cyrróweczka :)

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Canon szybko odpowiedział na nikonowskiego d800 i zainteresowani mogą już sięgać po karty kredytowe z limitem pięciocyfrowym z myślą o 5dmkIII. Ceny obu konkurentów niemal identyczne, patrząc jednak na parametry, tym razem chyba nikoś pól kroku z przodu.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ja się załamałem jak okazało się, że d90 obecnie jest droższe niż 2 lata temu, o d7000 nie wspominając.

Ech... nieprędko zmienie lustrznakę na lepszą...
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Dlatego bardzo poszukiwane są używane aparaty z drugiej ręki (w dobrym stanie) - takie właśnie "przedostatnie" modele jak d90 czy do niedawna "przedostatni" - 5dmkI
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

Alan pisze:a'propos d800

Obrazek
Ta cena jest nie dla potencjalnego klienta, a dla konkurencji, w sensie, jaki wykona ruch cenowy ;)
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Kążdy o zdrowych zmysłach wie, że ta cena jest od czapy, a konkurencja chyba najlepiej o tym wie, więc po to taki cyrk? Trzeba chyba bardziej dosłownie traktować nazwę wiadomej sieci ;-)
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

A co sądzicie o Nexach?

Wydaje się fajny sprzęcior. Jakby to było porównywalne z Cropem, to ja idę na to!

http://allegro.pl/aparat-sony-nex5-obie ... 05126.html

Taki zestawik i dawaj w góry!
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Sądząc po parametrach wygląda nieźle...
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymie ... E6U0A#opis
...tylko ten wizjer elektroniczny :think: , ale może teraz robią lepsze niż kiedyś.
Najfajniejsza jest : technologia rozpoznawania twarzy i technologia wykrywania uśmiechu. :D

A poza tym fullwypas, mały poręczny, w sam raz na ambitniejsze wycieczki w góry.
...ale ja pozostanę na razie przy swoim Nikonie z tłustą plamką na matrycy. ;-)

Cena 4,5 tys. za body, dosyć wysoka.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Żabi Koń

7 bardzo droga, ale 5 ok.

Wizjer, to faktycznie lekka dupa, ale może da się przeżyć.
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Nie jestem w temacie.
Miałem któregoś z tych nexów przez chwilę w domu - znajomy mnie prosił, bym coś sprawdził, bo miał pewne wątpliwości.
Ale miałem go na tyle krótko, że nie miałem szansy sprawdzić np jakości produkowanych obrazków.
O ile po matrycy mniej więcej wiadomo czego się spodziewać, o tyle chyba optyka to jednak jakiś tam znak zapytania. Wciąż chyba wybór jest niezbyt szeroki, a z tego co jest co jest - czy opublikowano gdzieś jakieś wiarygodne testy?
Tak czy siak, wygodne i małe - to niewątpliwe zalety. Wszak w górach lekki plecak jest... na wagę złota :D
Awatar użytkownika
Keczup

Żabi Koń pisze:A co sądzicie o Nexach?
Proponuję przyjrzeć się Olympusowi EPL3, dostępne akcesoria i szklarnia, adapterek jest, a jak pięknie ostrzy :) i wcale nie wolniejszy od nex'ów. Dodatkowa lampka z sensowniejszym mocowaniem niż w sony.
"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Nex ma jedną zaletę - matrycę APS-C i kompatybilność z systemem alfy. Co jednoczęsnie jest wadą, bo szkiełka są duże.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

mefistofeles pisze:kompatybilność z systemem alfy. Co jednoczęsnie jest wadą, bo szkiełka są duże
Przypomina mi to reklamę Skody Yeti - co facet przyprowadza do warsztatu tuningowego jakiegoś małego strucla i chce mieć zajebiste auto - o takie właśnie jak Yeti :D
Dobre szkła to nie są małe szkła.
Zdaje się (jeśli się mylę, to można śmiało poprawić), że żeby podpiąć szkło z systemu alfy (bagnet A) to trzeba najpierw kupić przejściówkę (nex ma bagnet tzw E) - zatem zamiast maksymalnie uproszcznego lekkiego sprzętu - mamy coraz bardziej rozrastający się zestawik - w przypadku oczywiście jeśli chcemy sięgnąć po lepszą optykę.
Ciekawy test w optycznych - testowali nexa5 i dołączony prze dystrybutora obiektyw 16mm nie był w stanie wykorzystać możliwości matrycy pod względem rozdzielczości - i to na tyle, że zdecydowano się w teście dość dobitnie to podkreślić.
Żabi Koń

Gdybym miał Nexa 7 z 24 megową matrycą to bym nosił tylko stałkę 16mm i bym sobie najwyżej kropował, a i tak najczęściej uzywam szerokiego.

Tylko ta cena :(
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

No właśnie ta szesnastka nie jest pochlebnie oceniana w teście, o którym pisałem (choć bezpośrednio - sama w sobie - nie była testowana). Jeśli kuleje od strony rozdzielczości, to kropy nawe z matrycy 24 mpix mogą być takie sobie. Jestem tylko ciekaw czy to nie jest przypadkiem zasada dla większości szkieł tego typu systemów.

Tymczasem za zupełne grosze zakupiłem dziś sobie starą manualną tokinę. Dość mała i poręczna, za to trochę ciężkawa (full metal). Zrobiłem kilka zdjęć przed chwilą i jestem w niezłym, bardzo pozytywnym szoku :D
Żabi Koń

Jeśli ta 16 to kicha to faktycznie szkoda zachodu.
Awatar użytkownika
Keczup

Awatar użytkownika
Keczup

Optyczne za Photo Rumors podają nawet ewentualną cenę. Jeśli pełną klatkę będzie można nabyć w pieniądzach przeciętnego crop'a, a nie jak do niedawna za wartość nerki, czy innej trzustki ;), to z pewnością potencjalni nabywcy będą zdrowsi nie tylko pod względem organów ale i psychicznie. :)

Nikon D600
Prawdziwą lawinę plotek wśród miłośników marki Nikon (choć nie tylko) w minionym tygodniu wywołała zapowiedź premiery nowej, taniej, pełnoklatkowej lustrzanki cyfrowej Nikon D600. Aparat prawdopodobnie zostanie zaprezentowany podczas targów Photokina we wrześniu bieżącego roku. Jego cena ma być bardzo atrakcyjna, na poziomie nawet 1500 USD. D600 ma nie posiadać wbudowanego silnika AF, automatyczne ustawianie ostrości będzie więc możliwe jedynie z obiektywami AF-S. Pozostałe parametry nowej lustrzanki mają być następujące:
matryca prawdopodobnie 24 Mpix (produkcji Sony, zmodyfikowana przez firmę Nikon),
możliwość rejestracji filmów z jakością HD,
funkcjonalność automatycznego przycinania do formatu DX,
podwójne gniazdo pamięci dla kart SD,
możliwość edycji zdjęć RAW z poziomu menu aparatu,
brak wbudowanej funkcjonalności HDR,
możliwość integracji z GPS,
nowy zewnętrzny pojemnik na akumulatory (grip).

http://www.optyczne.pl/4847-nowo%C5%9B% ... odnia.html
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Keczup pisze:D600 ma nie posiadać wbudowanego silnika AF, automatyczne ustawianie ostrości będzie więc możliwe jedynie z obiektywami AF-S
Ale to bez sęsu, bo jakby nie paczeć jednym z największych plusów pełnej klatki są obiektywy od analogów.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Keczup

Spokojnie, to na razie jedynie fotoplotki, nie daję wiary temu aby nikon wypuscił pełną klatkę bez "śrubokręta" ;)
Awatar użytkownika
Keczup

ODPOWIEDZ