Basia Z. pisze:Zupełnie nie rozumiem w czym cały problem, jak piszę do kogoś maila zaczynam od powitania (Dzień dobry, Witaj, Cześć, w zależności do kogo piszę), otrzymuję maile zaczynające się od "Witam" lub "Witaj"
Czy rozumiesz zasadniczą różnicę w znaczeniu "Witaj!" i "witam"?
"Witam" - mówi gospodarz.
Zresztą zapytajcie ekspertów, najlepiej z Rady Języka Polskiego. W końcu to jest forum eksperckie, powinno się tu szanować opinię znawców. To że moja opinia jest w temacie "witam" zbieżna z opiniami znawców, to tylko przypadek.
Jeszcze raz: forum jest wszystkich i każdego z osobna, zgoda. Więc odrobinę kultury, skoro tak. Jak można w pierwszym w ogóle poście na forum na którym się debiutuje, użyć "witam"? W imię czego? Jaki jest do tego tytuł? Ktoś jest w stanie wyjaśnić? Ktoś jest w stanie podejść merytorycznie, wznieść się ponad "komorfil, chyba trochę przesadziłeś", albo ponad "mnie to nie razi, więc w czym problem"?
I jest również zupełnym przypadkiem że ostatnio była w mediach wielka dyskusja wobec pamiętnego "przestaję w ogóle czytać maile które rozpoczynają się od 'witam'" (luźne cytowanie z pamięci, ale sens wypowiedzi był na pewno taki).
Jakie były wnioski z tej dyskusji? Otóż takie że jest grupa ludzi którzy od dawna zauważają nielogiczność i oczywistą niegrzeczność, wyglądające spod "witam" otwierającego wypowiedź, i ci ludzie pozostali przy swoim zdaniu, a cała reszta widziała w tym fanaberię, to że "w Krakowie nie ma widać innych problemów", że "przerost formy nad treścią" itd.
Czyli- wnioski żadne.
Ja w każdym razie - pozwolicie- pozostanę przy opinii, że początek postu rozpoczynającego niniejszy wątek to kuriozum językowe.
To że staje się to coraz częstsze, to jeszcze nie powód by tego nie zauważać.
Dialektyka istnieje.
Was, drodzy moi oponenci, dziwi moja reakcja.
A mnie dziwi wasze zdziwienie. Taki to ten świat pokomplikowany.
Pozdrawiam.
świster pisze:Witaj w cyrku Aneto.
A może witam(y) w cyrku
No i właśnie, w kontekście, w odpowiedzi, z sensem - jak najbardziej można.
Ciekawe czy ktoś widzi fundamentalną różnicę "witaj" i "witamy" Świstera (skroś całej ironicznej otoczki jego wypowiedzi), i "witam" Anety?