Tatry 2012 - Szpiglasowy Wierch

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Michał

Tatry 2012 - Szpiglasowy Wierch

Post autor: Michał »

Ten szczyt chodził mi po głowie od bardzo dawna, tylko jakoś okazji nie było...ale nadszedł ten czas i w grupie 4 osobowej wybraliśmy się na Szpiglasowy Wierch...

Ruszyliśmy z Palenicy i po pewnym czasie dotarliśmy do Morskiego Oka, krótki odpoczynek i ruszamy dalej, żółtym szlakiem. Docieramy do miejsca gdzie podejmujemy decyzje o wejściu jeszcze na Wrota Chałubińskiego...

1.
Obrazek

w Dolinie za Mnichem spotykamy zalotnego świstaka...

2.
Obrazek

i powoli pniemy się coraz wyżej...

3.
Obrazek

by po chwili być na miejscu. Podziwiamy pięknego Mnicha...

4.
Obrazek

szybkie zejście i wracamy do miejsca by w końcu ruszyć na Szpiglasowy Wierch...

5.
Obrazek

szlak bardzo fajny, bo lekki, idzie się łatwo, można podziwiać widoki

6.
Obrazek

docieramy do przełęczy...

7.
Obrazek

10min później jesteśmy na szczycie!
Rzut oka na Morskie Oko, Dolinę za Mnichem, na Mnicha i Mięguszowieckie Szczyty...

8.
Obrazek

a drugiej strony D5SP ...

9.
Obrazek

Ciekawy szlak dla początkujących. Sam szczyt dość nudny :P

FILM

https://www.youtube.com/watch?v=xkeTrXsVhtQ

Dziękuję
slax

Post autor: slax »

Ja szedłem na Szpiglasowy Wierch od Kużnic przez Zawrat.Długa i męcząca droga
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Dla mnie bomba. Piękną pogodę miałeś. :-)
Chyba nie podałeś daty wycieczki.
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Piękna sprawa i wyprawa. Zacne zdjęcia świstak obłędny :D a nr. 4 no zapiera dech ,opadła mi szczęka :O i nie potrafię jej teraz zebrać. ;-)
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Angie84 pisze: a nr. 4 no zapiera dech
Tylko szkoda, że ten napis taki oczojebliwy. ;-), ale ogólnie fajnie. :-)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Michał

Specjalnie dla Was

Obrazek
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Michał pisze:Specjalnie dla Was
Dzięki :-) ...o, jak ładnie.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Michał pisze:Specjalnie dla Was

Obrazek
Przepiękne widziałabym to jako ogromną tapetę na ścianę i ten widok po otwarciu oczu z rana :D

Pytanie czysto techniczne czy do tego zdjęcia były użyte jakieś dodatkowe filtry np. UV lub polaryzacyjny ?? Bo ja mam problem czy w góry lepiej ten czy ten czy może oba zakładać na lufę?? :think: Bo przyznam, że ten efekt robi piorunujące wrażenie.
Michał

Filtr UV nic nie daje.
Filtr polaryzacyjny to podstawa w górach.
Natomiast tutaj nie był używany żaden filtr :P
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Michał pisze:Filtr UV nic nie daje.
Filtr polaryzacyjny to podstawa w górach.
Natomiast tutaj nie był używany żaden filtr :P
Jeśli nie filtr to co ? Mógłbyś pokrótce opisać laikom jak uzyskałeś taki efekt ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

andy67 pisze:Jeśli nie filtr to co ? Mógłbyś pokrótce opisać laikom jak uzyskałeś taki efekt ?
Foszopik - nie takie numery da się zrobić jak człowiek trochę się napracuje.

tak nawiasem - Michał - po co fototatry.pl i w dodatku takie wielkie. Jeśli jesteś zawodowcem i chcesz się w ten sposób uchronić przed kradzieżą to sposób jest kiepski - znasz zapewne w PS takie narzędzi jak "pędzel korygujący" - na jednolitym tle usunięcie to dzicinnaa zabawka, na bardziej zróżnicowanym tylko więcej pracy. Dla mnie osobiście to jest takie trochę pretensjonalne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

andy67 pisze:Jeśli nie filtr to co ? Mógłbyś pokrótce opisać laikom jak uzyskałeś taki efekt ?
A o jakich tu efektach mowa?
Bo pacze i pacze...
i widzę zdjęcie zrobione teleobiektywem (raczej z tych krótszych) o typowej, skróconej perspektywie oraz zaznaczającej się tzw perspektywie powietrznej. Żadnych specjalnych efektów nie widzę, no poza tym, że oba zdjęcia różnią się tonacją. Tonację można zmienić chyba każdym softem. Najlepsze efekty daje zabawa narzędziami z grupy korygujących balans bieli.
Awatar użytkownika
Szumo

Post autor: Szumo »

Michał, mógłbyś powiedzieć jaki czas migawki i jakiej przysłony użyłeś przy zdjęciach? Najbardziej mnie ciekawi 4 i 9. :)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Alan pisze:
A o jakich tu efektach mowa?
Bo pacze i pacze...
i widzę zdjęcie zrobione teleobiektywem (raczej z tych krótszych) o typowej, skróconej perspektywie oraz zaznaczającej się tzw perspektywie powietrznej. Żadnych specjalnych efektów nie widzę, no poza tym, że oba zdjęcia różnią się tonacją. Tonację można zmienić chyba każdym softem. Najlepsze efekty daje zabawa narzędziami z grupy korygujących balans bieli.
I to właśnie miałem na myśli pisząc "laikom". Co dla fachowca od fotografii oczywiste, dla mnie niekoniecznie.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

To jeszcze napiszę (bo tak mi się zdaje, że nie lubisz wprowadzać zmian w zrobionych już zdjęciach), że możesz to robić - tzn. zmiany w tonacji za pomocą regulacji balansu bieli - z pozycji aparatu - czyli przed naciśnięciem spustu migawki.
Pozostałe efekty - czyli te, wynikające z ogniskowej (skrót, p. powietrzna) - tylko z pozycji aparatu - ewentualnie jakiejś karkołomnej pracy zaawansowanymi narzędziami graficznymi.
Ostatnio zmieniony wt 31 lip, 2012 przez Alan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Szumo pisze:Michał, mógłbyś powiedzieć jaki czas migawki i jakiej przysłony użyłeś przy zdjęciach? Najbardziej mnie ciekawi 4 i 9
Czasy są tutaj bez znaczenia, ważne żebyś tki czas zdołał utrzymać i zrobić wyraźne, nieporuszone zdjęcie.
Co do przysłony - w obu przypadkach, sam osobiście posługiwałbym się wartościami, przy których dany obiektyw osiąga swoje najlepsze możliwości. Jeśli nie jest to bardzo jasny obiektyw, to są to wartości między f/5.6 a f/8. Dla pewności - w przypadku takich zdjęć jak to dziewiąte, można jeszcze ciut domknąć, zwłaszcza, jeśli odległości między pierwszym, a ostatnim planem są bardzo duże i ten pierwszy plan jest stosunkowo blisko nas, a my posługujemy się ogniskową o znacznej wartości - no i do tego wszystkiego chcemy, żeby wszystko na zdjęciu znalazło się w głębi ostrości.
Można pobawić się licznikiem głębi ostrości ---> http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkul ... osci/id/41
Michał

Logo jest dla reklamy. Nie boję się o kradzież, nie muszę mieć logo na foto by później dochodzić swoich praw w przypadku kradzieży, a o zdjęciach Alan napisał wszystko :)
Awatar użytkownika
arturprzeklasa

Post autor: arturprzeklasa »

Michał pisze:Sam szczyt dość nudny
O, ciekawe określenie ! Podaj proszę przykład "nienudnego" szczytu.
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

arturprzeklasa pisze:Michał napisał/a:
Sam szczyt dość nudny

O, ciekawe określenie ! Podaj proszę przykład "nienudnego" szczytu
Ja się zastanawiałem, czy nudne są skałki na samym szczycie, czy widok ze szczytu nudny. No widok raczej nie nudny, to chyba skały nudne na szczycie. :-P
Michał

Ciekawy szczyt to np. Rysy, Świnica
Nudny szczyt to np. Szpiglas, Kościelec

Oczywiście mówię tutaj przez pryzmat oka fotografa.
ODPOWIEDZ