POEMAT NA TEMAT.......... WIOSNY I KROKUSÓW.

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Janek pisze:połowę obiadu przygotowałem nim się to wszystko otwarło.
Basia Z. pisze:jak mi się wreszcie otwarło (robiłam w tym czasie coś innego)
:O A mnie się otwierają w pól minuty......
Janek pisze:W tym zestawie jest tylko kilka zdjęć (chyba dwa) kiepskich - nie numerujesz więc nie podam - to te w których cienie wpadły w taką granatową czerń w dodatku źle się komponującą z ciemną zielenią -
Chyba nawet więcej niż dwa... Nie wiem dlaczego, ale tym razem dużo zdjęć wyszło mi takich ciemnych...może warunki pogodowe (trochę chmur, trochę słońca), albo robione pod słońce....a może aparat mi się psuje...nie mam pojęcia co może być przyczyną :?

.
Janek pisze:I teraz radą - używasz Picasy, tak? No to doradzam opcję "filmową". Jest prościutka
:think: Hm....jak by tu napisać....nie mam o tym zielonego pojęcia :?

Musiałabym się trochę pouczyć, na pewno pomęczyć i poświęcić sporo czasu, którego aż tak wiele nie mam, mimo emerytury. Czasem nie mam kiedy uporządkować zdjęć, których sporo z każdego wyjazdu przywożę.

Po powrocie z Tatr, byłam dwa dni w domu i kolejny wyjazd na tydzień nad morze.
Teraz nie wiem w co ręce wsadzić...nawet w relacjach ( które bardzo lubię) mam zaległości i Twoich filmików też jeszcze nie zdążyłam obejrzeć.
Ale jeszcze ze dwa dni. które muszę poświęcić mojej działce i może nadrobię wszystko pomału :).
Janek pisze:Na początku bałaś się trochę koloru i zdjęcia były, co tu dużo ukrywać - mydłowate.
Początki są zawsze trudne, a ze mnie taki fotograf "z Bożej łaski", - co mi tam kiedy wyjdzie ...raz lepiej, raz gorzej....
No i trochę się zaprzyjaźniłam z Picasą :).
Basia Z. pisze: pięknie GAŹDZINO, pięknie.
:))
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Zakochani w Tatrach pisze:A mnie się otwierają w pól minuty......
Na "macierzystym" zawsze tak jest, bo on ma to, no nie wiem gdzie. w jakiejś pamięci, może Mefisto to Ci wytłumaczy lub inny informatyk. Inne komputery już tak dobrze nie mają.
Zakochani w Tatrach pisze:Hm....jak by tu napisać....nie mam o tym zielonego pojęcia

Musiałabym się trochę pouczyć, na pewno pomęczyć i poświęcić sporo czasu,
Cała wiedza to to co napisałem. Ale nie mam prawa nalegać, bo jeszcze chwycisz bakcyla, czasu Ci zabraknie, obiadu nie ugotujesz, Małżonek będzie głodny, a ja będę temu winien.

A co do zaległości - moje sięgają 2005 roku, jakoś zapomniałem, że nie skończyłem zdjęć z Florencji.
A teraz siedzę nad zdjęciami z 2010 z Berchtesgaden. No i mam mieszane uczucia - to takie bawarskie Zakopane, przynajmniej tak się uważa, tylko jak by chcieć podobną nazwę wymyślić to w sam raz byłoby - Wysprzątane, Wyzamiatane lub jakoś tak. Jak oni to robią, że jest wszystko takie porządne; to na pewno nie tylko sprawa pieniędzy.
Zdjęcia z miasta wyszły ok, niestety gorzej z tymi na otaczające góry, bo nie było fotograficznej pogody, mgiełki chmury, kiepskie światło, no i się jeszcze zanosiło na burzę, która zresztą przyszła - jeszcze do dziś pamiętam tą "pompę" co się zrobiła..
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Zakochani w Tatrach pisze: A mnie się otwierają w pól minuty......
Rekord ??? :think: , mnie wszystkie zdjęcia z pierwszej strony relacji załadowały się w 8 sekund. :-)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Zakochani w Tatrach pisze:A mnie się otwierają w pól minuty......
u mnie też bez problemu.
Krokusowe szaleństwo :D ja na nie zdążyłam dosłownie w ostatniej chwili i niestety było już po słynnych dywanach chochołowskich ale i tak poszalałam z aparatem ;]
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Z tym ładowaniem się zdjęć to oczywiście zależy od komputera, ale przede wszystkim od przepustowości sieci.
W domu przy "wąskim kablu" nie mam szans na szybkie załadowanie zdjęć, załadowanie wszystkich zdjęć Ali trwa u mnie około 20 minut, w pracy bywa różnie, ale tu z kolei nie mam czasu na oglądanie zdjęć.

A po drugie - one się tak wolno ładują pierwszy raz. Po kolejnym wejście przeglądarka korzysta z załadowanego lokalnie "kesza" (ang. cache) czyli pliku gdzie lokalnie zapisywane są ściągnięte ostatnio zdjęcia. Zajrzyjcie do "historii" - tam jest zawartość tego pliku.
Można go wyczyścić, wtedy wszystko za każdym razem będzie się ściągać od nowa.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
ODPOWIEDZ