Jej/jemu wolno więcej

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Janek

Jej/jemu wolno więcej

Post autor: Janek »

Zacząłem się zastanawiać nad tym z powodu ostatniej wrzawy nad stwierdzeniem Jan Tomaszewskiego, że nie zamierza kibicować polskiej drużynie bo... (nieistotne dlaczego). Jan Tomaszewski jest dla mnie i chyba dla wielu innych najwybitniejszym piłkarzem w historii polskiej piłki nożnej. Czy słusznie, można dyskutować ale nie w tym rzecz. Zastanawiam się nad czymś innym - znajomy, ż którym o tym dyskutowałem powiedział - "no wiesz, to Tomaszewski, piłkarz wszechczasów, jemu wolno więcej!" - jak mi się zdaje, to powiedział to z pełnym przekonaniem, chociaż z rozmowy wynikało, że tak ogólnie to pogląd Tomaszewskiego w kwestii polskiej drużyny na Euro 2012 nie przypadł mu do gustu.

Rzecz nie jest nowa, powiedziałbym nawet, że stara jak świat i dotyczy nie tylko gwiazd sportu ale i przede wszystkim ludzi władzy, polityków, aktorów, piosenkarzy, pisarzy i innych artystów oraz tak zwanych celebrytów. czyli ogólnie ludzi sukcesu, alpinistów też. A także często ich małżonków, narzeczonych i potomstwa. Co ciekawe, nie każdego sukcesu, naukowców, wynalazców, jakby mniej lub w ogóle.

To, że komuś od sukcesu lub władzy "szajba odbiła" i wyobraża sobie, że wszystko mu wolno to rzecz stara jak świat i w dodatku jakby zrozumiała. Rzecz w tym, że coraz bardziej my, czyli publiczność, uważamy, że to "normalne" i bynajmniej nie zdrożne. Powiem więcej - że uważamy to za pożądane i konieczne i wręcz to kreujemy i to często nie tylko dlatego, wręcz odwrotnie, że sukces jest godny pochwały i rozpowszechnienia. Czyżby dlatego, że sami będąc tzw. "szarymi ludżmi", którzy sami nie osiągnęliśmy żadnego sukcesu, szukamy rekompensaty w sławie sukcesu innych?

PS,
Świadomie nie użyłem tu ani jednego nazwiska, poza Tomaszewskim oczywiście.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

Tomaszewski jest egoista mysli o sobie a nie o polskiej druzynie ,,,jak by byl madry to by przynajmniej nie przeszkadzal ,,,w chwili mistrzostw wszyscy powinni wspierac kadre ,krytykowac moze po ME jak nic nie wyjdzie,,(z grupy napewno wyjdziecie) :-) ale w Gdansku niestety porazka z Niemcami :-P
"Zdobadz wszystko nie robiac nic"
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Re: Jej/jemu wolno więcej

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze: Rzecz w tym, że coraz bardziej my, czyli publiczność, uważamy, że to "normalne" i bynajmniej nie zdrożne. Powiem więcej - że uważamy to za pożądane i konieczne i wręcz to kreujemy i to często nie tylko dlatego, wręcz odwrotnie, że sukces jest godny pochwały i rozpowszechnienia. Czyżby dlatego, że sami będąc tzw. "szarymi ludżmi", którzy sami nie osiągnęliśmy żadnego sukcesu, szukamy rekompensaty w sławie sukcesu innych?
Jestem zdania wręcz przeciwnego, a mianowicie uważam że "ludziom na świeczniku" powinno być wolno mniej.
Nie wiem , może jestem w tym odosobniona, ale kiedy sąsiad się rozwodzi z żoną - to nic mi do tego, ale kiedy przedstawiciel ugrupowania chrześcijańskiego mający usta pełne frazesów o poszanowaniu wartości rodziny opuszcza żonę dla młodej podfruwajki - to mnie to napełnia obrzydzeniem.
Podobnie nic mi do tego, jeżeli sąsiad się napije nieco za dużo i ułoży spać w rynsztoku (jeżeli nikomu, w tym sobie tym nie zaszkodzi). Natomiast gdyby był to polityk, obojętnie jakiej opcji - to już w moich oczach przepadł.

Wydaje mi się że nasze społeczeństwo ma zbyt dużą tolerancję na tego typu zachowanie.
I podkreślam - nie tyle chodzi mi o sam fakt rozwodu czy pijaństwa - ile przede wszystkim o niezgodność głoszonych deklaracji z własnym zachowaniem.
To co jestem w stanie tolerować np. u Palikota, z którym zdecydowanie się nie zgadzam co do przekonań, ale przynajmniej nie widzę u niego fałszu, nie jestem w stanie tolerować u tych, którzy głoszą co innego a robią co innego.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze:To co jestem w stanie tolerować np. u Palikota, z którym zdecydowanie się nie zgadzam co do przekonań, ale przynajmniej nie widzę u niego fałszu,
Trzbe anprawde nie interesowac sie polityka albo interesować od kilku lat by nie widzieć.

Ale ogólnie się zgadzam - mogę przymknąć oko na chamskie wypowiedzi żula spod budki z piwem czy dosadne okreslenie prostego człowieka z fabryki. Ale osobom publicznym pewne rzeczy po prostu nie przystoją.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

caatoosee pisze:Tomaszewski jest egoista mysli o sobie a nie o polskiej druzynie ,,,jak by byl madry to by przynajmniej nie przeszkadzal
Tomaszewski nie jest w tym przypadku w stanie ani pomóc ani zaszkodzić, więc to nieważne
Basia Z. pisze:a mianowicie uważam że "ludziom na świeczniku" powinno być wolno mniej.
Też tak uważam, ale co z tego? Politycy wszelkich orientacji świadomie plotą szkodliwe głupstwa w telewizjach. Bo są pewni, że im to ujdzie na sucho. Polityk PO sadzi jawne głupoty o PiS nie obawiając się ośmieszenia, bo wie, że "jego" publiczność go wspiera, nawet mając pełną świadomość tych głupot - bo to "nasz". Dokładnie to samo robią politycy PiS. "Plamkton" polityczny gryzie po łydkach jednych i drugich.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Też się nie zgadzam z tym co JT wygaduje o niekibicowaniu i "obcokrajowcach" w reprezentacji. Już niedaleka przyszłość pokaże, czy miał rację, burząc się.
caatoosee pisze:z grupy napewno wyjdziecie
A Ty komu kibicujesz ? .... tak jak Janek T., nie naszym ? ;-)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Tomaszewski ma żal do Laty, Bońka itp. itd. Oni się "załapali" (cokolwiek to znaczy) a on nie. I próbuje od lat zaistnieć "kontrowersyjnymi" tekstami. Nawoływanie do niekibicowania reprezentacji kraju w którym jest się posłem ... doooobre :D

A kto jest sztandarowym w naszym kraju przykładem gościa któremu "wolno więcej" to przecież wiadomo. Kaczyńskiego Jarka nikt długo nie pobije w tej konkurencji.

ps - hehe, w TVP akurat "Piłkarski poker" - film oczywiście fikcyjny i w ogóle nie na faktach :D
Czy coś się zmieniło w naszej piłce ligowej przez te prawie 25 lat ? Myślę że wątpię.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

caatoosee pisze:z grupy napewno wyjdziecie
W Szkle Kontaktowym usłyszałem że nam jako gospodarzom nie wypada wyjść (z grupy) przed gośćmi :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Po pierwsze znam kilku lepszych polskich bramkarzy w historii (przynajmniej dwu)
Po drugie zgadzam się z Tomaszewskim, że reprezentacje narodowe w sporcie to przeżytek z czasów, gdy miejsce urodzenia determinowało przyszłość człowieka, a pseudopatriotyzm sportowy był rozniecany dla chętnego uczestnictwa w programie mięsa armatniego. Szczególnie teraz, gdy piłkarze są obywatelami świata w każdym rozumieniu tego słowa. Poza tym jakość sportowa skleconych naprętce reprezentacji z różnych lig i klubów jest mierna.
Po trzecie Tomaszewski to cham i rasistowski oszołom. Dostrzegając bezsens dzielenia ludzi w piłce nożnej w obecnych realiach wg narodowości można, jak n.p. ja uznać, że róznice pomiędzy ludźmi są zbyt małe i niejasne, by to miało sens, a można też, jak Pan Jan, uznać, że są zbyt wielkie. Panie Janie - Polska dla prawdziwych Polaków, reszta do gazu.
Mamy już w Pisie małego Prezesa Iljicza, mamy małego Engelsa (nota bene też o niemieckobrzmiącym nazwisku), teraz objawił się mały Adolfik
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

dagomar pisze:- Polska dla prawdziwych Polaków, reszta do gazu.
Ostro, niczem poseł Niesiołowski w innych tematach. Ten to dopiero cham.
Tzn. ten poseł.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Różnica jest taka, że Niesiołowski ma często rację, a Pislamistę można poznać właśnie po tym, ze nie wypowiadając się w meritum dyskusji, stara się, jak Krzymul odwrócić uwagę od tematu kierując uwagę na całkiem co innego, byle wygodnego. taka zabawa w pomidor.
Świadkowie Jehowy i specjaliści sprzedaży brezpośredniej mogli by się od was uczyć, jak dowalić, dopiec, zmieszać z błotem, przyczepić łatę nie wypowiadając się w dyskusji, przerzucic pałeczkę.
Tomaszewski to pisior, więc będziemy go bronić do ostatniej kropli krwi, nieważne, co pieprzy, Pan Jan o murzynach, wy o Niesiołowskim, pan Jan o Niemieckich zdrajcach, a wy o dziadku z Wehrmachtu. Pan Jan się brzydzi piłkarzy, a wy o trupach w Smoleńsku.
Dyskutować z wami, to jak gadać do radia
Żałośni wyznawcy Zbawiciela z Żoliborza.
Ps, ja się nie dziwię Niesiołowskiemu, skoro ta dziennikarka była tak samo inteligentna w dyskusji, jak przeciętny pislamista, czyli mniej więcej jak magnetofon, to każdemu normalnemu człowiekowi by pusciły nerwy.
I chcę być dobrze zrozumiany - mogę gadać o raformach Tuska, mogę o Niesiołowskim, mogę o Tomaszewskim, mogę też o Smoleńsku, ale jak się o czymś gada, to dwu musi o tym samym, bo jeśli na każde zdanie polemiczne dla poglądów Krzymula czy tez Mefiego pada odpowiedź typu "a Tusk jest jeszcze gorszy, albo a PO to czy tamto" to dyskusji nie ma. I nie ma, bo drodzy pisowcy wy dyskutować nie potraficie, nie umiecie, wy potraficie tylko walczyć, niszczyć, obrażać, kpić.
Pis wam mordę lizał
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:niczem poseł Niesiołowski w innych tematach. Ten to dopiero cham.
No, wpierw by trzeba ustalić definicję chamstwa, Skłonnych do zbyt pospiesznych sądów, odsyłam do lektury powszechnie znanych powiedzonek marszałka Piłsudskiego (aby było jasne - nie uważam Marszałka za chama, miał tylko przykry zwyczaj walenia prawdy prosto z mostu, być może zbyt "żołnierskim" językiem.

Ale Wy znowu o polityce, a ja naprawdę chciałem o czym innym. Np o tym - w internecie podano, że już ukazała się w obrocie księgarskim książka - wywiad rzeka - z panią Katarzyną Waśniewską bardziej znaną jako "Matka Madzi". Rekord świata! Pocieszającym jest to, że EMPIK wycofał się z jej sprzedaży. Zby chyba łatwo staje się w tym kraju tzw. celebrytą. Ciekawę kiedy ulica Waśniewskiej lub szkoła podstawowa.

PS.
Gwoli sprawiedliwości - Prezes PiS przeprowadził tzw. rozmowę wychowawczą z panem Janem Tomaszewskim. Podobno jednak pan Jan pozostał przy swoim.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

dagomar pisze:Różnica jest taka, że Niesiołowski ma często rację
Miewał, ale to dawno było. A i teraz jak mu się zdarzy to rzadko media to cytują.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

krzymul pisze:
dagomar pisze:- Polska dla prawdziwych Polaków, reszta do gazu.
Ostro, niczem poseł Niesiołowski w innych tematach. Ten to dopiero cham.
Tzn. ten poseł.
No, straszny ci on jest. ;)

Rozbawiła mnie ostatnio sytuacja że gdy Niesiołowski powiedział nachalnej pani z kamerą podsłuchującej prywatną rozmowę "won", to wałkowano sprawę w mediach kilka dni i nawet Tusk z Kanady musiał się włączyć w dyskusję. Gdy zaś Prezes Któremu Wolno Więcej pierdolnął Hitlerem, Stalinem, czy czym tam jeszcze (nie chce mi się teraz szukać dokładnego cytatu) w kierunku prawowitych władz naszego kraju to nic, cisza i w ogóle luz.

Albo więc wszyscy już mają go za nieszkodliwego wariata albo ... sam nie wiem.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

andy67 pisze:Myślę że wątpię
Niczym Tomaszewski wczoraj w Kropce: "Mam swoje zdanie, z którym się zgadzam" :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze: Rozbawiła mnie ostatnio sytuacja że gdy Niesiołowski powiedział nachalnej pani z kamerą podsłuchującej prywatną rozmowę "won", to wałkowano sprawę w mediach kilka dni i nawet Tusk z Kanady musiał się włączyć w dyskusję.
Jak kiedyś Kaczynski powiedział komuś spieprzaj dziadu to dwa lata media to wałkowały. A to nie był dziennikarz tylko zwykły natręt.

Masz rację - niektórym zdecydownaie wolno więcej. Jeśli są z partiirzadzącej lub ją wspierają wolno im dosłownie wszystko.

Powiem tak - jesli ktoś się zżyma na chamstwo w zyciu publicznym a szuka usprawiedliwień dla Niesiołowksiego czy Palikota ten powienien mieć Kalego za patrona.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Masz rację - niektórym zdecydownaie wolno więcej.
Nie przesadzaj. Posłowie z PiS sobie nie krzywdują - walą otwartym tekstem aż miło. Pewnie TVN24 nie oglądasz, tam szczególnie.

Tak nawiasem, ten wątek był w moim założeniu wcale nie polityczny. Raczej obyczajowy. Ot, choćby panna Kasia Cichopek. Media się rozpisują jakie to ma kłopoty z mężem z powodu braków finansowych. A za jeden odcinek M jak miłość dostaje bodajże 25 tys. zł. Odcinków jest 8 w miesiącu, czyli razem 200 tys. - chciałbym tak mało zarabiać. A publiczność w czacie wzruszona - biedna Kasia, krzywda się jej dzieje.
Ostatnio zmieniony czw 24 maja, 2012 przez Janek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem gorszego sortu...
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Jenek, serio? A ludzie to debile są... Że ktoś kupuje te kolorowe szmatławce...
Awatar użytkownika
Janek

Serio. Rentowność w TV określa ilość reklam, które zleceniodawcy chcą "zaczepić" o dany program. Są reklamy to serial leci, reklamy się kończą, serial spada z produkcji. Jasna, prosta zasada.
A efekt - amatorka bez studiów aktorskich, zarabia jednym odcinkiem więcej niż premier i prezydent. Co charakterystyczne - w tym samym serialu, stary wytrawny aktor, Witold Pyrkosz wyciąga za odcinek ledwie 10 tys. zł. Pani Cichopek nie jest rekordzistką - w tym samym serialu aktor Eugeniusz Wieczorek dostaje za odcinek ok. 60 tys. zł
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze: Rozbawiła mnie ostatnio sytuacja że gdy Niesiołowski powiedział nachalnej pani z kamerą podsłuchującej prywatną rozmowę "won", to wałkowano sprawę w mediach kilka dni i nawet Tusk z Kanady musiał się włączyć w dyskusję.
Jak kiedyś Kaczynski powiedział komuś spieprzaj dziadu to dwa lata media to wałkowały. A to nie był dziennikarz tylko zwykły natręt.

Masz rację - niektórym zdecydownaie wolno więcej. Jeśli są z partiirzadzącej lub ją wspierają wolno im dosłownie wszystko.

Powiem tak - jesli ktoś się zżyma na chamstwo w zyciu publicznym a szuka usprawiedliwień dla Niesiołowksiego czy Palikota ten powienien mieć Kalego za patrona.
Mefi - widzę że nie oglądasz programów tv w których politycy PiS występują na żywo. Tyle chamstwa z ich strony co tam się leje z ekranu, to wszystkie inne partie razem wzięte nie wyprodukują, nawet gdyby Lepper wstał z grobu i się dołączył do dyskusji.

ps - i dlaczego nie odniosłeś się do całej mojej wypowiedzi ? Ja nie usprawiedliwiam Niesiołowskiego, niech on sam to robi. Ale powiedzenie natrętnej dziennikarce "won" gdzieś na podwórku, a zrównanie aktualnego premiera przez byłego z Hitlerem czy innym Stalinem z trybuny sejmowej, to chyba jednak nie ten sam poziom chamstwa ?
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ