Buty,buty......

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Albo możesz zakupić sznurówki woskowane, w sklepach sportowych powinni mieć.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Tak czy inaczej, jeden z siedemnastu nierozwiązujących się "samemu" sposobów wiązania sznurówek warto przećwiczyć i zapamiętać. Nigdy nie wiadomo kiedy się któraś zerwie i czym ją trzeba będzie zastąpić? Mnie się to przydało wielokrotnie.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Joanna

Buty Saltic Granit-fx

Post autor: Joanna »

Czy ktoś z Szanownego Grona forumowiczów miał okazję przetestowania tej nowej wersji moich ulubionych "Granitów"? Na oko wydaje się ulepszona, bo pojawiła się i gumowa otoczka "na okrągło" i bardziej techniczna podeszwa (sebolet zamiast literun), czego mi właśnie trochę brakowało. Wersja FX jest też zdecydowanie lżejsza, ale to może niekoniecznie jest oznaką poprawy jakości (?).

Jeśli te buty trzymają klasę starych "Granitów" plus te ulepszenia, to są prawie unikalne w swojej kategorii (nigdzie nie widziałam tak lekkich z jednego kawałka skóry), i chyba się połakomię. Niestety nie mam usprawiedliwienia że potrzebuję, moje stare mają ponad dekadę i są nie do zdarcia - no chyba że pretekstem będzie ta otoczka i podeszwa ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ketjow pisze:Kupując Borela należy zwrócić uwagę na rozmiar bo wypadają dosyć małe i po raz pierwszy kupiem w swoim życiu nr 46 kiedy na codzień chodzę w 44.
Ja nosze 42 a Boreale mam bodajże 43,5 :D Założyłęm je w góry bez rozchodzenia - rozgrzewką było przejście w upale doslinykościeliskiej - zero otarć, jedyny pecherz miałem dlatego, że mi stwardniała skóra od chodzenia w sandałach.

Co do wiązania - na codzień stosuje ten: http://www.fieggen.com/shoelace/secureknot.htm
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:na codzień stosuje ten: http://www.fieggen.com/shoelace/secureknot.htm
Ja także!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
Szumo

Post autor: Szumo »

mefistofeles pisze:Co do wiązania - na codzień stosuje ten: http://www.fieggen.com/shoelace/secureknot.htm
Ten węzeł jest niesamowity. Ostatnio sprawdziłem go na trampkach, w których chodzę na co dzień, a które się ciągle rozwiązywały i.. koniec problemu. :)
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Też go stosuję.

Na co dzień stosuję połówkę tego węzła, czyli wiążę normalnie z dodatkowym przełożeniem pętelki.
Joanna

Re: Buty Saltic Granit-fx

Post autor: Joanna »

Joanna pisze:Czy ktoś z Szanownego Grona forumowiczów miał okazję przetestowania tej nowej wersji moich ulubionych "Granitów"? Na oko wydaje się ulepszona, bo pojawiła się i gumowa otoczka "na okrągło" i bardziej techniczna podeszwa (sebolet zamiast literun), czego mi właśnie trochę brakowało. Wersja FX jest też zdecydowanie lżejsza, ale to może niekoniecznie jest oznaką poprawy jakości (?).

Jeśli te buty trzymają klasę starych "Granitów" plus te ulepszenia, to są prawie unikalne w swojej kategorii (nigdzie nie widziałam tak lekkich z jednego kawałka skóry), i chyba się połakomię. Niestety nie mam usprawiedliwienia że potrzebuję, moje stare mają ponad dekadę i są nie do zdarcia - no chyba że pretekstem będzie ta otoczka i podeszwa ;)
Podbijam temat ;)
Wiolcia88r

Post autor: Wiolcia88r »

Jak wcześniej pisałam, kupiłam buty Piz Palu Lady Gtx Meindl. Buty były kupione "w ciemno" przez internet. Po przetestowaniu ich w terenie (w Alpach) mogę je bardzo serdecznie polecić. Są bardzo wygodne, cieplutkie i co najważniejsze - mając je pierwszy raz na nogach, zero obtarć. Spisały się na medal! ;-)
wędrowiec

Post autor: wędrowiec »

Witam. Mam wielka prosbe..... szykuje sie juz do naszej kochanej zimy w tatrach i chce sie zaopatrzyc w zimowe buty. Bardzo bym prosil o polecenie jakis dobrych butow tylko niestety moj budzet jest mega ograniczony :/ tak jak by sie zmiescic w 500zl to by bylo super :)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Rozmiar...!?
Mundek
wędrowiec

42 najlepiej
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Obejrzyj - to!
Rozważ - to!
Na pewno nie pożałujesz, bo to oryginalne "czeszki" - dobrze zadbane mają szansę Ciebie... przeżyć!
Na zimę do nich oczywiście porządne stuptuty!
Można jeszcze "zapolować" na skorupy - dość często bywają na alle'drogo, ale chodzenie w nich, to dość skomplikowana sprawa.
Mundek
wędrowiec

dzieki :) czekam na dalsze propozycje :) wszystkie rozwaze :P
Gość

Post autor: Gość »

Jeśli chodzi o buty trekkingowe to polecam:

[reklama]

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 02 lis, 2012 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

też własne przemyślenia, niczym kolegi turysta12 na temat bazy noclegowej w Zakopanem? :D

Dopiszę jeszcze, że zawsze mi się sklep dobrze kojarzył i myślę, że stać Was na lepszą reklamę, a nie taką partyzantkę.
Michał

Post autor: Michał »

Jak, czym impregnować buty

http://climbrock.pl/product-pol-163-But ... -fire.html

na zimę?
Buty są nowe, 3 razy użyte.
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Ja podobnie wykonane buty impregnowałam takim spreyem Grangers'a.
http://grangers.pl/materialy/tkanina.php
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

Użytkuje lub użytkował ktoś buty Salewy? Jakieś opinie?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Olusia pisze:Użytkuje lub użytkował ktoś buty Salewy? Jakieś opinie?
Ja mam od 2,5 roku.

Te - to są konkretnie moje:

Obrazek

Zdjęcie z lipca b.r. jak widać skoro tak pobrudziłam buty, to może jednak chodzę po górach ???

Chyba najlepsze i najwygodniejsze buty jakie dotychczas miałam.
Są to buty na wąską stopę i wysokie podbicie, ich ogromną zaleta jest lekkość, ważą 2/3 tego co moje poprzednie buty.
Wadą jest tez lekkość - to są typowe buty na lato, co najwyżej na jesień, nie nadają się na niskie temperatury, gdyż mimo podwójnych skarpetek jest mi w nich zimno.

Bardzo szybko się w nich zniszczyły wkładki, ale to nie problem, bo można dokupić inne.

Kolejne buty kupię też Salewy.
ODPOWIEDZ