Szlak na Rysy zamknięty

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Zawratowa

Kontakt:

Post autor: Zawratowa »

krzymul pisze:Pewnie złapiesz ... masz ku temu predyspozycję. ;-) :D
Bardzo śmieszne. :D

@świster
Mój nick wcale nie świadczy o jakimś wielkim zamiłowaniu do okolicy owej zacnej przełęczy. ;-)
Kłaniaj się górom, córeczko, kłaniaj się górom,
Śniegom słonecznie kipiącym, świtom tatrzańskim,
Olśniewającym lazurom, olśnionym chmurom,
Kłaniaj się córko, wysokim dniom zakopiańskim!
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Zawratowa pisze:Mój nick wcale nie świadczy o jakimś wielkim zamiłowaniu do okolicy owej zacnej przełęczy
A o czym ?, że zawracasz .... ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Zawratowa

Kontakt:

Post autor: Zawratowa »

O tym, że przy zakładaniu konta to był mój pierwszy pomysł, o niczym więcej. 8)
Kłaniaj się górom, córeczko, kłaniaj się górom,
Śniegom słonecznie kipiącym, świtom tatrzańskim,
Olśniewającym lazurom, olśnionym chmurom,
Kłaniaj się córko, wysokim dniom zakopiańskim!
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

bez przesady, a na co komu te łańcuchy ?", naprawdę myślicie, ze ludzie tam nie będą szli ? , będzie po prostu bardziej pusto i przyjemnie :)
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

Wcale nie będzie przyjemniej i ciszej. Ludzie i tak będą szli masowo do Czarnego Stawu, a tym razem "ucierpi" najpiękniejszy dla mnie szlak na Mięguszowiecką przełęcz pod Chłopkiem..
Poza tym, z tego co się orientuje łańcuchy na Rysach wcale nie ucierpiały, bo informowali, że lawina kamienna zeszła poniżej ich linii...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Olusia pisze: "ucierpi" najpiękniejszy dla mnie szlak na Mięguszowiecką przełęcz pod Chłopkiem..
kiedy ostatnio w ubiegłym roku tam byłem (przy Moku ok. 6 rano) rzeczywiście na szlaku było pusto, ale już kilka godzin później na wszystkich trzech Mięguszach ruch jak na deptaku, a na Przełęczy "konferencja", wyobrażam sobie, co się musiało dziać na szlaku :) , dobrze, że schodziliśmy stosunkowo późno i znowu było, nie pusto co prawda, ale przyjemnie, za to nad Stawem i drodze do Stawu dziada i baby brakowało, na Krupówkach 1 maja bywa mniej ludzi
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

W Tatrach jest tyle pięknych tras może jednak nie zadepczą szlaku przełęcz pod Chłopkiem.
:-)
A co do tematu nagranie owej lawiny
http://kontakt24.tvn.pl/temat,jeden-wie ... goryId=496

Swoją drogą nie wygląda to na jakieś ogromne uszkodzenie szlaku, ale może to tylko tak niewinnie wygląda na zdjęciach :think:
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Aleksandra

dagomar pisze:ale już kilka godzin później na wszystkich trzech Mięguszach ruch jak na deptaku
:think:

Ponieważ w górach bywam najczęściej w okolicach września, to może dlatego też odczuwam inny stopień natężenia turystów. A jeśli nawet jest ich sporo, to są jacyś "inni", bardziej świadomi gór :)

Wycieczki i kolonie się kończą, rodzice z dziećmi też wracają na niziny, a zostają lub przyjeżdżają Ci, których potem mogę nazwać znajomymi z gór :)

Być może @dagomar masz rację, mówiąc że na Chłopka w wakacje pnie się wiele osób, ale nigdy nie zdarzyło mi się, widzieć tam więcej niż kilka/kilkanaście osób w ciągu całego czasu wejścia i zejścia.
Zawsze "kolejki" tworzyły się na lewo nad Czarnym Stawem, a idąc w prawo zostawiało się cały jarmark z tyłu.

Poza tym, właśnie na tym szlaku poznałam kilka osób, z którymi do dziś utrzymuję kontakt choć minęło kilka lat. Ten szlak jest po prostu magiczny :)
Swoją drogą nie wygląda to na jakieś ogromne uszkodzenie szlaku, ale może to tylko tak niewinnie wygląda na zdjęciach
Też odnoszę taki wrażenie, ale pewnie z możliwości obsunięcia się kolejnych warstw kamieni, lub nieustabilizowanych głazów, które mogą się teraz chwiejnie "kołysać" nad szlakiem wyłączyli go z użytku póki nie będzie pewności, że nikt nie popłynie razem z kamieniami w stronę Czarnego.
świster

Post autor: świster »

dagomar pisze:bez przesady, a na co komu te łańcuchy ?", naprawdę myślicie, ze ludzie tam nie będą szli ? , będzie po prostu bardziej pusto i przyjemnie :)
Znacz może autora tych słów? :))
Następnego dnia zmiana bazy ze Smokowca do Roztoki. Idziemy przez Rysy i po raz pierwszy błogosławię łańcuchy, dzięki którym z 30 kilogramowym plecakiem mogę się nimi spuszczać zamiast po miejscami zalodzonej skale rękoma. Nic bym nie miał przeciwko temu, żeby jeden długi spuścili z Buli wprost nad staw.
Łańcuchy raczej (niestety) nie ucierpiały, bo są na grzędzie a ze zdjęć wynika, że lawina była poniżej Buli.
Dobrze, że szlak zamknięty. Wiadomo - przejść się da, ale może to zrobić jedna czy kilka osób. A tam potrafi iść i 500 w ciągu dnia. Przy sporej ilości luźnych kamieni to śmierć w oczach.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Olusia pisze:dagomar masz rację, mówiąc że na Chłopka w wakacje pnie się wiele osób
nigdzie tak nie napisałem
Olusia pisze:w górach bywam najczęściej w okolicach września
opisana przeze mnie trasa miała miejsce 3 września. osobiście od dzieciństwa raz byłem w Tatrach w czasie wakacji tylko dlatedo, ze dostosować się musiałem do grupy wspinaczy, najczęściej jestem w czerwcu bądź we wrzesniu, bywałem też w styczniu i marcu ;-)
Olusia pisze:Poza tym, właśnie na tym szlaku poznałam kilka osób, z którymi do dziś utrzymuję kontakt
kiedy idziesz znowu ? ;-)
świster pisze: lawina była poniżej Bul
świster pisze:Przy sporej ilości luźnych kamieni to śmierć w oczach.
fakt, nie doczytałem, nawet po śniegu, kiedy słońce przygrzało, szedłem tam skokami pomiędzy turlającymi się z góry kamieniami. Ale przypominam sobie, że kiedyś i na Świnicką Przełęcz, i pod Chłopka sytuacja była podobna i dało się wejść, pod warunkiem, że pod górę szło się pierwszym, a z góry ostatnim ;-)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

świster pisze:
Łańcuchy raczej (niestety) nie ucierpiały, bo są na grzędzie a ze zdjęć wynika, że lawina była poniżej Buli.
Dobrze, że szlak zamknięty. Wiadomo - przejść się da, ale może to zrobić jedna czy kilka osób. A tam potrafi iść i 500 w ciągu dnia. Przy sporej ilości luźnych kamieni to śmierć w oczach.
No właśnie, w świat poszło info o "zniszczonych łańcuchach i klamrach", a zdjęcia pokazują rejon gdzie nigdy ich nie było. No chyba że w ciągu ostatnich kilku lat dołożyli :))

A zresztą luz, strona TPN podaje że:

"Szlak na Rysy, na 300-metrowym odcinku Czarny Staw pod Rysami - Rysy, zostaje zamknięty z powodu uszkodzenia"

Czyli reszta szlaku jest czynna :-)
Każdemu jego Everest...
Aleksandra

dagomar pisze:kiedy idziesz znowu ?
Na pewno wrzesień, ale jeszcze w sierpniu mam zamiar po słowackiej stronie poszaleć :)
dagomar pisze:opisana przeze mnie trasa miała miejsce 3 września
może jeszcze były wakacje ;) Najlepiej jest w okolicach piętnastego, wtedy nie ma wątpliwości że okres szkolny już się rozpoczął.
Poza tym, wtedy też już o wiele łatwiej o łóżku w starym moku ;)
andy67 pisze:Czyli reszta szlaku jest czynna
:)) a polak potrafi!
Majkel

Post autor: Majkel »

Ja po 7 latach chciałem sobie przypomnieć ten szlak i dobrze, że szedłem tam we wtorek (3 lipca). Start 3.00 z Palenicy i pustki na szlaku ;-) W drodze powrotnej 2 osoby w sandałach spotkane w podejściu na Bulę pytały czy daleko jeszcze. Powiedziałem, że w takim obuwiu lepiej zawrócić tym bardziej, że zbierało się na burzę ale co tam.....głupio się spojrzeli jak na idiotę i heja w górę.
krzymul pisze:No to kunie odpoczną. ;-)
andy67 pisze:Myślę że wątpię. Ile razy byłeś na Rysach a ile razy jechałeś koniowozem ?

2xRysy, 1xChłopek, 0xkoniowóz :D Konie odpoczną tylko wtedy jak zamknęliby "plażę" i schronisko przy Moku co jest raczej niemożliwe :-P
Aleksandra

Nich zlikwidują po prostu transport konny, to ludzie poćwiczą kondycję, opaleniznę i spalą trochę tych kalorii zanim zalegną przy stole w MOKu z szarlotką i piwem :)
Awatar użytkownika
Szumo

Post autor: Szumo »

Olusia pisze:Nich zlikwidują po prostu transport konny, to ludzie poćwiczą kondycję, opaleniznę i spalą trochę tych kalorii zanim zalegną przy stole w MOKu z szarlotką i piwem :)
Niestety to zbyt dobry interes, żeby można go było ot tak zlikwidować..
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Majkel pisze: 2 osoby w sandałach spotkane w podejściu na Bulę pytały czy daleko jeszcze. Powiedziałem, że w takim obuwiu lepiej zawrócić tym bardziej, że zbierało się na burzę
Kurcze, nie wiedziałem że sandały przyciągają pioruny ;-)
Każdemu jego Everest...
leszel

Post autor: leszel »

Takiego maila otrzymałem dziś z TPN:

"Jezeli pogoda pozwoli i w trakcie remontu nie pojawią się
nieuwzglednione w planie rzeczy to remont powinien zakończyć się na
przełomie lipca i sierpnia.
pozdrawiam
Informacja TPN"
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Ciekawy pomysł na inny szlak na Rysy. Ciekawe co z tego wyniknie :think: http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/14 ... ,id,t.html
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

Majkel pisze:W drodze powrotnej 2 osoby w sandałach spotkane w podejściu na Bulę pytały czy daleko jeszcze. Powiedziałem, że w takim obuwiu lepiej zawrócić tym bardziej, że zbierało się na burzę ale co tam.....głupio się spojrzeli jak na idiotę i heja w górę.
sandały to już coś :))

można i boso
http://www.youtube.com/watch?v=6fmoF5m7pfQ
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

gb pisze:Widać, że znajomość "literatury tematu" bardzo słaba
Ale chyba u autora filmu, nie u kael'a ?
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
ODPOWIEDZ