Igrzyska czas zacząć.

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

krzymul pisze:Nic nie ujmując drużynie Meksyku
A no. bywają wyjątki.

Tak nawiasem - turniej olimpijski w piłce nożnej na miarę mistrzostw FIFA byłby dużym zgryzem dla organizatorów - stadiony! W przypadku Anglii to nie byby problem ale szereg krajów miałoby, Brazylia akurat też nie, ale Stany Zjednoczone już tak
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Janek pisze:A siatkarze chyba przegrali z samym sobą - tak się zdziwili przegraną z Bułgarią, że już nie mogli dojść do siebie.
Dzisiaj Amerykanki tak się zdziwiły wygraną pierwszego seta do 11, że potem już nie mogły dojść do siebie i przegrały gładko kolejne trzy. Siatkówka to przewrotna gra. :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Janek pisze:Tak nawiasem - turniej olimpijski w piłce nożnej na miarę mistrzostw FIFA byłby dużym zgryzem dla organizatorów - stadiony! W przypadku Anglii to nie byby problem ale szereg krajów miałoby, Brazylia akurat też nie, ale Stany Zjednoczone już tak
Chyba zapomniałeś, że w 1994 roku w Stanach Zjednoczonych odbyły się mistrzostwa świata w piłce nożnej. To co, stadiony popadły w ruinę? ;-)
Awatar użytkownika
Janek

Alan pisze: To co, stadiony popadły w ruinę?
Nie wiem, ale się nie zdziwibym gdyby zostały rozebrane, tak jak to się stało z prawie wszystkimi obiektami w Atlancie. Piłka nożna nie cieszy się specjalnie wielką popularnością w Stanach Zjednoczonych. No i trzeba jeszcze wziąść pod uwagę lokalizację w stsosunku do miasta Olimpiady - w Anglii wszędzie blisko, w Stanach niekoniecznie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Stadiony w USA były zaadaptowane ze stadionów do ichniegu futbolu.

Do turnieju olipijskiego wystarcza jeden stadion - po prostu dziennie rozgrywa się na nim nawet i 8 spotkań. W piłce czas jest stały więc nie ma takich problemów jak w tenicie czy siatce.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Mefi - a nie jest to przypadkiem kwestia jakości murawy? 8 spotkań w ciągu dnia na jednym stadionie? No nie wiem, chyba nie bez powodu na euro jest wymóg 1 stadionu na 2 reprezentacje, co daje 8 stadionów na 16 drużyn.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Alan pisze:Mefi - a nie jest to przypadkiem kwestia jakości murawy?
Możliwe, ale jakoś sobie poradzili. Tyle, że np turniej kobiet zaczałsię 4 dni przed otwarciem igrzysk.

Problem z murawą był na turnieju tenisowym - po 3 dniach wyglądała tak jak w finale Wimbledonu.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Bo po Wimledonie nie zdążyła się w pełni zregenerować.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Mefi, nie masz racji. Trudno by było sobie wyobrazić, żeby wszystkie mecze olimpijskie odbyły się na jednym stadionie. No i było tych stadionów 6.
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%82 ... skich_2012
Awatar użytkownika
Janek

No i jeszcze w grę wchodzi godzina rozegrania - nie wszystkie pory są pożądane przez reklamodawców, już sobie wyobrażam te awantury w przypadku 8 spotkań na jednym stadionie w jeden dzień.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

12 godzin deptania non stop korkami to żadna trawa nie wytrzyma.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:
Janek pisze:A niby dlaczego.
Bohdan Tomaszewski mówi, że tenis zawsze miał swój świat. Ale skoro na olimpiadzie grają dziś zawodowi koszykarze, hokeiści, siatkarze i szczypiorniści (tylko piłka nozna zachowała amatorski charakter - właśnie zaczyna się finał Brazylia - Meksyk) to i tenis może być.
Pokaż mi Mefi tych "amatorów" na IO w piłce nożnej ;)

Jest tylko sztuczne ograniczenie wieku, z wyjątkami zresztą. I dlatego też z piłki nożnej na IO obejrzałem kilka minut.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Siatkarki USA przegrały w finale z Brazylią, którą wpuściły do czwórki w grupie wygrywając ostatni mecz z Turcją.

A znów Brazylijczycy mając Rosjan na widelcu dali sobie wydrzeć zwycięstwo.

Dziwna ta siatkówka :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

andy67 pisze:Pokaż mi Mefi tych "amatorów" na IO w piłce nożnej
Mefi korzysta z bardzo interesujących źródeł na temat piłki nożnej i stadionów na IO ;-)
Niezmiernie ciekaw jestem, jakich.
Awatar użytkownika
andy67

Janek pisze:
krzymul pisze: Szkoda, że nie oglądałem
To Amewrykanek w 4x100 też nie widziałeś? To była uczta! Gdyby jeszcze Angole mieli lepszego reżysera transmisji - widziałem już lepsze zdjęcia z sztafet.
Ogólnie rzecz biorąc to słabe te transmisje były, nie tylko ze stadionu la. Niby XXI wiek już trochę trwa a tu chała.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Ogólnie co do sportu to problem jest również i w tym że generalnie na dłuższą metę nie trenują dzieciaki najbardziej utalentowane i z charakterem, a te które akurat mają lepiej sytuowanych rodziców, bo innych po prostu nie stać by przez 10 czy więcej lat wspierać karierę małego hokeisty czy innej tenisistki.

Np. w skokach narciarskich był jakiś program sponsorowany przez Lotos (czyli nas wszystkich) i efekty jednak widać.

W hokeju niejeden junior z centralnej ligi ma np. problemy z płynną jazdą przekładanką tyłem, ale za to łyżwy czy kij taki sam jak Owieczkin czy inny Crosby - bo rodziców stać. Po prostu nie ma selekcji w/g talentu i pracy, a o kontynuowaniu kariery często rozstrzyga kasa lub jej brak.

Ale żeby nie było - w hokeju amerykańskim czy kanadyjskim też rodzice muszą niemałą kasę włożyć w karierę swoich pociech, tyle że tam poziom życia jednak wyższy, a koszty sprzętu porównywalne, a nawet często niższe.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Urszula Radwańska prowadziła z Sereną Williams 3:0, potem Serena zabrała się do roboty i niestety...

Niecierpliwie czekam na dzień, w którym Urszula wymieni siostrę na tronie. Młodsza ale wyraźnie mądrzejsza.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze:Młodsza ale wyraźnie mądrzejsza.
Wg czego tak sądzisz ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andy67

krzymul pisze:
Janek pisze:Młodsza ale wyraźnie mądrzejsza.
Wg czego tak sądzisz ?
No właśnie, panie Janie ? Znasz je ? Czy młodsza wydaje ci się mądrzejsza bo się nie wypowiada ? :))
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

andy67 pisze: Czy młodsza wydaje ci się mądrzejsza bo się nie wypowiada ?
Milczenie bywa złotem. S kilka konferencji prasowej panny Agnieszki już słyszałem. Jak to mówi nasz kolega Żabi Koń - Mrok!!!!
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ