Czy Michał utopi Donalda?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze:
Fundusze akcyjne oberwały jeszcze gorzej.
A teraz przychodzi facet, ma piękną elegancką siedzibę i oferujew Ci kilkanaście procent rocznie. W dodatku w oparciu o złoto a do złota ma zaufanie miliony Polaków, jeszcze z czasów wojny a potem komuny. Banki oferują marne 5% - no to polecieli ludziska do "dobroczyńcy"
Wybacz ale do mnie by to nie przemówiło.

Im większe ma ktoś reklamy, tym większe ja mam podejrzenia, że coś jest nie tak.
Również zupełnie do mnie nie przemawia "elegancka siedziba".

Jeżeli miałabym 50 000 zł ( a nie mam) - to byłyby to pieniądze ciężko zapracowane i oszczędzone, więc wolałabym powierzyć je znanemu mi bankowi (np. tam gdzie mam konto) i zyskać stosunkowo niewielkie grosze na lokacie terminowej, niż powierzać te pieniądze nie wiadomo komu.

Na "fundusz stabilnego wzrostu" akurat oszczędzam i nie zamierzam zrywać lokaty, bo bym straciła. Są wahania koniunktury - to dla mnie jest zrozumiałe, że się waha i wartość tego funduszu.
Jednak mam nadzieję że jeżeli nie będzie jakiegoś kataklizmu to wzrost funduszu (na przestrzeni wielu lat) będzie przynajmniej zgodny ze stopniem inflacji, na więcej nie liczę, bo cudów w ekonomii nie ma.

No po prostu nie mogę wyjść z zadziwienia że tysiące ludzi po raz kolejny dają się tak nabrać.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Basia Z. pisze:Wybacz ale do mnie by to nie przemówiło.
Do mnie też nie, ale tak to wynika z tego co ci nabrani teraz mówią.

A tak w ogóle to nic się w niej nie trzyma kupy i prawda jeśli kiedykolwiek wyjdzie może być zadziwiająca.

Zwróc uwagę na jedno - czy wiemy jakie są kulisy tzw. afery Rywina? Ano nie! Wie jedynie Rywin. A mnie się nie chce uwierzyć aby człowiek o takiej pozycji w swoim środowisku wymyślił coś podobnie naiwnego. Ale fakt pozostaje faktem - scena polityczna uległa zasadniczej zmianie.

Solorz-Żak chciał ponoć sprzedaż Polsat, Agora chciała ponoć go kupić, SLD chciał ponoć od tego dostać dolę. Nic takiego się nie stało, a gdyby stać się miało, to były dziesiątki metod aby to po cichu załatwić bez wizyt Rywina u Michnika w scenerii jak z kiepskiego kryminału. Same znaki zapytania.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Uzupełniam - Leszek Miller w imieniu SLD domaga się powstania komisji sejmowej. Jak wynika z jego słów, o tematyce zawężonej do stanu polskiego wymiaru sprawiedliwości a raczej tylko prokuratury. To mogłoby być pasjonujące, bo z tego co wiemy to właśnie prokuratura jest negatywnym "bohhaterem" sprawy Amber Banku - kilku prokuratorów oskarża Marcinę Plichtę w kilku bliźniaczych sprawach i żaden z nich nie zadaje sobie trudu aby sprawdzić dotychczasową karalność oskarżonego.

A gdyby któryś z nich sprawdził to Marcin Plichta nie założył by Amber Goldu ani OLT Expressu, bo Marcin Plichta by siedział w pace po odwieszeniu wyroku.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Jak już pisałam - miałam w swoim bezpośrednim otoczeniu do czynienia z kradzieżą.
Zeznawałam już kilka razy na policji.
Rzecz w tym że kasjerzy usiłowali "oszukać" system komputerowy zmieniając kwity po ich wystawieniu i różnicę przywłaszczając sobie. Ukradli jak wyliczono około miliona złotych (w ciągu kilku lat). Nie wiem na co liczyli jeżeli wszelkie operacje zmian zapisywały się w bazie danych (o tym mogli nie wiedzieć). Jednak wpaść mogli w każdej chwili poprzez proste porównanie wystawionych kwitów (było kilka kwitów o tym samym numerze).

Zastanawiają mnie dwie rzeczy:

- dlaczego byli tak głupi i kradli skoro mogli w każdej chwili wpaść.
- dlaczego udawało im się tak długo i nikt (choćby z ich przełożonych) na to nie wpadł.

Myślę, że to działało na tej samej zasadzie.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Janek

Basia Z. pisze:- dlaczego byli tak głupi i kradli skoro mogli w każdej chwili wpaść.
Tak jest w 99.9% takich spraw.
Basia Z. pisze:dlaczego udawało im się tak długo i nikt (choćby z ich przełożonych) na to nie wpadł.
Bo jesteśmy z natury ufni. W firmie, której pracowałem zdarzały się drobne kradzieże. Na ogół ofiarą padały panie - torebka na biurku, pani np. w ubikacji, drzwi nie zamknięte. W końcu złodziejaszek wpadł - podejrzewano różne osoby tylko nie jego, sympatyczny, wręcz uroczy, uczynny. Szok!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

We wczorajszym "Dzienniku Bałtyckim" np. swoje żale na A.Gold zgłasza absolwent ekonomii.

Czego tych ludzi tam uczą ... :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Coraz bardziej mam wątpliwości czy ekonomia to dyscyplina nauki. Owszem, księgowość - porządne rzemiosło, ale czy "ekonomia". Kolejni laureaci Nobla, każdy głosi co innego, najczęściej w opozycji do poprzedniego.
Jestem gorszego sortu...
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Oczywiście, że ekonomia to nauka. Toż to fizyka jest tak na prawdę. Gorzej, jak ktoś z tej ekonomi zrobi jakieś bajanie...
Awatar użytkownika
Janek

Na dzisiejszej konferencji prasowej premier Tusk stwierdził, że na dzień dzisiejszy prokuratura stwierdza, że ani spółka Amber Gold ani spółka OLT Express nie działały sprzecznie z prawem. Zdaję sobie z tego sprawę, że rozbiega się to z odczuciem społecznym ale prawdopodobnie tak jest. Być może prokuratura ustali nowe fakty, które pozwolą zmienić to stanowisko ale na razie ich nie ma. Premier mogł powiedzieć synowi - słuchaj Michał, uważaj, mi ten byznes śmierdzi, ale w żadnym wypadku nie mógł tego zrobić publicznie aby ostrzec społeczeństwo bo wtedy dopiero by się podniósł wrzask.

Miektórzy wiedzą, że byłem kilkanaście lat syndykiem i wiem co mówię - ja i moi koledzy wielokrotnie mieliśmy odczucie, że upadły dokonywał machlojek, było to badane przez prokuratury i policję, jednak tylko niewielki procent spraw trafiał do sądu a jeszcze mniejszy kończył się wyrokiem skazującym.

Podejrzewam, że te kwoty, które wpłacili ludzie do Amber Banku to jest zaledwie wierzchołek góry lodowej intresów małżeństwa Plichtów i przypuszczam, że zostaną spłacone co do grosza, aby nie "psuć" interesów znacznie bardziej dochodowych. A wtedy prokuratura znajdzie się w sytuacji niezbyt konfortowej, bo podejrzenia będzie mogła mieć ale w gąszczu skomplikowanych przepisów Kodeksu Handlowego udowodnienie czegokolwiek będzie niezwykle trudne.
Jestem gorszego sortu...
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Dla mnie to jest niesamowite, że taki człowiek nie boi się, że dostanie w czapę. Aż dziw, że jeszcze żyje!!!
Awatar użytkownika
Janek

Uważaj co mówisz. Gdyby Plichtę ktoś zadźgał, to znajdą się tacy co powiedzą, że pewnie coś wiedziałeś i zapytają dlaczeego nie powiedziałeś. :-P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Wygląda na to, że film o Wałęsie powstał z wkładów w banku/firmie Amber Gold.
Wielu nie spodziewało się, że zostaną producentami filmu. Jak to nigdy nie wiadomo co człekowi jest pisane, może ja kiedyś zostanę .... reżyserem. :think: :))
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Wygląda na to, że film o Wałęsie powstał z wkładów w banku/firmie Amber Gold.
Tiaa - owszem, była donacja, chyba 0.5 mil, złotych, może starczy na gażę głównego aktora.
Na jeden kościół, chyba dominikanów, sądząc po kolorze habitu, Plichta dał 1 milion złotych..
krzymul pisze:może ja kiedyś zostanę .... reżyserem
albo papieżem lub choćby biskupem
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Tiaa - owszem, była donacja, chyba 0.5 mil, złotych, może starczy na gażę głównego aktora.
Całkiem spore oszczędności życia kilku osób. Ha, inaczej byśmy śpiewali, gdyby to nas dotyczyło.
Janek pisze:albo papieżem lub choćby biskupem
Nie ten kierunek i orientacja, bliżej mi do reżysera ... chociaż...
krzymul pisze:nigdy nie wiadomo co człekowi jest pisane
:))
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Na jeden kościół, chyba dominikanów, sądząc po kolorze habitu, Plichta dał 1 milion złotych..
Całkiem nieźle szastali pieniędzmi "ciemnego ludu" ;-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Widzę, że oglądałeś wczoraj Jacka Kurskiego w TVN24. Jeśli tak, to pewnie zauważyłeś, że Jacek Kurski, z którego poglądami politycznymi niekoniecznie muszę się zgadzać, ale wybitną inteligencję nadzwyczaj cenię, nie umiał ukryć rozbawienia z samego siebie, przy wygłaszaniu na poważnie oczywistych komunałów.

Przy okazji pozwalam sobie zwrócić uwagę na niezwykle trafną wypowiedź prof. Leszka Balcerowicza - w skrócie - banki zaostrzyły znacznie kryteria przyznawania kredytów osobom fizycznym. Jeśli władza ograniczy drastycznie działania parabanków, to tzw. szaremu obywatelowi, nad którego losm tak biadasz, to niepozostanie mu nic innego jak popaść w kleszcze czegoś, co w średniowieczu nazwano "lichwą". Czy tego chcemy?

Trzeba być cholernie naiwnym aby przy tzw. "bezpiecznym inwestowaniu" oczekiwać przyrostu kapitału o 14.1% rocznie. Tego typu przyrostów a nawet wyższych można oczekiwać przy inwestowaniu w akcje na giełdzie, ale trzeba pamiętać, że takie przyrosty dodatnie mogą się błyskawicznie zamienić w podobne "przyrosty" ale ujemne.

Masz dzień wolny, o ile nie wiesz co zrobić z czasem to otwórz stronę np. funduszy inwestycyjnych Pionieer i postudiuj podane tam wykresy kursów wartości udziałów rozmaitych funduszy - bardzo kształcąca lektura.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Nic nie czytałem i nic nie oglądałem, ot kiedyś przy okazji info o kręceniu filmu przeczytałem.

Podobno już ukończyli film. Chyba pójdę, jak na każdą produkcję Wajdy.

PS. Nawet nie wiem, czy ten Amber Gold to klasyczny bank ( kredyty/wpłaty ), czy jakaś inna firma działająca na różnych frontach. Ostatnio nie oglądam telewizji, bo już sport się skończył. :-)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:Nawet nie wiem, czy ten Amber Gold to klasyczny bank ( kredyty/wpłaty ), czy jakaś inna firma działająca na różnych frontach.
Nie, to nie jest bank lecz tzw, "parabank". Prowadzenie banku jest ściśle określone ustawowo i wiąże się z szeregiem ograniczeń i regulacji.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

krzymul pisze:
PS. Nawet nie wiem, czy ten Amber Gold to klasyczny bank ( kredyty/wpłaty ), czy jakaś inna firma działająca na różnych frontach. Ostatnio nie oglądam telewizji, bo już sport się skończył. :-)
Takie firmy niby bankowe (a jest ich sporo, różne "dobre pożyczki" itp bajki dla naiwnych) teoretycznie pożyczają też pieniądze. Z tym że mechanizm jest taki iż w efekcie ten, który potrzebuje pożyczki "na rewelacyjnych warunkach" najpierw musi uiścić niemałą opłatę "wstępną" za cośtam, (cirka ebałt 10-15% kwoty o którą się ubiega) a potem po długich ceregielach dowiaduje się iż nie spełnia warunków (chociaż we wstępnej rozmowie spełniał jak najbardziej) bo nie dostarczył w terminie świadectwa chrztu dziadka czy czegoś w tym stylu :D. A w umowie którą pierwszego dnia podpisał na stronie 63 paragraf 348/23/b/VII jest "wyraźnie" napisane zawiłym prawniczym bełkotem że w takim wypadku "opłata wstępna" przepada na rzecz kredyto"dawcy" ;)

Tak więc uważajcie moi kochani.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Ja mam taka zasadę i wbiłam to do głowy - myślę, że skutecznie - moim dzieciom (teraz wbijam wnukom) : jak ci ktoś obcy chce dać dużo, albo za darmo - to znaczy, ze chce cię oszukać i naciągnąć.

Dużo i za darmo, to może dać tylko matka, ojciec, babcia i dziadek. Kropka.

Niestety. ludzie są chytrzy i naiwni, stąd te nieszczęścia.

Mnie mój bank nagabuje od czasu do czasu, żebym swoje "parę groszy na czarną godzinę" zainwestowała w to i tamto - jego fachowcy się oczywiście tym zajmą...

Po pierwsze - jaki interes ma taki fachowiec, żeby się przejmować moimi pieniędzmi, kiedy - bez względu na wyniki swojego działania - on swoją prowizje i tak zabierze ?

Gdyby dostał za zyskowną inwestycję, a zapłacił za błędną i niekorzystną - to rozumiem, z pewnością by się przejmował....a tak. to jest mu wszystko jedno - w każdej sytuacji zapłaci klient, a on i bank zarobi.

Co i rusz mam też propozycje pożyczki na bardzo korzystnych warunkach.....17 %
Kiedyś powiedziałam dziewczynom w banku, że bardzo chętnie wezmę, jak mi dadzą na taki sam procent jakim mam oprocentowane konto oszczędnościowe 3,5 % ....a nawet będę hojna i dam im dwa procent więcej :)).
Pośmiałyśmy się i nic z tego nie wyszło.
Zakochani w Tatrach
ODPOWIEDZ