoś dłubał

Obrazek

A tam będzie ktoś zjeżdżał

Obrazek

No więc my cichcem...a tu tych dwóch z krzaków wyłazi, też cichcem i ..jak zaczną najczystszą polszczyzną...:)

Obrazek

no, ale oni gdzie indziej chcieli, więc mogliśmy spokojnie zacząć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Komfortowa miejscówka

Obrazek

Ło Panocku, co mnie ten trawers zdrowia kosztował, kolana to mi rokendrola odtańczyły

Obrazek

Dla Basi i Markusa to pryszcz a mnie czarno przed oczami

Obrazek

Ale przeszłam

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przeczytanie tych wypocin

Obrazek

PS. Smolik odgadł drogę wycieczki 1 - Hintergrat, droga na Ortler

Iwona i Fenek odgadli wycieczkę 2 - Westgrat na Marmolatę

No...czekam, może ktoś mi jeszcze pomoże przypomnieć sobie, gdzie byłam.
Awatar użytkownika
krzymul

A ja nie odgadłem nic, ale gratuluję udanych wakacji. :-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Zdjęcia rewelacja !!!

( a tylko 800 x 622 pixele )

;)
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
krzymul

Basia Z. pisze: a tylko 800 x 622 pixele
To weź kliknij na nie i otwórz w Imageshocku.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Zapomniałeś o polskim, ... ale kogo w obecnych czasach w Polsce obchodzi język ojczysty.
Nie zapomniałem. Ale znajomość polskiego traktuję jako oczywistość.

Żyję dość długo i w tym czasie miałem do czynienia z rozmaitymi slangami, ale żaden z nich nie był tak obrzydliwy jak ten dzisiejszy, sms-owy. Te wszystkie skróty w rodzaju "szacun" lub infantylne "oki" i "sorki". Obrzydliwość!!!!!!!!!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Te wszystkie skróty w rodzaju "szacun" lub infantylne "oki" i "sorki". Obrzydliwość!!!!!!!!!
Ja się z tym pogodziłem i sam używam, traktując to jako swojego rodzaju zabawę/żart. :-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Klasa!
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:To weź kliknij na nie i otwórz w Imageshocku
Nienawidzę Imageshacka, najgorszy program zaraz po Fotosiku, reklamy, wyskakujące okna, obrzydliwość.
Jestem gorszego sortu...
Nesek

Post autor: Nesek »

Piękne zdjęcia - niestety, podobnie jak w przypadku powyżej, wycieczka w Dolomity na razie jest poza moim zasięgiem (finansowym, kondycyjnym etc)...
Janek pisze:Młoda Polka/Polak, młoda wykształcona Polka/Polak powinna znać trzy języki:
- angielski, bo światowy

Przydałby się francuski i hiszpański ale już taki bezlitosny nie jestem :-) :-) :-)
:)) :)) :))
Wszystko pięknie cacy tylko w jaki sposób?!
Bo na pewno nie tak:
Janek pisze: więcej słówek
:think:
Awatar użytkownika
Janek

Nesek pisze:Wszystko pięknie cacy tylko w jaki sposób?!
Bo na pewno nie tak:
Janek napisał/a:
więcej słówek i wkuwania.
Metody są różne, kiedyś nie było audiowizualnych cudeniek i jakoś się ludzie uczyli. Np. jeden mój starszy znajomy, kiedyś żołnierz w polskim garnizonie w Szkocji podczas II wojny - od dziewczyn szkockich, jakoś się musieli dogadać.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Nienawidzę Imageshacka, najgorszy program zaraz po Fotosiku, reklamy, wyskakujące okna, obrzydliwość.
No, ale jak klikniesz na zdjęcie Uszby to otwiera się właśnie w tym programie.

PS. Wszystko ma swoje zady i walety, np. taka Picasa na siłę chce mi zmienić zdjęcie, obrzydliwość i nachalność.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ