Gasherbrum I zdobyty zimą

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Gasherbrum I zdobyty zimą

Post autor: Alan »

Forum górskie - niegórskie, ale wypada by taka informacja nie uszła uwadze ;-)
http://polskihimalaizmzimowy.pl/pages/p ... ma-458.php
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Wielki sukces. Gratulacje dla nich. :)
Huczaj pisze:12:34 Zapodaj lepiej, jakiś debatę polityczno - katastroficzną
Ty Ty Ty, w sobotę o tej godzinie na forum siedzieć? Kiedy skały otulone są przez wiosenne promyki słońca? ;)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

gratuluje ekipie

ps co by nie mówić mam w tym sukcesie mały udział (często tankuje na Orlenie) :D
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

kael pisze:gratuluje ekipie

ps co by nie mówić mam w tym sukcesie mały udział (często tankuje na Orlenie) :D
To i ja również mogę się czuć cząstką tego przedsięwzięcia.

Czyli "cały naród wspiera naszych dzielnych alpinistów". Tzn. himalaistów :-)
Każdemu jego Everest...
Marta

Post autor: Marta »

andy67 pisze:
kael pisze:gratuluje ekipie

To i ja również mogę się czuć cząstką tego przedsięwzięcia.

Czyli "cały naród wspiera naszych dzielnych alpinistów". Tzn. himalaistów :-)
To już wiem gdzie moja premia poszła :D :D :D
W takim przypadku jestem "za"
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Żebynie było tak wesoło:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ie_ma.html
Na Gaszerbrumie I zaginęło trzech himalaistów. Austriak Gerfried Goeschl, Szwajcar Cedric Hahlen oraz Pakistańczyk Nisar Hussain byli członkami wyprawy, która próbowała dokonać pierwszego zimowego wejścia na tę górę (8068 m). 9 marca wyprzedzili ich Polacy - Adam Bielecki i Janusz Gołąb. Tego samego dnia urwał się kontakt z zaginioną trójką.
(...)

Tego samego dnia o godzinie 9 rano urwał się kontakt z Gerfriedem Goeschlem. Do tej pory nie wiadomo, co się z nimi stało. Uczestnikami międzynarodowej wyprawy są także Polacy - Dariusz Załuski i Tamara Styś (w 2006 roku zdobyła swój pierwszy ośmiotysięcznik - Gaszerbrum II). Styś razem z Baskiem Aleksem Txikonem również podjęła próbę wejścia na wierzchołek. Oboje doznali odmrożeń i zawrócili z wysokości 7200 m z powodu pogarszających się warunków.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

I dysakutować tu z takim o górach, ech...

PS.
Podziwiam pracowitość
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Oświadczenie
Oświadczenie w sprawie kłamliwego materiału wyemitowanego przez TVP1 w głównym wydaniu Wiadomości w dniu 14.03.2012.
utworzona przez użytkownika Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015 w dniu 15 marca 2012 o 06:57 ·

Oświadczenie w sprawie kłamliwego materiału wyemitowanego przez TVP1 w głównym wydaniu Wiadomości 14.03.2012.

Materiał ten był nieprawdziwy, zmanipulował nasze materiały filmowe i nie służył niczemu jak tylko nakręcaniu sensacji.

Wykorzystano w nim nasze materiały filmowe sprzed miesiąca, dotyczące innej sytuacji i wyrwane z kontekstu.

Nieprawdą jest jakoby: himalaiści skrajnie wyczerpani ostatkiem sił dotarli po ataku szczytowym do bazy. Wszyscy dotarli do bazy w dobrym stanie zarówno psychicznym jak i fizycznym.

Nieprawdą jest jakoby: w bazie kończyły się żywność i leki - i pozostawało już tylko moczenie odmrożeń w ciepłej wodzie. Wyprawa ma doskonałe zaplecze medyczne, świetnie i obficie zaopatrzoną aptekę, i wystarczające zasoby żywności.

Chcielibyśmy zaapelować do dziennikarzy, że nie jesteśmy materiałem tylko żywymi ludźmi, którzy mają rodziny i przyjaciół. Rozsiewanie tego typu sensacyjnych, nieprawdziwych informacji jest niezwykle szkodliwe, zwłaszcza w przypadku tego sportu, który sam w sobie niesie duże ryzyko, straszenie rodzin i opinii publicznej niczemu nie służy.

Jesteśmy oburzeni, naszym zdaniem sprawą powinna się zająć Komisja Etyki Mediów.

Członkowie Polskiej Zimowej Wyprawy na Gasherbrum I

Artur Hajzer, Janusz Gołąb, Adam Bielecki, Agnieszka Bielecka
Jest to cytat z facebooka, nie umiem w tej chwili znaleźć tego na szybko w materiałach na stronie.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Oświadczenie w sprawie kłamliwego materiału wyemitowanego przez TVP1 w głównym wydaniu Wiadomości 14.03.2012.
Też mnie to zaskoczyło, bo najpierw była mowa, że cali dotarli do obozu, że nawet wyruszyli na pomoc tej zaginionej 3 z innej wyprawy a tu taka zmiana informacji. Mocno dziwne mi się to wydało.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Szarotka pisze:
Też mnie to zaskoczyło, bo najpierw była mowa, że cali dotarli do obozu, że nawet wyruszyli na pomoc tej zaginionej 3 z innej wyprawy a tu taka zmiana informacji. Mocno dziwne mi się to wydało.
Nie oglądam TV natomiast również materiały internetowe wydawały mi się mocno przesadzone.
Awatar użytkownika
andy67

A Rada Etyki Mediów jak zwykle sprawę oleje i tyle.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

telewizja kłamie
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

mefistofeles pisze:telewizja kłamie
No i znowu polityka w górskim temacie.
Ale generalnie racja - wg wczorajszej prognozy pogody miało być słońce a siąpi...
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Janek pisze: No i znowu polityka w górskim temacie.
Zaraz tam polityka...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

"W dniu dzisiejszym 15 marca, Adam Bielecki i Janusz Gołąb opuścili bazę wyprawy u podnóża Gasherbrum I na lodowcu Abruzzi (5030m n.p.m.)"

http://polskihimalaizmzimowy.pl/modules ... page_id=97
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Dziś w wiadomościach krótka wzmianka na sam koniec, ale nic odnośnie reakcji na wczorajszy materiał.
Awatar użytkownika
andy67

Alan pisze:Dziś w wiadomościach krótka wzmianka na sam koniec, ale nic odnośnie reakcji na wczorajszy materiał.
Czyli normalnie. Bo dziś już są nowe "sensacje" a naród i tak zwykle jednym okiem to ogląda, a wczorajszego przecież nie pamięta.
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ