co to jest i gdzie to jest?

W kraju i na świecie - byliśmy, widzieliśmy, polecamy.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

A gdzie to jest?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Góry Stołowe, to to nie są. Myślę, że w Syrii, albo w Łegipcie.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Azja! Ale to za mało. Ale jestem dumny z kadrów, że nikt od razu nie rozpoznał. Bo te skały "grały" w cholernie znanym filmie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

Indiana Jones ostatnia krucjata, chyba jednak pierwszy strzał był celny - Syria, a nie ŁEgipt.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

krzymul pisze:chyba jednak pierwszy strzał był celny
Nie, Jordania - zgadujcie dalej
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
krzymul

no to Petra
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Jasne - Petra, konkretnie wąwóż Siq.
A w Syrii koło miasteczka Maiula jest podobny wąwóz nazywany w przewodnikach "mały Siq", ale nie ma nawet porównania.

A to miasteczko Petra o bladym świcie (po arabsku nazywa się inaczej). Jedna z tych gór ma biblijną nazwę i na szczycie jest mauzoleum. Może ktoś zgadnie nazwę góry i czyje mauzoleum tam stoi?

Obrazek

Niestety nie byłem, nie w programie i brak czasu, koło 12 godzin w obie strony
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Oczywiście najbardziej znane w Petrze jest to:
Obrazek
Skarbiec, grobowiec, świątynia – archeolodzy się sprzeczają
Obok jest rejwach jak w Morskim Oku
Obrazek

Ale jak się wejdzie do środka, do tej części co wpuszczają to jest ciemno i prawie nic nie widać, szaro i buro. Ale jak się włączy lampę (nie wolno… ale one dolar) to się zobaczy cudeńka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A podobno abstrakcjonizm wynaleźli jacyś malarze w Paryżu…

Miałem ochotę drogę powrotną odbyć tak ale mi się żal zrobiło 40$ no i trochę strach obleciał…

Obrazek

A najfajniejszy w Petrze był ten nieprzyzwoity osiołek:

Obrazek
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Janek pisze:
Nie będę męczył - takich strumyczków z małymi prożkami jest w Parku Narodowym w Krka w Chorwacji koło Szibenika setki o ile nie tysiące. I to nie jest skała ale taka glinka, tam gdzie wyschnięte to twarde jak diabli.
To jest prawdopodobnie trawertyn, czyli niemal czysty węglan wapnia wytracający się z gorących źródeł, kiedy woda wypływając na powierzchnię nagle się oziębia.
Nie trzeba jechać aż tak daleko aby to zobaczyć, na Słowacji, na Liptowie i Spiszu jest tego pełno, np. w Beszeniowej.
A więcej to z pewnością Grzegorz mógłby napisać :) bo on jest fachowiec od tego.

Czemu jak akurat coś wiem co to jest - zarówno w tym jak i w sąsiednim temacie - to mnie akurat nie ma przed komputerem (mam na myśli np. Petrę, wiem że tam byłeś, więc zgadnąć mi było nietrudno).
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

ech, szkoda, że wczoraj nie zajrząłem, wszak Indiana Jones i Ostatnia Krucjata to jeden moich ulubionych filmów.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:ech, szkoda, że wczoraj nie zajrząłem, wszak Indiana Jones i Ostatnia Krucjata to jeden moich ulubionych filmów.
Wiesz, tak po prawdzie, to w filmie sam wąwóz został tak sfotografowany, że to mogłoby być w rozmaitych miejscach.
Mnie w Petrze pasjonuje jedno - ci Nabatejczycy przeprowadzili tam ogromne roboty "rzeżbiarskie", często na bardzo dużych wysokościach, co wymagało perfekcyjnej organizacji pracy, ale można się temu nie dziwić, budowa pieramid chyba jeszcze większej. Ciekawe tylko co zrobili z "urobkiem", bo musiało go być setki tysięcy ton a na dnie doliny go nie widać. Imponuje też system zaopatrzenia w wodę - w samej dolinie jej nie ma, była dostarczana taką rynną wykutą w skale, tuż nad dnem kanionu - jak ustalili spadek bez instrumentów geodezyjnych - ale to Rzymianie też potrafili a to mniej więcej ten sam czas budowy co akweduktów, Zastanawia też, że niektóre budowle są zewnętrznie w takim stanie jak gdyby były zbudowane kilka lat temu a inne tak zniszczone przez erozję naturalną, że trudno się domyślić co jest naturalne a co sztuczne.
Podczas standardowego zwiedzania trwającego ok. 8 godzin ogląda się tylko niewielki fragment, chcąc poznać dokładniej trzeba mieć conajmniej kilka dni czasu bo to teren w przybliżeniu równy TPN a zarajestrowanych obiektów architektonicznych ok. 800.

Ważna informacja dla fotografujących - obiektyw długoogniskowy przydatny, ale jeszcze bardziej szerokokątny. Mnie akurat on się zaciął i np. słynnego skarbca nijak nie mogłem sfotografować w całości. W samej dolinie często dość mocno wieje, niestety również pyłem skalnym - uwaga na aparat. Jak wieczorem poszedłem pod prysznic to na dnie kabiny było mnóstwo czerwonego pyłu.
W obrębie rezerwatu jest podobno sporo całkiem trudnych tras górskich - niestety nic na ich temat nie mam do powiedzenia - cholerny brak czasu, a ja go i tak miałem sporo, bo cały dzień, wycieczki z Shatm el Sheih przyjeżdżają na 5 do 6 godzin.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ