Na czym by tu zarobić?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze:
Janek miał jak rozumiem na myśli kupujących a nie sprzedających.
Nie, raczej miałem na myśli to, że np. na jednym bochenku chleba to pewnie grosz albo i mniej. Ale chyba zapomniałem o efekcie skali - chleb, konserwy i inne - to wszystko sprzedaje się w olbrzymich ilościach.
Jestem ciekaw czy śledztwo zdoła ustalić w jakim stopniu ci z ostatniego ogniwa przed zbytem detalicznym zdawali sobie sprawę, że stosują nie taki surowiec jak trzeba. Jeśli tak, to nie rozumiem, tak narazić na szwank imię firmy i to na takim czułym rynku. Ja np. od lat kupuję chleb z piekarni Bravo, duży producent z pod kołobrzeskiej wsi, spory aortyment, porządne opakowanie itd. Gdybym się dowiedział, że oni też, to tracą klienta, nie miałbym już zaufania. Ale mam nadzieję, że nie, poznałem kiedyś właściciela, robił dobre wrażenie.
Z tego co czytałam, to większość firm spożywczych nie miała pojęcia co kupuje gdyż sprzedawano im tą sól jako pełnowartościową. W ten sposób same też zostały oszukane, pewnie ta sól była nieznacznie tańsza.

Nie ma to jednak jak sprawdzeni, zaufani kontrahenci. Na tym powinna się opierać gospodarka.
A tymczasem przepisy wręcz zmuszają do zakupu tak aby było najtaniej.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Skoro już wiadomo które zakłady przetwórstwa spożywczego używały "trefnej" soli, to czy władza zrobiła coś, żeby wyeliminować produkty tych firm ze sprzedaży, czy tylko wprowadzono kolejny temat zastępczy ?
gb pisze:Każda sól jest pełnowartościowa.
Zależy, co jest miarą jej wartości.

PS. Odchody też mają wartość, wszystko raczej ma wartość ... jakąś tam. :D
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
krzysgd

Post autor: krzysgd »

krzymul pisze:Skoro już wiadomo które zakłady przetwórstwa spożywczego używały "trefnej" soli, to czy władza zrobiła coś, żeby wyeliminować produkty tych firm ze sprzedaży, czy tylko wprowadzono kolejny temat zastępczy ?
Władza to kiedyś miała monopol na sól. O ile masz na myśli władzę wykonawczą, która nb pcha się głównie do pisania ustaw, Uważam Rze tego typu drobiazgi nie powinny* zajmować naszych Drogich Przywódców. Za te sprawy raczej prokuratura pieniążki bierze.

* = również dlatego, że co obecna RM dotknie, to popsuje. Nawet sól.
Awatar użytkownika
krzymul

krzysgd pisze:Władza
...czyli władni załatwienia tematu.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

krzymul pisze:Skoro już wiadomo które zakłady przetwórstwa spożywczego używały "trefnej" soli, to czy władza zrobiła coś, żeby wyeliminować produkty tych firm ze sprzedaży, czy tylko wprowadzono kolejny temat zastępczy ?
To jest przecież sprawa gospodarcza i władzy jako takiej (sejmowi, rządowi, samorządom itd.) nic do tego.
Natomiast jeżeli przekracza się prawo powinien zainterweniować aparat sprawiedliwości - policja, prokuratura, sąd - i tak się dzieje.

Zresztą podmioty gospodarcze, które używały tą "trefną" sól same się już ukarały. Ich produkty przestaną być kupowane.

I to jest sytuacja prawidłowa, działa w każdej dziedzinie gospodarki. Jeżeli chce się mieć coś najtańszego to rzadko się zdarza aby to było dobre. Tylko tego się musimy jeszcze nauczyć.
Ostatnio zmieniony sob 03 mar, 2012 przez Basia Z., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janek

Jest mętlik - właśnie przed chwilą pewien profesor (nie dosłyszałem nazwiska) powiedział w TV, że ta "wysadowa sól" jest tak samo toksyczna jak zwykła sól kuchenna i cały przekręt jest tylko natury finansowej.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Janek pisze: jest tak samo toksyczna jak zwykła sól kuchenna
No bo sól kuchenna ( chlorek sodu ) składa się z dwóch pierwiastków trujących. ;-)

Ciekawi mnie tylko, czy władni usunęli ze sprzedaży produkty tych firm przetwórczych, które kupowały "trefną" sól, a było ich sporo....ze sklepów jakoś nic nie znikło. Czyżby kolejne niepotrzebne zamieszanie i przekierowanie uwagi publicznej w inne rejony ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Jeśli przekręt ma tylko charakter finansowy a ze względów sanitarnych jest bez znaczenia to usuwanie produktów nie ma sensu. Potraktować tylko różnicę cen jako zysk niezależny i naliczyć podatek. Zresztą większość tych produktów to towary o krótkim okresie ważności spożycia i wszystko się unormuje w krótkim okresie czasu

Ta "sól wysadowa" jest używana głównie przez drogowców i tu ta trzykrotna różnica cen ma kolosalne znaczenie zarówno dla budżetu centralnego jak i budżetów samorządowych bo się tej soli dość sporo zużywa każdej zimy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

gb pisze:w przypadku soli? zawsze to samo... :) "słoność"
Czy siarczek miedzi, lub fosforan wapnia są też klasyfikowane pod względem "słoności" ?
Albo siarczan żelaza, czy glinu ?

To tak jak z grzybami, pomimo ich jednakowej wartości "grzybowej" , nie wszystkie są jadalne. ;-)
Ostatnio zmieniony sob 03 mar, 2012 przez krzymul, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

a tymczasem w inowrocławskich sklepach chleb od "Piekusia" zalega a wszystkie inne znikają.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ