O zgubnych skutkach pisania "witam"

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
komorfil

Post autor: komorfil »

aneta_90 pisze:Witam!
To bardzo dziwne, że w pierwszym poście, kilka minut po rejestracji na forum, zaczynasz wypowiedź od "witam".
Czyżbyś wykupiła portal "tatry.prv.pl"? Jeśli tak, to w porządku, witasz jako gospodarz (choć wypadałoby poinformować najpierw o tym fakcie - "Jestem nowym właścicielem portalu. Zatem- witam!").

Ale jeśli nie jesteś właścicielem, nie jesteś administratorem, moderatorem, albo choćby "zasłużonym" użytkownikiem, czyli kimś dla kogo ten portal to "swój teren", to szczerze mówiąc - nie rozumiem sformułowania "witam".
Tak, piszę z Krakowa.
Tak, w Krakowie zastanawiamy się dalej czy toast się wznosi czy wygłasza.
Tak, nie szkoda na to czasu.
Tak, jest to ważne.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

komorfil ten post to taki pierwszomajowy żart ?
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
komorfil

kael pisze:komorfil ten post to taki pierwszomajowy żart ?
Ależ, skądże.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Janek pisze:Komorfil, chyba trochę przesadziłeś...
Trochę?
Pewnie miało być błyskotliwie, a wyszło tak sobie. :D
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Alan pisze:
Trochę?
Klasyczny przerost formy nad treścią. ;-)
Każdemu jego Everest...
komorfil

Alan pisze:
Trochę?
Ani nie miało być błyskotliwie, ani nie miało jakoś szczególnie "wyjść".

Po prostu ludzie dzielą się na tych którzy uważają że
1. "witam" jest w porządku, albo neutralne
2. "witam" jest cokolwiek błędne, ale niech już będzie
3. "witam" jest bezsensowne a na dodatek po prostu, najzwyczajniej w świecie, niegrzeczne.

Oczywiście chodzi mi o ten, konkretny, dotyczący rozpoczynania wypowiedzi na forum (lub maila), przypadek użycia "witam".

Ja po prostu należę do grupy 3 i nie zrobiłem niczego więcej niż stwierdzenie tego.
To nie miało być "jakieś", nie miało "wyjść dobrze a wyszło jak wyszło".

Komuś się nie podoba jak ktoś inny obrabia fotografię, to o tym pisze.
Komuś się nie podoba że kto inny nie stosuje interpunkcji albo polskich znaków, albo że nadużywa emotikonów (ogromna plaga na tym forum), to o tym pisze.

Napisano, że przesadziłem.
A ja napiszę, że przesadziła autorka wyjściowego postu (bo "jak można zaczynać post, i to pierwszy na forum, od 'witam'?").

Jeszcze inaczej: ktoś nie rozumie czemu się czepiam "witam".
Ja nie rozumiem, jak można w takim kontekście użyć "witam".
Innemu jest to obojętne.

Mam wrażenie że to moi szanowni oponenci raczej rozdmuchują sprawę i to oni raczej wykazują przerost formy nad treścią. Można by napisać: jak zwykle zresztą.
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Jeśli twoje wpisy w tym temacie nie są przerostem formy nad treścią to ...

No dobra, nie róbmy kolejnego OT, sam już przecież dobrze wiesz, że przesadziłeś z reakcją na nadużywane tu i ówdzie słówko "witam" :D
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

komorfil pisze:3. "witam" jest bezsensowne a na dodatek po prostu, najzwyczajniej w świecie, niegrzeczne.
Jest taka formuła gramatyczna nazywana "pluralis majestatis"
"Witam" jest singuralis ale i "majestatis" trochę też. Nie wiem czy to jest aż niegrzeczne, ale mnie też nie odpowiada. Nie znam koleżanki Anety, ale nie sądzę aby w formie, którą użyłe tkwi jakiś podtekst. Ja bym napisał albo "cześć" albo "dzień dobry" albo w ogóle nic.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

komorfil pisze:Jeszcze inaczej: ktoś nie rozumie czemu się czepiam "witam".
Ja nie rozumiem, jak można w takim kontekście użyć "witam".
Innemu jest to obojętne.
- ja należę do grupy 2. "Witam" przynależne nie temu kto przybywa, ale temu, kto przybyłego wita. Witamy więc gościa na progu domu, na dworcu, witamy też na forum. Przybyłemu może być miło, że wita się go serdecznie, ciepło, a nawet chlebem i solą. To tak z grubsza. SJP zasadę prosto wyjaśnia. W necie w dobrym tonie jest łamać językową poprawność, co osobiście mnie razi. Często czyni się to też bezwiednie, mając jak najlepsze intencje. Wtedy potrafię zbagatelizować błąd. Świat się nie zawali. Ważne, że ja wiem. W przypadku Anety zbagatelizowałabym błąd, no chyba, że post okazałby się prowokacją. Wtedy miałabym asa w rękawie.
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
komorfil

andy67 pisze:Jeśli twoje wpisy w tym temacie nie są przerostem formy nad treścią to ...
a masz może uniwersalny wzorzec lub algorytm który pokazuje kiedy istnieje przerost formy nad treścią?
Czy może przedstawiasz tylko swoje - być może (podkreślam: być może) odosobnione zdanie na ten temat?
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

To forun jest tak samo moje, komorfila jak i anety_90. Ale ten wątek jest już jak najbardziej anety_90 i jako, że myślę podobnie jak Izabela (witam - przynależne jest temu, kto przybyłego wita na progu, wstępie) - przy odrobinie dobrej woli, wyobrażam sobie, że Aneta wita nas - zaglądających - do tego jej wątku. A pierwszy, który tu trafił, od progu czyni niepotrzebne zamieszanie :-P
świster

Post autor: świster »

Witaj w cyrku Aneto.

A może witam(y) w cyrku :? :))

ps. z dołu przepraszam komorfila za dwie emotikonki.
komorfil

Basia Z. pisze:Zupełnie nie rozumiem w czym cały problem, jak piszę do kogoś maila zaczynam od powitania (Dzień dobry, Witaj, Cześć, w zależności do kogo piszę), otrzymuję maile zaczynające się od "Witam" lub "Witaj"
Czy rozumiesz zasadniczą różnicę w znaczeniu "Witaj!" i "witam"?

"Witam" - mówi gospodarz.

Zresztą zapytajcie ekspertów, najlepiej z Rady Języka Polskiego. W końcu to jest forum eksperckie, powinno się tu szanować opinię znawców. To że moja opinia jest w temacie "witam" zbieżna z opiniami znawców, to tylko przypadek.

Jeszcze raz: forum jest wszystkich i każdego z osobna, zgoda. Więc odrobinę kultury, skoro tak. Jak można w pierwszym w ogóle poście na forum na którym się debiutuje, użyć "witam"? W imię czego? Jaki jest do tego tytuł? Ktoś jest w stanie wyjaśnić? Ktoś jest w stanie podejść merytorycznie, wznieść się ponad "komorfil, chyba trochę przesadziłeś", albo ponad "mnie to nie razi, więc w czym problem"?

I jest również zupełnym przypadkiem że ostatnio była w mediach wielka dyskusja wobec pamiętnego "przestaję w ogóle czytać maile które rozpoczynają się od 'witam'" (luźne cytowanie z pamięci, ale sens wypowiedzi był na pewno taki).
Jakie były wnioski z tej dyskusji? Otóż takie że jest grupa ludzi którzy od dawna zauważają nielogiczność i oczywistą niegrzeczność, wyglądające spod "witam" otwierającego wypowiedź, i ci ludzie pozostali przy swoim zdaniu, a cała reszta widziała w tym fanaberię, to że "w Krakowie nie ma widać innych problemów", że "przerost formy nad treścią" itd.
Czyli- wnioski żadne.
Ja w każdym razie - pozwolicie- pozostanę przy opinii, że początek postu rozpoczynającego niniejszy wątek to kuriozum językowe.
To że staje się to coraz częstsze, to jeszcze nie powód by tego nie zauważać.
Dialektyka istnieje.
Was, drodzy moi oponenci, dziwi moja reakcja.
A mnie dziwi wasze zdziwienie. Taki to ten świat pokomplikowany.
Pozdrawiam.
świster pisze:Witaj w cyrku Aneto.

A może witam(y) w cyrku :? :))
No i właśnie, w kontekście, w odpowiedzi, z sensem - jak najbardziej można.

Ciekawe czy ktoś widzi fundamentalną różnicę "witaj" i "witamy" Świstera (skroś całej ironicznej otoczki jego wypowiedzi), i "witam" Anety?
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

komorfil pisze:Jeszcze raz: forum jest wszystkich i każdego z osobna, zgoda. Więc odrobinę kultury, skoro tak.
I pisania na temat a nie czepiania sie jakis bzdur. A na szlaku jak se ide to mam gadać dzień dobry, cześc czy serwus czy raczej zdupcaj jako starogóralskie okreslenie przywitania inaczej he?
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Aneta, nie dziw się...
komorfil kieeedyś pisze:Nie dziw się, to jest pięknoduchowo. To nie oznacza że wszyscy tu będą sobie prawić komplementy z oczkami do nieba wzniesionymi. To po prostu oznacza, że nie otrzymałaś na pytanie w ciągu 2 minut 3 odpowiedzi a to:
1. wypatataj żłobie
2. wydupcaj łosiu
3. wypierdalaj pukim dobry.

- bo są fora gdzie dokładnie tak by się stało.
I to już jest dużo, to już się liczy.
(...)
Tak, jest tu pewien taki styl. (...)
Niemniej jednak, forum ma tendencję do uciekania od rzeczowości.
Trzeba to tu znieść. Pamiętam moją irytację gdy podjęty wątek o muzyce związanej z Tatrami (z Szymanowskim i Karłowiczem na czele) - nawet nie tyle że umarł śmiercią naturalną, co zjechał na takie właśnie gadanie(...)
- on w sumie (klimat forum) jest taki trochę kawiarniano-krakowski. Był taki kabaret, który świetnie podsumował krakowskie knajpiane klimaty: co słychać? Ano nic. Siedzimy seeeee, godomy seeee. I potem, na każdy konkret: ano nic- siedzimy seeee, godomy seeeee.
Tu bywa podobnie
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Nie ma to jak z igły robić widły ;)

Aneta, masz dobry plan, a wszystko uzupełniła Ci Basia. Tylko korzystaj. :)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
komorfil

Agaar pisze:Nie ma to jak z igły robić widły
a niby ktoś robi?

------------

@Alan, świetny research.
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Mieszkam w Krakowie. W pracy dostaję sporo maili i wiekszość zaczyna się od "Witam", lub "Cześć" i sam tak piszę. Nie widzę w tym nic zdrożnego.

Język jest dla ludzi, a nie ludzie dla języka. Dlatego też nie wytknę uzywania naleciałości z innych języków.
komorfil

krzymul pisze:Moim zdaniem komorfilu słowo "witaj" odnosi się do jednej osoby, a "witam" do ogółu.
a moim zdaniem "witam" odnosi się do sytuacji w której jest się w jakimkolwiek sensie gospodarzem miejsca.
Np. na tym forum to Szarotka, albo Mariusz, albo Mefi, mogliby napisać "witam" - oczywiście w odpowiedzi na czyjś post itp. Bez sensu byłoby po prostu rozpoczynanie postu od "witam".
Janek, gb czy choćby Ty Krzymulu, w sumie - też. W sensie "witam u nas".

Ale gość? W pierwszym poście?
Chodzi o to, że takie rozpoczęcie przez Anetę jest podwójnie bez sensu.
Z całym szacunkiem - co z niej za gospodarz na forum?
Oraz- kogo wita skoro sama pierwsza się odzywa?
I nie jest tak- że wita "wszystkich obecnych". "Witam" się nie nadaje jako otwarcie. To jest odpowiedź na jakiś inny początek, którego tu brakło.

Jeszcze raz: sens jest gdy:
Aneta pisze "Dzień dobry", albo "Cześć"
a ktoś "uprawniony" - dajmy na to Szarotka- odpowiada albo "witaj", albo "witam".
To ma sens.
W drugą stronę (a tak się stało, to Aneta wystosowała nie wiadomo w imię czego i nie wiadomo do kogo "witam") za cholerę nie działa.
uszba

Post autor: uszba »

Mógłby wreszcie ktoś z moderatorów wyciąć ten smętny OT?
ODPOWIEDZ