Szlak na Rysy zamknięty

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

filozofia czy szpan? :)
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Olusia pisze:filozofia czy szpan?
Ani to, ani to, prędzej zakład. A najpewniej dziewczyna, czyli Małgorzta Ciosek. Czyżby wnuczka pana ambasadora?

PS.
Znałem dziewczynę, też chadzała boso. Przegrała zakład, miała na Zawrat, padła przy Zmarzłym Stawie.

Tak nawiasem - pamiętam z dawnych czasów, dziewczyny wiejskie pracowały boso na ściernisku a yo znacznie gorsze niż kamienie. Ciekawe jak by temu chłopakowi poszło na zejściu z Krzyżnego w stronę Pięciu Stawów?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Szedłem kiedyś boso z Murowańca do Kuźnic..., niecelowo,.. buty odmówiły posłuszeństwa, do dzisiaj wiem, że tę drogę układali jacyś zbójnicy-partacze po pijaku, tyle kamieni na sztorc w tej drodze, a chodząc tylko w butach może bym nigdy nie zauważył...
Co do wspinaczki, sprawa oczywista, jeśli alternatywą miały by być jedynie skórzane trzewiki, bądź ciężkie buty współczesne, ale maestrię Klimka ukazuje to, że dla niego alternatywą były mięciutkie kierpce, czucie, to czucie, załóżcie pianiście batystowe rękawiczki.
W sprawie sandałów, cóż, szlakami znakowanymi w Tatrach można własciwie iść w czymkolwiek i statystycznie się przejdzie, a mniej statystycznie po prostu można albo pojechać po śniegu, albo skręcić nogę, albo się poranić
Aleksandra

Janek pisze:Ani to, ani to, prędzej zakład. A najpewniej dziewczyna
Komentarze pod filmem są dość wymowne, mój znajomy bo zobaczeniu filmu stwierdził, że idiota, ja znów miała zupełnie inne odczucie :) Wzbudził mój uśmiech na twarzy, może właśnie dlatego że "dla Małgorzaty" ;)
Nic to, wolność Tomku w swoim domku (czyt. jego stopy- nie moje).

A może zasugerował się słowami piosenki:
http://www.youtube.com/watch?v=csSefjNCXn0
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Wojciech Cejrowski znalazł naśladowcę ? ;-) :think:
Każdemu jego Everest...
Aleksandra

Zaczęło się :O
"W czwartek 12.07 ratownicy zostają powiadomieni o incydencie na szlaku na Przeł. pod Chłopkiem. Młody wrocławianin przestraszył się ekspozycji i nie może zejść. W jego kierunku wyrusza ratownik pełniący dyżur w schronisku w M.Oku. Przejety turysta został bezpiecznie sprowadzony nad Czarny Staw."

Czyli "jeśli nie na Rysy to na M przełęcz pod CH" :-( A tak było cicho, a tak dobrze... :)
Awatar użytkownika
andy67

andy67 pisze:

A zresztą luz, strona TPN podaje że:

"Szlak na Rysy, na 300-metrowym odcinku Czarny Staw pod Rysami - Rysy, zostaje zamknięty z powodu uszkodzenia"

Czyli reszta szlaku jest czynna :-)
Hehe, poprawili opis:

"Uwaga ! Szlak na Rysy, na odcinku Czarny Staw pod Rysami - Rysy jest zamknięty ze względu na uszkodzenie szlaku spowodowane spływem gruzowym (lawiną kamienną)."

Ciekawe czy stoi tam "strażnik na straży" 8)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Olusia pisze:Zaczęło się :O
"W czwartek 12.07 ratownicy zostają powiadomieni o incydencie na szlaku na Przeł. pod Chłopkiem. Młody wrocławianin przestraszył się ekspozycji i nie może zejść. W jego kierunku wyrusza ratownik pełniący dyżur w schronisku w M.Oku. Przejety turysta został bezpiecznie sprowadzony nad Czarny Staw."

Czyli "jeśli nie na Rysy to na M przełęcz pod CH" :-( A tak było cicho, a tak dobrze... :)
Nic się nie zaczęło raczej, to odosobniony przypadek który może zdarzyć się w wielu innych miejscach. Nie sądzę zresztą by Chłopek nagle zaczął się cieszyć dużo większym zainteresowaniem, choćby w 20% takim jak Rysy.
Każdemu jego Everest...
Aleksandra

andy67 pisze:Nic się nie zaczęło raczej, to odosobniony przypadek który może zdarzyć się w wielu innych miejscach. Nie sądzę zresztą by Chłopek nagle zaczął się cieszyć dużo większym zainteresowaniem, choćby w 20% takim jak Rysy.
Znajoma w górach rzecze, że ludzie teraz tłumnie kierują się w prawo. Co prawda, rezygnują po szybkim czasie, co nie oznacza że zainteresowanie nie wzrosło, a i znajdą się tacy, którzy poszybują w górę-niekoniecznie świadomi, że to nieco inna droga niż na Rysy.
Majkel

Post autor: Majkel »

Olusia pisze: Znajoma w górach rzecze, że ludzie teraz tłumnie kierują się w prawo. Co prawda, rezygnują po szybkim czasie, co nie oznacza że zainteresowanie nie wzrosło, a i znajdą się tacy, którzy poszybują w górę-niekoniecznie świadomi, że to nieco inna droga niż na Rysy.
Dla mnie to oczywiste, że na Chłopka teraz będzie się kierowało więcej ludzi. Większa część turystów zapewne nie wie, że szlak na Rysy jest zamknięty i niektórzy jak dojdą nad Czarny Staw z Palenicy stwierdzą, że lepiej iść choćby na przełęcz niż zawrócić.
A czemu rezygnują to nie wiem... może podejście na Kazalnicę bez łańcuchów ich wystrasza :think: Jak dla mnie to przy dobrych warunkach Chłopek nie był wcale trudniejszy niż Rysy, może lufa trochę większa na galeryjce ale z drugiej strony 5min pod szczytem Rysów w kierunku Ciężkiej Doliny też jest gdzie pofrunąć ;-)
Aleksandra

Majkel pisze:może lufa trochę większa na galeryjce
myślę że to będzie najczęstszy powód zlęknienia, no i rynna, która w czasie deszczu bywa bardzo nieprzyjemna. W zeszłym roku napędziła mi niezłego stracha po pierwszych opadach śniegu. Nogi mam za krótkie. Cholera.
Majkel

Post autor: Majkel »

Olusia pisze: no i rynna, która w czasie deszczu bywa bardzo nieprzyjemna. W zeszłym roku napędziła mi niezłego stracha po pierwszych opadach śniegu. Nogi mam za krótkie. Cholera.

No fakt pamiętam, jak mój kuzyn też miał problemy w tej rynnie na zejściu szczególnie (miał wtedy 12 lat i ok. 150cm wzrostu) ale z drobną pomocą dał radę :-)
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

"jeśli nie na Rysy to na M przełęcz pod CH"

Zastanawiam się czy to cytat, czy zmodyfikowany "cytat". ;)
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

tłumów "na chłopka" nie będzie bo to przełęcz nie szczyt a i przypadkowy turysta nie koniecznie nawet słyszał o tym szlaku, natomiast o tym na Rysy wszyscy
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
weronika

Post autor: weronika »

Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

weronika pisze:No i już po sprawie:

http://www.tpn.pl/nowosci/news/593/Rysy-znow-dostepne
Szybciutko się z tym uporali :)
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

dagomar pisze:do dzisiaj wiem, że tę drogę układali jacyś zbójnicy-partacze po pijaku, tyle kamieni na sztorc w tej drodze, a chodząc tylko w butach może bym nigdy nie zauważył...
Ja tam mam wielki podziw dla tych co te kamienne sciezki ukladali i moze ktos napisze kto i kiedy Tatrzanskie szlaki ukladal,,,,mozna gdzies o tym poczytac ?
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

różnie, tę akurat drogę układali robotnicy z kuźnic, zwożono nią rudę z kopalni pod Magurą, wyobraź sobie 500 kg ładunek na wozie ciągniętym przez 2 konie z górki po tym trakcie - śmierć w oczach :-)
Awatar użytkownika
andy67

caatoosee pisze:
dagomar pisze:do dzisiaj wiem, że tę drogę układali jacyś zbójnicy-partacze po pijaku, tyle kamieni na sztorc w tej drodze, a chodząc tylko w butach może bym nigdy nie zauważył...
Ja tam mam wielki podziw dla tych co te kamienne sciezki ukladali i moze ktos napisze kto i kiedy Tatrzanskie szlaki ukladal,,,,mozna gdzies o tym poczytac ?
W przewodnikach Józefa Nyki przy opisach szlaków zwykle są wzmianki na ten temat.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

Dzieki panowie :-) piekne lato tego roku
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
ODPOWIEDZ