Buty,buty......

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kistian

Post autor: kistian »

ale podawana waga tyczy się pary butów. To tak dużo wychodzi na buta?
Awatar użytkownika
kistian

a myślicie ze te buty warte są zainteresowania http://allegro.pl/meskie-buty-crack-ii- ... 44273.html ? będą szybko przeciekały?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

kistian pisze:a myślicie ze te buty warte są zainteresowania http://allegro.pl/meskie-buty-crack-ii- ... 44273.html ? będą szybko przeciekały?
To są solidne zimowe buty pod raki. Na lato moim zdaniem za ciężkie.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

kistian pisze:a myślicie ze te buty warte są zainteresowania http://allegro.pl/meskie-buty-crack-ii- ... 44273.html ? będą szybko przeciekały?
Przed przeciekaniem można prawie każde buty zabezpieczyć, m. in. Zygmunt pisał niejeden raz co i jak.

Widzę że upierasz się przy pancernikach ;-)

Tak naprawdę nic nie zastąpi przymierzania i sprawdzenia na miejscu w sklepie. Kupując każde buty, niekoniecznie w góry, po prostu ubieram je w sklepie i udaję się na najbliższe schody aby przetestować przed zakupem.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
kistian

A powiedzcie mi co może sobie kupić kobieta w góry do 400zł Czy np Asolo Spyre GV to dobre buciki ? Głównie tatry latem i jesienią.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

kistian pisze:A powiedzcie mi co może sobie kupić kobieta w góry do 400zł Czy np Asolo Spyre GV to dobre buciki ? Głównie tatry latem i jesienią.
Asolo ogólnie są dobre, ale nie pasują na każdą nogę. Trzeba mierzyć.
Awatar użytkownika
andy67

kistian pisze:A powiedzcie mi co może sobie kupić kobieta w góry do 400zł Czy np Asolo Spyre GV to dobre buciki ? Głównie tatry latem i jesienią.
Z punktu widzenia długoletniego użytkownika Asolo firmę mogę spokojnie polecić jeśli idzie o jakość a w moim wypadku również i wygodę. Ale oczywiście nie każdemu/każdej muszą pasować.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
kistian

Dziękuje ślicznie za Wasze bardzo cenne dla mnie rady.

Dziewczyna już sobie wybrała ten model Asolo, ja natomiast mam dalej dylemat. Będąc ostatnio w sklepie mierzyłem Zemberlan'a Lahas GT RR. Bardzo mi się spodobały i świetnie leżą mi na nodze. Tylko czy to dobre buty? Sprzedawca zachwalał, ale jak to sprzedawca... Powiem że ich waga wcale mi nie przeszkadza i jej nie czuje ;) Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony czw 19 lip, 2012 przez kistian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
andy67

kistian pisze:Zemberlan'a Lahsa GT RR.
Raczej Zamberlan Lhasa ;-)

Tak czy owak osobiście nie znam. Wyglądają dość solidnie, a i firma z tradycjami.
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

andy67 pisze:
Żabi Koń pisze:Ciężkie!
A w opisie stoi jak byk że to "lekki but".

I komu tu wierzyć ?
A tak serio to producenci notorycznie kłamią w specyfikacjach i dobrze jest zważyć samemu, więc odpowiedź "wadze".

kistian pisze:ale podawana waga tyczy się pary butów. To tak dużo wychodzi na buta?
Tu pisze, ze jeden but tyle waży:

http://www.ceneria.pl/Buty_Tatra_GTX_HA ... ownaj.html

Ale jeśli para tyle waży, to jak na wysokie buty, to jest całkiem ok.

O tych Zamberlanach piszą coś o śniegu, więc wygląda na to, ze da się w tym łazić zimą. Z tego wynika, że mogą być dość ciepłe na lato. Będziesz wielbił tę godzinę kiedy ściągniesz te buty z nóg po letniej wycieczce. Ja uważam, ze nie ma butów uniwersalnych. Jak coś jest uniwersalne to jest do dupy. Chodzę w pięciu różnych parach butów po górach. Mam inne na zimę, inne na zimę bez raków, inne na lato w Tatry, inne do wspinania i inne na lato w lajtowe wycieczki.
Takie całoroczne buty, będą za zimne w zimie, za ciepłe w lecie, za twarde w lecie, za miękkkie w zimie i jeszcze raków półautomatycznych nie podepniesz, a w lecie niezłe cegły będziesz miał na stopach. Biorąc pod uwagę jeszcze to ile te buty kosztują, to nigdy bym się nie zdecydował.

Kiedy chcesz tych butów używać?
Awatar użytkownika
kistian

Wiosna, lato jesien, zima, po górach ( tylko zimą to tylko raz na ok. dwa dni) i zimową porą na polowania (bo jestem myśliwym)
Żabi Koń

No to kup sobie dwie pary butów. Na zimę i na lato.
Żabi Koń

kistian pisze:Ciężkie ale solidne, jeszcze te są ciekawe, ale dużo szwów mają, to nie za bardzo chyba... lepiej pełna skóra.. http://allegro.pl/meskie-buty-crack-ii- ... 44273.html
Podobne:
http://wspinanie.pl/biznes/product.pl.php?id=37

Ok, jeżeli te Hanwagi ważą tyle za parę, to bardzo fajne buty się wydają (ale to niemożliwe).
Moje Firataile ważą 800g, a wyglądają tak:
http://www.salewa.pl/product/techniczne ... color/2402

I są na prawdę lekkie.

Oczywiście ja bym w tym (Hanwagach) w Tatrach latem w życiu nie łaził i uważam to za profanację, ale jak tam lubicie...
Dla mnie butki fajna na Alpy latem, tzn. ciut wyżej.

Te, które Basia wrzuciła wydają się sensowne. Jeśli pisze, ze są solidne, to spox. Ja o moich tego napisać nie mogę.
Awatar użytkownika
kistian

To widzę, że zależy gdzie się patrzy to różnie podają raz wagę dwóch raz jednego. Ja a dwóch stronkach miałem wagę dwóch butów, dla tego napisałem, że tak podają. Mój błąd ;)
Żabi Koń

Na TG podsunął ktoś takie:

http://sklep.taternik-sklep.pl/buty-han ... d=gylnwuae

Lekki i uniwersalny. Całkiem sensownie to wygląda. Firma też solidna. Sztywność podeszwy raczej niska, ale co kto lubi. Ja taką lubię.
Awatar użytkownika
andy67

kistian pisze:Wiosna, lato jesien, zima, po górach ( tylko zimą to tylko raz na ok. dwa dni) i zimową porą na polowania (bo jestem myśliwym)
Nie da się tego wszystkiego połączyć tak, abyś był zadowolony. Np. na polowaniu dużo się stoi na mrozie, i tu potrzeba czegoś innego niż do chodzenia po górach.

Gdybym teraz kupował buty w Tatry, to zastanowiłbym się m.in. nad tymi:

http://sklep.taternik-sklep.pl/buty-aso ... d=gylnwuae

Ale póki co i tak noga jeszcze nie do końca sprawna, więc na jakiś ewentualny krótki wyjazd moje stare kapcie Asolo Quartz jeszcze dadzą radę.
Każdemu jego Everest...
Żabi Koń

I nawet niedrogie.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

mefistofeles, Sob 05 Lis, 2011 pisze:no i kupiłem buty - Boreal Ketil, z tego co można kupic w Toruniu były najwygodniejsze.
To sobie buty poczekały na górski debiut. Powiem tyle - bardzo wygodne, bardzo przyczepne.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
ketjow

Post autor: ketjow »

mefistofeles pisze:
mefistofeles, Sob 05 Lis, 2011 pisze:no i kupiłem buty - Boreal Ketil, z tego co można kupic w Toruniu były najwygodniejsze.
To sobie buty poczekały na górski debiut. Powiem tyle - bardzo wygodne, bardzo przyczepne.
Nie wiem czy mamy taki sam gust czy też w Toruniu nie było nic innego "ciekawego" do wyboru, ale ja kupiłem sobie takie same.
Przez miesiąc siedząc w pracy przy biórku zakładałem sobie buciki żeby noga się spociła i buty się trochę "ułożyły"
Tydzień temu wróciłem w Tatr i powiem tak:
Jak dla mnie to rewelacja.
1 - solidne
2 - bardzo wygodne (zadnych obtarć, pęcherzy)
3 - cenowo - korzystnie
4 - dosyć ładnie się prezentują
Słowem takich butów nie miałem. Do tej pory chodziłem w Chiruca - but bardzo wygodny, ale mięka podeszwa dość szybko się scierała.

Kupując Borela należy zwrócić uwagę na rozmiar bo wypadają dosyć małe i po raz pierwszy kupiem w swoim życiu nr 46 kiedy na codzień chodzę w 44.

Jedynym mankamentam jak do tej pory zauważyłem to notorycznie odwiązujące się sznurowadła, ale chyba na to jest jakiś sposób?
Pozdr
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

ketjow pisze:Jedynym mankamentam jak do tej pory zauważyłem to notorycznie odwiązujące się sznurowadła, ale chyba na to jest jakiś sposób?
Jest!
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
ODPOWIEDZ